Mindenki Temploma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mindenki Temploma
Az épület főhomlokzata a Cserkesz utca felől
Az épület főhomlokzata a Cserkesz utca felől
Korábbi nevek: kőbányai zsinagóga
Település Budapest X. kerülete
Cím 1105 Budapest, Cserkesz u. 7-9.
Építési adatok
Építés éve 19091912
Építési stílus szecesszió
Tervező Schöntheil Richárd
Építész(ek) Sorg Antal
Építési költség 220 365 korona 33 fillér
Hasznosítása
Felhasználási terület keresztény ökumenikus (pünkösdista) templom
Tulajdonos Magyar Pünkösdi Egyház
Elhelyezkedése
Mindenki Temploma (Budapest)
Mindenki Temploma
Mindenki Temploma
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 07′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 52″, k. h. 19° 07′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mindenki Temploma témájú médiaállományokat.

A Mindenki Temploma, korábbi nevén Kőbányai zsinagóga Budapest X. kerületében, Kőbányán található templom, mely az ökumenikus szellemiségű, neoprotestáns Mindenki Temploma Gyülekezetnek ad helyet. 1964-ig zsinagógaként működött.

Története[szerkesztés]

A szecessziós stílusú épületet a kőbányai zsidó közösség megbízásából Schöntheil Richárd tervezte 1907-ben és 19091912 között építették fel Sorg Antal építőmester irányításával. Akkoriban az egyemeletes házak közül szinte kiemelkedett az épület.

A neológ zsinagóga mellett a rabbi-épület helyezkedik el. A hitközség zsidó magániskolát, szociális célú jótékonysági egyesületet, idősek házát, valamint egy száz fő ellátására alkalmas népkonyhát is üzemeltetett. 1920-ban a tető leégett, ám még abban az évben teljesen újjá tudták építeni. A zsinagóga 1964-ig a helyi zsidó hitközség tulajdonában volt, ekkor eladták. Előbb múzeum működött benne, később színház volt, majd az MTV raktáraként használták. 1974-ben az épületet védetté nyilvánították, de az 1980-as évekre az állapota erősen leromlott.

A zsinagógát és a hozzá kapcsolódó épületeket 1989-ben megvásárolta az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Sion Gyülekezete (melyet később átneveztek Mindenki Temploma Gyülekezet névre) és az Emberbarát Alapítvány. Adományokból és önkéntes munkával felújították, majd 1991 áprilisában felavatták. Azóta a zsinagóga a Mindenki Temploma Gyülekezet hitéleti és egyéb kulturális rendezvényeinek ad helyet, míg a volt zsinagógához kapcsolódó épületben az Emberbarát Alapítvány Alkohol- és Drogrehabilitációs Intézete működik.

Leírása[szerkesztés]

A centrális elrendezésű zsinagóga belső tere nyolcszögletű, átmérője 22,15 m, melyet befedő sima kupola négy ponton támaszkodik a falakra. Hat öntöttvas oszlop tartja a körbefutó, zárt karzatot, melyet dongaboltozat fed.

Az épülethez imaterem, előcsarnokok, raktárak, valamint a rabbi és a kántor külön terme csatlakozik. Az épületet és a kerítést kemény mészkőből faragott kváderkövek burkolják. Több helyen találkozhatunk Zsolnay pirogránit elemekkel. A keleti homlokzat sarkaiban kisméretű tornyok állnak. A lapos ívű kupola közepén erkéllyel körülvett laterna emelkedik 32 m magasra. Színes, geometrikus mintázatú, festett üvegablakai vannak. Rózsaablakában egy, az eredeti funkcióra utaló Dávid-csillagot láthatunk. A főhomlokzathoz oromzatán egykor – a zsinagóga épületekre jellemző módon – két kőtábla kapott helyet, ezeket azonban napjainkra eltávolították. Északi oldalán csatlakozik hozzá egy kétszintes, belső udvaros épület, ami hitközségi székházként, illetve lakóházként működött, ma pedig alkohol-és kábítószer-betegek gondozója.

Képtár[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]