Dromaeosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Dromaeosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 76,5–74,8 Ma
A Dromaeosaurus rekonstrukciója
A Dromaeosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Dromaeosauridae
Alcsalád: Dromaeosaurinae
Nem: Dromaeosaurus
Matthew & Brown, 1922
Fajok
  • D. albertensis Matthew & Brown, 1922 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dromaeosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dromaeosaurus témájú kategóriát.

A Dromaeosaurus (jelentése 'futó gyík', az ógörög δρομευς / dromeusz 'futó' és σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) a dromaeosaurida theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban (a késő campaniai alkorszakban) élt, körülbelül 76,5–74,8 millió évvel ezelőtt, az Egyesült Államok és a kanadai Alberta területén.

Anatómia[szerkesztés]

A Dromaeosaurus egy kis termetű, nagyjából szürke farkas méretű húsevő volt, a hossza mintegy 2 méter, a tömege pedig körülbelül 15 kilogramm lehetett. A szája tele volt hegyes fogakkal, a lábain pedig egy-egy éles sarló alakú karom helyezkedett el. A késő kréta kor campaniai korszakában élt, azonban a 65 millió éves, maastrichti korszakbeli Hell Creek formációban feltehetően szintén ehhez a nemhez tartozó töredékes maradványokat, például fogakat fedeztek fel.[1]

Bár csak néhány, a hátsó lábhoz tartozó csont került elő, a maradványok azt jelzik, hogy a Dromaeosaurus erős felépítésű állat volt. A tollak jelenlétének felfedezése a közeli rokonai esetében rendkívül valószínűvé teszi, hogy tollakkal rendelkezett.

A Dromaeosaurusnak feltűnően nagy szemei voltak, a látása pedig kiváló lehetett. Emellett valószínűleg jó volt a szaglása és hallása is. A nyaka rugalmasan meghajlott, az állcsontjai pedig megerősödtek. A farka a tövénél rugalmas volt, a többi részét azonban rácsot alkotó csontos rudak borították, ami lehetővé tette, hogy a farok élesen felfelé fordulva álljon.

Felfedezés és későbbi leletek[szerkesztés]

A dinoszauruszokat népszerűsítő könyvek iránti széles körű érdeklődés, és a múzeumokban, világszerte felállított teljes csontváz másolatok ellenére a Dromaeosaurus meglepően kevés tényleges fosszília révén ismert. A Tyrrel Múzeum közismert csontváz rekonstrukcióját a jóval később felfedezett egyéb dromaeosauridáktól nyert tudás alapján állították össze.

Az első ismert Dromaeosaurus maradványt az amerikai őslénykutató, Barnum Brown találta meg 1914-ben, az Amerikai Természetrajzi Múzeum Red Deer folyóhoz indított expedíciója során.[2] A terület, ahol a csontokat megtalálták jelenleg a kanadai Albertában levő Dinoszaurusz Tartományi Parkhoz tartozik.[3] A leletanyag egy részleges, 24 centiméteres koponyából és néhány lábcsontból állt.[2][3] A további albertai és montanai expedíciók újabb koponyadarabokkal és 30 különálló foggal szolgáltak.[3]

A Dromaeosaurus több fajáról is készült leírás, de a Dromaeosaurus albertensis példánya a legteljesebb.[3] Nyilvánvaló, hogy ez a nem jóval ritkább volt a többi kis theropodánál, azonban ez volt az első kis theropoda, melyet aránylag jó állapotban megőrződött koponya fosszília alapján írtak le.[3]

William D. Matthew és Barnum Brown a Dromaeosaurust eredetileg a „Deinodontidae” (jelenlegi nevén Tyrannosauridae) családon belül helyezte el a koponya fő részeinek hasonlóságai miatt.[2] 1969-ben John H. Ostrom felismerte, hogy a Dromaeosaurus, a Velociraptor, valamint az akkor felfedezett Deinonychus több közös tulajdonsággal rendelkezett, és Dromaeosauridae néven egy új családot hozott létre a számukra.[4] Ezt követően a Dromaeosaurus több újabb rokonára is rátaláltak.

Ősbiológia és táplálkozás[szerkesztés]

A Dromaeosaurus masszív, rövid, mély állkapoccsal és robusztus fogakkal ellátott koponyája eltért legtöbb rokonáétól. A fogai erősen megkoptak, ahogy rokonáé Saurornitholestesé, ami arra utal, hogy az állcsontokat inkább szaggatásra és zúzásra használta, mint a hús szeletelésére. François Therrien és szerzőtársai (2005-ös) becslése szerint a Dromaeosaurus harapása háromszor erősebb volt, mint a Velociraptoré.[5]

Lehetséges, hogy a Dromaeosaurus a többi kis theropodától eltérően inkább dögevő volt, illetve, hogy nagyobb mértékben függött az állcsontjaitól a zsákmány megölése során. Valószínűleg alkalmasabb volt a nagyobb állatok leterítésére, mint a könnyebb felépítésű Saurornitholestes.

Rokonság[szerkesztés]

A Dromaeosaurus rokoni kapcsolatai jelenleg tisztázatlanok. Bár robusztusabb felépítése kezdetleges külsőt kölcsönzött a számára, valójában nagymértékben specializálódott állat volt.[6] Rendszerint saját alcsaládjába, a Dromaeosaurinae-be sorolják be, melynek tagjai közé tartozik a Utahraptor, az Achillobator, az Adasaurus és feltehetően a Deinonychus is.

Egy sor szokatlan recézett dromaeosaurida fog, melyeket Albertában fedeztek fel, a „Dromaeosaurus A Morfotípus” nevet kapta. Ezek a fogak valószínűleg nem tartoznak a Dromaeosaurushoz, de nem tisztázott, hogy milyen állattól származnak.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Dromaeosaurus szerepel a Dinoszauruszok, a Föld urai című dokumentumfilm-sorozat utolsó részében, melyben látható, ahogy falkában egy fiatal Torosaurusra, illetve magányosan a Parksosaurusra vadászik. Egy későbbi jelenetben a Dromaeosaurus egy Tyrannosaurus tojásait próbálja ellopni, noha a két állat a valóságban sosem élt együtt. A Dromaeosaurus feltűnik a Jurassic Fight Club című műsorban is, amely bemutatja, hogy egy falka, tagjainak kis mérete ellenére hogyan volt képes leteríteni egy Edmontosaurust, melynek tetemét később elveszi egy Tyrannosaurus.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weishampel, David B..szerk.: Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka: The Dinosauria, 2nd kiad., 861. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  2. a b c Matthew, William D., Brown, Barnum (1922). „The family Deinodontidae, with notice of a new genus from the Cretaceous of Alberta”. Bulletin of the American Museum of Natural History 46, 367–385. o.  
  3. a b c d e Currie, Philip J. (1995). „New information on the anatomy and relationships of Dromaeosaurus albertensis (Dinosauria: Theropoda)”. Journal of Vertebrate Paleontology 15 (3), 576–591. o.  
  4. Ostrom, John H. (1969). „Osteology of Deinonychus antirrhopus, an unusual theropod from the Lower Cretaceous of Montana”. Peabody Museum of Natural History Bulletin 30, 1–165. o.  
  5. Therrien, François, Henderson, Donald M.; Ruff, Christopher B..szerk.: Carpenter, Kenneth: Bite Me: Biomechanical models of theropod mandibles and implications for feeding, The Carnivorous Dinosaurs, Life of the Past. Indiana University Press, 179–237. o. (2005). ISBN 0253345391 
  6. Paul, Gregory S.. The Wonderful and Spectacular Dromaeosaurian Sickle-Claws, Predatory Dinosaurs of the World. Simon & Schuster, 357–370. o. (1988). ISBN 0671619462 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dromaeosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]