Dolmányos varjú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Dolmányos varjú
 A dolmányos varjú hangja

A dolmányos varjú hangja
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Varjúfélék (Corvidae)
Nem: Corvus
Faj: C. cornix
Tudományos név
Corvus cornix
Linnaeus, 1758
Elterjedés
Hooded crow map.jpg
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Dolmányos varjú témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dolmányos varjú témájú médiaállományokat és Dolmányos varjú témájú kategóriát.

A dolmányos varjú (Corvus cornix) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj.

A kormos varjú alfajának tekintették Corvus corone cornix néven, 2002-ben azonban önálló fajjá nyilvánították. A kormos varjú vikariáló faja. Gyakran nevezik szürke varjúnak vagy hamvas varjúnak is.

Előfordulása[szerkesztés]

Európa keleti és Ázsia nyugati részén él és két kisebb populációja található a Brit-szigeteken és Észak-Afrikában. Nagy számban mezőgazdasági területeken, erdőszélen fordul elő, de a városokban lévő fasorokban és ligetekben is látható, megszokta az emberek közelségét, így Budapesten is megtalálható.

Alfajai[szerkesztés]

  • Corvus cornix capellanus
  • Corvus cornix cornix
  • Corvus cornix italicus
  • Corvus cornix pallescens
  • Corvus cornix sardonius
  • Corvus cornix sharpii

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 45-47 centiméter, szárnyfesztávolsága 93-104 centiméter, testtömege 370-650 gramm közötti. A hím egy kicsivel nagyobb a tojónál. A háta és a testalja hamvasszürke, feje, szárnya és farka fekete. Erős, vaskos csőre és lába fekete.

Életmódja[szerkesztés]

Főleg rovarokat, kisebb emlősöket, madarakat és dögöket eszik, de nem veti meg a növényi eledelt sem. Állandó, de kóborló. A költési szezonon túl, laza állományokban akár 18-20 madár is együtt mozog a város különböző területén, főként nagyobb nyíltabb térségekben (pl. sportpályákon) és ott, ahol koncentrált táplálkozási lehetőségek adódnak (pl. állatkert területe).

Szaporodása[szerkesztés]

Fészke és tojásai

Mezőgazdasági területekkel határos erdőkben, facsoportokban, mocsaras területek fáin fészkel. A fészek külső vázát ágakból készíti és anyaggal béleli ki. A fészeképítés már március közepétől megindul, a tojásrakás időszaka április eleje. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 18-20 napig kotlik. A fiókák 4-5 hetes korukig tartózkodnak a fészekben, de a szülők még utána is etetik őket. A fiókák kirepülésének ideje általában május vége, június eleje, a család még sokáig együtt marad.

Kárpát-medencei előfordulása[szerkesztés]

Régebben Corvus corone cornix néven volt besorolva

Magyarországon rendszeresen fészkel. A kormos varjúval rendszeresen kereszteződik és az itt lévő egyedek egy része a kettő hibridje.

Védettsége[szerkesztés]

Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt nem áll, vadászható faj.Vadászati idénye július 1. és február utolsó napja között van, de apróvadas területeken külön engedéllyel gyéríthető az apróvad szaporodási idejében.

Források[szerkesztés]