Boulton Paul Defiant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Defiant
Egy Defiant I 1940-ben
Egy Defiant I 1940-ben

Gyártó Boulton Paul Aircraft
Gyártási darabszám 1072
A Wikimédia Commons tartalmaz Boulton Paul Defiant témájú médiaállományokat.

A Defiant brit elfogó vadászrepülőgép volt a második világháború korai szakaszában, melyet a Brit Királyi Légierő részére fejlesztettek ki. A típust a Boulton Paul Aircaft tervezte és gyártotta mint lövésztornyos vadászrepülőgépet, előre tüzelő fegyverzet nélkül. A brit haditengerészet is érdeklődött a koncepció iránt, ezért a Balckburn Roc típusát rendszeresítették. Maga az elképzelés az első világháborúban bevált Bristol F.2 vadászrepülőgép nyomán született.

A gyakorlatban a Defiant hatékony bombázórombolónak bizonyult, azonban igen sérülékeny volt a Luftwaffe mozgékonyabb, együléses Bf 109 vadászrepülőgépével szemben. Az előre tüzelő fegyverzet hiánya mutatkozott a legnagyobb hátrányának a nappali harcok során és képességeit jóformán csak az éjszakai bevetések idején tudták hasznosítani. Ezen feladatkörben azonban a Bristol Beaufightere és a de Havilland Mosquito-ja hamarosan felváltotta. Ezt követően a típust lövészeti kiképzésekre alkalmazták, célvontatásra, elektronikai harcászatra és tengeri mentésre. A RAF pilótái csak Daffy-nek becézték.

A briteken kívül üzemeltette még Ausztrália, Brit India, Kanada, Lengyelország és az USA is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boulton Paul Defiant című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.