Thrinaxodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Thrinaxodon
Evolúciós időszak: Kora triász
Thrinaxodon rekonstrukciója
Thrinaxodon rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Cynodontia
Család: Thrinaxodontidae
Nem: Thrinaxodon
Seeley, 1894
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Thrinaxodon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Thrinaxodon témájú kategóriát.

A Thrinaxodon az emlősszerűek (Synapsida) osztályának a Therapsida rendjébe, ezen belül a Thrinaxodontidae családjába tartozó triász kori kihalt nem.

Rendszerezése[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoztak:

Előfordulása[szerkesztés]

A Thrinaxodont a korai triász korból ismerjük. Valószínűleg 240 millió évvel ezelőtt élt a Föld azon részén, amelyet ma Dél-Afrika és Antarktisz néven ismerünk, de akkoriban egyetlen-Pangeának nevezett-kontinenst alkotott.

Megjelenése[szerkesztés]

A Thrinaxodon hossza 40 centiméter, testtömege körülbelül 1 kilogramm volt. Feje nagyméretű volt, rajta jól fejlett orrlyukak ültek, amelyek az állat kitűnő szaglóérzékéről árulkodnak. A hátsó, alsó állkapocsban helyezkedett el a nagyméretű dobhártya, ami a hallást szolgálta. Az erős rágóizmok, a pofacsontokon helyezkedtek el. Az állatnak metsző-, szem- és zápfogai voltak. Zápfogai nem voltak olyan erősek, mint a mai emlősöké, mivel a felső és az alsó fogsor fogai nem illeszkedtek egymásba, vagyis nem a falat megőrlésére, hanem kitépésére használta őket az állat. Hátgerince merev szerkezetű volt, így megakadályozta, hogy járás közben oldalirányban megtörjön a test vonala. A bordák hossza hátrafelé haladva hirtelen lerövidül, ami arra enged következtetni, hogy az állat a légzést segítő rekeszizommal rendelkezett. A mellső végtagok oldalirányban kifordultak és nem voltak túl erősek. A felkar oldalvást támasztotta meg az állat felsőtestét. A hátsó végtagok erőteljesek és csaknem egyenes vonalúak voltak. A jól fejlett sarokcsont emelőként működött a lábak megemelésekor.

Életmódja[szerkesztés]

A Thrinaxodon talajlakó volt. Tápláléka talán rovarok, kisebb hüllők és gerinctelen állatok lehettek.

Források[szerkesztés]