Dryptosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dryptosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
A Dryptosaurus rekonstrukciója
A Dryptosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Tyrannosauroidea
Család: Dryptosauridae
Marsh, 1890
Nem: Dryptosaurus
Marsh, 1877
Fajok
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dryptosaurus témájú kategóriát.

A Dryptosaurus (jelentése 'szaggató gyík') egy kezdetleges húsevő dinoszaurusznem, amely Észak-Amerika keleti részén élt a késő kréta időszak maastrichti korszakában. Az állat látható Charles R. Knight híres festményén, miáltal az egyik legismertebb dinoszaurusszá vált, annak ellenére, hogy csak töredékes maradványok alapján ismert.

Anatómia[szerkesztés]

A Dryptosaurus hossza 7,5 méter, a tömege pedig 1,5 tonna körül lehetett.[1] Rokonához az Eotyrannushoz hasonlóan aránylag hosszú, három ujjban végződő kezekkel rendelkezett, ujjai pedig 20,3 centiméteres karmokkal voltak ellátva.[2] Típusfaja e karmok alapján kapta az aquilunguis nevet, melynek jelentése 'saskarmú'.

Felfedezés[szerkesztés]

Charles R. Knight 1896-ban készült festménye a két harcoló Dryptosaurus aquilunguisről

1866-ban egy New Jersey-i kőfejtő munkásai egy hiányos példányt (az ANSP 9995 jelzésű leletet) fedeztek fel.[2] E.D. Cope leírást készített a maradványokról, és a lénynek a „Laelaps”, azaz 'viharos szél' nevet adta (a görög mitológiából ismert kutyára utalva, amely sosem hibázta el a zsákmányát). A „Laelaps” lett az elsőként leírt Észak-Amerikából származó dinoszaurusz (utána következett a Hadrosaurus, az Aublysodon és a Trachodon). A felfedezése után derült ki, hogy a „Laelaps” nevet már lefoglalták egy atkanem számára, ezért Cope riválisa O.C. Marsh a nevet 1877-ben Dryptosaurusra változtatta.

Osztályozás[szerkesztés]

A Dryptosaurus aquilunguis fosszilis maradványairól készült illusztráció
Egy Cope által 1869-ben készített elavult illusztráció, melyen a Dryptosaurus az Elasmosaurusszal szemben áll, a háttérben pedig két Hadrosaurus látható

Az Appalachiosaurus felfedezését megelőzően[3] több különböző theropodacsaládba is besorolták. Cope eredetileg úgy ítélte meg, hogy egy megalosaurida volt, Marsh pedig saját családot hozott létre a számára (Dryptosauridae néven), később azonban (az 1990-es években elvégzett filogenetikus vizsgálat alapján) úgy találták, hogy a coelurosaurusok közé tartozott, a csoporton belüli pontos elhelyezkedése viszont tisztázatlan maradt. A közeli rokonságába tartozó (és jóval teljesebb) Appalachiosaurus megtalálása nyilvánvalóvá tette, hogy a Dryptosaurus egy kezdetleges tyrannosauroidea volt.

A Dryptosaurushoz tartozó fosszilis anyagot Ken Carpenter 1997-ben áttekintette a Cope ideje óta felfedezett számos különböző theropoda tükrében. Úgy érezte, hogy egyes szokatlan jellemzői miatt egyetlen meglevő családba sem illik bele, ezért indokolt a számára létrehozott Dryptosauridae családba történő elhelyezése.[4] Az Appalachiosaurus felfedezése előtt a Dryptosaurus volt az egyetlen Észak-Amerika keleti részéről származó nagy méretű húsevő.

Ősökológia[szerkesztés]

Habár egyértelműen húsevő volt, a keleti parton felfedezett kréta időszaki dinoszauruszok csekély száma miatt nehezen állapítható meg, hogy a Dryptosaurus pontosan mivel táplálkozott.[2] A Hadrosaurus és rokonai maradványai szintén megtalálhatók New Jersey területén, így talán ezek az állatok a főbb zsákmányai közé tartozhattak. A hadrosauridák mellett, a nodosauridák is jelen voltak a környéken, de a páncélzatuk miatt kisebb a valószínűsége annak, hogy ezek az állatok célponttá válhattak.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul, G.S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press, p. 100.
  2. a b c d Dodson, Peter, & Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B.. Dryptosaurus. Publications International, LTD., 112-113. o. (1993). ISBN 0-7853-0443-6 
  3. Carra, T.D., Williamson, T.E., and Schwimmer, D.R. (2005). „A new genus and species of tyrannosauroid from the Late Cretaceous (middle Campanian) Demopolis Formation of Alabama”. Journal of Vertebrate Paleontology 25 (1), 119–143. o. DOI:[0119:ANGASO2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2005)025[0119:ANGASO]2.0.CO;2].  
  4. Carpenter, Ken, & Russell, Dale A, Donald Baird, and R. Denton (1997). „Redescription of the holotype of Dryptosaurus aquilunguis (Dinosauria: Theropoda) from the Upper Cretaceous of New Jersey.”. Journal of Vertebrate Paleontology 17 (3), 561–573. o. [2010. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 4.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dryptosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]