Ugrás a tartalomhoz

Cerapoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cerapoda
Evolúciós időszak: kora jura - késő kréta
Az Agilisaurus rekonstrukciója
Az Agilisaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Sereno, 1986
Alrendágak
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cerapoda témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cerapoda témájú kategóriát.

A Cerapoda a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe tartozó növényevő dinoszauruszok egyik kládja vagy alrendje. A Genasauria kládon belül a Thyreophora csoport testvértaxonjának tekintendők. Közös jellemzőjük az alsó fogaikon levő vastag zománc. A fogaikat a rágás egyenetlenül koptatta, így a fogsorukon éles tarajok alakultak ki, melyek lehetővé tették, hogy ezek az állatok más dinoszauruszoknál vastagabb növényi részeket hasítsanak le. Az Ornithopoda ('madárlábúak'), a Pachycephalosauria ('vastagfejű gyíkok') és a Ceratopsia ('szarv-arcúak') alrendágakra oszthatók fel, amik közül az utolsó kettő együtt alkotja a Marginocephalia ('rojtosfejűek') kládot, melynek tagjai a koponyájuk hátsó részén egy csontos peremet viselnek.

Taxonómia

[szerkesztés]

A bazális Cerapoda alrend, R. J. Butler, 2005-ös műve alapján:

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cerapoda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]
  • Butler, R.J. (2005). „The 'fabrosaurid' ornithischian dinosaurs of the Upper Elliot Formation (Lower Jurassic) of South Africa and Lesotho”. Zoological Journal of the Linnean Society 145 (2), 175-218. o.  
  • Sereno, P.C. (1986). „Phylogeny of the bird-hipped dinosaurs (order Ornithischia)”. National Geographic Research 2 (2), 234-256. o.  

További információk

[szerkesztés]