Camptosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Camptosaurus
Evolúciós időszak: késő jura - kora kréta
A Camptosaurus rekonstrukciója
A Camptosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Család: Camptosauridae
Nem: Camptosaurus
Marsh, 1885
Szinonimák
 • Camptonotus Marsh, 1879 non Uhler, 1864 (foglalt név)
 • ?Brachyrophus Cope, 1878
 • ?Cumnoria Seeley, 1888
 • ?Symphyrophus Cope, 1878
Fajok
 • C. dispar (Marsh, 1879 [eredetileg Camptonotus dispar]) (típus)
 • C. aphanoecetes Carpenter & Wilson, 2008
 • ?C. hoggii (Owen, 1874 [eredetileg Iguanodon hoggii]; Carpenter és Wilson (2008-ban) kimutatta, hogy nem Camptosaurus)
 • ?C. prestwichii (Hulke, 1880 [eredetileg Iguanodon prestwichii])
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Camptosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Camptosaurus témájú médiaállományokat és Camptosaurus témájú kategóriát.

A Camptosaurus (jelentése 'hajlott gyík' az ógörög καμπτος / kamptosz 'hajlott' és σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből, arra utalva, hogy négy lábán állva a testét meg kellett hajlítania) a csőrős növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura és kora kréta időszakban élt.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Camptosaurus O.C. Marsh által készített csontváz rekonstrukciója
A Camptosaurus Nyugat-Wyomingból a Bone Cabin lelőhelyről származó koponyájának másolata
A Camptosaurus aphanoecetes csontvázának modern rekonstrukciója, a Carnegie Múzeumban
A Camptosaurus (néha „Cumnoria” néven említett hiányos csontváza) az Oxfordi Egyetem Természetrajzi Múzeumában (Oxford University Museum of Natural History)

Elsőként O. C. Marsh készített róla leírást 1879-ben Camptonotus vagy 'hajlított hát' néven, 1885-ben azonban átnevezték Camptosaurusra, mivel az eredeti nevet már lefoglalták egy tücsök számára. 1879-ben Marsh megalkotta a C. dispar (a nem típusfaja) és a C. amplus neveket a begyűjtői által a wyomingi Como Bluff közelében levő 13-as lelőhelynél talált maradványok számára. Az 1880-as és 1890-es években folytatta a példányok begyűjtését a 13-as lelőhelyről, és a méreteik alapján két további fajt nevezett el, a C. mediust és a C. nanust. Charles W. Gilmore a Marsh-féle példányokról 1909-ben készített áttekintésében két újabb fajt azonosított C. browni és C. depressus néven.[1]

1980-ban Peter Galton és H.P. Powell a C. prestwichiról készült áttekintésükben (lásd a továbbiakban) úgy ítélték meg, hogy a C. nanus, a C. medius és a C. browni a C. dispar különböző fejlődési állapotú vagy ivarú példányai, ezért csak a C. dispar számít érvényes fajnak. Emellett azt is megállapították, hogy a Marsh és Gilmore által a C. amplusénak tulajdonított koponya a C. amplushoz tartozik. Gilmore ezt a koponyát használta fel a Camptosaurus koponyájának leírására, de a későbbiekben Brill és Carpenter[2] úgy ítélték meg, hogy nem a Camptosaurushoz tartozik, és Theiophytalia kerri néven önálló nembe és fajba sorolták be.

A második fajt, a Camptosaurus aphanoecetest, Carpenter és Wilson nemrégiben alkotta meg[3] a Dinosaur National Monumentből származó példányok számára. Többek között az állkapcsa, rövidebb nyakcsigolyája és egyenesebb, kis talpban végződő ülőcsontja különbözteti meg a C. dispartól.

Miközben Marsh leírta a Camptosaurus észak-amerikai fajait, az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején több európai fajt is a nemhez kapcsoltak; a C. inkeyit, a C. hoggiit, a C. leedsit, a C. prestwichiit és a C. valdensist. A töredékes leletanyagból álló C. inkeyit és a C. leedsit már érvénytelen fajnak (nomen dubiumnak) tekintik. Galton 1977-ben áthelyezte a C. valdensist a Valdosaurus canaliculatus fajba.[4] A C. hoggiit, melyet Richard Owen 1874-ben Iguanodon hoggiinak nevezett el, Norman és Barrett 2002-ben a Camptosaurus nembe helyezte át.[5] Az egyetlen megmaradt európai faj, a Camptosaurus prestwichii Angliából, az Oxfordshire megyei Cumnor Hurstben levő Chawley Brick Pitsből származik. A fosszíliát a dombon átvezető vasúti sín építésekor fedezték fel. John Hulke 1880-ban Iguanodon prestwichii néven készített leírást róla, Harry Seeley pedig 1888-ban létrehozta a számára a Cumnoria nemet. 1889-ben Richard Lydekker áthelyezte a Camptosaurus nembe, melyhez ma is tartozik.[6] A holotípus csontváz (lásd a képen) a legjobb állapotú európai Camptosaurus fosszília.

Ősbiológia[szerkesztés]

A legnagyobb felnőtt Camptosaurusok meghaladták a 7,9 méteres hosszúságot és a 2 méteres csípőmagasságot.[7] A testük nehéz felépítésű volt, de a négy lábon való járás mellett képesek voltak a hátsó lábaikra felágaskodva is mozogni. Ez a nem valószínűleg közeli rokonságban állt a későbbi iguanodontiák és hadrosauridák ősével.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Camptosaurus nevét megemlítik a A majmok bolygója 3 című film múzeumi jelenetében. A múzeum kurátora kijelenti, hogy a „Campto” jelentése 'rugalmas', a „Saurus” jelentése pedig 'gyík'.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Gilmore, C.W.. Osteology of the Jurassic reptile Camptosaurus, with a revision of the species of the genus, and descriptions of two new species. Proceedings, U.S. National Museum, 197–302. o. (1909) 
 2. Brill, K., K. Carpenter.szerk.: K. Carpenter: A description of a new ornithopod from the Lytle Member of the Purgatoire Formation (Lower Cretaceous) and a reassessment of the skull of Camptosaurus, Horns and Beaks: Ceratopsian and Ornithopod Dinosaurs. Bloomington: Indiana University Press, 49–67. o. (2007) 
 3. Carpenter, K., Wilson, Y. (2008). „A new species of Camptosaurus (Ornithopoda: Dinosauria) from the Morrison Formation (Upper Jurassic) of Dinosaur National Monument, Utah, and a biomechanical analysis of its forelimb.” (PDF). Annals of the Carnegie Museum 76, 227–263. o. [2009. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 30.)  
 4. Galton, P. M. (1977). „The Upper Jurassic dinosaur Dryosaurus and a Laurasia-Gondwana connection in the Upper Jurassic”. Nature 268 (5617), 230–232. o.  
 5. Norman, D.B., Barrett, P.M. (2002). „Ornithischian dinosaurs from the Lower Cretaceous (Berriasian) of England”. Palaeontology 68, 161–189. o.  
 6. Benton MJ, Spencer PS. Fossil Reptiles of Great Britain. Chapman & Hall (1995). ISBN 0-412-62040-5 
 7. Erickson, Bruce R.. Dinosaurs of the Science Museum of Minnesota. St. Paul, Minnesota: The Science Museum of Minnesota, 33. o. (2003). ISBN 911338-54-3 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Camptosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

 • Iguanodontia. Thescelosaurus!. [2009. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 30.)