Cedarpelta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Cedarpelta
Evolúciós időszak: kora kréta, 116–109 Ma
A Cedarpelta bilbeyhallorum holotípusának koponyája

A Cedarpelta bilbeyhallorum holotípusának koponyája
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: Ankylosauridae
Nem: Cedarpelta
Carpenter et al., 2001
Fajok
  • C. bilbeyhallorum Carpenter et al., 2001 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cedarpelta témájú kategóriát.

A Cedarpelta az ankylosaurida ankylosaurusok legbazálisabb ismert neme, amely a késő kréta korban élt Észak-Amerika területén. A koponyájáról hiányzik a mintázat, amit az ankylosaurusok pleziomorfikus jellegeként értelmeznek.

Egyetlen ismert faja tudományos nevének jelentése 'Bilbey és Hall Cedar (Mountain) pajzsa', melyből a nem neve a Cedar Mountain-formációra és az állat páncéllemezeire utal, míg a faj neve a típuslelőhely felfedezőinek Sue Ann Bilbeynek és Evan Hallnak állít emléket.

A Cedarpelta a CEM és a Price River II (PR-2) lelőhelyről, Kelet-Utahból előkerült maradványok alapján ismert, bár korábban úgy vélték, hogy a fosszíliákat a Cedar Mountain-formáció Ruby Ranch-tagozatában találták meg, később kiderült, hogy a fentebb levő, 116–109 millió évesre becsült (aptialbai korszakbeli) Mussentuchit-tagozat aljából származnak.[1]

Anatómia[szerkesztés]

Kenneth Carpenter és szerzőtársai (2001-ben) a Cedarpeltát a pofa hátsó része felé (rostrokaudálisan) meghosszabbodott röpnyúlvány a kaudolaterálisan elhelyezkedő csigaszerű nyúlvánnyal, a hat kúpos foggal ellátott premaxilla és az egyenes csípőcsont révén azonosították. A premaxilláris fogak jelenléte pleziomorfikus jelleg, mivel más, kezdetleges madármedencéjűeknél is megtalálható. Ezzel szemben a koponya szemüreg mögötti oldalsó nyílásának bezárulása, az oldalsó temporális koponyaablak fejlett (apomorfikus) jellegzetesség, ami csak az ankylosaurida ankylosaurusoknál ismert.

Két koponya vált ismertté, melyek alapján a Cedarpelta koponyájának hossza körülbelül 60 centiméter lehetett. A Cedarpelta egyik koponyáját, az ankylosaurus koponyák esetében először széttagolódva találták meg, ami lehetővé tette az őslénykutatók számára, hogy egyetlen elcsontosodott egység helyett az egyes csontokat tanulmányozhassák.

Holotípus[szerkesztés]

Carpenter és szerzőtársai (2001-ben) a CEUM 12360 katalógusszámú leletet (a Utah állambeli Price-ban levő College of Eastern Utah Prehistoric Museum példányát) jelölték ki a Cedarpelta bilbeyhallorum holotípus példányának. A CEUM 12360 egy egybefüggő hiányos koponya, melynek pofarésze és állkapcsa hiányzik. Carpenter és kollégái (2001-ben) egy hosszú, a paratípus leletanyagot felsoroló listát is megjelentettek. melynek zöme a Cedarpelta bilbeyhallorumhoz kapcsolt különálló csont.

Törzsfejlődés[szerkesztés]

A Cedarpelta bilbeyhallorum Carpenter és szerzőtársai szerint közeli rokonságban áll az északközép-kínai Gobisaurus domoculusszal és a mongóliai Shamosaurus scutatusszal, és az Ankylosauridae családban helyezték el. Azonban Matthew K. Vickaryous és szerzőtársai (2004-ben) a nemet a Nodosauridae család legbazálisabb, a Pawpawsaurus campbellihez, a Silvisaurus condrayihoz és a Sauropelta edwardsorumhoz legközelebb álló tagjaként sorolták be.[2] Ennek ellenére az új leletanyag Carpenter és kollégái megállapítását igazolja, miszerint a Cedarpelta az egyik legkezdetlegesebb ankylosaurida.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cedarpelta című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Carpenter 2008: Carpenter, Kenneth, Bartlett, Jeff; Bird, John; and Barrick, Reese (2008). „Ankylosaurs from the Price River Quarries, Cedar Mountain Formation (Lower Cretaceous), east-central Utah”. Journal of Vertebrate Paleontology 28 (4), 1089–1101. o. DOI:10.1671/0272-4634-28.4.1089.  
  • Vickaryous 2004: Vickaryous, MK, Maryanska, T, Weishampel, DB.szerk.: Weishampel, D. B., Dodson, P., and Osmólska, H.: Chapter Seventeen: Ankylosauria, The Dinosauria, 2nd edition, University of California Press (2004) 

További információk[szerkesztés]

  • Carpenter, K., Kirkland, J. I., Birge, D., and Bird, J..szerk.: Carpenter, K.: Disarticulated skull of a new primitive ankylosaurid from the Lower Cretaceous of Utah - The Armored Dinosaurs. Indiana University Press (2001) 
  • Ankylosauridae. Thescelosaurus!. [2010. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 14.)