Ugrás a tartalomhoz

Amstel (sör)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amstel
Típus
  • beer brand
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
  • sörfőzde
Alapítva1870
Megszűnt2023
SzékhelyZoeterwoude
Iparágsörfőzés
TulajdonosHeineken
Formarészvénytársaság
Termékeksör
AnyavállalataHeineken
Az Amstel weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Amstel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Amstel egy holland sör, ami Amszterdam folyójának nevét viseli, és amit 1870 óta gyártanak.

Története[szerkesztés]

A régi sörfőzde az Amstel folyó közelében helyezkedett el, melynek vizét a sör hűtésére használták.

Az 1883-as esztendőtől az Amstel átlépte Hollandia határait. A gyár a következő évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, nagyságrendekkel nőtt a termelési kapacitás, és jelentős piaci pozícióit az első majd második világháború csapásai ellenére is megőrizte. 1926-ban Hollandia sörexportjának egyharmadát már az Amstel adta, 1946-ban pedig megközelítette annak felét. 1968-ban egyesült a Heinekennel, ami a márka megtartása mellett felvásárolta az Amstelt.

Magyarországon 1991-ben került bevezetésre a márka, amely először használt az ipari szabványoktól eltérő, egyedi csomagolóanyagot (piros rekesz és egyedi üvegforma). Az Amstel nevéhez több innováció is fűződik, úgymint az első hordozható, otthoni használatra alkalmas söröshordó (Stoup elnevezéssel) vagy például a letéphető kupak, mely a „rip-top” nevet kapta. Ma az Amstel sört a világ számos pontjára exportálják, és jelenleg több mint 90 országban érhető el.

Fajtái[szerkesztés]

Amstel Pulse[szerkesztés]

Közepesen keserű, világos sör, mely a prémium sörökre jellemző alkoholtartalommal rendelkezik. 2007-ben vezette be a Heineken Hungária Zrt. az Amstel család legmodernebb tagját az Amstel Pulse-t. A formatervezett, dombornyomott üveg 2008 nyarán elnyerte az Arany Oroszlán díjat csomagolás design kategóriában. A mikroszűrési technológiának köszönhetően az Amstel Pulse-t teljesen tisztára szűrik.

Amstel Beer[szerkesztés]

Prémium minőségű világos sör, aranysárga színnel, komlóvirág illattal. Jellemzője a kesernyés íz, enyhe édeskés utóízzel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]