Ugrás a tartalomhoz

Torosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Torosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
A Torosaurus latus rekonstrukciója
A Torosaurus latus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Öregcsalád: Ceratopsoidea
Család: Ceratopsidae
Alcsalád: Ceratopsinae
Nem: Torosaurus
Marsh, 1891
Fajok
 • T. latus Marsh, 1891 (típus)
 • T. utahensis Lawson, 1976
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Torosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Torosaurus témájú kategóriát.

A Torosaurus (jelentése 'lyukas (nyakfodrú) gyík') a ceratopsida dinoszauruszok egyik neme, mely a valaha élt egyik legnagyobb koponyájú szárazföldi állat volt. A koponyája 2,77 méter,[1] a teste a fejétől a farkáig valószínűleg 8–9 méter hosszú lehetett,[2][3] míg a tömege becslés alapján elérhette a 4–6 tonnát.

A dinoszauruszok egyedfejlődésével (növekedésével és egész életen át tartó fejlődésével) kapcsolatos újabb keletű vizsgálatok alapján a Torosaurus nem egy saját nembe tartozik, hanem a Triceratops felnőtt formája (lásd lentebb).[4]

Felfedezések és fajok[szerkesztés]

A Torosaurus koponyájának vázlata 1915-ből.

1891-ben, két évvel a Triceratops felfedezését követően John Bell Hatcher két koponyát talált Wyoming állam délkeleti részén. Othniel Charles Marsh még abban az évben tudományos leírást készített a leletekről és létrehozta a Torosaurus nemet a számukra. Később hasonló példányok kerültek elő Wyoming, Montana, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Utah és Saskatchewan területéről is. Találtak néhány töredékes maradványt a texasi Big Bendben és az új-mexikói San Juan Basinben, melyek feltehetően szintén ehhez a nemhez tartoznak. Az őslénykutatók azt tapasztalták, hogy a Torosaurus ritkán fordul elő a fosszilis rekordban; a Triceratops jóval gyakrabban található meg.

Habár a Torosaurust gyakran „bikagyíknak” fordítják a spanyol toro szó alapján, a név valójában az ógörög toreo ('átlyukasztott') és szaürosz ('gyík') szavak összetételéből származik.[5] A név jelentése körüli zavar nagyrészt annak következménye, hogy Marsh a cikkeiben sosem fűzött magyarázatot az általa választott nevekhez. A meghosszabbodott nyakfodron levő lyukakra történő utalást hagyományosan az állat Triceratopstól való megkülönböztetésére használták fel.

Azonosított Torosaurus fajok:

 • T. latus Marsh, 1891 (típusfaj)
 • T. utahensis Lawson, 1976

Egy további név téves azonosításnak bizonyult:

 • T. gladius Marsh, 1891 (=T. latus)

(Megjegyzendő: A T. utahensist, eredetileg Charles W. Gilmore írta le 1946-ban, Arrhinoceratops utahensis néven. Robert M. Sullivan és szerzőtársai 2005-ben végzett felülvizsgálata[6] után a faj a Torosaurus utahensis nevet kapta. A T. utahensis a T. latusnál kissé korábbról származik.)

Osztályozás és vita[szerkesztés]

A Torosaurus felállított csontváza Milwaukee-ban

A Torosaurust hagyományosan a Ceratopsia ('szarv-arcú') alrendágon belül elhelyezkedő Ceratopsidae család Ceratopsinae alcsaládjába sorolják be, ami a mai Észak-Amerika és Ázsia területén, a jura és kréta időszakokban élt papagájszerű csőrrel rendelkező növényevők csoportja.

A Javelina-formáció csontmedréből, a Big Bend Nemzeti Park területéről származó fiatal, Torosaurus cf. utahensis néven leírt példányok egy olyan felnőtt közelében helyezkedtek el, amely a Torosaurus jellegzetességeként ismert falcsonttal rendelkezett.[7]

Egy újabb keletű tanulmány alapján a Torosaurus legközelebbi rokona a Triceratops.[8] A montanai Hell Creek-formációban a dinoszauruszok egyedfejlődését (növekedését és egész életen át tartó fejlődését) tanulmányozó őslénykutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a két állat valójában egyetlen nemhez tartozik.

John Scannella a Gerinces Őslénytani Társaság (Society for Vertebrate Paleontology) ülésének alkalmából (2009. szeptember 25-én) megjelent cikkében a Torosaurust a Triceratops különösen fejlett, és feltehetően egyetlen ivarhoz tartozó egyedeként sorolta be. Jack Horner, aki Scannella mentora a Montanai Egyetemen (University of Montana), megjegyezte, hogy a ceratopsia koponyák metaplasztikus csontot tartalmaztak. A metaplasztikus csont az idő múlásával képes meghosszabbodva (kiterjedve) vagy megrövidülve (felszívódva) új alakokat felvenni. A Triceratopshoz besorolt koponyáknál jelentős változások figyelhetők meg, Horner szerint „míg a fiataloknál a szarv hátrafelé irányul, addig a felnőtteknél előrefelé”. A majdnem kifejlett Triceratops példányok koponyáinak körülbelül 50%-a esetében két vékony terület fedezhető fel a nyakfodor azon részein, ahol a Torosaurus koponyákon a lyukak találhatók, ami arra utal, hogy a nyílások a felnőtt Triceratopsoknál a hosszabbra növő nyakfodor tömegének csökkentése érdekében alakultak ki.[4]

Ősbiológia[szerkesztés]

A Torosaurus elavult rekonstrukciója

A Torosaurus és a Triceratops, a többi ceratopsiához hasonlóan növényevő volt. A kréta időszak során a virágos növények elterjedése földrajzilag korlátozott volt a szárazföldön, így valószínű, hogy ezek az állatok az időszak uralkodó növényeit, a harasztokat, a cikászokat és a tűlevelűeket fogyasztották, éles csőrükkel lecsípve a leveleket vagy a fenyőtűket.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Farke, A. A. "Cranial osteology and phylogenetic relationships of the chasmosaurine ceratopsid Torosaurus latus", pp. 235-257. In K. Carpenter (ed.). Horns and Beaks: Ceratopsian and Ornithopod Dinosaurs. Indiana Univ. Press (Bloomington), 2006.
 2. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press
 3. Holtz, Thomas R. Jr. (2011) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
 4. a b New Analyses Of Dinosaur Growth May Wipe Out One-third Of Species. Science News. ScienceDaily.com, 2009. október 31. (Hozzáférés: 2010. március 10.)
 5. Dodson, P.. The Horned Dinosaurs. Pinceton, New Jersey: Princeton University Press, xiv, 346. o. (1996) 
 6. Sullivan, R. M., A. C. Boere, and S. G. Lucas (2005). „Redescription of the ceratopsid dinosaur Torosaurus utahensis (Gilmore, 1946) and a revision of the genus”. Journal of Paleontology 79, 564–582. o.  
 7. Hunt, ReBecca K., Thomas M. Lehman (2008). „Attributes of the ceratopsian dinosaur Torosaurus, and new material from the Javelina Formation (Maastrichtian) of Texas”. Journal of Paleontology 82 (6), 1127–1138. o.  
 8. Farke, A. A..szerk.: K. Carpenter: Cranial osteology and phylogenetic relationships of the chasmosaurine ceratopsid Torosaurus latus. Bloomington: Indiana University Press, 235–257. o. (2006) 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Torosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Dodson, P.. The Horned Dinosaurs. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, xiv, 346. o. (1996) 
 • Haines, Tim & Chambers, Paul. The Complete Guide to Prehistoric Life. Canada: Firefly Books Ltd (2006) 

További információk[szerkesztés]