Fluvoxamin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fluvoxamin
IUPAC-név
(Z)-5-metoxi-1-[4-(trifluormetil)fenil]pentán-1-on-O-(2-aminoetil)oxim
Kémiai azonosítók
CAS-szám 54739-18-3
PubChem 5324346
ChemSpider 4481878
DrugBank APRD00425
ATC kód N06AB08
Gyógyszer szabadnév fluvoxamine
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C15H21F3N2O2
Moláris tömeg 318,33 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 77%
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
15,6 óra
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Jogi státusz Rx-only (US)
S4 (AU)
Terhességi kategória C (HU)
Alkalmazás szájon át

A fluvoxamin egy antidepresszáns gyógyszer. Hatásmechanizmusa a feltételezések szerint a szerotonin-újrafelvételnek az agysejtekben történő szelektív gátlásával magyarázható. A noradrenerg folyamatokkal minimális az interferencia. Receptorkötődési vizsgálatok szerint a fluvoxamin kötődési kapacitása elhanyagolható az alfa-adrenerg, béta-adrenerg, hisztaminerg, muszkarin-kolinerg, dopaminerg vagy szerotonerg receptorokon.

Lehetséges mellékhatások[szerkesztés]

A többi, SSRI típusú szerhez hasonlóan gyakori mellékhatásai a szájszárazság, fokozott izzadás, szédülés, remegés, hasmenés vagy lágy széklet, emésztési zavarok, hányinger, émelygés, étvágytalanság, álmatlanság vagy aluszékonyság, szexuális zavarok, depressziósoknál az öngyilkossági hajlam fokozódása, továbbá érzelmi elsivárosodás. Egyes esetekben a szexuális mellékhatások fennmaradhatnak az SSRI kezelést követően is (PSSD: Post-SSRI Sexual Dysfunction).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fluvoxamine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.