Ugrás a tartalomhoz

Aripiprazol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aripiprazol
IUPAC-név
7-[4-[4-(2,3-diklórfenil)piperazin-1-il]butoxi]-3,4-dihidro-1H-kinolin-2-on
Kémiai azonosítók
CAS-szám 129722-12-9
PubChem 60795
DrugBank APRD00638
ATC kód N05AX12
Gyógyszer szabadnév aripiprazol
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C23H27Cl2N3O2
Moláris tömeg 448,39 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 87%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
75 óra (aktív metabolit : 94 óra)
Kiválasztás széklet, vizelet
Terápiás előírások
Licenc adat Aripiprazole (USA)
Abilify (EU)
Jogi státusz receptköteles
Terhességi kategória C (USA)
Alkalmazás orális tabletta, ital

Az Aripiprazol (az Otsuka Pharmaceutical Company Abilify néven forgalmazza) gyógyszert 2002-ben törzskönyvezte az amerikai FDA szkizofrénia kezelésére, ez volt a hatodik törzskönyvezett atípusos antipszichotikum. Később használatát a bipoláris zavar akut mániás és kevert fázisainak kezelésére is jóváhagyták. Az Aripiprazolt a japán Otsuka cég fejlesztette ki.

Hatásmód[szerkesztés]

Az aripiprazol hatásmódja eltér a többi atípusos antipszichotikumtól (mint a klozapin, olanzapin, quetiapin, ziprasidon, és risperidon). A szkizofrénia kórképének kialakulásában egyes agyi területek, elsősorban a mesolimbikus terület, dopaminszintjének túlsúlya áll, míg a negatív tünetekért az felelős, hogy más agyi területeken a dopamin szint alacsony. A terápiában ezért olyan szert kellett keresni, ami azokon a területeken, ahol dopamintúlsúly van antagonistaként működik, vagyis megakadályozza a dopamin hatást, míg a csökkent transzmissziójú területeken agonistaként működik, és dopaminhatást vált ki. Ilyen, jelenleg egyetlen forgalomban lévő vegyület az aripiprazol, amely parciális agonista a dopamin D2 receptorain. Ezenkívül az aripiprazol parciális agonista a szerotonin 5-HT1A receptorain. Kis affinitással ezenkívül kötődik még hisztamin és alfa-adrenerg receptorokhoz, és nincs hatással az acetilkolin muszkarinos receptoraira.

Metabolizmus[szerkesztés]

Az Aripiprazolt a Citokróm P450 3A4 és 2D6 izoenzimek metabolizálják.

Kiszerelések[szerkesztés]

Az Aripiprazol 1 mg, 2 mg, 5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg, és 30 mg tabletta formájában kapható.

Mellékhatások[szerkesztés]

Gyakori mellékhatások: akatízia, fejfájás, fáradtság, gyengeség, szédülés, hányinger, hasi diszkomfort érzés, székrekedés, alvászavarok, nyugtalanság, álmosság, remegés, homályos látás.

További információk[szerkesztés]