Evangélikus templom (Kőbánya)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőbányai evangélikus templom
Felekezet evangélikus
Egyházkerület Déli Evangélikus Egyházkerület
Egyházmegye Pesti Egyházmegye
Egyházközség Kőbányai Evangélikus Egyházközség
Lelkész Benkóczy Péter
Építési adatok
Építése 19301931
Stílus art déco építészet
Tervezője Frecska János
Elérhetőség
Település Budapest X. kerület
Hely 1105 Budapest, Kápolna u. 14.
Elhelyezkedése
Kőbányai evangélikus templom (Budapest)
Kőbányai evangélikus templom
Kőbányai evangélikus templom
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 55″, k. h. 19° 07′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 55″, k. h. 19° 07′ 57″
A Kőbányai evangélikus templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kőbányai evangélikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kőbányai evangélikus templom Budapest X. kerületében található evangélikus templom. A főváros egyetlen kör alaprajzú temploma.

Története[szerkesztés]

Az 1900-as évek eleje óta dinamikusan fejlődő kerületben a folyton növekvő lakosságszám – ahogy más vallási közösségek számára is – magával hozta az önálló hitéleti tevékenység szervezését. A Kőbányai Evangélikus Egyházközség 1910 júniusában alakult meg a Pesti Evangélikus Egyház egyik lelkészi köreként. A híveket ekkor Majba Vilmos hitoktató lelkész kutatta fel, főképp az iskolás gyermekek családjain keresztül.

A belső tér

Az így összeszerveződött gyülekezetnek kezdetben nem volt temploma, így istentiszteleteiket a Kápolna téri iskola tornatermében, majd az Ihász utcai református templomban tartották. Majba Vilmos szervezőkészsége nyomán a közösségnek sikerült egy templom felépítéséhez megfelelő telket igényelni, melynek megépítésére 1928-ban tervpályázatot írtak ki.

A pályázatok közül Frecska János modern terve nyert, aki azután az építkezést is vezette. Az alapkőletétel 1930-ban történt, a felszentelés 1931. október 4-én. Utóbbit Raffay Sándor, az akkori Bányai Egyházkerület püspöke végezte.

Az épület a második világháborúban súlyosan megsérült, tornya leomlott, amit csak a rendszerváltás idején sikerült helyreállítani Hegyi Péter tervei alapján.

1993. óta helyi védettséget élvez.

Leírása[szerkesztés]

A templom háromszög alakú telken áll, falai vörös – úgynevezett Rohbau – téglából készültek. A belső tere kör alakú, lapos kupola fedi. Délnyugati homlokzatánál torony áll, ezen keresztül az előcsarnokba, majd a templomtérbe juthatunk. A 26 méter átmérőjű belső tér földszintjén 232 ülőhely található, a körbefutó karzaton 96. A jó megvilágítást a három sorban elrendezett téglalap és négyzet alakú ablakok biztosítják. Az oltár két oldalán hatszögletű szószék és keresztelőmedence áll.

Az oltárkép Anthony Van Dyck Krisztus a kereszten című festményének 1941-ben készült másolata. A képkeretet Nizalowski Czeslaw Wladimir készítette és adományozta.

Források[szerkesztés]