Leptolepis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Leptolepis
Evolúciós időszak: Kora jurakora kréta[1]
Leptolepis koonwarriensis
Leptolepis koonwarriensis
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Rend: Leptolepiformes[2]
Család: Leptolepidae
Nem: Leptolepis
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Leptolepis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leptolepis témájú kategóriát.

A Leptolepis a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a Leptolepiformes rendjéhez és a Leptolepidae családjához tartozó kihalt nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Leptolepis (magyarul: „törékeny pikkely”), egy kihalt csontoshal nem, amely a mezozoikumban élt. A Leptolepis az első valódi csontoshalak közé tartózik, hossza elérte a 30 centimétert.

A Leptolepis csontváza teljes egészében csontokból állt, míg az előtte levő nemek fajainak, a Pholidophorusnak is, a csontvázat porcok egészítették ki. Egy másik modern jellemzője, a pikkelyek; ez is hiányzott a korábbi nemeknél. Ez a két, új tulajdonság megkönnyítette az úszást, mert a csontos gerinc jobban ellenállt a nyomásnak, amelyet az S alakú mozgás kifejtett. A maradványok tömeges felfedezése, arra hagy következtetni, hogy a Leptolepis rajokban élt, ami védelmet nyújtott táplálékkeresés közben. A hal planktonnal táplálkozott. A Pelagosaurus vadászott e halra, amit igazol, hogy egy Pelagosaurus kövület gyomrában Leptolepis maradványokat találtak.

Lehet, hogy a Leptolepis hasonlított a heringre.

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Silva Santos, R. (1958. április 10.). „Leptolepis diasii, novo peixe fo´ssil da Serra do Araripe, Brasil”. Boletim da Divisa˜o de Geologia e Mineralogia do Departamento Nacional de Produc¸a˜o Mineral, Notas Preliminares, Brazil 108, 1–15. o, Kiadó: Departamento Nacional de Produc¸a˜o Mineral.  
  • Maisey, J.. Santana fossils, an illustrated atlas. Neptune City, New Jersey, USA: T.F.H. Publications (1991. április 10.) 
  • Silva Santos, R. (1995. április 10.). „Santanichthys, novo epı´teto gene´rico para Leptolepis diasii Silva Santos, 1958 (Pisces, Teleostei) da Formac¸a˜o Santana (Aptiano), Bacia do Araripe, NE do Brasil”. Anais da Academia Brasileira de Cieˆncias, Brazil 67, 249-258. o, Kiadó: Academia Brasileira de Cieˆncias.  
  • Filleul, Arnaud, John G. Maisey (2004. október 28.). „Redescription of Santanichthys diasii (Otophysi, Characiformes) from the Albian of the Santana Formation and Comments on Its Implications for Otophysan Relationships”. American Museum Novitates, New York, NY, USA 3455, Kiadó: American Museum of Natural History. (Hozzáférés ideje: 2009. január 15.)