Coelophysis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Coelophysis
Evolúciós időszak: késő triász 216,5–203,6 Ma
Coelophysis rekonstrukciók a csehországi ZOO Dvůr Královéban
Coelophysis rekonstrukciók a csehországi
ZOO Dvůr Královéban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Coelophysoidea
Család: Coelophysidae
Nem: Coelophysis
Cope, 1889
Szinonimák
  • Rioarribasaurus Hunt & Lucas, 1991
  • ?Megapnosaurus Ivie, Slipinski, & Wegrzynowicz, 2001
Fajok
  • C. bauri (Cope, 1887) (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Coelophysis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Coelophysis témájú médiaállományokat és Coelophysis témájú kategóriát.

A Coelophysis (nevének jelentése 'üreges forma', az ógörög κοιλος / koilos 'üreg' és φυσις / physis 'forma' szavak összetételéből) az egyik legősibb ismert dinoszaurusznem. Kis méretű, két lábon járó húsevő volt, melynek maradványaira Észak-Amerikában találtak rá, ahol a késő triász időszakban tűnt fel, mintegy 215 millió évvel ezelőtt.

A típusfajt, a C. baurit Edward Drinker Cope írta le 1889-ben. A Rioarribasaurus név a Coelophysis szinonimája. Emellett gyakran a Megapnosaurust is a Coelophysis szinonimájának tekintik.

Anatómia[szerkesztés]

A Coelophysis a legősibb olyan dinoszaurusz, amely számos teljes csontváz alapján ismert. Könnyű felépítésű, 3 méter hosszú,[1] a csípőjénél több mint egy méter magas állat volt. Neve, melynek jelentése 'üreges forma' vagy 'üreges nyúlvány' az üreges végtagcsontokra utal.

A Coelophysis nagyon karcsú volt, és valószínűleg gyors futó lehetett. Annak ellenére, hogy a dinoszauruszok korai képviselője, theropoda testfelépítése jóval fejlettebb, mint a Herrerasaurusé és az Eoraptoré. A felsőteste hasonlít az alap theropodákéra, de érdekes jellemzőkkel rendelkezik: a vállövéhez egy kulcscsont (villacsont) tartozik, a legkorábbi, amit dinoszaurusznál találtak. Emellett a Coelophysisnél megmaradtak az őseire jellemző négyujjú mellső végtagok, melyeknek csak három ujja működött, a negyedik a kéz húsába ágyazódott.

A csípő és a hátsó lábak szintén kis mértékben térnek el a többi theropodáétól. A nyitott ízvápa (acetabulum) és a boka egyenes forgórésze olyan jellemzők, amiket a Dinosauria öregrend definiálására használtak fel. A lábfejen a három nagy ujjtól kissé magasabban egy hallux helyezkedik el. A nyak és a farok hosszú. A farok felépítése szokatlan, a csigolyák elülső összekötő nyúlványai (prezygapophysisei) félig merev, a függőleges mozgást egyértelműen gátló rácsos szerkezetet alkotnak,[2] miáltal a farok kormánylapátként vagy ellensúlyként működött.

A Coelophysis feje hosszú és keskeny. Éles, hajlított recés fogai arra utalnak, hogy hússal táplálkozott – talán azokat a kis méretű gyíkszerű állatokat fogyasztotta, amelyekkel együtt megtalálták.[3] Meghosszabbodott pofarészén nagy méretű nyílások (fenestrae-k) helyezkednek el, csökkentve a koponya tömegét, melynek szerkezeti stabilitását vékony merevítő csontok növelik. A nyak kimondottan S alakú (sigmoid).

Ősbiológia[szerkesztés]

Fogai a ragadozó dinoszauruszokéra jellemzően pengeszerűek és hajlítottak, elülső és hátulsó éleik finoman recézettek. A Coelophysisről összegyűlt legtöbb információ a Ghost Ranchen előkerült példányok révén vált ismertté, melyekre jellemzően nagy csoportokban találtak rá, ami arra utal, hogy hatalmas falkákban vándoroltak. A Dinoszauruszok, a Föld urai című dokumentumfilm-sorozatban azonban kis csapatokban tűnnek fel (és nem is tesznek említést a Ghost Ranchen talált fosszíliákról). Nincs közvetlen bizonyíték a falkák létezésére; a lelőhelyeken a Coelophysis példányai más triász időszakban élt állatok maradványaival együtt kerültek elő. A lelőhely tafonómiája bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy ezek az állatok talán táplálkozás, ivás vagy esetleg halászat céljából gyűltek össze egy vizes gödör közelében, és egy hirtelen áradás végzett velük.

Felmerült, hogy a Coelophysis kannibál volt, mivel a Ghost Ranchen talált példányok hasüregében olyan maradványok láthatók, amelyeket fiatal példányok részeiként azonosítottak. 2002-ben azonban Rob Gay kijelentette, hogy tévesen értelmezték a leleteket (ugyanis a „fiatal coelophysidák” valójában kis méretű crurotarsi hüllők voltak, mint például a Hesperosuchus, továbbá úgy tűnik, hogy egyes esetekben a nagyobb példányok összenyomták a kisebbeket), és nincs további bizonyíték a kannibalizmusra vonatkozóan.[4] Az S. J. Nesbitt és kutatótársai által 2006-ban elvégzett újabb vizsgálat alátámasztja Gay állítását.[5] Napvilágra kerülhetnek azonban egyéb bizonyítékok, amelyek nagyobb részletességgel mutathatják be az említett példányok gyomortartalmát.[6]

A Coelophysisnek két változata vált ismertté, az egyikük vékonyabb (gracilis), a másikuk erőteljesebb (robustus). Az őslénykutatóknak az a véleménye, hogy ezek a leletek csupán hímek és nőstények közötti különbséget (azaz a nemi kétalakúságot) jelzik.[7][8][9][10]

A felfedezések története[szerkesztés]

A Coelophysist Edward Drinker Cope nevezte el 1889-ben[11] az Othniel Charles Marsh ellen a fajok elnevezéséért vívott „Csontháború” során. Egy amatőr fosszíliagyűjtő, David Baldwin talált rá az első maradványokra 1881-ben. A típusfaj, a C. bauri Georg Hermann Carl Ludwig Baurról, a Cope-ot támogató számos fosszíliagyűjtő egyikéről kapta a nevét.[12] Az első leletek azonban meglehetősen gyengén konzerválódtak ahhoz, hogy teljes képet adjanak az új dinoszauruszról.

1947-ben egy jelentős Coelophysis „temetőt” találtak Új-Mexikó államban a Ghost Ranchen, az első lelőhely közelében. A nagy számú példány valószínűleg egy hirtelen árvíz következtében pusztult el és gyűlt össze. Úgy tűnik, hogy az árvizek gyakoriak voltak ebben a földtörténeti időszakban, ahogyan arról az Arizona közelében található Megkövült erdő (Petrified Forest National Park) is tanúskodik, melynél egy árvíz fatörzseket sodort egy helyre.

Edwin H. Colbert összehasonlító vizsgálatokat végzett[7] az összes addig talált fosszíliát illetően, így a legtöbb Coelophysisszel kapcsolatos információ tőle származik. A Ghost Ranchen előkerült fosszíliák között sok jól megőrződött példányt is találtak, közülük került ki a nem diagnosztikai, illetve típuspéldánya, leváltva a korábbi gyengén konzerválódott leletet (lásd lent az Osztályozásnál).

A Ghost Ranchen történt felfedezés óta további példányok kerültek elő Arizonából és Új-Mexikóból, mellettük pedig egy Utah államból származó, még ellenőrizetlen fosszília is ismertté vált. Az új leletekre, melyek között felnőtt és fiatal állatok maradványai egyaránt előfordulnak, a triász időszak késő karni és kora nori korszakához tartozó rétegekben bukkantak rá.

Edwin H. Colbert szerint a Connecticut folyó völgyében felfedezett theropoda lábnyomok, amiket a Grallator nevű ichnotaxonnak tulajdonítanak, a Coelophysishez tartozhatnak.[13]

Osztályozása[szerkesztés]

A Coelophysis egy megkülönböztetett taxonómiai egység (nem), amelyhez egyetlen faj tartozik, a C. bauri. Korábban két további fajt is ehhez a nemhez soroltak be, a C. longicollist és a C. willistonit, ezek azonban nem tartalmaztak diagnosztikus jellegzetességeket, így a későbbiekben a C. bauri szinonimáivá váltak. A C. rhodesiensis Dél-Afrika jura időszaki rétegeiből került elő, és feltehetően ehhez a nemhez tartozik. A filogenetikus nevezéktanban a Coelophysist a Coelophysidae kládjaként kezelik.

Az 1990-es évek elején az őslénykutatók vitát folytattak az elsőként megtalált példányok diagnosztikai jellemzőiről, miután összehasonlították őket a Ghost Ranchen talált Coelophysis maradványokkal. Egyeseknek az volt a véleménye, hogy az eredeti példányok nem voltak diagnosztikusak, és így a C. bauri név nem alkalmazható a további példányoknál. Emiatt a Ghost Ranchen talált példányok esetében a Rioarribasaurus nevet kezdték használni.[14]

Mióta a legtöbb szakmai mű a jól konzerválódott Ghost Ranch-i példányokra hivatkozik, a Rioarribasaurus név használata a kutatók számára kényelmetlenné vált, így egy petíciót nyújtottak be abból a célból, hogy a gyengén megőrződött típuspéldányt lecseréljék egy jobb állapotú egyedre.[15] Végül a Nemzetközi Zoológiai Nomenklatúrabizottság (ICZN) egy szavazás során úgy döntött, hogy végrehajtják a cserét, a Rioarribasaurus név pedig nomen rejectum ('elvetett név') lett, ami feloldotta a zavart. A Coelophysis megőrzött névvé (nomen conservandum) vált.[16]

Sullivan és Lucas (1999-ben) az egyik Cope által felfedezett Coelophysis kövületről (az AMNH 2706-os jelzésűről) úgy vélték, hogy egy újonnan felfedezett theropoda, az Eucoelophysis maradványa.[17] Az ezt követő tanulmányok szerint azonban az Eucoelophysist tévesen azonosították, és jelenleg egy kezdetleges, nem a dinoszauruszok közé tartozó ornithodiraként, a Silesaurus közeli rokonaként tartják számon.[18]

Mindehhez hozzá tartozik, hogy versengés alakult ki egy másik coelophysoidával, a Megapnosaurusszal, melyet sokan a Coelophysisszel kongenerikusnak (ugyanabba a nembe tartozónak) tartanak.[9][19] A helyzetet bonyolítja, hogy Paul szerint a Coelophysist a Megapnosaurus nembe kellene áthelyezni (amelyet ezután Syntarsusra neveznének át) a fentebb említett taxonómiai zavar leküzdésére.[20] A több dinoszaurusz nemet is érintő helyzetben eredetileg számos példányt soroltak be új fajként, azonban kiderült róluk, hogy a Coelophysis nembe tartoznak. Például Mignon Talbot professzor 1911-es, Podokesaurus holyokensis néven azonosított lelete[21] feltehetően egy Coelophysis vagy annak közeli rokona. Továbbá az 1908-ban Friedrich von Huene által elnevezett C. posthumus, mely átmenetileg a Halticosaurus longotarsus nevet kapta, szintén új besorolásra vár.

Popkulturális hatása[szerkesztés]

A Coelophysisek láthatók a BBC Dinoszauruszok, a Föld urai című sorozatának első részében, a Dinoszauruszok, az ősvilág urai (When Dinosaurs Roamed America) című dokumentumfilmben és feltűnnek a Dinosaurs Alive-ban is, ahol egy Effigiát ejtenek zsákmányul. Emellett az 1974-es gyermekeknek készült Land of the Lostban látható egy „Spot” nevű Coelophysis.

A Coelophysis volt a második dinoszaurusz, a világűrben. Egy Maiasaura lelet űrutazása után három évvel, a Carnegie Természetrajzi Múzeum (Carnegie Museum of Natural History) egyik Coelophysis koponyája az Endeavour űrrepülőgép STS-89-es számú küldetése során 1998. január 22-én hagyta el a légkört. Mielőtt visszahozták volna a Földre, átvitték a Mir űrállomásra is.

A Coelophysis Új-Mexikó állam hivatalos fosszíliája.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Schwartz, Hilde L., Gillette, David D. (1994. március 19.). „Geology and taphonomy of the Coelophysis quarry, Upper Triassic Chinle Formation, Ghost Ranch, New Mexico”. Journal of Paleontology 68 (5), 1118–1130. o. (Hozzáférés: 2008. június 21.)  
  2. Gay, Robert J. (2001). „An unusual adaptation in the caudal vertebrae of Coelophysis bauri (Dinosauria: Theropoda)”. PaleoBios 21: supplement to number 2., 55. o.  
  3. Dr. Michael Benton. Dinosaur and other prehistoric animal Fact Finder (1992) 
  4. Gay, Robert J. (2002). „{{{title}}}”. Journal of Vertebrate Paleontology 22 (3), 57A. o.  
  5. Nesbitt, S.J., Turner, A.H., Erickson, G.M., and Norell, M.A. (2006). „Prey choice and cannibalistic behaviour in the theropod Coelophysis”. Biology Letters, Kiadó: First Cite Early Online Publishing. DOI:10.1098/rsbl.2006.0524.  
  6. Rinehart, L., Hunt, A., Lucas, S., Heckert, A., and Smith, J. (2005). „New evidence of cannibalism in the Late Triassic (Apachean) dinosaur, Coelophysis bauri (Theropoda: Ceratosauria)”. Journal of Vertebrate Paleontology 25, 105A. o.  
  7. a b Colbert, Edwin (1989). „The Triassic Dinosaur Coelophysis”. Museum of Northern Arizona Bulletin.  
  8. Colbert, Edwin. Dinosaur Systematics. (1990) 
  9. a b Paul G. S.. Predatory Dinosaurs of the World (1988) 
  10. Gay, R..szerk.: K. Carpenter: Sexual Dimorphism in the Early Jurassic Theropod Dinosaur Dilophosaurus and a Comparison with Other Related Forms. Bloomington, IN: Indiana University Press, 277–283. o. (2005) 
  11. Cope E.D. (1889). „On a new genus of Triassic Dinosauria”. American Naturalist xxiii, 626. o.  
  12. Paul G. S.. The Scientific American Book of Dinosaurs. Macmillan, 134. o. (2003). ISBN 9780312310080. Hozzáférés ideje: 2008. november 3. 
  13. Colbert, Edwin H.. The Age of Reptiles. W. W. Norton & Company, 97. o. (1965). ISBN 0-486-29377-7 
  14. Hunt, A.P. and Lucas, S.G. (1991). „Rioarribasaurus, a new name for a Late Triassic dinosaur from New Mexico (USA)”. Paläontologische Zeitschrift 65 (1/2), 191–198. o.  
  15. Colbert, E. H., Charig, A.J., Dodson, P., Gillette, D. D., Ostrom, J.H. & Weishampel, D.B. (1992). „Coelurus bauri Cope, 1887 (currently Coelophysis bauri; Reptilia, Saurischia): Proposed replacement of the lectotype by a neotype”. Bulletin of Zoological Nomenclature 49 (4), 276–279. o.  
  16. „International Commission on Zoological Nomenclature, 1996. Opinion 1842: Coelurus bauri Cope, 1887 (currently Coelophysis bauri; Reptilia, Saurischia): lectotype replaced by a neotype”. Bulletin of Zoological Nomenclature 53 (2), 142–144. o.  
  17. Sullivan, R.M. & Lucas, S.G., (1999). „Eucoelophysis baldwini, a new theropod dinosaur from the Upper Triassic of New Mexico, and the status of the original types of Coelophysis”. Journal of Vertebrate Paleontology 19 (1), 81–90. o.  
  18. Nesbitt, Sterling J.; Irmis, Randall B.; and Parker, William G. (2007). „A critical re-evaluation of the Late Triassic dinosaur taxa of North America”. Journal of Systematic Palaeontology 5 (2), 209–243. o.  
  19. Downs, Alex (2000). „Dinosaurs of New Mexico”. New Mexico Museum of Natural History Bulletin.  
  20. Paul G.S.. New Mexico Museum of Natural History Bulletin (1993) 
  21. Talbot M. ((1911). „Podokesaurus holyokensis, a new dinosaur from the Triassic of the Connecticut Valley”. Amer. Jour. Sci. 4, 469–479. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Coelophysis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]