Az elvarázsolt dollár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az elvarázsolt dollár
1985-ös magyar nagyjátékfilm
Rendező Bujtor István
Műfaj akció, krimi, vígjáték
Forgatókönyvíró Bujtor István
Főszerepben
Zene Frenreisz Károly, Skorpió együttes
Operatőr
Vágó Szécsényi Ferencné
Díszlettervező Fábián Miklós
Gyártásvezető
  • Ducsay Sándor
  • Szekeres Dénes
Gyártás
Gyártó
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín
Játékidő 86 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőCsak semmi pánik
KövetkezőHamis a baba
További információk

Az elvarázsolt dollár 1985-ben forgatott, 1986-ban bemutatott egész estés magyar akció-vígjáték, amely a híres Ötvös Csöpi főszereplésével készült sorozat harmadik része. A filmet Bujtor István írta és rendezte, a zenéjét Frenreisz Károly és a Skorpió együttes szerezte.

A Moviecoop GT. és a Magyar Filmgyártó Vállalat készítette, a Mokép forgalmazta. Magyarországon 1986. május 1-jén mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Balaton környékén egy pénzhamisító banda kezdi meg működését. Ennek egyik tagja, Veréb, úgy gondolja, hogy neki külön is jár egy kis részesedés a hamisított pénzből. Betör a hamisító műhelybe, és egy szatyor pénzt akar onnan lopni magának. Társai rajtakapják, és egy biciklis-autós-motoros üldözés veszi kezdetét. Ennek során Kardos doktor kocsiját is elkötik, majd sikeresen össze is törik, egy nagy dinnyekupacba csapódva. A menekülő bűnözők a dinnye között hátrahagyják a lopott zacskó pénzt, amit a rendőrség megtalál. Ez alapján derül ki, hogy a pénz hamis, illetve a papírja valódi, de a lemosott egydollárosok helyére 100 dollárost nyomtak.

Topolino, aki Ötvös Csöpinél tanul vitorlázni, társaival látja az üldözést. A kislány még egy pénzt is talál, amit Veréb menekülés közben elveszített. A gyerekek egyelőre az egyetlen szemtanúk, akik látták a tetteseket. Kardos doktor a korábban felfüggesztett Ötvös Csöpit kéri meg, hogy segítsen az ügy felderítésében, ha már úgyis belekeveredett. Kardos ellopott kocsiját ugyanis ő igyekszik utolérni, barátja, a nyugdíjazott Záray kérésére. Sajnos az új rendőrfőnök, Záray utódja, aki Ötvöst is felfüggesztette, mindvégig igyekszik a nyomozásból kivonni. Csöpi, Purci úr segítségével mégis kerít egy fényképet a menekülő tettesekről, aki biztos ami biztos, kamu traffipax képek készítésével egészíti ki szerény nyugdíját. Így erről a gépkocsiról is van egy felvétele, amin látszik az emberünk. A banda közben tovább üldözi a tolvajt. Veréb, mivel nagy bajban van, Csöpi segítségét kéri, és egyik este találkozóra hívja Omlós Bandi présházába. Csöpi időben oda is érne, de egy számára ismeretlen szörfös lányt kiment a Balatonból, aki egy kis flörtöléssel elcsábítja, így késve ér oda a találkozóra. Eközben Verebet megölik a banda tagjai, Csöpi már holtan találja. Annyi ideje marad, hogy egy rajzot lemásoljon, amit a haldokló Veréb a falra felrajzolt, és valamilyen tornyot ábrázol. Utána menekülnie kell, mert a banda az érkezésekor kihívta a rendőrséget.

Kardos és Ötvös rájönnek, hogy először is meg kell keresni, honnan származik a rengeteg egydolláros, amit a banda tagjai „átvarázsolnak”. Figyelniük kell a valutás boltokat és kaszinókat, különösen ahonnan nem fizetnek be egydollárost, mert valószínű azok látják el a hamisítókat. A gyanú az Oázis kaszinóra terelődik, illetve annak vezetőjére, Tacsányi Ferencre. Róla megtudjuk, hogy a kis Topolino gyámja, és egy nemzetközi hőlégballon versenyre készülődik. Időközben Ötvösnek menekülnie kell, mert az új rendőrfőnök Veréb meggyilkolását rá akarja kenni, és letartóztatási parancsot ad ki ellene. Ennek ellenére tovább nyomoz, és Purci úrral meg néhány helyi vagánnyal együtt figyelik meg a dollárok útját. A nyomok végül a helyi kastélyba vezetnek, ahol Csöpi felismeri azt a tornyot, amelynek a rajzát lemásolta. Kiderül, hogy az őt elcsábító hölgy is ott dolgozik, és Tacsányi Ferenc felesége, mellesleg szörfbajnok, aki aligha kerülhetett valódi bajba a Balatonon. A torony aljában pedig megtalálja a hamisító műhelyt is. Eközben kapja rajta Tacsányi, és le akarja lőni az őt leleplező rendőrt. Szerencsére Csöpi kiüti a kezéből a fegyvert, mire a másik menekülőre fogja a dolgot. A hőlégballonja felé veszi az irányt, és azonnali indulást vezényel, mert azzal akarja az országból kisíbolni a már bepakolt hamis pénzt. Túsznak még a kis Topolínót is magával hurcolja, aki menekülés közben megpróbálja útját állni. Ötvös Csöpi utánuk ered, és az utolsó pillanatban fel tud kapaszkodni a hőlégballon aljára. Kardos doktor közben nagy rendőri készültséggel és helikopterekkel a helyszínre érkezik, de a túsz kislány miatt nem tudnak semmit csinálni. Végül Csöpi oldja meg a helyzetet azzal, hogy egy korábban, a vitorlás táborban tanított vitorlás csomó és egy kötél segítségével kimenti a kislányt a fogságból, és a kosár alatt függeszkedve elrejti. Így már a helikopterek leszállásra tudják kényszeríteni Tacsányit és a kísérőjét. A pénz megkerül, és Csöpit ismét aktiválja az új főnöke, aki rájön, hogy mégsem gengszter, hanem becsületes rendőr, ha a módszerei elég rendhagyóak is.

A film végén Topolinót, gyámja utasítására (akit közben mellesleg le is tartóztattak) el akarják vinni Budapestre egy árvaházba. Csöpi eközben látszólag közömbösen horgászik. Szerencsére – Kardos doktor enyhe ráhatása után – mégis győz a jobbik esze, és nem hagyja elvinni a kislányt, hanem magához veszi, hogy örökbe fogadja.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

  • Wichmann Tamást Bujtor István eredetileg büfésnek és szakácsnak szerződtette a filmhez, viszont a Popej nevű pénzhamisítót játszó színész egyik alkalommal sem jött el a forgatásra, így kapta meg végül Wichmann Tamás Popej szerepét, aki így a filmben színész és büfés is volt egyszerre.[1] [2]
  • A Cöveket alakító Leisen Antal úgy került bele a filmbe, hogy egyik alkalommal, amikor lent volt a Balatonon észrevette Bujtor Istvánt a Marina Hotel parkolójában, majd megkérdezte tőle, hogy mit keres itt, és miután Bujtor elmondta, hogy forgat megkérdezte Leisen Antaltól, hogy nem akarna egy mellékszerep erejéig szerepelni a filmben, és így nem csak ő, hanem a gyerekei is szerepet kaptak a filmben.[3]
  • A film egyik jelenetében a szereplők megemlékeznek a Matuskát alakító 1984. november 12-én elhunyt Bánhidi Lászlóra. Amikor Csöpi emberei összejönnek, akkor Csöpi megkérdezi, hogy miért nincs itt Matuska, és akkor Purci úr mondja meg neki, hogy meghalt.

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

M1, M2, Duna, TV2, RTL Klub, Filmmúzeum, Kecskeméti VTV, Vásárhelyi TV, Humor 1, PRO4 / Mozi+, M3, Super TV2, FEM3, Moziverzum, PRIME

Jegyzetek[szerkesztés]

Információs oldalak[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]