A Pogány Madonna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Pogány Madonna
1980-as magyar film

Csöpi és Kardos doktor
Csöpi és Kardos doktor
Rendező
Producer Gulyás Lajos
Műfaj akció, krimi, vígjáték
Forgatókönyvíró
Dramaturg Fakan Balázs
Főszerepben
Zene Aldobolyi Nagy György
Operatőr Hildebrand István
Vágó Sellő Hajnal
Hangmérnök Arató András
Jelmeztervező D. Forgó Teréz
Díszlettervező
Gyártásvezető Gulyás Lajos
Gyártás
Gyártó Magyar Filmgyártó Vállalat
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín
Játékidő 98 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
KövetkezőCsak semmi pánik
További információk

A Pogány Madonna 1980-ban forgatott, 1981-ben bemutatott egész estés magyar krimi-akció-vígjáték, melynek főszereplője Bujtor István (Ötvös Csöpi) és Kern András (Kardos doktor). A történet Bujtor novellájának filmre írásából született.

Az alkotás nagy sikert ért el, noha eleinte sokan szkeptikusan, de legalábbis fanyalogva fogadták a „bunyós vígjáték” ötletét. Mára azonban legendássá vált a pofonosztó exzsaru és Kardos doktor kettőse, amely a Pogány Madonna után újabb Csöpi-filmekben szórakoztatta a közönséget.

A filmet Bujtor István és Mészáros Gyula írta és rendezte, zenéjét Aldobolyi Nagy György szerezte, producere Gulyás Lajos volt. Készítette a Mafilm Budapest Játékfilmstúdió, forgalmazta a Mokép. A hazai mozik 1981. május 28-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A tihanyi apátság múzeumából elrabolják a páratlan értékű, görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát. A tetteseket fölfedező teremőrre, Somos tisztelendőre rálőnek, eszméletlen állapotban kórházba kerül. A nyomozás vezetésével megbízott, kissé nagyképű, de fantáziátlan és éhenkórász Kardos doktor a főnöke utasítására maga mellé veszi a szabálytalanságok miatt lefokozás előtt álló Ötvös Csöpit, aki a Balaton-környék legjobb nyomozója, kemény öklű igazságosztó hekus, egyben kitűnő sportember és remek vitorlázó.

A Balatonnál főidény van: ragyog a nyár, nyüzsögnek a külföldi turisták, és a füredi öbölben folyik a vitorlásverseny, amelynek Ötvös nemcsak résztvevője, hanem egyik szervezője is, nyomozóként pedig jó szimatú társa és egyben testőre a balfácán Kardosnak, aki sorozatos melléfogásai miatt semmire se menne nélküle – még magát se tudja megvédeni.

Kezdetben a nyomozás szálai a helyi galerihez vezetnek, az egyik tag, Vályi révén, akiben az eszméletre térő Somos tisztelendő támadóját – egykori szemináriumi évfolyamtársát – ismeri föl. Vályit azonban csakhamar holtan találják a parti nádasba rejtett kocsijában, átlőtt fejjel. Előkerül még egy hulla: Siminszkié, az idős horgászé, aki feltehetően szemtanúja volt Vályi meggyilkolásának. A szomszéd stégen horgászó öregúr leírása alapján hamarosan egy meghatározott típusú vitorláshajóra terelődik a gyanú, s ezzel a nyomozás áttevődik a Kék Szalag mezőnyébe. Kardos ügyetlenkedéseiért kárpótlásul Ötvös kitűnő segítséget kap Matuskától, a minden hájjal megkent öreg fagylaltostól és szemfüles kisunokájától, a magát rendőrnek képzelő Bencétől. Az ő közreműködésükkel bukkan rá egy újabb fontos nyomra, mely a vitorlásverseny egyik résztvevőjéhez, a bécsi magyarhoz, Soltészhoz vezet. Kardos, miközben folytonosan megbotránkozik Ötvös Csöpi nem éppen szabályos nyomozási módszerein, le akarja tartóztatni Soltészt, de az belöki a Balatonba és egérutat nyer. Ötvös üldözőbe veszi, s izgalmas hajsza után, amely vízen, szárazon és levegőben zajlik, kézre keríti Soltészt, akit előállítanak a füredi rendőrőrsre, ám hiába vallatják, mindent tagad. Kardos ennek ellenére most már úgy érzi, egyenesben van, nincs szüksége Ötvösre – elköszön tőle.

Pedig Ötvös Csöpi a fagylaltos kisunokája közreműködésével csak ezután oldja meg a bűntény titkát...

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

M1, M2, Duna, TV2, ATV, Duna World, Filmmúzeum, Film+, Cool, PRO4 / Mozi+, Super TV2, FEM3, PRIME

Érdekességek[szerkesztés]

 • Ma már legendás a pofonosztó exzsaru és Kardos doktor kettőse, ám a film készítése idején a szakma és a kritika meglehetősen szkeptikusan állt egy hazai bunyós-rendőrös vígjátékhoz. Problémát jelentett Bujtor számára az is, hogy fentről nem nézték volna jó szemmel, ha a gyilkos magyar állampolgár (szocialista erkölcs!), de a nyelvi akadályok miatt külföldi sem lehetett. Így született meg kompromisszumos megoldásként a bécsi magyar, Soltész figurája.
 • A forgatás első két hetében a rendőrség nem volt hajlandó együttműködni a filmesekkel, de miután a gyártásvezető a film szakértőjéül egy belügyest kért fel, a megyei rendőrkapitány engedett, és több járőrkocsival is segítette a forgatást.
 • A pofonosztások hangtechnikáját a müncheni Bavaria Filmstúdióban lesték el Bujtorék. Azt nem tudni, hogy Bud Spencer is ezt a módszert alkalmazta-e, mindenesetre a Csöpi-filmekben a német recept honosodott meg: bevittek a hangstúdióba egy komplett félsertést, és azt püfölték teljes erőből, majd visszhangot kevertek alá.
 • A filmben használt kocsik közül legalább kettőn hamis rendszám látható: a nyomozók AH-s Ladáján, meg az angol felségjelzésű sárga Mercedesen, amely ráadásul nem is jobbkormányos.
 • A tihanyi parti úton lezajlott autós üldözési jelenetnél a baleset nem volt betervezve, ezért a forgatókönyvet helyben átírták, s a történetbe így került egy újabb kocsi ellopása a hajsza folytatásához.[2]
 • A helikopter kötélhágcsóján Soltész után repülő Csöpinek egyetlen hajfürtje se rezdül a szélben és a rotor keltette légörvényben. Magyarázat: Bujtort daruskocsiról lógatták le,[3] háromméteres kötéllétradarabon – a nagytotálon látszik, hogy a helikopteren csak egy bábu lóg.
 • A Pogány Madonna kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek. Harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, s később Bujtor István özvegyének ajándékozta. Jelenleg Bujtor fiának, Balázsnak a tulajdonában van a szobor.[4]
 • A nagysikerű bemutatót követően sokan azért keresték fel a tihanyi apátság múzeumát, hogy láthassák a Pogány Madonnát. Az illetékesek nem győzték magyarázni a látogatóknak és a telefonon érdeklődőknek, hogy ilyen „műkincs” valójában nincs is.[5]
 • Bujtornak a vitorlázás mellett a tenisz volt a másik kedvenc sportja és kikapcsolódása. Filmbeli teniszpartnerét, Fridenzi Évát a Vasas Teniszstadionból ismerte, ahol ő és öccse, Károly rendszeresen párosoztak Szabó Éváékkal.[6]
 • A diszkóhajó, amelyen a film első nagy bunyója zajlik, a forgalomból a 70-es évek végén kivont, majd 1980-ban Füreden felállított Helka volt. 14 éven át üzemelt ebben a funkcióban. Később a BAHART visszavásárolta, felújították és ismét vízre bocsátották. Nosztalgiahajóként ma is szeli a Balaton hullámait.[7]
 • Bujtor egy régebbi tévéműsorban elmondta: Bud Spencer javasolta neki, hogy készítsen itthoni környezetben egy „piedonés” filmet.[8]

Digitalizálás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak A Pogány Madonna témában.

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]