Nodocephalosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nodocephalosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta campaniai
A Nodocephalosaurus rekonstrukciója
A Nodocephalosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: Ankylosauridae
Nem: Nodocephalosaurus
Sullivan, 1999
Fajok
  • N. kirtlandensis Sullivan, 1999 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nodocephalosaurus témájú kategóriát.

A Nodocephalosaurus (jelentése 'csomósfejű gyík', a latin nodus 'csomó', 'dudor', valamint az ógörög κεφαλή / kephale 'fej' és σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) az ankylosaurida dinoszauruszok egyik neme, melyet az Amerikai Egyesült Államok Új-Mexikó államában levő késő kréta kori (késő campaniai alkorszakbeli) San Juan-medencében fedeztek fel. Holotípusa, egy részleges koponya a Kirtland-formáció részét képező De-na-zin tagozat késő campaniai alkorszakbeli rétegéből került elő. Egyetlen faja ismert, a Nodocephalosaurus kirtlandensis. A Nodocephalosaurushoz hasonló dinoszauruszok emlékeztetnek az ázsiai formákra, és bizonyítékkal szolgálhatnak arra, hogy az ázsiai dinoszauruszok Észak-Amerikába vándoroltak a késő kréta kor során.[1]

Anatómia és osztályozás[szerkesztés]

A Nodocephalosaurus koponyadíszítésének mintája „megkülönböztethető a félig ellaposodott, illetve gumós, sokszögű bőrcsontok által, melyek kétoldalt szimmetrikusan helyezkednek el a homlok és az orr területén”,[2] emellett pedig deltoid alakú, a felső állcsont hátsó részén (os quadratojugale) levő peremeket, valamint gúla alakú pikkelycsont (os squamosum) domborulatokat tartalmaz.

A típusfajról készült leírás szerint a taxon a mongol ankylosauridákra, a Saichania chulsanensisre és a Tarchia giganteára hasonlít, továbbá e három taxon egy kládot alkot az Ankylosaurinae alcsaládon belül. Azonban Matthew K. Vickaryous és szerzőtársai (2004-ben) úgy vélték, hogy ez a megjelölés csak ideiglenes, és a nemeket az Ankylosaurinae alcsaládon belül bizonytalanként (incertae sedisként) tüntették fel.[3]

Létezik bizonyíték arra, hogy a maxilla orrmelléküregeket tartalmaz. Robert M. Sullivan pedig (1999-ben) megjegyezte, hogy a korábban a Kirtland-formációból begyűjtött, és az Euoplocephalushoz, illetve a Panoplosaurushoz kapcsolt leletanyag talán valójában szintén a Nodocephalosaurushoz tartozik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nodocephalosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lehman 2001: Lehman. Competition from Invaders Hypothesis, 321. o. (2001) 
  • Sullivan 1999: Sullivan, R.M. (1999). „Nodocephalosaurus kirtlandensis, gen et sp nov., a new ankylosaurid dinosaur (Ornithischia; Ankylosauria) from the Upper Cretaceous Kirtland Formation (Upper Campanian), San Juan Basin, New Mexico”. Journal of Vertebrate Paleontology 19 (1), 126–139. o.  
  • Vickaryous 2004: Vickaryous, M.K., Maryanska, T., Weishampel, D.B.. Chapter Seventeen: Ankylosauria, The Dinosauria, 2nd edition, University of California Press (2004) 

További információk[szerkesztés]