Dinoszauruszok, a Föld urai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Dinoszauruszok, a Föld urai (Walking with Dinosaurs, alternatív cím: Séta a dinoszauruszokkal vagy Dinoszauruszok között) a BBC 1999-ben készült természetfilm-sorozata. Producere Tim Haines. A sorozat számítógépes animáció, és részben óriásbábok segítségével kelti életre a dinoszauruszokat és egyéb ősállatokat, míg a környezetüket valódi dél-amerikai, új-zélandi és ausztráliai tájak biztosítják.

Ugyanez a stáb készítette, hasonló technikával, az őskori emlősökkel foglalkozó Ősemlősök között (Walking with Beasts), Tengeri szörnyek és az ősemberekről szóló Walking with Cavemen (noha általában ezt nem tartják a trilógia teljes értékű részének, csak névrokonjának) című sorozatokat, és számos rövidfilmet. A Nagy Al balladája (The Ballad Of Big Al, 2000), Az óriások földje (Walking With Dinosaurs: Land of Giants, 2003) és Az óriási karom (Walking With Dinosaurs: The Giant Claw, 2003) kimondottan dinoszauruszokkal foglalkoznak, de a Tengeri szörnyek (Sea Monsters, 2003) trilógiában is feltűnik egy pár. Legutóbbi sorozatuk, a Szörnyek bolygója (Walking with Monsters) pedig a dinoszauruszok kora előtti élet fejlődését mutatja be.

2013-ban mutatták be a Dinoszauruszok, a Föld urai című 3D-s mozifilmet.

Ismertető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dinoszauruszok között vagy Dinoszauruszok, a Föld urai hat részen keresztül ismerteti a nézővel a dinoszauruszok világát. Ezek között minden fontos időszakot végigjárunk, hogy megismerkedjünk ezekkel a fantasztikus élőlényekkel. Megtudhatjuk hogyan kezdődött sikertörténetük és miként pusztultak ki a Földről.

Az első részben a legkorábbi dinoszauruszokat láthatjuk, amint felülemelkednek a többi állatfajon és birtokba veszik a bolygót, legelső képviselőjük a még viszonylag kis termetű Coelophysis. Átveszik az uralmat a dicynodonták és a krokodilszerű óriásragadozók felett és végül hatalmas méretűre nőnek; továbbá megismerkedhetünk az emlősszerű hüllők utolsó képviselőivel is, ilyen például a kutyakinézetű Thrinaxodon.

A második részben már azokat a hatalmas jura időszaki sauropodákat láthatjuk, melyek elvándoroltak a Föld minden szegletére és birtokba vették a szárazföldeket. Hatalmasra nőttek és csordákban vándoroltak, hogy elkerüljék az óriás húsevők támadását, mint a kor csúcsragadozójáét, az Allosaurusét. Az epizód egy kis nőstény hosszúnyakú dinoszaurusz, a Diplodocus történetét mutatja be és azt, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az életben maradáshoz, ugyanis félelmetes ragadozók és ismeretlen óriások vidékén kell élniük.

A dinoszauruszokkal egy időben kifejlődött egy állatcsoport, mely a tengerek meghódítására rendeltetett, a sorozat harmadik része ezeket a gyönyörű tengeri teremtményeket ábrázolja, de bepillanthatunk a kisebb szárazulatok állatainak életébe is, ami nem volt könnyű, ugyanis majdnem minden létező táplálékforrás a tengerből származott. A rész egy fiatal Ophthalmosaurus életét elemzi, a születésétől egészen a felnőtté válásáig, de tanúi lehetünk, annak a hatalmas viharnak is, amely tengeri állatok százezreivel végzett. Ekkoriban élt a világ legnagyobb ragadozója a Liopleurodon, mely a műsor szerint elérhette akár a 25 méteres hosszt is.

A többi ősgyíkkal egy időben kifejlődött egy másik élőlénycsoport: hatalmas repülő őshüllők, a pteroszauruszok hódították meg az eget és minden földrészre eljutottak. A negyedik epizódban az ilyen különleges állatok lesznek a középpontban. A rész egy idős Ornithocheirus utolsó vándorlását ismerteti, mely a szaporodóhelyre való repülés nehézségeivel szembesíti a nézőt.

A kréta időszak sarkvidéki erdei sem maradnak ki, ahol ősi kinézetű kétéltűek és kis termetű, két lábon járó küzdenek a hideggel és a ragadozók támadásával szemben, hogy túláljék az Antarktisz kegyetlen erőpróbáit. A történet egy Leaellynasaura klán egy évének cselekedeteit mutatja be, a velük egy korban élt csodálatos teremtményekkel együtt.

Az utolsó részben tanúi lehetünk, ahogy a természet összefog e csodálatos élőlények ellen és végleg eltörli őket a Föld felszínéről. Ez a rész egy nőstény Tyrannosaurus utolsó napjait mutatja be, aki mindenáron megvédi kicsinyeit a betolakodók elől ám végül őt is kihalásra ítéli a sors, az összes krétakori dinoszaurusszal együtt. Azonban ezek a csodálatos lények nem pusztulnak ki teljesen, sőt még ma is itt vannak velünk, ezek a madarak. Egy mellettük élt jelentéktelen állatcsoport veszi át a hatalmat és mind a mai napig dominál, ezek az élőlények az emlősök. A trilógia következő sorozata velük folytatódik majd.

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. rész: Új vér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kor: felső triász, 220 millió éve

Helyszín: Észak-Amerika, a mai Arizona (Ghost Ranch és Petrified Forest formációk)

Forgatási helyszín: Új-Kaledónia

Szereplő fajok:

2. rész: Titánok kora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kor: felső jura, 152 millió éve

Helyszín: Észak-Amerika, a mai Colorado (Morrison formáció)

Forgatási helyszín: Redwood National Park (Fern Canyon), Chile, Tasmania, Új-Zéland

Szereplő fajok:

3. rész: A kegyetlen tenger[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kor: felső jura, 149 millió éve

Helyszín: Európa, a mai Brit-szigetek (Oxfordi agyagrétegek)

Forgatási helyszín: Bahamák, Új-Kaledónia

Szereplő fajok:

4. rész: A levegő óriása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kor: alsó kréta, 127 millió éve

Helyszín: Dél-Amerika (Santana formáció), Észak-Amerika, Európa és az Atlanti-óceán

Forgatási helyszín: Tasmania, Új-Kaledónia

Szereplő fajok:

5. rész: A sarki erdők lelkei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kor: alsó kréta, 106 millió éve

Helyszín: Antarktika

Forgatási helyszín: Új-Zéland

Szereplő fajok:

6. rész: Egy dinasztia pusztulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kor: felső kréta, 65 millió éve

Helyszín: Észak-Amerika, a mai Montana (Hell Creek formáció)

Forgatási helyszín: Chile (Conguillío National Park)

Szereplő fajok:

Kísérő könyv[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dinoszauruszok, a Föld urai sorozat mellé egy azonos című könyv is megjelent. Írója Tim Haines, a műsor producere. A könyv a sorozatban látott történeteket írja le, kisebb-nagyobb eltérésekkel, miközben megmagyarázza a bemutatott eseményeket, mélyebb bepillantást ad a szereplő állatok tudományos háttereire.

A könyv története több ízben is eltér a filmben látottaktól. A legfontosabb különbségek:

 • Az első rész ("Új vér") végén a Plateosaurusok csordája egy csoport Coelophysist üldöz el a vízeséstől, még a könyvben egy ragadozó Postosuchus támad a Plateosaurusokra, de kénytelen visszavonulni. A Postosuchus neme is különbözik a filmben és könyvben.
 • A második rész ("Titánok kora") egy nőstény Diplodocus életét mutatja be. A sorozatban a következő évek fejlettségi szintjén láthatjuk az állatot: 1 éves, 3 éves, 5 éves, 10 éves. A könyvben pedig a következőkben: 1, 2, 3, 4, 12.
 • Ugyanebben a részben az Allosaurusok többször támadnak a fiatal Diplodocusokra a könyv elmondása szerint. A filmben csak egyszer. A két variációban a támadó ragadozók száma és ölési taktikája is különböző. Az egyik fiatal Diplodocust a sorozatban egy Stegosaurus faroktüskéi döfik le, ám a könyvben ilyen halálesetről nem esik szó. A másik nagy különbség, hogy a filmben bemutatott nőstény Diplodocus testvéreivel marad mielőtt egy csordához csatlakozna, a könyvben ellenben egy pár Stegosaurusszal kóborol egy ideig.
 • A film végén lezajló Allosaurus támadás a könyvben nem történik meg. A tojásrakást a könyvben a fejezet végén mutatják be, ellentétben a filmmel, ahol az epizód ezzel kezdődik.
 • "A kegyetlen tenger" című epizód legelején egy Liopleurodon megtámad és vízbe ránt egy Eustreptospondylust. A könyvben ez a támadás sokkal később, a történet 2/3-a körül történik. A Cryptoclidus a sorozatban halakra vadászik, még a könyvben egy Pterosaurust is elkap. Még egy eltérés, hogy a filmben látható harc egy hím és nőstény Liopleurodon között nem jelenik meg a könyvben.
 • "A levegő óriása" című epizódban a főszereplő Ornithocheirus egy kisebb, nem megnevezett Pterosaurustól lop el egy halat. A könyvben egy kisebb fajtársával erőszakoskodik. A történet végén egy fiatalabb Ornithocheirus lakmározik az idősebb állat teteméből. Noha a könyvben egy illusztráció ábrázolja ezt a bizonyos jelenetet a filmből, a leírásban nem szerepel ilyen kannibalizmus.
 • Ugyanebben a részben szemtanúi lehetünk két Utahraptor támadásnak, melyek közül az egyik sikeres, a másik sikertelen. A könyv szerint a sikertelen támadás közben a támadó Utahraptor megsebesül, a sorozat ezt nem mutatja. A második, sikeres támadás a sorozatban fényes nappal történik, a könyv szerint viszont az éjszaka sötétjében. A rész elején bemutatott Tapejara kolónia is különbözőképp reagál az érkező Ornithocheirus hímre a két variációban.
 • A "Sarki erdők lelkei" című epizód az eseményeket más sorrendben mutatja be, mint a könyv. A Leaellynasaurák párzása a sorozatban az epizód végén van, a könyvben a fejezet elején. Az életben maradt Leaellynasaura fiókák száma is más a két kiadásban, és a vezérnőstény is teljesen más módon veszti életét.
 • Az "Egy dinasztia pusztulása" c. epizódban szerepelnek Dromaeosaurusok, és egy kevés megnevezetlen Ornithopoda is, míg a könyvben nem esik róluk említés, így a filmben látható harcaik sincsenek leírva. A könyv részletesen leírja, hogyan végez egy hím Tyrannosaurus áldozatával, egy sérült Torosaurusszal, a sorozatban ellenben egy Triceratopsot ejt el, és a vadászatot nem láthatjuk. És míg a sorozatban a Quetzalcoatlus sértetlenül elrepül a vadászó Deinosuchus aligátorok látványára, a könyvben a krokodilok darabokra cincálják a szerencsétlen lényt.
 • Ebben a részben a Tyrannosaurus anyát combon üti egy Ankylosaurus a farokbunkójával, és még egy pár óráig életben marad mielőtt összezúzott belső szervei miatt kimúlna. A könyv ezt a jelenetet sokkal véresebben ábrázolja, hiszen ott az Ankylosaurus a ragadozó fejére is mér csapásokat, és a helyszínen, azonnal megöli. A könyvben az Ankylosaurus a kicsinyeit védi ezzel a viselkedéssel, a sorozatban viszont egyedül, kicsinyek nélkül tűnik fel.

Hibák, ellentmondások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Akárcsak minden filmben és sorozatban, a Dinoszauruszok, a Föld uraiban is találni kisebb-nagyobb hibákat, vagy bakikat. Vannak ilyenek a felhasznált tudományos anyagban – vagy épp annak hiányában –, és ezek kivitelezésében a speciális effektusok által.

 • CGI és animatronikus modellek

A sorozat költségvetése nem volt akkora, mint egy Hollywood-i produkcióé lenni szokott, de az animátorok mégis meggyőző módon tudták visszaadni a letűnt állatok kinézetét, viselkedését. Viszont az apróbb figyelmetlenségek olyan hibákat okoztak (egyesek könnyen kiszúrhatók, mások kevésbé), amik felfedhetik az állatok igazi mibenlétét. Ilyenek, amikor az őslények a levegőben járnak, vagy esetleg testrészeik átmennek egymáson. A Walking with… sorozatok fejlődésével párhuzamosan a használt CGI (számítógép generálta) szereplők mind élethűbbek lettek megjelenésben és mozgásban. Ma már sokan elavultnak tarthatják a Dinoszauruszok, a Föld urai effektusait. Az animatronikus modelleknél, azaz a bábuknál is felmerültek olyan esetek, melyek elvesznek az élethűségből. Ilyen, amikor az állatok nem pislognak, a víz alatt lejön róluk a festék, vagy a nem teljesen tökéletes kameramunka miatt látszanak a belőlük kilógó vezetékek, esetleg az ember karja, aki mozgatja azt.

 • Tudomány

Sok kritikus mondott már rossz véleményt a sorozatról, azzal érvelve, hogy a tudományt gyakran keveri a fikcióval, találgatással.[1] A bemutatott állatok viselkedésének nagy része, vagy egésze, teljesen tudományos találgatáson alapszik. Másrészt a készítők elgondolása szerint a műsorok nem elsősorban tanító jellegűek, hanem azt a célt szolgálják, hogy közelebb hozzák az őskori állatokat a TV nézőkhöz.

Az állatokat sem mindig pontosan rekonstruálják, egyesek méretét megnövelték a sorozat kedvéért, noha szilárd bizonyíték eddig még nem került elő arról, hogy tényleg akkorák lettek volna, mint amekkorának bemutatják őket. Ilyen a 40 méteres Diplodocus, vagy a 25 méteres Liopleurodon,[2] mikor mind a kettő kisebb lehetett a valóságban. Ugyan vannak arra utaló nyomok, hogy nagyobbak is lehettek, mint azt eddig gondoltuk.

Vannak más esetek is, amikor a hiba oka nem a készítőkben keresendő, hanem pusztán a tudományban. A műsorok elmondása szerint a dinoszauruszok korában nem volt fű, így a készítők olyan helyeket filmeztek háttérnek, ahol nem is nőtt (egy-két jelenetbe így is belekerült). A mai tudásunk szerint a fű mégis megjelenhetett már ekkor is. Az Ornitholestes nevű kis ragadozót például színes taréjjal az orrán ábrázolják, azóta pedig kiderült, hogy az állat nem rendelkezett ilyennel. A tudomány fejlődésével a sorozat egyre több állítása alól eshet ki a támaszték, de ez nem a készítők figyelmetlenségének vagy gondtalanságának tudható be.

Közreműködés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pozíció Stábtag
Narrátor Kenneth Branagh
(Magyar hangjai: Pálffy István (TV2), Csankó Zoltán és Bozai József (Discovery Channel))
Rendezte Tim Haines, Jasper James
Producer Tim Haines, Jasper James, John Lynch (ügyvezető)
Forgatókönyvet írta Georgan Kane
Fényképezte John Howarth, Michael Pitts
Vágó Britt Sjoerdsma, Andrew Wilks
Zene Ben Bartlett
Speciális effektusok Nigel Booth, Jamie Campbell, John Coppinger, Richard Gregory, Jez Harris, Lindsay Harris, Andrew Hunt (II), Jeremy Hunt, Reza Karim, Jason Reed, Colin Shulver, Barry Sutton


Vizuális effektek:
Avtar Bains, William Bartlett (II), Nick Bennett (I), Oliver Bersey, Murray Butler, Dave Clifton, Andrew Daffy, Richar Ducker, Stuart M. Ellis, Stephen Enticott, Danny Geurtsen

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Prof. Michael Benton megpróbál reagálni pár, a műsort ért kritikára
 2. Forrest, Richard: Liopleurodon. The Plesiosaur Site, 2007. november 20. (Hozzáférés: 2009. június 7.)

További oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]