Amstel (sör)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Amstel
Amstel coaster.jpg
Amstelbrouwerij (Amsterdam).JPG
Típus
  • beer brand
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva 1870
Megszűnt 1980
Székhely Zoeterwoude
Iparág sörfőzés
Tulajdonos Heineken
Forma részvénytársaság
Termékek sör
Anyavállalata Heineken
Az Amstel weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Amstel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Amstel Cerveza 1.JPG

Az Amstel egy holland sör, ami Amszterdam folyójának nevét viseli, és amit 1870 óta gyártanak.

Története[szerkesztés]

A régi sörfőzde az Amstel folyó közelében helyezkedett el, melynek vizét a sör hűtésére használták. Az Amstel hagyományos színei a piros és a fehér.

Az 1883-as esztendőtől az Amstel átlépte Hollandia határait az angol és indonéz sörivók nem kis örömére. A gyár a következő évtizedekben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, nagyságrendekkel nőtt a termelési kapacitás, és jelentős piaci pozícióit az első majd második világháború csapásai ellenére is megőrizte. 1926-ban Hollandia sörexportjának egyharmadát már az Amstel adta, 1946-ban pedig megközelítette annak felét. 1968-ban egyesült a Heinekennel, ami a márka megtartása mellett felvásárolta az Amstelt.

Magyarországon 1991-ben került bevezetésre a márka, amely először használt az ipari szabványoktól eltérő, egyedi csomagolóanyagot (piros rekesz és egyedi üvegforma). Az Amstel nevéhez több innováció is fűződik, úgymint az első hordozható, otthoni használatra alkalmas söröshordó (Stoup elnevezéssel) vagy például a letéphető kupak, mely a „rip-top” nevet kapta. Ma az Amstel sört a világ számos pontjára exportálják, és jelenleg több mint 90 országban érhető el.

Fajtái[szerkesztés]

Amstel Pulse[szerkesztés]

Közepesen keserű, világos sör, mely a prémium sörökre jellemző alkoholtartalommal rendelkezik. 2007-ben vezette be a Heineken Hungária Zrt. az Amstel család legmodernebb tagját az Amstel Pulse-t. A formatervezett, dombornyomott üveg 2008 nyarán elnyerte az Arany Oroszlán díjat csomagolás design kategóriában. A mikroszűrési technológiának köszönhetően az Amstel Pulse-t teljesen tisztára szűrik, könnyen fogyasztható, frissítő ízvilágot képvisel.

Amstel Beer[szerkesztés]

Prémium minőségű világos sör, aranysárga színnel, komlóvirág illattal, harmonikus ízvilággal. Jellemzője a kesernyés íz, enyhe édeskés utóízzel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]