Helka (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Helka
Hajótípus személyszállító Csavargőzös, Dízelmotoros Kirándulóhajó
Üzemeltető Balatoni Hajózási Rt
Pályafutása
Építő Balatonfüredi hajógyár
Vízre bocsátás 1891. június 28.[1]
Általános jellemzők
Vízkiszorítás 100 t
Hossz 35,22 m
Szélesség 5,28 m
Merülés 2 m
Hajtómű Hoche típusú gőzgép, DAF-Rába-turbo dízelmotor (220 kW)
Sebesség 10 csomó

Legénység 5 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz Helka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Helka (testvérhajójával, a Kelénnel együtt)[2] a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajója. Vas hajótesttel és fa felépítménnyel készült el 1891-ben, és a többszöri átépítés ellenére máig megőrizte 19. század végi külsejét.

Jellemzői[szerkesztés]

A hajó[3][4] felső fedélzete nyitott, a tatfedélzetén és a felépítmény tetején két kisebb nyitott utastér van. A hajótest pedig egy nagy, zárt, körpamlagos utastermet is magába foglal.

A hajó legnagyobb hossza 35,22 méter, legnagyobb szélessége 5,28 méter, befogadóképessége 120 utas, főgépük teljesítménye 220 kW.

A hajót az 1970-es évek végén gazdasági okokból kivonták a forgalomból. Balatonfüreden, a Zákonyi Ferenc utcai ún. „bódésor” mellett kitették a partra. Fedélzeti építményeiben presszót alakítottak ki. 1980-ban itt forgatták A Pogány Madonna c. krimiparódia egyik verekedési jelenetét, Bujtor Istvánnal a középpontban. 1994-ben a Mahart visszavásárolta a hajót. 1996-ban felújították és ismét menetrend szerinti forgalomba helyezték.

A Helka és Kelén balatoni legendákból ismert szerelmespár neve,[5][6] Helka a herceg leánya, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes árva pásztorfiú. A hajók névadásánál ezt a legendát elevenítették föl.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]