Meiolania

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meiolania
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Teknősök (Testitudines)
Alrend: Nyakrejtő teknősök (Cryptodira)
Család: Meiolaniidae
Nem: Meiolania
Owen, 1881
Fajok

M. platyceps
M. mackayi
M. oweni
M. argentina

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Meiolania témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Meiolania témájú kategóriát.

A Meiolania óriásteknősök egy nemét jelenti, amelynek utolsó fajai a pleisztocén végére tűntek el Ausztráliából.

Maradványaik az ausztráliai Queensland-ből és a Tasman-tenger szigeteiről ismertek (például a Lord Howe-szigetcsoport) a 19. század utolsó negyedétől. A Meiolania nem érdekessége, hogy példányaik a koponyájukon két kis szarvat viseltek, amelyek rendszerezésükkor az akkori híres paleontológust, Richard Owen-t is félrevezették.

Az első, 1879-ben talált „szarvas teknős” (Meiolaniidae) maradványt megtalálója, G. F. Bennett még teknősnek írta le, de a maradványokat elküldte Owen-nek, aki egy varánusz-szerű szarvas gyíkot látott bennük, el is nevezte Megalania prisca-nak (ez a név később egy hatalmas (szarvatlan) varánusz-szerű hüllőé maradt).

Meiolaniidae család első képviselői a mezozoikum végén jelenhettek meg az egykori Gondwana területén. Erre utal, hogy maradványaikat megtalálták a mai Argentínában is.

A Meiolania óriásteknősök szárazföldi teknősök voltak, mint a manapság a Galápagos-szigeteken élő társaik. Méretük és tömegük akkora lehetett, mint egy bogárhátú Volkswagené.

A nem utolsó példányai a pleisztocén végére haltak ki: egyesek szerint a mai ausztrál bennszülöttek őseinek túlzott vadászata miatt (pleisztocén megafauna), akik tojásaikért vagy húsukért vadászhatták őket.

Források[szerkesztés]