John Ostrom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
John Ostrom
Életrajzi adatok
Született1928. február 18.
New York, New York,  USA
Elhunyt2005. július 16. (77 évesen)
Litchfield, Connecticut  USA
Iskolái Union College
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Columbia University
Pályafutása
Szakterület őslénytan
Kutatási terület A „dinoszaurusz reneszánsz
Munkahelyek
Yale oktató
Szakmai kitüntetések
  • Guggenheim-ösztöndíj
  • Romer-Simpson Medal
  • Hayden Memorial Geological Award

Hatással voltak rá Robert T. Bakker

John H. Ostrom (1928. február 18.2005. július 16.) amerikai őslénykutató volt, aki az 1960-as években forradalmasította a dinoszauruszokról alkotott modern elképzelést, mikor bebizonyította, hogy ezek az állatok sokkal közelebb álltak a nagy röpképtelen madarakhoz, mint a hüllőkhöz. Ezt az elméletet elsőként Thomas Henry Huxley vetette fel az 1860-as években, de kevés támogatóra talált. Ostrom legkorábbi, az Archaeopteryxről szóló, átfogó alapokra épülő oszteológiai és filogenetikai ismertetője 1976-ban jelent meg. A hosszú évekig tartó elkeseredett viták után keserédes reakciót váltott ki belőle a kínai tollas dinoszauruszok felfedezése.[1]

Korai évek és karrier[szerkesztés]

New Yorkban született és a tanulmányait a Union College-ben kezdte meg. Úgy tervezte, hogy apjához hasonlóan orvos lesz, de miután elolvasta George Gaylord Simpson The Meaning of Evolution (Az evolúció jelentősége) című könyvét, meggondolta magát. A Columbia Universityn tanult tovább Edwin H. Colberttel (a Coelophysys felfedezőjével). 1952-ben házasságot kötött Nancy Grace Hartmannel (aki 2003-ban elhunyt). Két lányuk született Karen és Alicia.

Ostrom egy évig tanított a Brooklyn College-ben, majd miután öt évet töltött el a Beloit College-ben, a Yale-re távozott. A Yale-en, professzorként eltöltött évek alatt lett a Peabody Természetrajzi Múzeum (Peabody Museum of Natural History) gerinces őslénytani vezető kurátora. A múzeum jelentős fosszília gyűjteményét Othniel Charles Marsh kezdte el összegyűjteni, a 19. század második felében. A Connecticut állambeli Lichfieldben hunyt el 77 éves korában, Alzheimer-kór következtében.

A Deinonychus meleg vérűsége[szerkesztés]

Az általa 1964-ben felfedezett Deinonychus egyike az őslénytan történetében tett legjelentősebb felfedezéseknek.[2] A Deinonychus egy aktív ragadozó volt, amely rávetette magát áldozatára, majd sarló alakú lábkarmaival felhasítva, illetve döfködve megölte az állatot. Az aktív életmódra többek között bizonyítékul szolgálnak azok a hosszú ínszalagok, amik a farok mentén futottak végig, jó egyensúlyt biztosítva futás és ugrás közben. A következtetést, miszerint legalább néhány dinoszaurusznem magas metabolikus aránnyal rendelkezett, és így részben meleg vérű volt, tanítványa, Robert T. Bakker népszerűsítette, megváltoztatva a századforduló óta uralkodó nézetet, ami alapján a dinoszauruszokat lassú, hideg vérű gyíkoknak tartották.

A dinoszauruszokról alkotott elképzelés megváltozása egyaránt kihatással volt a professzionális dinoszaurusz illusztrátorok munkájára és a nyilvánosságra. A felfedezésnek köszönhetően megkezdődött a „dinoszaurusz-reneszánsz”, melyet Bakker jelentett be 1975-ben, a Scientific American című folyóiratban, a megújult vitákkal kapcsolatban, amelyek hatására megnövekedett az őslénytan iránti érdeklődés, és számos, a dinoszauruszokat érintő újdonság látott napvilágot.

Az Archaeopteryx és a repülés eredete, valamint a Hadrosaurus csordák[szerkesztés]

Ostrom érdeklődése a dinoszaurusz–madár kapcsolat iránt a haarlemi Archaeopteryx tanulmányozásával kezdődött. Az 1855-ös felfedezést először tévesen a Pterodactylus crassipes példányának tekintették, és a hollandiai Teylers Múzeumban hevert mindaddig, amíg Ostrom 1970-ben egy újságcikkben (majd 1972-ben készített leírásában) helyesen a madarak egyik legelső képviselőjeként azonosította. A Hadrosaurus fosszilizálódott lábnyomait megvizsgálva megállapította, hogy az úgynevezett kacsacsőrű dinoszauruszok csordákban közlekedtek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Olivia F. Gentile. „At Last, His Theory Flies”, Hartford Courant, 2000. május 5. (Hozzáférés ideje: 2009. február 17.) 
  2. The Dromaeosauridae – The "raptors". (Hozzáférés: 2008. október 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Ostrom című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • John H. Ostrom (1975. 05). „Archaeopteryx”. Discovery 11 (1), 15–23. o.  
  • „Obituary”, Los Angeles Times, 2005. július 21. 

További információk[szerkesztés]