Muttaburrasaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Muttaburrasaurus
Evolúciós időszak: kora kréta
A Muttaburrasaurus csontváza a Queensland Museumban
A Muttaburrasaurus csontváza a Queensland Museumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrendág: Ornithopoda
Család: ismeretlen
Nem: Muttaburrasaurus
Bartholomai & Ralph Molnar, 1981
Fajok
 • M. langdoni (típus) Bartholomai & Molnar, 1981
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Muttaburrasaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Muttaburrasaurus témájú kategóriát.

A Muttaburrasaurus a növényevő ornithopoda dinoszauruszok iguanodontia alrendágának egyik neme, amely a mai Északkelet-Ausztrália területén élt a kora kréta korban, mintegy 112–99,6 millió évvel ezelőtt.[1] A Camptosaurus és az Iguanodon rokona volt. A Minmi után ez Ausztrália csontvázfosszíliákból legteljesebb mértékben ismertté vált dinoszaurusza.

Felfedezések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Muttaburrasaurus langdoni koponyája, a Sydney-i Australian Museumban

Első két példányának hiányos csontvázát Doug Langdon fedezte fel 1963-ban, a Queensland állambeli Muttaburra közelében. 1981-ben, a helység és a felfedező nevét felhasználva, Alan Bartholomai és Ralf Molnar nevezték el a fajt.[2] Az állat fogait valamivel északabbra, Hughenden közelében,[3] délebbre, az Új-Dél-Wales állambeli Lightning Ridge-ben,[3] és északnyugatra, Új-Dél-Wales más területein is megtalálták. A Lightning Ridge-i fogakról azt feltételezik, hogy a nem egy másik fajához tartozhattak. 1987-ben John Stewart-Moore és a 14 éves Robert Walker egy Muttaburrasaurus koponyát talált a queenslandi Richmond és Hughenden közti Dunluce Stationnél, mely a „Dunluce-koponya”nevet kapta.[3]

Ősbiológia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Queensland Museumban kiállított példány más szögből nézve

A Muttaburrasaurus hossza 8 méter, csipőmagassága 2,4 méter[4] és a tömege megközelítőleg 2,8 tonna lehetett.[5] Feltehetően képes volt két és négy lábon való járásra is. A hátsó lába három középső ujja összenőtt, a lábujjain pataszerű karmok voltak. A mellső lábain egy-egy 15 centiméter hosszú, hüvelykujjal rendelkezett. A Iguanodonra jellemző tőrszerű hüvelykujj tüskére csak töredékes maradványok utalnak, így elképzelhető, hogy az állat nem rendelkezett ilyesmivel. Erőteljes állcsontja nyíró fogakkal volt ellátva, melyek talán a cikászokhoz hasonló kemény szárú növények lelegelésénél nyújthattak segítséget. A fogak a dinoszauruszoknál szokatlan módon egyszerre cserélődtek. Az állcsont elülső része, tompa, csőrszerű, a felső részén a száj és a szemek között egy hosszú duzzanat helyezkedik el, ami talán a szaglásnál vagy a hangképzésnél játszhatott szerepet (az orr szöveteinek hiányában egyik feltételezés sem igazolható). Az állkapocs izmai szokatlanul erősek voltak, a koponya hátsó részén levő izomtapadási pontok jóval mélyebben helyezkedtek el, mint a többi ornithopodánál. Az iguanodontidáktól és leszármazottaiktól, a hadrosauridáktól való eltérések alapján elképzelhető, hogy a Muttaburrasaurus egy olyan ornithopoda fejlődési vonalat képvisel, amely még a Tenontosaurus megjelenése előtt különvált.

Popkulturális hatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Muttaburrasaurus szobra Hughendenben, az ausztráliai Queenslandben
 • Az állat rekonstruált csontvázait számos ausztrál múzeumban kiállították, például a Queensland Museum, a Flinders Discovery Centre és a National Dinosaur Museum épületében.
 • A Muttaburrasaurus szerepel a BBC Dinoszauruszok, a Föld urai című dokumentumfilm-sorozatának ötödik részében, a Science Channel When Dinosaurs Ruled című sorozatában, valamint az Őslények országa című rajzfilmsorozat harmadik részében.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Holtz, Thomas R. Jr. (2012) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.
 2. Bartholomai A & Molnar R.E. (1981.). „Muttaburrasaurus: a new Iguanodontid (Ornithischia:Ornithopoda) dinosaur from the Lower Cretaceous of Queensland”. Memoirs of the Queensland Museum 20 (2), 319-349. o. (Hozzáférés ideje: 2008. június 20.)  
 3. ^ a b c Molnar R.E. (1996.). „Observations on the Australian ornithopod dinosaur, Muttaburrasaurus”. Memoirs of the Queensland Museum 39 (3), 639-652. o. (Hozzáférés ideje: 2008. június 20.)  
 4. Dann's Dinosaur Info: MUTTABURRASAURUS. (Hozzáférés: 2008. június 20.)
 5. Paul, G.S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press, p. 286.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Cannon, Libby (2006.). „The Muttaburra Lizard”. Australian Age of Dinosaurs (4), 16–31. o.  

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Muttaburrasaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Ajánlott irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Long, John A.. Dinosaurs of Australia and New Zealand and Other Animals of the Mesozoic Era. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-20767-7 (1998) 
 • Vickers-Rich, Pat.szerk.: Rich, Thomas Hewitt: Wildlife of Gondwana : Dinosaurs and Other Vertebrates from the Ancient Supercontinent (Life of the Past). Indiana University Press. ISBN 978-0-253-33643-9 (1999) 

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]