Pliosauroidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pliosauroidea
Evolúciós időszak: mezozoikum
Peloneustes philarchus
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Sauropterygia
Rend: Plesiosauria
Alrend: Pliosauroidea
Welles, 1943
Családok és nemek

lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pliosauroidea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pliosauroidea témájú kategóriát.

A plioszauruszok („uszonyos gyíkok”) tengeri hüllők voltak a jura és a kréta időszakokban. Eredetileg a plesiosauria rend pliosauridae családját értették alatta, de később számos más nemet és családot is ide soroltak. (Többféle besorolás létezik, ennek megfelelően a csoport határa nem egyértelmű.) A plioszauruszok és rokonaik, a plezioszauruszok és a Sauropterygia alrend más tagjai nem voltak dinoszauruszok.

A plioszauruszokra a hosszúnyakú plezioszauruszoktól eltérően a rövid nyak és a hosszúkás fej volt a jellemző. Jobban hasonlítottak a mai krokodilokra. Más plezioszauruszokhoz hasonlóan azonban nekik is négy jellemző formájú, végtagokból kialakult uszonyuk volt, amely a többi plesiosaurushoz képest alkalmasabb lehetett a mélyvízi életmódra. Húsevők voltak, erőteljes állkapcsuk sok éles, kúp alakú fogat hordozott. Méretük 4 és 15 méter közt váltakozhatott. Zsákmányuk halak, ichthyosaurusok és más plezioszauruszok lehettek.

Tipikus nemeik közt van a Macroplata, Kronosaurus, Liopleurodon, a Pliosaurus és a Peloneustes. Fosszíliáikat megtalálták Angliában, Mexikóban, Dél-Amerikában, Ausztráliában és az arktiszi régióban, Norvégia közelében.

Sok korai, primitív pliosaurus (a kora triász rhaeti korában, illetve a kora jura idejéből) nagyon hasonlított a plezioszauruszokhoz és régebben közéjük is sorolták ezeket.

Taxonómiájuk[szerkesztés]

Az alábbi taxonómia főképp az O'Keefe által 2001-ben készített kladisztikai elemzésen alapul.[1]

Thalassiodracon
Rhomaleosaurus
Macroplata
Simolestes vorax

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. O'Keefe, F. R. 2001. A cladistic analysis and taxonomic revision of the Plesiosauria (Reptilia: Sauropterygia). Acta Zoologica Fennica 213: 1-63.

Irodalom[szerkesztés]

Angol nyelven: