Ankylosauridae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ankylosauridae
Evolúciós időszak: jura-kréta 125–65 Ma
Az Euoplocephalus rekonstrukciója
Az Euoplocephalus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora (Thyreophora)
Alrendág: Ankylosauria
Család: Ankylosauridae
(Brown, 1908)
Nemek

Lásd a szövegben.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ankylosauridae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ankylosauridae témájú kategóriát.

Az Ankylosauridae a páncélos thyreophora dinoszauruszok egy családja, amely 125 millió évvel ezelőtt fejlődött ki (az ankylosaurusok másik családja, a Nodosauridae mellett) és mintegy 65 millió évvel ezelőtt halt ki, a nagy kréta–tercier kihalási esemény során. Fosszíliáikat Észak-Amerikában, Európában és Kelet-Ázsiában találták meg, bár a teljeshez közeli csontváz kevés, általában csak csonttöredékek maradtak fenn.

Anatómia[szerkesztés]

A Dyoplosaurus farkának rekonstrukciója, amely a ROM 784 katalógusszámú lelet alapján készült, bemutatja az ankylosauridák farkának különböző részeihez tartozó fogalmakat

A vastag páncélzat, amely valóságos pajzsot formált az ankylosauridák hátán és a buzogányos végű farok a sokkal később élt emlős glyptodontákhoz illetve részben a szintén kihalt óriás ausztráliai meiolania teknősökhöz) tette hasonlóvá ezeket az állatokat, ami jó példa a konvergens evolúcióra.

A szintén erősen páncélozott fej (a modern madarakéhoz hasonló) fogatlan csőrben végződött, bár a száj két szélén, mélyen az állkapocsba ágyazva azért voltak apró fogak.

Páncélzat[szerkesztés]

Összeforrt csontokból kialakult vastag lemezekből álló páncéljukat gyakran csomók és erős csonttüskék egészítették ki. Egyes fejlett fajoknak még a szemhéja is páncélozott volt.

Farok[szerkesztés]

Sok ankylosaurida egy csontbuzogányt is viselt a farka végén, ami két megnagyobbodott csomóból alakult ki. Hagyományosan ez alapján különböztették meg a csoport tagjait rokonaiktól, a nodosauridáktól, de kiderült, hogy több kezdetleges ankylosauridának (a polacanthináknak) sem volt farokbuzogánya.

Taxonómia[szerkesztés]

Általában két alcsaládot különböztetnek meg. A Polacanthinae alcsaládot egy tanulmányában Ken Carpenter család rangra emelte, de ezt a nézetet más paleontológusok nem ismerték el. A Polacanthinae tagjai a késő jura kortól a kora kréta korig éltek. James I. Kirkland megjegyezte, hogy pont akkor pusztultak ki, amikor egy földhíd nyílt meg Ázsia és Észak-Amerika között.

Definíciók (Paul Sereno, 2005-ös adatbázisa alapján:)[1]

Ankylosauridae
A legtágabb definíció szerint tartalmazza az Ankylosaurus magniventrist, de a Panoplosaurus mirust nem.
Ankylosaurinae
A legtágabb definíció szerint tartalmazza az Ankylosaurus magniventrist, de a Gargoyleosaurus parkpinorumot, a Minmi paravertebrát és a Shamosaurus scutatust nem.

A következők Michael J. Benton 2004-es rendszerezésén alapulnak:[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. View Taxon Details. Taxon Search. [2012. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 25.)
  2. Benton. Classification of the vertebrates, Vertebrate Palaeontology (Third edition) [archivált változat]. Wiley-Blackwells, 472. o. (2004). Hozzáférés ideje: 2010. november 25. [archiválás ideje: 2008. október 19.] 
  3. Miles, C.A. and Miles, C.J. (2009). „Skull of Minotaurasaurus ramachandrani, a new Cretaceous ankylosaur from the Gobi Desert”. Current Science 96 (1), 65–70. o.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ankylosauridae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Ingrid Cranfield: Dinosaurs and other Prehistoric Creatures. Salamander books, 250–257. o. (2000) 
  • Carpenter K.szerk.: Carpenter, Kenneth(ed): Phylogenetic analysis of the Ankylosauria, The Armored Dinosaurs. Indiana University Press, 455–484. o. (2001). ISBN 0-253-33964-2 
  • Kirkland, J. I.. Biogeography of western North America's mid-Cretaceous faunas - losing European ties and the first great Asian-North American interchange, 45A. o. (1996) 

További információk[szerkesztés]

  • Ankylosauridae. Thescelosaurus!. [2010. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 25.)
  • Ankylosauridae. Tree of Life web project. (Hozzáférés: 2010. november 25.)