The Misfits

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Misfits
Misfits en Chile.jpg
Információk
Alapítva 1977
Műfaj
Kiadó Plan 9 Records
A The Misfits weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Misfits témájú médiaállományokat.

A The Misfits (jelentése: kívülállók) egy népszerű és kultikus amerikai horror punk együttes. Jelenlegi tagjai: Jerry Only, Eric Arce (Chupacabra néven is ismert), és Jerry Caiafa II. (Ő a "Jerry Other" nevet viseli.) Korábbi tagok: Glenn Danzig, Manny Martinez, Franché Coma, Mr. Jim, Bobby Steele, Joey Image, Arthur Googy, Doyle Wolfgang von Frankenstein, Robo (Black Flag), Dr. Chud, Michale Graves, Marky Ramone és Dez Cadena (Black Flag). (Marky-t jól ismerhetjük a Ramones zenekarból.) Legismertebb számaik a "Dig Up Her Bones", a "Helena" és a "Saturday Night".

Története[szerkesztés]

A Misfits 1977-ben alakult meg a new jersey-i Lodiban. Nevüket Marilyn Monroe ugyanilyen című, utolsó, 1961-es filmjéről kapták. Glenn Danzig alapította a zenekart. Azzal szeretett volna kitűnni a punkzenekarok tömegéből, hogy az ő együttesének dalai nem a politikáról és a politikusokról szóljanak, hanem szörnyekről és horrorfilmekről. Meghívta Manny Martinez-t dobolni, nem sokkal később Jerry Caifa is csatlakozott a zenekarhoz. Ő a "Jerry Only" nevet vette fel, mert elírták a nevét a legelső kislemezük borítóján. Erre Jerry azt mondta, hogy "Jerry, only Jerry". Így kapta ezt a nevet.

Ez a kislemez, mely a "Cough/Cool" címet kapta, 1977-ben jelent meg a Blank Records kiadónál. A Misfits először a legendás CBGB klubban lépett fel. 1977-be Frank Licata (Franché Coma) is csatlakozott a zenekarhoz. Ugyanebben az évben Danzig és Only kirúgta Manny Martinez-t, és Jim Catania-val helyettesítette, aki a Mr. Jim nevet kapta. A legendásnak számító Static Age lemezt 1978-ban rögzítették, de csak 1996-ban adták ki.

Az 1979-es "Horror Business" kislemezről vett figura lett a Misfits kabalája. Őt Crimson Ghost-nak nevezték el az együttes tagjai, és a zenekarhoz kapcsolódó tárgyakon megjelent a "Crimson Ghost" feje. A hetvenes-nyolcvanas években már koncerteztek is, többek között a The Damned előzenekaraként is szerepeltek. 1980-ban megjelent a "Beware" című középlemez, amelyen Arthur Googy (Joseph McGuckin) dobolt. Ugyanebben az évben megjelent a "Kívülállók" első válogatáslemeze, 3 Hits from Hell címmel. A 80-as években találkoztak össze a Misfits-tagok a Black Flag tagjaival. Henry Rollins a The Misfits nagy rajongója volt, ezért nagy megtiszteltetés volt a Black Flag-nek, hogy összetalálkozhattak a horror-témájú együttes zenészeivel.

A zenekar legelső nagylemeze 1982-ben jelent meg, Walk Among Us címmel, a Ruby Records és a Slash Records kiadóknál. Ez a lemez után váltás következett a témákban: Danzig a ZS-kategóriás, olcsó és általában nagyon rossznak kikiáltott horrorfilmekről kezdett el énekelni. Szörnyeknek és egyéb horrorfilmből vett lényeknek kezdtek el beöltözni. Ezzel az imázssal megteremtették a "horror punk" műfaját.

A Misfits második stúdióalbuma "Earth A.D./Wolfs Blood" címmel jelent meg, 1983-ban, a Plan 9 Records kiadónál. (Talán ez a cím ihlette a brazil Sepultura thrash metal zenekar énekesét, Max Cavalerát is, amikor a Chaos A.D. nevű klasszikus lemezüket adták ki.) Ebben az évben fel is oszlott az együttes, mert egy halloweeni koncerten a Misfits új dobosa (Brian Damage), aki egyben a Verbal Abuse dobosa is, részeg lett a show előtt és nem tudott játszani. Őt később letolták a színpadról és az együttes ép, maradék tagjai eljátszották a koncert utolsó részét. Ezek után Danzig bejelentette, hogy ez lesz az utolsó koncert és a Misfits feloszlott. A feloszlás után Danzig megalkotta a Samhain zenekart, amely hasonló imázzsal rendelkezik, csak heavy metalt és death rockot játszik. Ennek az együttesnek hullámzó fennállása volt, többször feloszlottak az évek során. 2014 volt az utolsó év a zenekar történetében. A 90-es években a tagok különböző helyeken dolgoztak, és élték az életüket, Jerry Only pedig megházasodott, és keresztény vallásra tért. A Metallica és a Guns'n'Roses is feldolgozta a Misfits dalait, ebben az időszakban.

1995-ben újból összeálltak a Kívülállók. Jerry Only be akarta vonni Dave Vaniant, a The Damned énekesét is a projektbe, de ő elutasította az ajánlatot, mivelhogy nem érdekelte a dolog. Új énekest vettek fel, a 19 éves Michael Emanuelt, aki a Michale Graves művésznevet kapta. Az év másik újonca David Calabrese volt, aki pedig a "Dr. Chud" nevet kapta. Ebben az évben a zenekar feltűnt az "Animal Room" című filmben is, cameo-szerepben. 1996-ban megjelent a zenekar első box set-je (díszdobozos kiadása), mely egy koporsó alakját vette fel. Ez a box-set a Static Age lemezt, illetve pár középlemezt tartalmazza. 2000-ben szerepelt egy magyar származású amerikai zenész, Téglás Zoltán is a zenekarban, igaz, ő csak kis ideig.

1997-ben jelent meg a negyedik nagylemez, American Psycho címmel. Ez volt az új felállás legelső albuma. A lemez a Geffen Records kiadónál jelent meg. 1999-ben Famous Monsters címmel a Misfits piacra dobta ötödik nagylemezét. A zenekar feltűnt még három egyéb filmben is: a "Big Money Hustlas"-ben is, a "Bruiser"-ben és a "Campfire Stories"-ban is.

A 2000-es években Jerry felfogadta a Black Flag gitárosát, Dez Cadenát is. Marky Ramone is ebben az évtizedben szállt be a csapatba. 2001-ben megjelent egy "Cuts from the Crypt" című válogatáslemez is, amely különlegességeket és ki nem adott demólemezeket tartalmaz. 2003-ban jelent meg az ötödik stúdióalbum, Project 1950 címmel, amely az 50-es és 60-as évek rockdalainak feldolgozásait tartalmazza. A Misfits ebben az időszakban is sokat koncertezett.

2009-ben tartotta meg a zenekar harmincadik jubileumát ünneplő koncertsorozatot. Robo 2010-ben kilépett a Misfitsből, helyére Eric Arce került a Murphy's Law hardcore punk együttesből. Arce a "Chupacabra" nevet kapta. 2011-ben jelent meg a Kívülállók hatodik nagylemeze, The Devil's Rain címmel. Az album a Misfits Records kiadó gondozásában jelent meg. 2013-ban új koncertalbum jelent meg, Dead Alive! címmel. Ugyanebben az évben könyv készült a zenekar történetéről. A biográfiában a Samhain és a Danzig zenekarok története is szerepel. 2016-ban "The Original Misfits" néven Jerry Only, Glen Danzig és Doyle Wolfgang van Frankenstein néven elkezdett koncertezni. Így az együttes egészen a mai napig működik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • Walk Among Us (1982)
  • Earth A.D./Wolfs Blood (1983)
  • Static Age (1996)
  • American Psycho (1997)
  • Famous Monsters (1999)
  • Project 1950 (2003)
  • The Devil's Rain (2011)

Az együttes híres a bandatagok furcsa, horrorisztikus művészneveiről és a különféle horrorfilmbe való hangokról és albumcímekről.

Források[szerkesztés]