Liopleurodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Liopleurodon
Evolúciós időszak: késő jura 165–155 Ma
Liopleurodon ferox
Liopleurodon ferox
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Sauropterygia
Rend: Plezioszauruszok (Plesiosauria)
Alrend: Pliosauroidea
Család: Plioszaurusz-félék (Pliosauridae)
Nem: Liopleurodon
Sauvage, 1873
Szinonimák
  • Pliosaurus ferox (Sauvage, 1873) Lydekker, 1888
  • Pliosaurus pachydeirus Seeley, 1869
  • ?Pliosaurus giganteus Conybeare, 1824
  • ?Ischyrodon meriani von Meyer, 1838
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Liopleurodon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Liopleurodon témájú kategóriát.

A Liopleurodon a hüllők (Reptilia) osztályának plezioszauruszok (Plesiosauria) rendjébe, ezen belül a plioszaurusz-félék (Pliosauridae) családjába tartozó fosszilis nem.

Rendszerezése[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

Tudnivalók[szerkesztés]

A Liopleurodon egy elégé közismert és jól megmaradt fosszília. Az állat egyfajta pliosaurus, más néven rövidnyakú plesiosaurus volt. A Liopleurodon 160-155 millió évvel élt ezelőtt, a késő jura korban.

A Pliosauroidea a plezioszauruszok egyik alrendje. A plezioszauruszok azok a hüllők közé tartoznak, amelyek visszatértek a tengerbe. E rend fajai a korai jura korban jelentek meg, és már az elején két nagy csoportra szakadtak: a hosszúnyakú-plezioszauruszokra (Cryptoclidus, Elasmosaurus, Plesiosaurus) és a rövidnyakú-plezioszauruszokra (Kronosaurus, Liopleurodon, Pliosaurus).

A Liopleurodonnak négy nagy úszója volt. A mérete vitatott. A Dinoszauruszok, a Föld urai című brit dokumentumfilm az állatot 25 méter hosszú, 150 t tömegű óriásként, minden idők legnagyobb ragadozójaként rekonstruálta. Ezek az adatok más kutatások szerint túlzóak, a hosszát pedig 6,39 méterre becsülik.[1]

Hatalmas szájában a fogak csokrosan helyezkedtek el szájának első felében. A fosszilis gyomortartalom, valamint ichthyosaurusok és más plezioszauruszok uszonyain lévő fognyomok azt mutatják, hogy a Liopleurodon egy falánk és veszélyes ragadozó lehetett.

A koponya újabb keletű tanulmányozása kimutatta, hogy az állat képes lehetett az orrlyukaival érzékelni a vízben lévő hangokat. Ez a képessége segítette abban, hogy pontosabban megállapítsa, honnan jönnek a szagok. Amikor nyitott szájjal úszott, a víz behatolt a szájpadlásában levő nyílásokba, amely összeköttetésben volt az orral. Ezután a víz áthatolt az orrüregen, és a szemek előtti nyílásokon távozott.

Lelőhelyek[szerkesztés]

Liopleurodon maradványokat találtak Németországban, Franciaországban, Angliában és Oroszországban. Ebben az időben Európa nagy részét tenger borította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Noe, Leslie F., Jeff Liston and Mark Evans (2003). „The first relatively complete exoccipital-opisthotic from the braincase of the Callovian pliosaur, Liopleurodon”. Geological Magazine, UK 140 (4), 479–486. o, Kiadó: Cambridge University Press. DOI:10.1017/S0016756803007829.  

Források[szerkesztés]

  • Walking with Dinosaurs-Fact File: Liopleurodon

További információk[szerkesztés]