Panoplosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panoplosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 76 Ma
A holotípus koponyája
A holotípus koponyája
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: Nodosauridae
Nem: Panoplosaurus
Fajok
  • P. mirus Lambe, 1919 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Panoplosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Panoplosaurus témájú kategóriát.

A Panoplosaurus (jelentése 'teljesen páncélozott gyík') a nodosaurida dinoszauruszok egyik neme. A család egyik legutolsó tagjaként a késő kréta korban, a mai Észak-Amerika területén élt; a fosszíliáit a kanadai Albertában fedezték fel.

Felfedezés és elnevezés[szerkesztés]

Az első fosszíliára 1917-ben Charles M. Sternberg talált rá a Little Sandhill Creek közelében levő 8-as lelőhelyen. A típusfaj, a Panoplosaurus mirus nevét Lawrence Lambe alkotta meg 1919-ben. A nem neve a görög παν / pan ('teljesen') és ὅπλον / hoplon ('páncélzat') szavak összetételéből származik. A latin fajnév jelentése 'csodálatos'.[1]

Anatómia[szerkesztés]

A holotípus, a CMN 2759 katalógusszámú lelet a Dinosaur Park-formációból, a késő campaniai alkorszakból, 76 millió évvel ezelőttről származik.[2] Ez egy majdnem teljes koponya az állkapoccsal, a nyakcsigolyákkal, a hátcsigolyák egy részével és néhány bordával együtt. A csontos lemezek vagy bőrcsontok egy része is megőrződött. Később két nagyobb példány is előkerült, melyekhez szintén tartozik koponya, emellett pedig információval szolgálnak a vállövről és a mellső lábakról is. Ezek katalógusszáma: ROM 1215[3] és RTMP 83.25.2.

A Panoplosaurus 5–7 méter hosszú, nagyjából 2 méter magas és megközelítőleg 1,5–3,5 tonna tömegű volt. Még a nodosauridák között is erősnek számító páncélzatot viselt, amihez valószínűleg a hátat és a farkat fedő, átlós sávokban elhelyezett apró dudorokkal teli lemezek tartoztak, bár a farka végén valószínűleg hiányzott az ankylosauridákra jellemző buzogány. A nyakat, a vállakat és a mellső lábakat nagyobb, párosával elhelyezett ovális csontlemezek borították. Az ovális lemezek külső oldalából egy feltűnő, lekerekített taraj állt ki. Az egyéb nodosauridákra jellemző válltüskékkel nem rendelkezett. A fejpáncél egyetlen tömör sisakszerű pajzzsá forrt össze; e lemezek felszíne csomós volt. A bőrcsontok a pofát is lefedték.[4]

A koponya rövid volt és hátul kiszélesedett. A holotípus példány különösen kerek fejjel rendelkezett; a másik két koponya hosszabb és laposabb volt, feltehetően a korbeli vagy a két ivar közti különbségek miatt. Az állatot az aránylag keskeny pofa feltehetően az alacsony növényzet elérésében segítette, és azt jelzi, hogy előnyben részesítette a tápanyagban gazdag élelmet. Bár a hollócsőr gyenge volt és nem forrt össze a lapockával, a mellső lábak súlyosak voltak és nagy izomkapcsolódási pontokkal rendelkeztek, ami arra utal, hogy az állat meglepően jól manőverezett, talán képes volt a modern orrszarvúfélékhez hasonló védelmi rohamok végrehajtására is.[5] A kéz feltehetően három ujjban végződött. A csípő rövid keresztcsonti bordákkal ellátott négy keresztcsonti csigolyához kapcsolódott.

Osztályozás[szerkesztés]

Az eredetileg az Ankylosauridae családhoz kapcsolt Panoplosaurust jelenleg az ugyanebből a formációból származó Edmontonia közeli rokonaként a Nodosauridae tagjának tekintik. 1971-ben Walter Coombs az Edmontonia fajaira Panoplosaurus (Edmontonia) longiceps és Panoplosaurus (Edmontonia) rugosidens néven még a Panoplosaurus alnemeként hivatkozott, de ezt hosszú távon nem fogadták el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Panoplosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Lambe 1919: Lambe, L.M. (1919). „Description of a new genus and species (Panoplosaurus mirus) of an armoured dinosaur from the Belly River Beds of Alberta”. Transactions of the Royal Society of Canada, series 3 13, 39–50. o.  
  • Arbouretal 2009: Arbour, V. M., Burns, M. E.; and Sissons, R. L. (2009). „A redescription of the ankylosaurid dinosaur Dyoplosaurus acutosquameus Parks, 1924 (Ornithischia: Ankylosauria) and a revision of the genus”. Journal of Vertebrate Paleontology 29 (4), 1117–1135. o. DOI:10.1671/039.029.0405.  
  • Sternberg 1921: Sternberg, C.M. (1921). „A supplementary study of Panoplosaurus mirus”. Transactions of the Royal Society of Canada, Third Series 4, 93–102. o.  
  • Carpenter 1990: Carpenter.szerk.: Carpenter, K. & Currie, P. J.: Ankylosaur systematics: example using Panoplosaurus and Edmontonia (Ankylosauria: Nodosauridae), Dinosaur Systematics: Approaches and Perspectives. Cambridge: Cambridge University Press, 281–298. o. (1990) 
  • Palmer 1999: szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 159. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

További információk[szerkesztés]