Megalánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Megalánia
Varanus priscus Melbourne Museum.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Hüllők (Reptilia)
Osztály: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Rend: Gyíkok (Sauria)
Család: Varánuszfélék (Varanidae)
Nem: Megalania
Faj: M. prisca
Tudományos név
Megalania prisca
(Owen, 1860)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megalánia témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megalánia témájú kategóriát.

A megalánia (Megalania prisca) egy nagyméretű kihalt hüllőfaj, amely a pleisztocén kori Ausztráliában élt, mintegy 40 000 éve halt ki. A neve magyarra fordítva kb. azt jelenti, „ősi óriásgyilkos”.

A megalánia hatalmas, varánusz-szerű hüllő volt: a hossza 4,5–7 m között, a tömege 331–620 kg között változott – vagyis kétszer-háromszor akkora volt, mint a ma élő legnagyobb varánuszfaj, a komodói varánusz (amelynek őse). Ennek megfelelően félelmetes ragadozó lehetett: erőteljes testfelépítéssel és hatalmas állkapoccsal, amelyben éles fogak ültek.

Viszonylag kevés csontmaradványát találták meg, azokat főleg Queensland, Új-Dél-Wales és Közép-Ausztrália területein, teljes csontváz egy sem került elő. Amit tudunk róla, azt nagyrészt a ma élő varánuszok jellegzetességei alapján következtetjük. Valószínű, hogy az életmódja megfelelt a mai varánuszok életmódjának: vagyis inkább dögöt evett, de ha alkalomadtán vadászott, akkor azt lesből tette. Zsákmányállatai feltehetően a pleisztocén kori Ausztrália nagy testű, növényevő erszényesei közül kerültek ki.

Mivel nem sokkal a mai ember ausztráliai megjelenése után halt ki, gyanítják, hogy ennek a túlzott vadászat lehetett az oka: vagy zsákmányállatát irtották ki, vagy magát a megalániát. Mások szerint kipusztulását a pleisztocén végi gyors felmelegedés okozhatta: ennek következtében sivatagosodott el Ausztrália nagy része. (Erről bővebben: pleisztocén megafauna.)

Legközelebbi élő rokona a szintén Ausztráliában élő óriás tarka varánusz (Varanus giganteus), amely 2,5 méter hosszúra is megnőhet.

Források[szerkesztés]