Tenontosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tenontosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta
A Tenontosaurus rekonstrukciója
A Tenontosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájú állatok (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrendág: Ornithopoda
Csoport: Iguanodontia
Nem: Tenontosaurus
Ostrom, 1970
Fajok
  • T. tilletti Ostrom, 1970 (típus)
  • T. dossi Winkler, Murray & Jacobs, 1997
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tenontosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tenontosaurus témájú kategóriát.

A Tenontosaurus a közepes, illetve nagy méretű ornithopoda dinoszauruszok egyik neme. Korábban hypsilophodontidának tartották, de mivel a Hypsilophodontia csoportot már nem tekintik kládnak, nagyon kezdetleges iguanodontiának számít.

Anatómia[szerkesztés]

A Tenontosaurus csontváza az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeumban (North Carolina Museum of Natural Sciences)

Észak-Amerika nyugati részének középső kréta időszaki, aptialbai korszakbeli, körülbelül 125–105 millió éves kőzeteiből vált ismertté. A hossza nagyjából 6,5 méter, a magassága 2,2 méter, a tömege pedig 1–2 tonna lehetett. A farka hosszabb volt, mint a csoportja többi tagjáé, az ideje nagy részét viszont hozzájuk hasonlóan négy lábon töltötte.

A medulláris csontszövet jelenléte a combcsontban és a sípcsontban azt jelzi, hogy a Tenontosaurus a mai madarakhoz hasonlóan ennek felhasználásával hozta létre a tojásait. A medulláris csontok két másik dinoszaurusznál, a Tyrannosaurusnál és az Allosaurusnál is ismertté váltak, emellett megállapítható, hogy a Tenontosaurus példány a pusztulása idején még csak 8 éves lehetett, így nem érte el a teljes, felnőttkori méretét. Mivel a dinoszauruszok evolúciója során a theropodákhoz, köztük az Allosaurushoz és a Tyrannosaurushoz is vezető fejlődési vonal nagyon korán elvált attól, amin a Tenontosaurus kifejlődött, ebből arra lehet következtetni, hogy a dinoszauruszok között általános volt a medulláris szövet termelése, és a teljes méret elérését megelőző szaporodási képesség.[1]

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A nemnek két faja vált ismertté, a Tenontosaurus tilletti (melyről John Ostrom készített leírást 1970-ben) és a Tenontosaurus dossi (melyet Winkler, Murray, és Jacobs írt le 1997-ben). A T. tilletti több példánya a Cloverly Formációból, Wyomingból és Montanából, valamint az Antlers Formációból, Dél-Oklahomából származik. A T. dossi csak egy pár példány alapján ismert, melyek a texasi Parker megyéből, a Twin Mountains Formációból kerültek elő.

Fosszilis bizonyíték[szerkesztés]

A Deinonychus fogai és számos csontja a Tenontosaurus tilletti példányaival együtt kerültek elő, ami arra utal, hogy Deinonychus vadászként vagy dögevőként ebből az állatból táplálkozott.[2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lee, Andrew H., and Werning, Sarah (2008). „Sexual maturity in growing dinosaurs does not fit reptilian growth models”. Proceedings of the National Academy of Sciences 105 (2), 582–587. o. DOI:10.1073/pnas.0708903105.  
  2. Maxwell, W. D., Ostrom, J.H. (1995). „Taphonomy and paleobiological implications of Tenontosaurus-Deinonychus associations” (kivonat). Journal of Vertebrate Paleontology 15 (4), 707–712. o. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva].  
  3. Brinkman, Daniel L., Cifelli, Richard L., Czaplewski, Nicholas J. (1998). „"First Occurrence of Deinonychus antirrhopus (Dinosauria: Theropoda) from the Antlers Formation (Lower Cretaceous: Aptain-Albian) of Oklahoma"”. Oklahoma Geological Survey (164), 27. o.  
  4. Roach, B. T., D. L. Brinkman (2007). „A reevaluation of cooperative pack hunting and gregariousness in Deinonychus antirrhopus and other nonavian theropod dinosaurs”. Bulletin of the Peabody Museum of Natural History 48 (1), 103–138. o. DOI:[103:AROCPH2.0.CO;2 10.3374/0079-032X(2007)48[103:AROCPH]2.0.CO;2].  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tenontosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]