Horror punk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horror punk

StíluseredetPunk
Kulturális eredet1970-es évek vége, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália (ország)
Hangszerekelektromos gitár, basszusgitár, dob

A horror punk, más néven horror rock egy zenei műfaj, ami az 1970-es években alakult ki. Jellegzetessége a goth és a punk hangzás keveredése; mindez kiegészülve erőszakos és morbid képi világgal és dalszöveggel, amiket gyakorta horrorfilmek, kommersz ("B kategóriás") filmek és tudományos-fantasztikus irodalmi művek ihletnek.

Története[szerkesztés]

A műfaj előfutárának a Misfits nevű zenekart tartják, amely 1977-ben jelentette meg első kis- ill. középlemezét, az első nagylemezét, a Walk Among Us-t pedig 1982-ben. A műfaj másik korai képviselője a TSOL (Dance With Me, 1981).

Zenei jellemzői[szerkesztés]

Goth és punk hangzás. Esetenként átfed az ún. death rockkal, ami azonban sokkal jobban a goth hangzás irányába tolódik, míg a horror punk szorosabb kapcsolatot ápol az '50-es évek doo-wop és rockabilly zenei stílusaival. A horror punk ezen túlmenően a death rockhoz képest jelentősen gyorsabb, agresszívabb és dallamosabb.

A Dwid Hellion alkotta horror hardcore kifejezés a horror punk és a hardcore punk keverékműfaját jelenti. A Misfits 1983-as albuma, az Earth A.D. is e műfajt képviseli. Olyan zenekarok, mint a Septic Death, a The Banner és az Integrity szintén ebben a műfajban alkottak.

Egyéb jellemzők[szerkesztés]

A műfaj tipikus jellemzője a Devilock hajviselet.

Politikai nézetek[szerkesztés]

Más punk rock műfajokkal ellentétben a horror punkra nem jellemző a politikai állásfoglalás. Kivételt néhány dalszöveg képvisel; így például a Misfits együttes Bullet című száma, ami John F. Kennedy meggyilkolásáról szól. Emellett a műfaj két jeles képviselője, Jack Grisham és Michale Graves nyíltan hangoztatták politikai nézeteiket.

A műfaj képviselői[szerkesztés]

A műfaj ismertebb külföldi képviselői:

A műfaj ismertebb hazai képviselői:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Horror punk című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.