Pinacosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pinacosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 80–75 Ma
A Pinacosaurus csontvázának rekonstrukciója
A Pinacosaurus csontvázának rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: Ankylosauridae
Alcsalád: Ankylosaurinae
Nem: Pinacosaurus
Gilmore, 1933
Szinonimák
  • Ninghsiasaurus
  • Syrmosaurus Malejev, 1952
  • Virminicaudus
Fajok
  • P. grangeri Gilmore, 1933 (típus)
  • P. mephistocephalus Godefroit et al., 1999
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pinacosaurus témájú kategóriát.

A Pinacosaurus (nevének jelentése 'palánk gyík') az ankylosaurida dinoszauruszok egyik közepes méretű neme, amely a késő kréta kor késő santoni–késő campaniai alkorszakai idején (körülbelül 80–75 millió évvel ezelőtt) élt a mai Mongólia és Kína területén. A Pinacosaurus orrlyukai közelében 2–5 további lyuk helyezkedett el, melyekre nem adtak magyarázatot.

Anatómia[szerkesztés]

A P. mephistocephalus koponyája
A Pinacosaurus csontváza a Hongkongi Tudomány Múzeumában (Hong Kong Science Museum)

A Pinacosaurus könnyű felépítésű, közepes méretű ankylosaurida volt, amely elérte az 5 méteres hosszúságot.[1] A többi ankylosauridához hasonlóan a farka végén egy csontos buzogány helyezkedett el, ami a Tarbosaurushoz hasonló ragadozókkal szembeni védekezésre szolgált. Az első példány legszokatlanabb része két egymás felett elhelyezkedő tojás formájú nyílás azon a helyen, ahol általában az orrlyukak találhatók.[2] A nyílások a nem jellegzetességei és a számuk változó: Pascal Godefroit és szerzőtársai 1999-ben négyet írtak le, 2003-ban egy fiatal példány esetében pedig öt párat.[3]

Felfedezés[szerkesztés]

Az 1920-as években az Amerikai Természetrajzi Múzeum (American Museum of Natural History) több Közép-Ázsiai Expedíciót indított a mongóliai Góbi-sivatagba. Shabarakh Usuban, a Djadokhta-formációhoz tartozó Lángoló Szikláknál előkerült számos őslénytani lelet között rátaláltak a Pinacosaurus első példányára is.[4] A holotípus (az AMNH 6523 katalógusszámú lelet) egy részben sérült koponya, állcsont és több bőrcsont, melyeket 1923-ban fedeztek fel.[5]

A Pinacosaurushoz, a legismertebb ázsiai ankylosaurushoz több, mint 15 példány, közük egy majdnem teljes csontváz, öt egész vagy részleges koponya,[6] valamint két összezsúfolódott, nyilvánvalóan egy homokvihar során elpusztult fiatal egyed tartozik.[7] A legjobb állapotú koponya egy fiatal példányé, amelyről Teresa Maryańska készített leírást 1971-ben és 1977-ben.

Osztályozás[szerkesztés]

Az egyetlen ismert faj a P. grangeri. C. C. Young (más néven Jang Csung-csien) a Ninghszia tartományban egy új példányt fedezett fel, melyről 1935-ben P. ninghsiensis néven készített leírást, ezt az új fajt azonban jelenleg a P. grangerivel azonosnak tekintik, ahogyan a Jevgenyij Malejev által 1952-ben Syrmosaurus viminicaudus néven leírt töredékes maradványokat is.[8]

A Godefroit és szerzőtársai által 1999-ben, P. mephistocephalus néven leírt, Kínából származó további maradványok érvényes fajnak számítanak a másodlagos bőrcsont szarvak és az orr jellemzői alapján.[6] A legjobb állapotban megőrződött koponyák fiataloktól származnak, de a holotípus egy felnőtt koponyája, aminek a hosszúsága nagyobb a szélességénél, így egy jóval bazálisabb thyreophorára utalhat.

Ezt a nemet eredetileg a Nodosauridae családon belül helyezték el,[9] de jelenleg az ankylosauridák közé sorolják be. Jelenlegi elhelyezkedése az alábbi kladogramon látható:[10]


Ankylosauridae

Gargoyleosaurus


unnamed

Gastonia


unnamed

Gobisaurus


unnamed

Minmi


unnamed

Pinacosaurus


unnamed

Talarurus


unnamed
unnamed

Shamosaurus



Tsagantegia



unnamed
unnamed

Tarchia



Saichania




Tianzhenosaurus



Nodocephalosaurus



Shanxia



Ankylosaurus



Euoplocephalus











Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hill et al. 2003, p. 4.
  2. Gilmore 1933, p. 5 and Fig. 1.
  3. Hill et al. 2003.
  4. Hill et al. 2003, p. 2–4.
  5. Gilmore 1933.
  6. a b Hill et al. 2003, p. 2.
  7. Jerzykiewicz, 1993
  8. Hill et al., p. 2 refers to Maleev 1952.
  9. Gilmore 1933, p. 9.
  10. Simplified from Hill et al. 2003, p. 16.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pinacosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Dixon, Dougal. The Complete Book of Dinosaurs. London: Anness Publishing Ltd., 216. o. (2006). ISBN 0-681-37578-7 
  • Gilmore, C. W. (1933. december 4.). „Two new dinosaurian reptiles from Mongolia with notes on some fragmentary specimens”. American Museum Novitates (679), 1–20. o.  
  • Hill, R. V., Witmer, L. W.; Norell, M. A. (2003). „A New Specimen of Pinacosaurus grangeri (Dinosauria: Ornithischia) from the Late Cretaceous of Mongolia: Ontogeny and Phylogeny of Ankylosaurs”. American Museum Novitates (3395), 1–29. o.  
  • Maleev, E. A. (1952). „Novoe semeystvo pantsirnich dinosavrov is verchnego mela Mongolii [A new family of armored dinosaurs from the Upper Cretaceous of Mongolia]” (orosz nyelven). Doklady Akademii Nauk SSSR 87, 131–134. o.  
  • Young, C. C. (1935). „On a new nodosaurid from Ninghsia”. Palaeontologica Sinica, Series C (11), 5–27. o.