Gerard Way

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gerard Way
Gerard Way 2014-ben
Gerard Way 2014-ben
Életrajzi adatok
Születési név Gerard Arthur Way
Született 1977április 9. (42 éves)
USA Summit, New Jersey
Házastársa Lindsey Way
Gyermekei Bandit Lee Way
Szülei Donald Way és Donna Lee Way
Iskolái School of Visual Arts
Pályafutás
Műfajok Alternatív rock, Brit-pop, post-hardcore, pop-punk, emo, post-punk
Aktív évek 2001 – napjainkig
Kapcsolódó előadó(k) My Chemical Romance
Hangszer basszusgitár, billentyűs hangszerek, gitár, zongora
Tevékenység énekes, dalszerző
Kiadók Reprise, Warner Bros., Eyeball

Gerard Way weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerard Way témájú médiaállományokat.

Gerard Arthur Way (New Jersey, Summit, 1977. április 9. –) a My Chemical Romance nevű rockbanda frontembere, énekese és alapító tagja egyben, illetve a banda basszusgitárosának, Mikey Way-nek a bátyja.

Évei a My Chemical Romance előtt[szerkesztés]

Gee skót és olasz családból származik. Először negyedikes korában énekelt, amikor részt vett a Peter Pan című iskolai előadásban. Az anyai nagyanyja, Elena Lee Rush tanította énekelni (akiről a Helena című daluk is szól), rajzolni és előadni. Ő csinálta Gerard jelmezét is melybe beletartozott a hagyományos zöld harisnyanadrág. Ezután Gee elfordult az énekléstől mondván „Hát, nem akarok ez a furcsa gyerekénekes lenni, jobban érdekelnek a képregények és az Iron Maiden”. Ezután eldöntötte, hogy grafikus rajzolást fog folytatni.

Gee-t mindig is érdekelte a rajzolás és a képregények, mivel a házuk, ahol gyermekkorában élt, „sötét és borúsan gótikus” kinézetű volt Belleville városában, New Jersey-ben. Gee azt mondta, hogy gyerekként nem nagyon engedték kinn játszani, mivel egy nagyon veszélyes környéken laktak. Helyette egy képzeletbeli világot alkotott meg a fejében és ez vezetett a művészet iránti szeretetéhez. Mint mindenki más, Gerard is eljutott gyerekként ahhoz a felfedezéshez, hogy előbb vagy utóbb mindenki meghal, a szerettei is. Egy idő után azonban mégis valamiféle gyönyörűséget fedezett fel a halálban és annak misztikusságában.

Tinédzser korában elkezdődtek a problémái. Állítása szerint sokan csak úgy ismerték, mint a "16 éves srácot, aki minden apróságért leissza magát". A gimiben töltött utolsó éveiben történt meg az az eset is, ami az "I'm Not Okay" című számukat inspirálta. Gerardnak ugyanis titokban nagyon tetszett egy lány, de az a barátja által készített, Way szavait idézve "nagyon ízléstelen" pornóképeket jelentetett meg magáról. Gerard persze kiakadt és kiábrándult a lányból további alkoholhoz fordulva. Ekkoriban már drogproblémái is voltak.

Miután befejezte a középiskolai tanulmányait a Belleville High School-ban 1995-ben, a New York-i School Of Visual Arts nevű művészeti iskolába járt, ahol lediplomázott képzőművészként 1999-ben.[1] Gerard képregény író akart lenni és igényt tartott kedvenc képregény csapatára ami a Doom Patrol volt. 2001-ben megpróbált eladni egy rajzfilmsorozatot a Cartoon Networknek, melynek neve The Breakfast Monkey. A Cartoon Network elutasította, mivel nagyon hasonlított az Aqua Teen Hunger Force című rajzfilmsorozathoz, ami már forgott akkor a csatornán.[forrás?]

Családja[szerkesztés]

Gerard Way anyja Donna Lee Way olasz apja Donald Way skót származású. Testvére Michael James Way /Mikey/ a banda basszusgitárosa. Gerard nagyon jó viszonyban van nála 3 évvel fiatalabb öccsével. Mikey felesége Kristin Colby. Gerard felesége Lindsey Ann Ballato /Lin-Z/ egy évvel idősebb nála. Esküvőjük 2007. szeptember 1-jén volt, 2009. május 28-án megszületett lányuk Bandit Lee Way. Lin-z a Minddles Self Indulgence basszusgitárosa. Gee anyai nagyanyja Elena Lee Rush, ő ihlette Helena című dalukat és énekelni is ő tanította. A bandatagok családja:

  • Mikey Way felesége Kristin Colby
  • Frank Iero, felesége Jamia Nestor gyermekeik Cherry és Lily (ikrek), valamint Miles
  • Ray Toro felesége Christa Toro

A My Chemical Romance[szerkesztés]

Mikor a 2001. szeptember 11-ei támadás történt, Gerard épp a képregényén dolgozott New Yorkban, tehát látta azt a rémületet a „Twin Towers-nél”. Ez ösztönözte őt úgy, hogy kezdjen valamit az életével, ezután megalakította a My Chemical Romance-t. Gerard összehozta tehát a bandát, a gitáros Ray Toro lett, a dobos Matt Pelissier, Bob Brian, majd Mike Pedicone, akit lopás miatt rúgtak ki a bandából, Frank Iero lett a másik gitáros és a basszista pedig Mikey Way, a testvére. A zene hatással volt Gerardra, így ki tudott gyógyulni a mély depresszióból és az alkoholizmusból. Megjelent nagylemezeik: The Black Parade, Three Cheers For Sweet Revenge, I Brought You My Bullets You Brought Me Your Love, Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys. Az együttes 2013-ban felbomlott.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Gerard Way
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerard Way témájú médiaállományokat.