Kőbánya-Kertváros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőbánya-Kertváros
Egyéb elnevezés: Kertváros
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületX.
Alapítás ideje1934
Népesség
Teljes népesség1888 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Kőbánya-Kertváros (Budapest X. kerülete)
Kőbánya-Kertváros
Kőbánya-Kertváros
Pozíció Budapest X. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 06″, k. h. 19° 12′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 06″, k. h. 19° 12′ 15″

Kőbánya-Kertváros Budapest egyik városrésze a X. kerületben. Korábbi neve Városszéli telep volt.

Fekvése[szerkesztés]

Határai: Jászberényi út a Kozma utcától – Vadszőlő utca – Eszterlánc utca – az Új Köztemető északi fala – Tarkarét utca – Bogáncsvirág utca – Fátyolka utca – Meténg utca – Kozma utca a Jászberényi útig.

Története[szerkesztés]

Kőbánya része, amelyen a főváros 1934-ben lakótelepet hozott létre, szegényebb családok részére. Kezdetben Gömbös-telepnek, később Városszéli telepnek nevezték. Több helyi információ alapján állítható, hogy a mellette elhaladó vasútvonalról nézve (Hatvani vonal) a sok száradó pelenka miatt egy időben Pelenka telep gúnynévvel is illették.

1986-ban a Kőbányai Tanács Hivatala az ott élőknek az épületeket és a telkek egy részét eladta. A későbbiek folyamán a Tanács a tulajdonában maradt telekrészekre sorházak építésére alkalmas területeket alakított ki és azokat értékesítette. Ebben az időszakban kapta meg mai arculatát a városrész. Csatorna, új víz-, gáz- és elektromos vezetékrendszerrel modernizálták, a salakkal fedett utcákat aszfaltfelülettel látták el. Iskoláját modernizálták és átépítették, valamint új óvodát kapott. Mai megnevezését 1991-ben kapta.

Források[szerkesztés]

  • Budapest teljes utcanévlexikona. (Dinasztia Kiadó - Gemini Kiadó, Budapest, 1998) ISBN 963-657-176-7