Szalon sör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pécsi Szalon
Pécsi Szalon.jpg

Típus sör
Származási hely  Magyarország
Gyártó Pécsi Sörfőzde
Főbb összetevők víz, árpamaláta, komló
Alkoholtartalom4,6%
A gyártó weboldala

A Szalon sör a Pécsi Sörfőzde söre. A név 1907-es védjegyezése [forrás?] óta főzött világos sör a dél-dunántúli régió egyik legkedveltebb sörévé vált. Minőségéhez hozzájárul a főzéséhez használt mecseki karsztvíz, a kiváló árpamaláta és az ízesítéshez használt világhírű hallertaui komló. A fogyasztói elismerések mellett minőségének másik elismerése, hogy az alkoholos italok és élelmiszerek legnagyobb európai minőségi megmérettetésén, a brüsszeli Monde Selection sörversenyén több aranyérmet nyert.

Készítése[szerkesztés]

  • 1. lépés: a malátagyárban – nem a sörfőzdében – a sörárpát vízben áztatják, majd csíráztatják. A csíráztatáskor a magbelsőben lévő keményítők és fehérjék az aktiválódó természetes enzimek hatására vízben oldhatóvá válnak. Ez az ún. zöldmaláta, amelyet szárítanak, majd eltávolítják a csírákat, és így tárolják felhasználásig.
  • 2. lépés: a malátát a sörfőzde főzőházi malmában megőrlik, hogy cefrézéskor a cefréző víz minél nagyobb felületen hasson.
  • 3. lépés: a cefrézési folyamatokat a sörlé szűrése követi. Itt választják el a sörlét az un. törkölytől. Az édes sörlevet a komlófőző üstbe vezetik, ahol a sör jellegének megfelelően, különböző mennyiségű és aromájú komló hozzáadásával a sörlevet felforralják.
  • 4. lépés: a sörfőzdében egymás mellett él a hagyományos (5-16 hétig is eltarthat) és az Unitank-ZKG rendszerű erjesztés (2-4 hét). Az erjesztés akkor kezdődik, amikor a lehűtött sörlevet nyitott kádakban vagy zárt tartályokban speciális sörélesztővel elkeverik. Az élesztő a sörlé cukortartalmát alkoholra és szén-dioxidra bontja. Az utóerjedés (ászokolás) az ászoktankokba történik túlnyomáson és hidegen (-1 °C), ahol a sört ízének, karakterének megfelelően tovább érlelik. Kialakul habszerkezete és jellegzetes íz harmóniája. Az új technológia, melyet világszerte egyre több helyen vezetnek be, a toronyerjesztés (Unitank-ZKG). A Pécsi Sörfőzde 10 db erjesztő toronnyal rendelkezik, egyenként 2800 hl nettó térfogattal. Ezzel a technológiával a sörök 2-4 hét alatt kerülnek kiadható állapotban.
  • 5. lépés: az erjedt és ászkolt sört letöltés előtt szűrni kell. Ennek során az élesztőt kiszűrik és tiszta, tükrös, friss sört kapnak eredményül. Az elkészült Szalon sört hordós, palackos és dobozos kiszerelésben hozzuk forgalomba.

A Pécsi Sörfőzdében 2018 óta a söröket hagyományosan, az 1516-os bajor tisztasági törvény (Reinheitsgebot) alapján főzik, így a termékekben csak maláta, komló és víz van (kikerült belőlük a kukorica mint összetevő, és a termék szűrése során az aszkorbinsavat sem használják már mint antioxidáns).[forrás?]

Jellemzők[szerkesztés]

  • Kiszerelés: 0,5 l palackos, 6×0,5 l palackos, 0,33 l palackos, 0,5 l dobozos
  • Alkoholtartalom: 4,6% vol.

Érdekesség[szerkesztés]

A K und K időktől főztek Szalon sört Ámán József apatini és kulai sörgyárában, melynek a szerb megszállás alatti háromnyelvű címkéje[halott link] itt található. A titói idők kezdete óta Szerbia legnagyobb serfőzdéjében már nem főznek Szalon sört, csak Jelen pivo-t.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]