Ugrás a tartalomhoz

Thyreophora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thyreophora
Evolúciós időszak: kora jura-késő kréta, 190–66 Ma
A Mymoorapelta csontváza
A Mymoorapelta csontváza
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Nopcsa, 1915
Alrendágak
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Thyreophora témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Thyreophora témájú kategóriát.

A Thyreophora ('pajzshordozók', az ógörög θυρεος / thüreosz – a gyalogos katonák nagy, ovális pajzsa – és φορεω / phoreó, 'viszem' szavak összetételéből), avagy a páncélos dinoszauruszok a madármedencéjű dinoszauruszok egyik alrendje volt, amely a kora jura kortól a kréta időszak végéig élt. A csoport első azonosítója a magyar Nopcsa Ferenc báró volt.

Jellemzőjük volt a testükön hosszanti sorokban elrendezett testpáncélzat. Ez a kezdetlegesebb fajoknál egyszerű, lapos, tarajos scutumokból vagy bőrcsontokból (osteodermákból), a fejlettebbeknél pedig bonyolultabb struktúrákból, csonttüskékből és lemezekből állt. A legtöbb thyreophora a testméretéhez képest kisméretű aggyal rendelkezett.

Két jól ismert alrendága az Ankylosauria és a Stegosauria. Az Ankylosauria csoportba az ankylosauridák és a nodosauridák tartoznak. E két család tagjainak mellső lábai jóval rövidebbek a hátsóknál, ez az arány pedig fokozottan jellemző a másik alrendág tagjaira, a stegosaurusokra. A csoportot először olyan kládként definiálták, ami tartalmaz minden genasaurus fajt, amely közelebbi rokonságban áll az Ankylosaurusszal, mint a Triceratopsszal, később pedig a definíciót úgy pontosították, hogy az Ankylosaurus magniventris a klád részét képezze, a Parasaurolophus walkeri, a Pachycephalosaurus wyomingensis és a Triceratops horridus pedig ne tartozzon bele.[1] A Thyreophora a Genasauria csoporton belül a Cerapoda testvértaxonjának számít.

Az ankylosauridák nagy farokbuzogánnyal rendelkeztek, amely megnagyobbodott és egyetlen csomóvá összeforrt csigolyákból állt. Nehéz felépítésűek voltak és a fejüktől a farkukig súlyos, még a szemhéjukat is beborító páncélzatot viseltek. A páncélzathoz kisebb-nagyobb, gyakran keratinból álló tüskék tartoztak. A lapos, zömök, nagyjából lapát formájú fej rövid nyakhoz kapcsolódott, melynek mindkét végén, a szemek és a pofa közelében két tüske helyezkedett el. A csoport egyik legismertebb képviselője az Euoplocephalus tutus.

A nodosauridák az ankylosaurusok másik családja, melynek tagjai közé feltehetően az ankylosauridák ősei tartoznak. A középső jura–késő kréta kor idején (körülbelül 170–66 millió évvel ezelőtt) éltek és az ankylosauridákhoz hasonló páncélzatuk volt, de nem rendelkeztek farokbuzogánnyal. Ehelyett a testük hátsó részét a farokkal együtt csontos kidudorodások és kisebb tüskék borították és/vagy hegyes tüskéket viseltek. A nodosauridákra jellemző példának tekinthető a Sauropelta és az Edmontonia, melyek közül az utóbbi félelmetes, előrefelé álló válltüskéiről vált ismertté.

A Stegosauria alrendág a Stegosauridae és Huayangosauridae családokat foglalja magában. E dinoszauruszok nagyrészt a középső és késő jura korban éltek, azonban egyes fosszíliáik a kora kréta korból származnak. A stegosaurusok feje nagyon kicsi volt; levélszerű fogakkal és a testméretükhöz képest nagyon kis méretű aggyal rendelkeztek. A stegosaurusok hátának középvonala mentén lemezek és vagy tüskék helyezkedtek el, hátcsigolyáik pedig meghosszabbodtak. A lemezek feltételezett célja a testhőmérséklet szabályzása és/vagy a faj egyedeinek azonosítása, továbbá a párok vonzása és a vetélytársak elriasztása volt. A jól ismert stegosaurusok közé tartozik a Stegosaurus és a Kentrosaurus.

Taxonómia[szerkesztés]

"Tyreophorus"[szerkesztés]

A „Tyreophorus” egy nem hivatalos nem, amelyet Friedrich von Huene alkotott meg 1929-ben,[2] és néha feltűnik a dinoszauruszokat felsoroló listákon. Valószínűleg tipográfiai hiba eredménye; von Huene célja az volt, hogy bizonytalan helyzetű nemként meghatározatlan maradványokat kapcsoljon a Thyreophora csoporthoz, de a publikálási folyamat egy pontján a szöveget megváltoztatták, hogy úgy tűnjön, mintha „Tyreophorus” néven egy új nemet kívánt volna létrehozni (ahogy azt George Olshevsky 1999-ben a Dinosaur Mailing List levelezőlistán leírta).[3] A névhez nem tartozik leírás, és hivatalosan nem használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sereno, P. C.: Stem Archosauria—TaxonSearch [version 1.0, 2005 November 7], 2005. [2009. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 23.)
  2. von Huene, F. (1929). „Los Saurisquios y Ornithisquios de Cretaceo Argentino”. Anales del Museo de La Plata (Series 2) 3, 1–196. o.  
  3. George Olshevsky: Re: What are these dinosaurs. Dinosaur Mailing List. [2007. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 23.))

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thyreophora című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.