Hamis a baba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hamis a baba
1991-es magyar film
RendezőBujtor István
ProducerBujtor István
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróBujtor István
Főszerepben
ZeneFrenreisz Károly
OperatőrGulyás Buda
VágóSzécsényi Ferencné
HangmérnökSipos István
JelmeztervezőPleskonits Ágnes
DíszlettervezőBalogh István
GyártásvezetőDrabik János
Gyártás
GyártóBujtor Film
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Forgatási helyszín
Játékidő78 perc
Képarány1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóMagyarország 1991. december 13.[1]
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAz elvarázsolt dollár
KövetkezőZsaruvér és Csigavér I.: A királyné nyakéke
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hamis a baba magyar akcióvígjáték, melyet 1991-ben készítettek. A híres Ötvös Csöpi főszereplésével készült sorozat negyedik része.

Cselekmény[szerkesztés]

A film kezdetén érdekes jelenetnek lehetünk tanúi. Kardos doktor, akivel ilyen ritkán fordul elő, egy sikeres piaci razzia során kábítószerneppereket fülel le, akik a rendőrség által már rég keresett port igyekeznek terjeszteni. A sikeres fogást örömmel újságolja el felettesének Füreden a kapitányságon, megemlítve, hogy az egyik nepper vallomása szerint a port egy Szekér Pipi nevezetű illetőtől kapta. Ezek után egy másik szál is indul, melynek során egy számunkra ismeretlen ember látogatást tesz Szekér Pipinél, és kérdőre vonja, amiért loptak a kábítószer-szállítmányból. A nő hallani sem akar a dologról, de a látogató lelövi, és egy cédulát tesz mellé: „Így jár minden tolvaj”. A rendőrség nyomozni kezd a gyilkosság ügyében, és kiderül, hogy a lelőtt nő férje Gonda Béla kamionsofőr. Hamarosan egy ismeretlen motoros Gondát is lelövi a kamionjában a Chiemsee mellett.

A füredi kapitányságon feltünedezik egy Oszkár nevezetű mindenes, gondnok-szerű férfi, akiről még semmit nem tudunk, de mindig az őrszobán sündörög. Kiderül, hogy a kamionsofőr a lövéstől csak megsérült, és kórházba került. Kardos doktornak segítség kell, de a főnöke továbbra is neheztel Ötvös Csöpire, akit időközben kirúgatott a rendőrségtől. Nagy nehezen mégis belemegy, hogy Kardos a segítségét kérje, hiszen pont a Chimseenél van, egy vitorlásversenyen. Az együttműködés viszont most már csak a Purci és társa cégen keresztül működik, ahol Ötvös a csendestárs. Ide megy el Kardos doktor megkötni az egyezséget. Purci úr fura figura, minden hájjal megkent öreg vagány, aki a néhai előkelő családból származó Srasszer Margit fia, de mint ilyen mégis ápolja kapcsolatait volt orosz és kommunista „testvéreivel”. Mint mondja, igen, ő kommunista, de apai ágon. Kapcsolataiból mégis remek dolgokat profitál: fegyver és kézigránát, sőt még tank is bérelhető vagy lízingelhető nála. Végül megállapodnak, és Ötvös Csöpi beszáll a nyomozásba.

Először is meglátogatja a kórházban Gondát, aki elég rossz állapotban van, de mikor kiderül hogy a feleségét megölték, néhány szót mégis tud mondani neki. „Kalinikta, Athén, holnapután”. Ezekkel az információkkal indul a nyomozás. Gondát mindezek után – a rendőri őrizet ellenére – lelövik a kórházi ágyán. Ötvös Gonda volt sofőrtársa, Sebes Jenő mellé szegődik, és együtt utaznak a kamionnal Münchenbe egy jótékonysági árverésre. Kiderül, hogy kis kerámia babákat visznek, amelyeket éjszaka egy banda megpróbál elrabolni, és kicserélni másikra. Ezt Ötvös megakadályozza, mert szétpofozza a dicső társaságot. A kamionban talál egy fényképet, melyen Gonda látható egy athéni barátjával. Adott tehát, hogy oda is el kell majd látogatni. Annál is inkább, mert a kamion is annak a narancsszállító cégnek dolgozik, ahol a kép készült. Az árverésen ismerkedünk meg a kis Ricsivel, aki az árvaház lakója, és Ötvössel egyből barátságot köt. Végül az árverésen a figurákat 2000 márkáért megveszi egy ember. Mikor kiderül, hogy Ötvös Athénba készül, Ricsi vele akar tartani, de Ötvösnek ez nem nagyon tetszik, így a gyereket taxiba teszi. Ő viszont a repülőtérnél kirakatja magát a taxiból, és lopott repülőjeggyel feljut ugyanarra a gépre, amelyen Ötvös is utazik.

A narancstelepen az időközben megérkezett Kardos doktorral keresik Gonda barátját, de az szőrén-szálán eltűnik. Viszont a címét sikerül megtudni, ahol azonban csak a feleségét találják otthon. Őt már felkereste néhány sötét alak, akik a lakásban rejtőznek, mikor a vendégek megérkeznek. Az asszony annyit azért a tudomásukra hoz, hogy a Kalinikta egy hajó neve. Ezért hát irány a kikötő. Időközben Purci úr segítséget küld Csöpinek Bögyös Maca személyében, aki barátnőjével bekapcsolódik a nyomozásba. Közben a kis Ricsi is a nyomukban van. Nagy nehezen megtalálják a Kalinikta nevű hajót, amely átragasztott névvel Vagabonde-ként áll a kikötőben. Kardos doktor és Ricsi fellopakodnak a hajóra. Bögyös Maca is feljut, és baráti viszonyba kerül a bandával. A probléma az, hogy Kardos hamar lelepleződik, és megkötözve az egyik kabinba kerül. A kis Ricsi közben kifigyeli, hogy a hajón kábítószer csomagolás zajlik, méghozzá műanyag narancsokba. Ebből sikerül egyet elcsennie, és miután kiszabadítják Kardost, a narancsot elküldik vele Ötvösnek. Ötvös hamar rájön, hogy a kábítószert a műanyag narancsokban az igazi narancsszállítmánnyal csempészik ki, és azok a kamionok viszik Magyarországra, amelyek közül az egyiket Gonda vezette. A narancstelepen viszont semmit nem találnak. Persze, mert mint kiderül, a műnarancsokat később csempészik az igaziak közé. Kardos azt hiszi, már maga is boldogul, és a Magyarországra tartó kamion után ered. Pechjére valahol lemarad, és a narancsokat útközben átveszi az az ember, aki korábban a Gonda-házaspárt eltette láb alól. Mivel ő ezt nem tudja, a már tiszta kamiont követi tovább. Fogalma sincs mi történt, ismét Ötvös segítségét kéri.

Közben találnak egy felvételt, amit a biztonsági kamera rögzített a kamionos meggyilkolásakor, a kórházban. Ötvös és Purci úr felismeri, hogy a képen Színész Bob látható, egy volt színész, aki a tihanyi kikötőben vitorlamester. Purci úr és emberei figyelni kezdik tehát Színész Bobot. Sebes Jenő, Gonda társa felkeresi Színész Bobot, és megpróbálja megzsarolni azzal, amit a kábítószerbizniszről tud. Számításába egy kis hiba csúszik, mert pénz helyett golyót kap. Színész Bob, akiről időközben kiderül, hogy azonos az ismeretlennel, aki a narancsokat átvette, a kábítószert olyan kis kerámia babákba rakja át, amilyeneket Münchenbe vitt az előző kamion. Mint kiderült, ezeket maga gyártja a keramikusműhelyében. Ötvös ebből jön rá, hogy ezekben csempészhetik a kábítószert. Egy ismerősével készíttet ugyanilyen üres babákat, hogy egy alkalmas pillanatban kicserélje az eredetieket. Ebben segítségére van Bögyös Maca, aki stopposként bájaival elcsábítja a babákat szállító kábítószerfutárt, és meghívatja magát egy csárdába. Miközben Purci úr eltereli a figyelmet, az utánfutót észrevétlenül sikerül kicserélni. Így a kamion az üres babákkal indul Münchenbe.

A banda ezt viszont nem tudhatja, és az árverésen igyekszik megszerezni őket. Kardosék kitalálják, hogy jól fel kell verni az árverésen a babák árát, mert aki minden pénzt megad értük, az a tettes. Mellesleg ezzel az árvaházat és a kis Ricsit is megtámogatják anyagilag. Az árverés után azonban egy kis malőr támad, mert követni próbálják a babákat, de a sofőr lerázza őket. Még szerencse, hogy Ricsi – egy Ötvöstől lopott kis jeladóval – elrejtőzött a csomagtartójában. Így eljutnak egy házhoz, ahol a banda megpróbálja kicsomagolni a kábítószert, de a kommandósok érkezése megzavarja őket. Előkerül az athéni narancstelep igazgatója is, akiről kiderül, hogy ő mozgatja a háttérből az egész csempészbandát, és övé volt a Kalinikta nevű hajó is.

Csak egyetlen dolog nem tiszta még: hogy honnan voltak mindig ilyen pontos információik a banda tagjainak, hogy mindig a rendőrök előtt jártak. Ötvös egy jó ötlettel bebizonyítja, hogy a rendőrségen tébláboló Oszkár valójában Színész Bob volt, aki ilyen módon szerezte a híreket. Csak egy dologra nem gondolt, hogy az első áldozat mellett hagyott üzenet kézírása buktatja le: „Így jár minden tolvaj”.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • 1991 legnézettebb filmje Magyarországon.
  • A Ricsit játszó Tuza Bálint elmondta, hogy úgy kaphatta meg a szerepet, ha el tudja lopni Bujtor István óráját.
  • Kardos doktor a filmben egy helyen ezt mondja Ötvös Csöpiről: „Igen [megütötte Lajoska urat], mert nem akarta visszaadni neki a nagyapja éttermét. És ráadásul cégérként még mindig az öreg Csöpi bácsi nevét használják.” Ez utalás a rendező családjára. Bujtor István nagyapja a híres étterem tulajdonosa, Gundel Károly volt, akitől 1949-ben államosították a Gundel éttermet. A rendszerváltozás követően, a privatizáció során a Gundel család nem kapta vissza az éttermet.
  • 2008-2009-ben az m1 egy vágott verziót sugárzott, ami 5 perccel rövidebb volt, így nem tartalmazott néhány jelenetet, mint például a kaszinós jelenetet, amikor Csöpi és Doktor a soproni kaszinóban játszanak, és Kardos melléfogásainak köszönhetően sikerül nyerniük, vagy amikor Csöpi ledobja a bóját a vízbe dobott halotthoz, vagy amikor megfejtik, hogy honnan jönnek a vészjelek, stb.
  • A történet egyik pontján Kardos a tengerben evickél, segítségért kiabál, a helikopteren érkező Ötvös pedig egy palack Unicumot dob neki. A jelenet nyilvánvaló utalás az Unicum híres reklámképére.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]