My Chemical Romance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
My Chemical Romance
A My Chemical Romance a The Black Parade World Tour angliai állomásán a Metro Radio Arenában, Newcastle-ben. 2007. november.
A My Chemical Romance a The Black Parade World Tour angliai állomásán a Metro Radio Arenában, Newcastle-ben. 2007. november.
Információk
Eredet Jersey City, New Jersey, USA
Alapítva 2001
Aktív évek

2001 — 2013

2019 — napjainkig
Műfaj emo, alternatív rock, pop-punk, post-hardcore, punk
Kiadó Reprise, Warner Bros., Eyeball
Tagok
Gerard Way
Ray Toro
Mikey Way
Frank Iero<br

A My Chemical Romance weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz My Chemical Romance témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A My Chemical Romance amerikai rockzenekart Gerard, Ray Toro és Matt Pelisser alapították New Jerseyben. Később csatlakozott Mikey Way, Gerard öccse és Frank Iero A nevük Irvine Welsh Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance című regényéből származik.

Hatások[szerkesztés]

Nagy hatással voltak rájuk kezdetben a The Misfits, a Black Flag, a Smashing Pumpkins, a Morrissey, a The Smiths, a Queen és az Iron Maiden is. Az idők során rátaláltak saját stílusukra, ez a horror és a fantasy keveréke, amely a dalszövegeikben, a klipjeikben és a lemezborítóikon is visszaköszön.

Története[szerkesztés]

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás hatására a frontember Gerard Way elhatározta, hogy Matt Pelissier dobossal együttest alapít. Később felkérték Ray Toro-t (aki addig egy másik együttesben dobolt) hogy gitározzon a zenekarban. Ezután csatlakozott Mikey Way basszusgitáros, majd Frank Iero (ex-Pencey Prep), mivel úgy érezték, hogy a dúsabb hangzás érdekében kell még egy gitáros Ray Toro mellé. 2002 elején, három hónappal a megalakulásuk után kiadták I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love című bemutatkozó nagylemezüket az Eyeball Recordsnál.

2003-ban Reprise Recordsszal írtak alá lemezszerződést, és turnéra indultak Amerikában és Japánban. Közben már a második albumukon dolgoztak. A turné végeztével bejelentették, hogy Matt Pelisser (a hivatalos verzió szerint Frank Iero és a közte lévő ellentétek miatt) többé nem tagja a zenekarnak. Az új dobos Bob Bryar (a The Used addigi hangtechnikusa) lett. Gerard Way alkohol és drogproblémái miatt elvonókúrára ment.

2004-ben jelent meg a Three Cheers for Sweet Revenge című albumuk, amelyet Howard Benson producerrel készítettek. Az új album meghozta az áttörést. Rögtön az első héten több mint 11.000 darab fogyott a lemezből, és alig egy év alatt platinalemez lett. A Three Cheers for Sweet Revenge albumról több kislemezt is megjelentettek, amelyekhez videóklip is készült. Ezek: I´m Not Okay (I Promise), Helena, The Ghost of You. Az összes klipet Marc Webb rendezte.

2005-ben a My Chemical Romance a Green Day előzenekara volt az American Idiot lemezbemutató turnéján, majd önállóan koncerteztek világszerte. 2006 márciusában jelent meg a Life on the Murder Scene koncertalbumuk és -videójuk. Ezután kezdődtek meg a harmadik stúdióalbum, a The Black Parade felvételei. A nagylemez 2006 őszén jelent meg, és a kislemezre kimásolt Welcome to the Black Parade című szám a brit toplistán már a második héten az első helyre került.

2009 májusában került nyilvánosságra, hogy az együttes új albumán dolgozik Brendan O'Brien producerrel. A lemezfelvételt követően 2010 februárjában Bob Bryar dobos távozott a zenekarból.

2010 szeptemberében hivatalosan is megerősítették, hogy az együttes negyedik stúdiólemezének címe Danger Days: True Lives Of The Fabulous Killjoys lesz.

2013. március 22-én a zenekar bejelentette feloszlását a következő üzenettel:

„Egy igazi áldás volt ebben a zenekarban játszani az utóbbi 12 évben. Olyan helyekre jutottunk el, amelyekről sosem gondoltuk volna, hogy valaha is eljutunk. Olyan dolgokat láttunk és tapasztaltunk, amelyekről nem is álmodoztunk. Megoszthattuk a színpadot olyanokkal, akikre felnéztünk, akiket csodáltunk, és ami a legjobb, akik a barátaink. Most pedig, ahogy az összes klassz dolog esetében, itt az ideje, hogy ez véget érjen. Köszönet minden támogatásotokért, és hogy részesei voltatok a kalandnak.” – My Chemical Romance.

Tagok[szerkesztés]

Gerard Way – Gerard Arthur Way 1977. április 9. Summit (New Jersey). Apja (Donald Way) skóciai, anyja (Donna Lee) olasz származású. A School Of Visual Arts nevű New York-i egyetemen tanult. Fiatal korában rajzfilmet készített „Breakfast Monkey” címmel, ám az sosem került adásba mert abban az időben ment egy -a csatorna szerint- nagyon hasonló mesefilm.

Ray Toro – Raymond Toro 1977. július 15. Kearny (New Jerse)). A zenekar stílusától eltérő zenei hangzást preferál, elsősorban heavy metalt és classic rockot hallgat. A kortárs együttesek pályafutását kevésbé követi figyelemmel, hogy ne befolyásolják a zeneírásban. Kivétel a Muse, amiről azt nyilatkozta, hogy nagyra értékeli a zenéjüket. A zenekarban általában ő játssza a gitárszólókat.

Frank Iero – Frank Anthony Iero Jr. 1981. október 31. Belleville, New Jersey. Az együttes legfiatalabb tagja. 11 éves korától kezdve folyamatosan különböző zenekarok tagja, ezek közül a ~on kívül egyedül a Pencey Prep lett sikeres. A gitártanulásra a Green Day frontembere, Billie Joe Armstrong inspirálta. Régi és kedvenc gitárja, Pansy eltört egy MTV-s adás alkalmával.

Mikey Way – Michael James Way 1980. szeptember 10. Newark, New Jersey. Gerard Way öccse. Elmondása szerint, már 4 éves korában tudta, hogy egy együttesben szeretne játszani. Szereti a Smashing Pumpkinst és az Anthraxt. Tőle származik a zenekar neve; az ötletet Irvine Welsh regényének címéből vette, a „Three Tales of Chemical Romance”-ból.

Korábbi tagok[szerkesztés]

Bob Bryar – Robert Nathanial Bryar 1979. december 31. Chicago, Illinois. 2004től 2010-ig volt tagja az együttesnek. Matt Pelissier helyét vette át a zenekarban. Korábban hangtechnikus volt a The Used-nál. A Rush nevű együttes és a Black Sabbath inspirálta őt a zenében. A dobolást az iskolai zenekarban kezdte.

Matt Pelissier – A zenekarból zűröd életvitele miatt közöss megegyezéssel elbocsátották. Jelenleg teherautó-sofőrként dolgozik.

Michael Pedicone – 2011-ben ért véget karrierje a zenekarban, miután pénzt tulajdonított el tőlük. Jarrod Alexander vette át helyét.

Jarrod Alexander – 2011 és 2012 között volt a zenekar dobosa. A feloszlás után a My Chemical Romance tagjai, Gerard Way, Ray Toro és Frank Iero szólóprojektjeiben is közreműködött.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 2002I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love (Eyeball Records)
  • 2004Three Cheers for Sweet Revenge (Reprise Records)
  • 2006Life on the Murder Scene (Reprise Records)
  • 2006The Black Parade (Reprise Records)
  • 2008The Black Parade Is Dead! CD/DVD
  • 2010 - Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys (Reprise Records)
  • 2013 - Conventional Weapons

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:My Chemical Romance
A Wikimédia Commons tartalmaz My Chemical Romance témájú médiaállományokat.