Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív102

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kérdőjeles címek létrehozása problémás

Létre akartam hozni egy átirányítást, Hogyan ébresszük fel a királylányokat? -> Csipkerózsika (film, 1977), de a rendszer nem engedi, csak "/Hogyan..." formában létrehozni. Ugyanez a helyzet, amikor az automatikus szövegkiegészítőt használva a jobb fölső keresőrubrikába beírok valamit, pl. "Hogyan fogunk milliomost?", erre az oldalt nem hajlandó megnyitni, helyette a "/Hogyan fogjunk milliomost?" alakban jön be mint létrehozandó szócikk, de nem is hagyományosan, hanem ez az oldal:

"A Wikipédiában még nincs pontosan ilyen című szócikk.
Készíts /Hogyan fogjunk milliomost? című szócikket!
Ha pár perce készítetted el ezt a lapot, de még üresnek látszik, ne ijedj meg! A tartalom nem veszett el. Az adatbázisok
frissítése miatt lehetséges némi késleltetés, ezért várj 30–60 másodpercet, mielőtt újra megpróbálod a lapot létrehozni!
Keress „/Hogyan fogjunk milliomost?” szövegre más szócikkekben.
Ha régebben készítettél ilyen című szócikket, akkor azt valószínűleg töröltük. További információt a törlési naplóban találhatsz.
Nézd meg a „/Hogyan fogjunk milliomost?” jelentését a Wikiszótár testvérprojektünkben!

(Google-on keresztül rákeresve gond nélkül betölti, csak itt WP-n keresztül keresve nem) WTF?? Gyurika vita 2016. július 17., 15:22 (CEST)

Lásd Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív101#Új szócikk létrehozása. – Tgrvita 2016. július 17., 18:54 (CEST)

Pages using invalid self-closed HTML tags

A 2016-os Formula–1 világbajnokság (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) kategóriái közt van egy ilyen (egyébként piros): kategória:Pages using invalid self-closed HTML tags. Ez micsoda és hogy lehet kivenni onnan? – XXLVenom999 vita 2016. július 17., 15:27 (CEST)

Ha olyan tag szerepel, amelynek nincs külön lezáró eleme, tehát nem <valami> ... </valami>, hanem csak <valami> magában, akkor azt a wikiben le kell zárni önmagában így: <valami/>. Ezért nem jó sortörésre a <br>, hanem a <br/> kell helyette. Kicseréltem a <br>-eket, sőt a <ref name>-eket is, de mégis jelzi, azt jelenti, hogy még van valami, amit nem veszek észre. Wikizoli vita 2016. július 17., 18:23 (CEST)

Ennek itt pont az ellenkezője igaz, lásd phab:T134423. – Tgrvita 2016. július 17., 21:58 (CEST)

Vagy kettővel fentebb. – Tgrvita 2016. július 17., 21:59 (CEST)

Értesítések

Másoknak is megkergült az értesítési rendszer? Eddig a csengős ikon jelezte a változtatásokat, pingeléseket stb, a mellette lévő buborékos meg a szerkesztői vitalapomra küldött üzeneteket. Most minden változtatásról, pingelésről a második ikon jelez, nem a csengős. zavaró, mert folyton azt hiszem, hogy üzenetet kaptam, miközben csak azt írja, hogy "XY lapra hivatkoztak a YZ szócikkben". O.o másnak is csinálja ezt? Xia Üzenő 2016. július 9., 16:05 (CEST)

Nálam is furcsán viselkedik (újnak jelzett olyan üzenetet, amelyet már régen megnéztem), sőt az üzenetnél "Notices" jelenik meg. Wikizoli vita 2016. július 9., 16:15 (CEST)

Ez még csak hagyján, de a más wikikben még akkor is jelezve van, hogy üzenetem stb. érkezett más (értsd: a magyar) wikiben, amikor azt már rég megnéztem, feldolgoztam. Nagyon bosszantó. – Pagony foxhole 2016. július 9., 16:27 (CEST)

ki lehet kapcsolni a beállításokban, csak az a fájdalmas, hogy minden wikin külön kell… Alensha 2016. július 20., 04:08 (CEST)

Ez az összes előfordul nálam is. Más wikiken és a wikidatán olyan értesítések várnak, amiket már rég megnéztem. Ma feljöttek újra a tegnapi értesítések is. – LApankuš 2016. július 9., 16:46 (CEST)

Nálam is előjönnek ezek a jelenségek. Nagyon bosszantóak tudnak lenni. – Rakás vita 2016. július 11., 14:55 (CEST)

Most már ötösével jönnek a régi üzenetjelzések. – Pagony foxhole 2016. július 14., 22:17 (CEST)

És megint megcserélődtek, a vitalapi üzenetikon mutatja a linkeléseket és pingelést. Rendkívül bosszantó az is, hogy más wikiken újra meg újra le kell láttamozni az itt már elolvasott értesítéseket. Semmi értelme összekötni wikik között, ha nem képes a szerver időben frissülni és eltüntetni wikik között az elolvasottakat. Xia Üzenő 2016. július 15., 12:53 (CEST)

@Teemeah: https://blog.wikimedia.org/2016/07/15/notifications-wikimedia/ OrsolyaVirágHardCandy 2016. július 16., 18:13 (CEST)

Újabban nem válik olvasottá egy értesítés attól, hogy meglátod a kis felugró dobozban, hanem kézzel olvasottnak kell jelölni (rákattintani a sor végi pöttyre, vagy az összes megjelölésére felül). Szerintem roppant idegesítő, de gondolom ha valakinek nagyon sok értesítése van, akkor hasznos. Az átrendezés szerintem sokkal logikusabbá tette a két panelt. – Tgrvita 2016. július 17., 21:33 (CEST)

ezt a pöttyöt kikapcsolhatóvá tehetnék, hogy olyan legyen, mint eddig. Alensha 2016. július 20., 04:08 (CEST)
2016. július 18., 22:18 (CEST)

Szaklektorálást kérő vitalapi sablon

Kedves Szerkesztők! A Zenei műhelyben és más műhelyekben korábban felmerült, hogy alakítsunk ki egy új lektorálási eljárást. A technikai megvalósítás egy vitalapi sablon lehetne, melyben a szerkesztő kérheti műhelytársait (és mindenki mást), hogy a cikket szakmai szempontok alapján átnézze. A sablon láthatatlan kategóriák segítségével (Szaklektorálásra váró szócikkek (<műhely>, <témakör>)) lehetővé tenné azt, hogy a szaklektorálásra váró cikkeket a műhely listázhassa, továbbá hogy az egyes szerkesztők feliratkozzanak ezekre, így a műhelyeken belül bizonyos témákban az új szócikkek könnyebben eljuthatnának az abban kompetens másik szerkesztőkhöz.

Az eljárás célja tehát nem az, hogy bizonyos szerkesztőket kikiáltsunk szakértőnek, de vélhetően majd azok iratkoznak fel az egyes témakörökre, akik konyítanak hozzá. (Hogy ki miben szakértő, ugyebár témakörönként változik, olykor a szerepek felcserélődnének, ezért is fontos, hogy nem a szerkesztők minősítése a cél, sőt, kerülendő.) Így új kommunikációs csatorna nyílik, és remélhetőleg egy cikk sokkal több kézen megy át közvetlenül az elkészítése után.

Kérem a közösség véleményét a technikai megvalósítás tekintetében, ami az alábbiak szerint lenne kialakítva.

Az eljárás bemutatására létrehoztam egy sablont {{Lektorkérő}}(?) néven, melyet a lektorálandó szócikk vitalapján kell elhelyezni. Példaképpen be is tettem egy vitalapra, ide. Meg lehet figyelni, hogy a lektorálandó lap miképpen kerül be a Zenei műhely lektorálási listájára, ez témakörönként listázza a bekategorizált oldalakat.

A sablon úgy készült, hogy az később más műhelyben is könnyen újrahasznosítható legyen.

(Megjegyzés: a már korábban létező {{Lektorálandó}}(?) sablon arra való, hogy konkrét problémára hívja fel a figyelmet a szócikkben, de a most kialakítandó lektorálás által kitűzött célokra nem igazán alkalmas, ezért ettől a korábbi sablontól független a mostani felvetés. Az új szaklektorálási eljárás lényege az lenne, hogy jobban értesüljenek a szakértelemmel bíró szerkesztők egy-egy szakmájukba vágó új szócikkről, és hogy ezt szűkebb témakörök szerint is könnyű legyen figyelni.)

Tehát várom a javaslatokat, ellenvetéseket. Érdekelne, hogy van-e ebben elvi vagy technikai probléma. Az is elképzelhető, hogy létezik már ehhez hasonló célú eszköz, melyről nem értesültem. Szeretném jó előre kimondani, hogy itt tervről van szó. Ami eddig készült, az teszt jellegű, így ha valamiért a közösség számára nem elfogadható, még alapvető módosítások is tehetők rajta.

Köszönöm szépen a véleményeket. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. július 20., 14:04 (CEST)

Törlési napló

Ismét nem jelenik meg a figyelőmön a törlési napló, vagyis a figyelt lapok esetleges törlését nem látom. Ez már több frissítésnél előfordult. Ez már így marad, vagy hiba? Jobb lenne, ha nem maradna így. – LApankuš 2016. július 20., 15:24 (CEST)

Jé, hogyan lehet azt egyáltalán fölvenni? – Pagony foxhole 2016. július 20., 15:44 (CEST)

András azt érti a törlési napló figyelőn lévőségén, hogy nem látja a figyelőlistáján azon szócikkek törlését, amelyeket a figyelőlistájára tett. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 20., 15:47 (CEST)

Értem. Én sose láttam még ilyent az enyémen emlékeim szerint. – Pagony foxhole 2016. július 20., 16:17 (CEST)

Nálam a figyelőn megjelentek a figyelt cikkek törlései, azzal a kezdettel, hogy (Törlési napló). Sosem vettem fel a törlési naplót a figyelőmre, mégis ott volt, és külön jó volt, hogy láttam. Most nincs. – LApankuš 2016. július 20., 16:31 (CEST)

szerkütk önmagammal

Négy szerkesztés között sikerült szerkütköznöm saját magammal, legalábbis ezt jelezte a rendszer. Mérgemben elhagytam a lapot mentés nélkül, mire mentődött a szerkesztésem. Új feature? – Pagony foxhole 2016. július 20., 12:55 (CEST)

Tipikusan akkor történik ez, amikor duplán kattintasz a mentés gombra. – Tgrvita 2016. július 25., 10:30 (CEST)

Beerenberg

Sziasztok!

Amikor épp létrehoztam Beerenberg című lapot és interwikisítettem szokásosan beszúrt egy pozíciós térképet, amin Norvégia van, de a Jan Mayen sziget, amin rajta van ez a vulkán, az nincs. A koordináták szerint automatikusan jó messze beleszúrta a pozíciót a szöveg közepibe', de így ez nem jó. Hogy lehetne automatikusan egy másik térképet beszúrni, amin látható?

Üdv: Csujaposta 2016. július 24., 16:19 (CEST)

Jó az Arktisz? Európa is lehetne. Oliv0 vita 2016. július 24., 17:06 (CEST)

Európa legyen, mivel Európa 2. legnagyobb hegye és az kézenfekvőbb. Köszönöm. Csujaposta 2016. július 24., 17:08 (CEST)

Lehet mind a kettő, de nyugodtan válassz. Oliv0 vita 2016. július 24., 17:20 (CEST)

Á, jóféle, akkor legyen mindkettő. Csak egy földrész nevét kell beírni és kész? Csujaposta 2016. július 24., 17:35 (CEST)

Csak ami létezik Kategória:Pozíciós térképsablonok-ban vagy alkategóriáiban. Oliv0 vita 2016. július 24., 19:51 (CEST)

Szintaktikai hiba a JSON-ban, uralkodó-sablonok

{{Francia király}}, {{olasz király}}, {{Az Iraki Köztársaság elnöke}}, {{Irán elnöke}} és egy sor hasonló sablonban újabban megjelent egy "Szintaktikai hiba a JSON-ban" hibajelzés. Ez (gondolom) önmagában is baj. Emellett az én plusz bajom az, hogy a francia király mintájára megírtam a belga király sablont, de nem tudom létrehozni, mert nem menti el, a szintaktikai JSON hiba miatt. Infó a hibakereséshez: {{Franciaország kormányfője}} sablonban nincs ilyen hibajelzés. A nem menthető új (belga) sablon NOWIKI-ben mentett szövege itt megnézhető. Akela vita 2016. július 25., 14:11 (CEST)

Az {{Uralkodó/közösdoc}}-tól jön elő a hiba (itt {{Sablondokumentáció}}-n keresztül). Oliv0 vita 2016. július 25., 14:36 (CEST)
Nem tetszett a templatedatának a nowiki, csakhogy most nem szép a [[Sablon:-]] a {{-}} helyett. Oliv0 vita 2016. július 25., 14:59 (CEST)
Köszönöm, a hiba eltűnt. Elkészült a {{Belga király}} sablon. Akela vita 2016. július 25., 17:29 (CEST)

Hakan Şükür

Valaki meg tudja mondani hogy ez a cikk miért néz ki úgy ahogy? Hakan Şükür (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) – XXLVenom999 vita 2016. július 25., 18:57 (CEST)

Hiányzott egy kapcsos zárójel innen: {{Érem infobox/eredmény|bronz|[[2002-es labdarúgó-világbajnokság|Dél-Korea Japán, 2002]]}}  : A végén csak egy volt, nem kettő. Wikizoli vita 2016. július 25., 19:17 (CEST)

Valóban, nem tudom hogy vagyok ennyire vak, kétszer is végignéztem, sejtettem hogy ilyesmi lehet a gond, de pont mivel nem találtam, ezért fordultam ide. Köszönöm a segítséget! – XXLVenom999 vita 2016. július 25., 19:22 (CEST)

2016. július 25., 21:54 (CEST)

JS-probléma a Wikiforrásban

Kétségbeesetten kérek valakit, aki eligazodik ennek a tartalmán. A probléma vélhetőleg ahhoz hasonló, mint itt feljebb a tavalyi év végén a Wikikönyvekben adódik: elavult a JS, és ha nem frissíti valaki (vagy mittudomén), akkor a projekt leáll. Dönthetünk úgy, is, hogy leállítjuk a Wikiforrást, de most már annyi minden van benne, hogy kár lenne érte. @Tacsipacsi:, talán kiegészíthetnéd. – Burumbátor Súgd ide! 2016. július 24., 18:20 (CEST)

Hát adjatok neki adminbitet. Hol itt a probléma? – Tgrvita 2016. július 25., 07:51 (CEST)

A projekt nem áll le, csak a Common.js lesz használhatatlan (a segédeszközök nem, mert azok már most se működnek). Talán grin itt előbb észreveszi a pingelést. (Augusztus 6-án elutazom két hétre, ha addig nem tudom megcsinálni, akkor huszadikáig nem is fogom.) – Tacsipacsi vita 2016. július 25., 10:36 (CEST)

re @Tgr:: Kis projekt ez, Gergő, csak egy bürokrata van... – Burumbátor Súgd ide! 2016. július 25., 14:14 (CEST)
Grin elég gyorsan szokott reagálni, ha egy privát e-maillel megkeresed. A wikipédiás pingelést nem hiszem, hogy figyeli. Samat üzenetrögzítő 2016. július 28., 19:30 (CEST)
Ha nincs aktív bürokrata, a stewardok is tudnak adminbitet adni: m:Steward requests/Permissions – Tgrvita 2016. július 26., 19:53 (CEST)
És mekkora támogatottságot kérnek? Ha azt írom, hogy Burum szeretné, az elég nekik? Vagy kocsmafali megbeszélés kell? Esetleg egy formális adminjelentkezés is szükséges? – Tacsipacsi vita 2016. július 28., 13:41 (CEST)
Kocsmafali megbeszélés, amin lehet látni, hogy nem tiltakoznak hevesen a helyiek. (És akkor már mindjárt kérhetsz büróbitet is Burumnak, hogy legközelebb egyszerűbb legyen :) – Tgrvita 2016. július 28., 18:16 (CEST)
@Tacsipacsi:, @Tgr:: Burum vajon szeretné ezt (bürójog)? ;) ;) Hogy egyszerűbb legyen? Ich weiss es noch überhaupt nicht... – Burumbátor Súgd ide! 2016. július 28., 18:47 (CEST)
Szerintem szeretné. És ha támogatni tudlak valahol ebben, akkor szólj! Samat üzenetrögzítő 2016. július 28., 19:28 (CEST)

Jelentkeztem, várom a támogató szavazatokat. Burumról nem szóltam, senkit nem akarok akarata ellenére rákényszeríteni a büróságra. :-) Ha pár napon belül elég sok támogatást kapok, akkor kérek a Metán jogot és nekikezdek, különben csak a nyaralásom után. – Tacsipacsi vita 2016. július 29., 14:41 (CEST)

Wikik listája

Sziasztok! A wikik listája szócikket szeretném kibővíteni. Táblázatba foglalnám, hogy átláthatóbb legyen, és hozzáadnék adatokat pl.: szócikkszám, szerkesztők száma. Hogyan lehet megoldani, hogy ezek az adatok frissüljenek? – Bfranze88 vita 2016. július 29., 18:51 (CEST)

Ezt a lapot évek óta nem frissítjük, tkp. fölösleges nekiállni. Ezt az oldalt érdemes figyelni: meta:List of Wikipedias. OrsolyaVirágHardCandy 2016. július 29., 20:39 (CEST)

Akkor viszont érdemes lenne levenni a linket a kezdőlapról is! – B.Zsolt vita 2016. július 29., 23:15 (CEST)

Javaslom még a Special:SiteMatrix és meta:Complete_list_of_Wikimedia_projects oldalakat. – b_jonas 2016. július 30., 01:43 (CEST)

CropTool cropped?

Sziasztok! Tudja valaki, hogy mi történt a fenti szerkesztő programmal az utóbbi napokban furán működik. Elvégzi a 'vágásokat', de nem mutatja a 'Thumbnail' (Commons-on-osm is ezt az eredeti vágatlant mutatja) pl. [21] és [22], csak a comment-et. Néha a 'képen sem látszik' [23] csak ha megnyitják a képet [24]. - - Globetrotter19 vita 2016. július 29., 12:44 (CEST)

A szerkesztőprogramnak semmi baja, a Commons valamiért nem generálja újra a bélyegképeket. Én pl. most töltöttem fel egy címer új verzióját, és ahol eddig nem használt méretben illesztettem be (tehát nem volt az adott méret a gyorsítótárban), az jó (felül zöld), ami már létezett (pl. a leírólapon), az maradt teljesen kék. Gondolom, nagyon le van terhelve a szerver, majd behozza (hogy ez órák, napok vagy hetek kérdése, azt nem tudom). – Tacsipacsi vita 2016. július 29., 13:21 (CEST)
Nézd meg net inspectorral, hogy milyen URL-en próbál képet generálni, és nyisd meg kézzel. Akár terheltség, akár más az oka, kapsz róla viszonylag informatív hibaüzenetet. – Tgrvita 2016. július 30., 09:35 (CEST)
@Tacsipacsi. Vélhetően igaz, lesz, hogy a szerver a gond. Ami 'az órákat' illeti optimistának tünik a Borsos tegnapi 20:56, 29 July 2016 -os vágás után még se az oldalon, se 'Thumbnail'-ben nem jelentek meg rendesen (a megnyitott kép viszont rendben van). Azonban a fenti két képem már rendben van 'itt' is, 'ott' is. Szóval csak türelem kell. Köszönöm a válaszokat. - - Globetrotter19 vita 2016. július 30., 11:17 (CEST)

@Tgr: Nem az a probléma, hogy nem készül el a bélyegkép, hanem az, hogy nem generálja újra a már létezőt a fájl felülírásakor. Pl. a címeremnél a 15 képpontos változat még nem létezett, így azt az első használatkor generálta az eredeti képből, ezáltal azonnal zöld-sötétkék lett, ellenben a leírólapon látható 390 képpontosat csak jelentős késéssel (emlékeim szerint néhány óra múltán) generálta újra – ha az URL végére illesztettem az action=purge paramétert, akkor rögtön jó volt, viszont az ezt nem tartalmazó URL-re továbbra is a rossz változatot szolgálta ki.
@Globetrotter19: Ezen a képen látszik, hogy a HTML-t viszont az új képhez generálja – így a képméretet leíró részt is –, úgyhogy szét van húzva az egész. – Tacsipacsi vita 2016. július 30., 13:48 (CEST)

Szerkesztő régebbi közreműködéseinek listázása

Ha még valaki nem tudná... Leírva nem láttam, úgy kísérleteztem ki. A szerkesztő közreműködéseire kattintva csak azt választhatom ki, hogy melyik hónap végéig mutassa. De mi van, ha időtálló linket akarok mondjuk a hónap elején levő 8 szerkesztésre?

A szerkesztő közreműködéseire kattintva kapok egy URL-t, amibe bele lehet írni a pirossal kiemelt részt. Vagy ha rákattintunk a következő 100-ra, és átírjuk a laponkénti tételek számát 100-ról másra, akkor bele is lesz írva, csak a számokat kell átírni.

  • offset = Az utolsó szerkesztés ideje vagy annál kicsit későbbi ééééhhnnóóppmm alakban, greenwichi időben (nyáron 2, télen 1 órával kevesebb a magyar időnél)
  • limit = ahányat listázni akarok
https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1lis:Szerkeszt%C5%91_k%C3%B6zrem%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9sei/BinBot&offset=20160801080000&limit=8&target=BinBot

Ez így fog kinézni, és mindig mutatja majd a ma reggel 10 óra előtt elvégzett utolsó 8 szerkesztést: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1lis:Szerkeszt%C5%91_k%C3%B6zrem%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9sei/BinBot&offset=20160801080000&limit=8&target=BinBot. Azt nem tudom, hogy belső linkként is megoldható-e. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 1., 10:29 (CEST)

Sőt, most látom, hogy laptörténetekben is működik a módszer, tehát így ki lehet vágni a laptörténet egy érdekes részét. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 1., 11:51 (CEST)

2016. augusztus 1., 23:48 (CEST)

Az Olimpiaműhely allapja ellenőrizetlenné teszi a cikket?

Valaki aki ért a wiki műszaki működéséhez, kérem árulja el, hogyan lehetséges az, hogy valahányszor a Wikipédia:Olimpiaműhely/Magyarország versenyzőinek programja a 2016. évi nyári olimpiai játékokon allapon szerkesztenek, ez ellenőrizetlenné teszi a Magyarország a 2016. évi nyári olimpiai játékokon cikket. Konkrétan ez áll a cikk tetején: sablon vagy fájlváltoztatások várnak ellenőrzésre. Ez miért van, és hogyan lehetne kiküszöbölni? Egyáltalán mi köze van a főcikknévtérben lévő lapnak az allaphoz, amit nem is lehet ellenőrizni önmagában, mert nem szócikknévtérben van? – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 4., 19:23 (CEST)

Valószínűleg azért van, mert a Menetrend szakasz sablonként hivatkozik a fent említett allapra. – Rlevente üzenet 2016. augusztus 4., 20:36 (CEST)

Ami fogalmilag helytelen, és szerintem sürgősen javítandó. Sablonnak a sablonnévtérben a helye. Nem véletlenül vannak a névterek elkülönítve. A legjobb lenne abbahagyni a WP-névtérből való beillesztést a szócikkekbe, még mielőtt elkezdenénk... Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 5., 04:14 (CEST)

Értesítések

Sziasztok!

Az értesítések hirtelen elkezdtek „pattogni” és ezután nem téglalap alakú keretben voltak, hanem megnagyobbodtak és eltűnt a keretük. Ez valami újítás vagy hiba? Csujaposta 2016. augusztus 4., 21:15 (CEST)

Nálam nem pattog, viszont a méret és forma egy új dizájn része (ez onnan is látszik, hogy a héten folyamatosan, tegnapelőtt, tegnap, majd ma jelent meg a különböző projektekben). – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 5., 00:47 (CEST)

A jövőben elavuló lapok

Sziasztok! Gyakran előfordul, hogy olyanról írunk cikket, ami a közeljövőben már elavult lesz. Ezt leggyakrabban a {{Friss esemény}}(?) sablonnal jelezzük. Viszont a sablon nem garancia arra, hogy frissítve is lesz. Emiatt sok cikk jövő időben beszél olyan dolgokról, amik már megtörténtek, továbbá megy egy vita most is egy másik lapon a jelenleg szó száműzéséről.

Néhány napja én is írtam egy cikket, a Steiermark S-Bahn-ról. Már most tudható, hogy 2016. december 11-én el fog avulni, mikor további járatokat indítanak be. Az átírása nem lesz nehéz, hiszen csak az infoboxban kell majd a 9 (+2 tervezés alatt) sort átírni 11-re. De nem tudom megígérni, hogy december 11-én én erre még emlékezni is fogok. De említhetném a Gotthárd-bázisalagutat is, melyeknél hetekig tartott mindenhol átírni, hogy már átadták és lehet, hogy valahol még mindig épül a wiki szerint.

Én erre a problémára az alábbi dolgot gondoltam ki: Kellenének olyan rejtett kategóriák, melyek év+hónap csoportosításban gyűjtik ki azokat a lapokat, melyek átnézendőek. Ebben az esetben kellene egy olyan kategória, hogy Kategória: 2016 decemberében elavuló lapok. És azokat a kategóriákat, melyek neve régebbi, mint az aktuális dátum, kellene mindig kiüríteni, majd törölni.

Vagy van esetleg ettől valakinek jobb ötlete? Más wikik hogy oldják ezt meg? – B.Zsolt vita 2016. augusztus 1., 13:22 (CEST)

Jobb ötlet: nincs szükség jövőbeli (=bizonytalan) infókat írni a szócikkekbe, ezek nem enciklopédiába valók, ami elsősorban TÉNYEKET közöl (=megtörtént dolgokat).
Gyakran előfordul, hogy olyanról írunk cikket, ami a közeljövőben elavult lesz
Ne forduljon elő. Minek 2x dolgozni ugyanazon??? misibacsi*üzenet 2016. augusztus 1., 14:11 (CEST)

Szerinted akkor erre az információra nem is lenne szükség? Az is tény, hogy valami bezár, megszűnik, megnyílik... – B.Zsolt vita 2016. augusztus 1., 14:36 (CEST)

De, bele lehet írni a cikkbe, ha valaminek ismert a megszűnési dátuma, mivel ez nagyobb valószínűséggel bekövetkezik, mint valaminek az indítása. Nyelvtani megjegyzés: a "2014. június 4-én leállítja" tökéletesen kifejezi a múltidőt, nem kell átírni arra, hogy "2014. június 4-én leállította".
A feledékenységgel kapcsolatban: oda kell írni zárójelben az információ dátumát, ha ismert: "9 db (1988-tól), 11 db (2016)". Nem kell fejben tartani, vagy felírni, hogy "ezt a cikket majd aktualizálni kell", mert az ilyesmi el szokott maradni, jobb, ha egyből jó. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 1., 17:10 (CEST)

A Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#július 16.-i látlelet, véletlenszerűen kiválasztott mintákon szakasz végén Tgr beírt két sablont az enwikiből, ami pont erre való lehet, ha jól értem. És természetesen vannak cikkek, amelyek frissítésre szorulnak, a leállítja pedig semmilyen értelemben nem múlt idő. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 1., 18:07 (CEST)

Pontosan ilyenre gondoltam! Milyen furcsa, hogy szinte egyszerre merült fel két helyen is a probléma. Bár némileg elszomorít, hogy az enwiki jól lemaradt a frissítéssel, rengeteg lap van a kapcsolódó kategóriákban. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 4., 22:53 (CEST)
semmilyen értelemben nem múlt idő
Erről konzultálj az általános iskolai tanároddal. Frissítésre szorulnak az ismereteid. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 1., 19:37 (CEST)

Az általános iskolai magyartanárom szintén múlt idő, túl fiatalon halt meg. De hidd el, képes vagyok a jelen és a múlt idő között különbséget tenni. Esetleg majd vandalizálom az összes nyelvtankönyvet, ami a kezem ügyébe kerül, átírom bennük az igeidőket, és odaírom, hogy forrás: misibacsi. Akkor biztos mindenki örülni fog, hogy értékesebbé vált a könyve. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 1., 20:03 (CEST)

A praesens historicum természetesen múlt időt fejez ki, viszont az útmutatóink szerint a Wikipédián kerülendő a használata. Nl vita 2016. augusztus 8., 09:14 (CEST)

A Wikipédiának az egyik pozitív jellegzetessége a papíralapú lexikonokkal szemben, hogy akár naponta, vagy percenként aktualizálható. Ha csináljuk, nem avul, ha nem csináljuk, naponta válhat avulttá, olykor nevetségessé vagy használhatatlanná egy-egy szócikk. Csak a szerkesztőkön (rajtunk) múlik a dolog. OsvátA Palackposta 2016. augusztus 8., 09:22 (CEST)

Elkezdtem a sablont elkészíteni, de még nem működik tökéletesen. A héten megpróbálom befejezni. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 8., 20:24 (CEST)

Kész vagyok, lehet véleményezni: Steiermark S-Bahn – B.Zsolt vita 2016. augusztus 9., 23:31 (CEST)

2016. augusztus 8., 17:40 (CEST)

Férfinév, egybeírva

Szerintem ezt ellenőrzés nélkül, a jelenlegi mintegy félezer szócikkben, ahol külön írják, bottal automatikusan el lehetne végezni. Ez egyértelműbb, mint az ' a a ' esete. Köszönöm, Voxfax vita 2016. augusztus 4., 21:26 (CEST)

Ez a műszaki kocsmafal, nem a botgazdák üzenőfala, viszont helyesírási javítást soha nem szabad automatikusan végezni. Pl. „kitalált egy új férfinevet” [férfinév tárgyraggal] ↔ „a filmben egy férfi nevet” [jókedvű ember]. – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 5., 00:50 (CEST)
Igazad van, köszönöm. Én csak azokra gondoltam, amiket a ' férfi név ' kereséssel meg lehet találni. „Műszaki” kérdésnek tűnik viszont az, hogy a keresés oldalon belül ékezetfüggetlen, gondolom, ez valami angol örökség, ami (még?) nincs magyarítva. Voxfax vita 2016. augusztus 6., 05:34 (CEST)
Aggálytalanul lefuttatható, mivel egyetlen „férfi nevet” fordult elő az egész wikiben: Állatának férfi nevet adott, pedig nőstény volt. Voxfax vita 2016. augusztus 10., 18:04 (CEST)

 megjegyzés 1. A kereső nem megbízható ebből a szempontból. 2. A kereső nem mutatja ki az idézeteket és címeket. 3. A kereső nem mutatja ki azokat a cikkeket, ahol épp a keresett szó helyesírásáról van szó. Helyesírást nem javítunk automatikusan. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 23:37 (CEST)

Dupla halálozási évszám

Haris Béla (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Kétszer szerepel a halálozási dátuma, el lehet ezt hárítani valahogy? Előre is köszönöm. – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 13., 20:12 (CEST)

Wikidata substolás hiba

Rorbach-lès-Dieuze (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Itt valami nagyon félrement, elég ránézni. – XXLVenom999 vita 2016. augusztus 13., 21:39 (CEST)

Wikidatás infoboxok

Kedves Bárki, aki tud segíteni! Megbolondítanak a wikidatás infoboxok, rendszerint megszívom, ha megpróbálok hozzányúlni valamelyikhez. Most a Szabadságliget megállóhely szócikkben próbáltam láthatóvá tenni valamiféle képaláírást, de sem a szócikkben szerkesztve, sem a wikidatában próbálkozva nem jutottam előre, sőt, amikor azt hittem, hogy már jó lesz, akkor kiderült, hogy még rosszabb lett, mint volt. Aki teheti, kérem, segítsen, megköszönnék továbbá egy pár szavas kommentárt arról is, hogy szerintetek mit szúrtam el és hogyan kellene eljárnom legközelebb hasonló szituban. Köszönöm előre is. Solymári vita 2016. augusztus 14., 17:08 (CEST)

@Solymári: ezt a sort szúrtam be a magyar boxba: | kép=150523 Szabadságliget érkezés.JPG És lőn! OsvátA Palackposta 2016. augusztus 14., 17:16 (CEST)

 megjegyzés Véleményem szerint felesleges képaláírást a Wikidatába beírni. Más nyelvek úgy sem tudják felhasználni, a magyar wikin pedig más szócikkek csak nagyon nyakatekerten tudják a képet képaláírással megjeleníteni. Ez egy lehetőség, de gyakorlati hasznát én még nem láttam. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 14., 23:58 (CEST)

Én alapvetően nem akartam volna beírni a képaláírást a wd-ba, de az volt a problémám, hogy a wikidatából származó infoboxos kép alatt más módon nem akart megjelenni a cikk szövegébe tett képaláírás. (Ugyanezt a problémát tapasztaltam a napokban a Solymártelep vasútállomás szócikkében, ahol az infoboxos kép bekerült a wd-ba, a képalá meg nem, így viszont ez utóbbi nem jelent meg a szócikk olvasásakor.) Solymári vita 2016. augusztus 19., 11:04 (CEST)
Azért jobb ott, mert ha cserélik a képet (ami meg azért jó, mert pl. huszonakárhány éves aktív színésznél a huwikin még mindig gyermekkori kép volt kiemelt helyen), akkor nem marad meg a régi képaláírás itt az új kép alatt, hanem megy a régi képpel együtt. Egyébként meg hamarosan wikibase-esedik a Commons, és onnantól elég ott megadni a képekhez a magyar aláírást, és elvileg onnan mehet mindenhova. Csak persze legyen, aki megírja a Lua-kódokat hozzá itt is. – Máté (vitalap) 2016. augusztus 19., 08:42 (CEST)
Ennek viszont így már több értelmét látom, ez jó gondolat. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 19., 22:01 (CEST)
2016. augusztus 15., 21:37 (CEST)

Lesz-e a wikidatában sportolók pályafutásáról adat?

Tudja-e valaki, hogy tervben van-e, hogy sportolók pályafutásának gyakran infoboxban közölt adatai is wikidatán lesznek a közeljövőben? Olyasmire gondolok, hogy a focisták klubjai és meccsei pl. most egyenként bepötyögtetendőek, és az infoboxsablonunkon jó lenne pár változtatást csinálni, de ha ezek az adatok hamarosan wd-ből jöhetnek, akkor kár belekezdeni a sok ezer cikkünk formai átalakításába. Pascal Züzenet 2016. augusztus 19., 08:40 (CEST)

A tulajdonságok már megvannak hozzá, és sokhelyütt fel is vannak töltve az adatok, de nincs nálunk aki aktívan luázna, és megírná a sablonokat. – Máté (vitalap) 2016. augusztus 19., 08:46 (CEST)
2016. augusztus 22., 23:18 (CEST)

Wiesloch

Wiesloch szócikket kérném megnézni: nálam úgy látszik, az egész szócikk csak számoszlopokból áll. Akela vita 2016. augusztus 26., 16:41 (CEST)

Valami elbaltázott botos készítmény. Gyanús, hogy lesz ott még több is, ahol ez készült. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 26., 16:49 (CEST)

Nincs azzal semmi baj, csak Wikidatán az utolsó értéket preferáltra kellett állítani, és máris jó... ;-) - Gaja   2016. augusztus 26., 16:55 (CEST)

Már több helyen én is jeleztem, ezek sajnos utólag romlottak el, de az adatokat feltöltő nem reagált semmit. Régen JulesWinnifield-hu tudott bottal rankokat állítani, de őt már régóta nem láttam errefelé. Megoldás lehet még, hogy az infoboxba beírunk egy first paramétert is, így csak egyet jelenít meg, viszont sajnos a legutolsót. Jó jönne egy last paraméter is! :) – B.Zsolt vita 2016. augusztus 26., 21:27 (CEST)

Kategória lapjai időrendben

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Ki lehet valamilyen módszerrel listázni egy adott kategória (és esetleg alkategóriái) cikkeit a létrehozás időpontjának sorrendjében? – Hkoala 2016. augusztus 23., 15:32 (CEST)

A PetScan alapértelmezés szerint a lapazonosító szerint rendez, amit a létrehozás sorrendjében kapnak a lapok. – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 23., 15:38 (CEST)
Köszönöm, ez jó lesz. – Hkoala 2016. augusztus 26., 17:03 (CEST)

Pywikibottal. Azt használtad egyértelműsítésre, megvan még? Egyszerű és rugalmas. A dumpból kell dolgozni, az szintén a létrehozás sorrendjében tárolja. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 23., 15:45 (CEST)

Sajnos nincs már meg, újra kellene telepíteni, és nincs szakértelmem / energiám / türelmem hozzá. – Hkoala 2016. augusztus 26., 17:03 (CEST)
Ezt sajnos meg tudom érteni, sok kavarás volt az elmúlt években. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 26., 17:36 (CEST)

@Hkoala:: PAWSt próbáltad már? – Tgrvita 2016. augusztus 29., 08:32 (CEST)

Nem; és ha jól értem, hogy ez is a pywikibothoz kapcsolódik, akkor már nem is fogom. :-( – Hkoala 2016. augusztus 29., 15:06 (CEST)

Melyik kategória kell? Csak egy, vagy úgy általában? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 19:04 (CEST)

Csak egy, és már megoldódott a Tacsipacsi-féle javaslattal. (A Portál:Kolozsvár frissítéséhez meg akartam nézni a kategória és alkategóriák legújabb lapjait.) Köszönöm mindenkinek a segítséget! – Hkoala 2016. augusztus 29., 19:47 (CEST)

Interwiki

Sziasztok! Egy problémára keresnék megoldást. A Dánia községei szócikk olvasása közben észrevettem, hogy az interwikibe a többi nyelven Dánia városainak listája van annak ellenére, hogy van olyan oldal, ahova be lehetne illeszteni. Jobb érthetőség kedvéért itt egy példa: Valaki beillesztette interwikibe a Game Boy Color kézikonzolról szóló szócikk mellé magyar nyelvű megfelelőjének a Nintendo szócikkben a konzolról szóló 2 szót. Azóta létrehoztam a Game Boy Color szócikket, de nem sikerült az interwikiben kicserélni. Itt az a probléma, hogy rossz helyre illesztették be a Dánia községei cikket, de ha csak átneveznénk, akkor ugyanúgy rossz helyre mutatna az interwiki. Nekem az jutott eszembe, hogy a Dánia városai szócikket (ami az előbbi cikkre mutat valamiért) ki kellene törölni, és a mostani Dánia községei szócikk tartalmát oda áthelyezni és átnevezni. A mostani Dánia községei szócikket pedig át kellene nevezni Dánia városai címre. Tehát a Dánia városai szócikket kellene törölni, a többit pedig megoldanám. Az előbb leírtak pedig érvénytelenek, ha valaki tudja, hogy kell az interwikiben kicserélni a szócikket. Remélem tudtok segíteni. – Bfranze88 vita 2016. augusztus 29., 14:33 (CEST)

@Bfranze88: így lehet törlés/átnevezés nélkül, a zöld nyíllal (a kurzor alatt „move” leírással) a „Wikipédia” listaelemek mellett.
A Game Boy Color esete más: jó volt a Wikidatán, de az angol wikin a régi „[[hu:…” módszert le kellett venni. Oliv0 vita 2016. augusztus 29., 15:32 (CEST)

Nagyon köszönöm a segítséget!– Bfranze88 vita 2016. augusztus 29., 15:41 (CEST)

2016. augusztus 29., 17:59 (CEST)

Wikidata-címke, -leírás és a más elnevezések olvasási nézetben nem jelennek meg a cikk címe alatt

Be van kapcsolva a megfelelő segédeszköz, de csak szerkesztési vagy laptörténeti nézetben látom a szakaszcímben jelzetteket, és névtértől függetlenül egyformán fennáll ez a probléma :-( Mi az oka? Hogyan lehetne javítani?

Win7, króm, vektor. – Joey üzenj nekem 2016. augusztus 14., 21:20 (CEST)

WP:JSERROR? –BáthoryPéter vita 2016. augusztus 17., 09:06 (CEST)

Nekem a fenti konfigurációval működik, ennek megfelelően nem is kapok hibaüzenetet. – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 21., 00:05 (CEST)

Nagyon ritkán, alkalomszerűen megjavul. Most kivételesen jó, működik. – Joey üzenj nekem 2016. augusztus 21., 01:01 (CEST)

Én korábban tapasztaltam olyat, hogy a WYSIWYG-szerkesztő mentése után nem jelenik meg ez a wikidatás, cím alatti sor. Gondolom azért, mert ekkor nem futnak le bizonyos js-ek, amik oldalbetöltéskor szoktak. Nem ellenőriztem, hogy ez fennáll-e még, de hasonló jelenség. Újratöltés mindig segített. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 21., 12:40 (CEST)

Fennáll. @Joeyline: Nálad is ilyenkor rossz? Akkor az eszköz vitalapján lehetne jelezni. – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 21., 12:58 (CEST)

Az utóbbi napokban nálam működik a dolog, rendesen kiírja a cím alatt a fenti adatokat, ahogy anno korábban is. – Joey üzenj nekem 2016. augusztus 29., 08:32 (CEST)

Levettem a függőben sablont a szakaszról, mivel napok óta nem tapasztalom a hibát. Elárulja valaki, hogy végülis mitől javult meg a dolog? – Joey üzenj nekem 2016. augusztus 31., 22:23 (CEST)

Érdekesség 2577

A 2577. érdekességnél sehogy sem tudom a megfelelő sorba rendezni az adatokat. Gondolom az aláírás miatt lehet gond, de bármit próbáltam változtatni, szétcsúszik. Ötlete valakinek? – Fmvh vita 2016. augusztus 31., 12:07 (CEST)

Igen, az egyenlőségjel volt a gond (paraméternévnek vette az első előtti részt). Mondjuk azt nem értem, hogy Teemeah-nál miért jó. – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 31., 12:22 (CEST)
Köszönöm! – Fmvh vita 2016. augusztus 31., 12:34 (CEST)
Köszönöm, hogy kijavítottátok! Nem lehet, hogy a „csicsás” aláírásom volt a gond? Csujaposta 2016. augusztus 31., 22:44 (CEST)

Feltámadt a Segítség névtér?

Ha jól tudom, ezt egyszer töröltettük a fejlesztőkkel, és most a Speciális:Az_összes_lap_listája oldalon a legördülőben ott van a segítség és a segítségvita is, és mind a kettőben van is 1-1 lap. Ez hogy lehet? Nem verték agyon elég alaposan? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 31., 14:15 (CEST)

Nem töröltettük: phab:T13489 – Tgrvita 2016. augusztus 31., 19:57 (CEST)

Ebben az esetben azt a két darab lapot (az egyik a Segítség:Tartalom, ami a Tudakozóra irányít át – volt valami oka a megmaradásának?) eltévedtként törölném, és célszerű lenne egy vandálszűrőt létrehozni, hogy feltűnőbb legyen, ha mégis odaír valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 31., 20:07 (CEST)

Mindkettőt támogatom. Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 20:16 (CEST)

Wiki táblázat Excelből vagy Wordből

Szia! Tudtok olyan módszert ajánlani, amivel Excelben vagy Wordben szerkesztett táblázat közvetlenül átültethető egy Wiki szócikkbe? – Elkágyé vita 2016. augusztus 31., 13:56 (CEST)

Wikiszöveges felületen a wikEddel, egyébként pedig a VisualEditor magától fel tudja dolgozni – mindkettőnél egyszerűen csak beilleszted a szöveget. – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 31., 14:04 (CEST)

Elég jól működik ez is. Ogodej vitalap 2016. augusztus 31., 16:25 (CEST)

Köszönöm szépen, az Ogodej által javasolt módszert sikerült reprodukálnom.– Elkágyé vita 2016. augusztus 31., 17:04 (CEST)

Van erre „hazai” eszköz is: http://tools.wmflabs.org/excel2wiki/ ;) – Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 19:11 (CEST)

Köszönöm, Samat, kipróbáltam, ez is működik.– Elkágyé vita 2016. augusztus 31., 19:49 (CEST)

VisualEditor + copy/paste? Ami biztos működik, ha lemented CSV fájlba, és drag&droppal rádobod egy VisualEditor ablakra (itt egy elég régi bemutató videó). – Tgrvita 2016. augusztus 31., 19:58 (CEST)

Nagyon köszönöm, Tgr. – Elkágyé vita 2016. szeptember 1., 08:01 (CEST)

Új térképeszköz

Holnaptól használható a <maplink> térképek megjelenítésére: https://lists.wikimedia.org/pipermail/wikitech-l/2016-August/086391.html

Ha jól értem, egész képernyős térképeket lehet beilleszteni vele: mw:Help:Extension:Kartographer#<maplink>. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 31., 22:28 (CEST)

Ez csak egy linket illeszt be (a zoomszint, földrajzi szélesség és hosszúság paraméterek megadását követően), amire kattintva egy egész képernyős térkép jelenik meg. A <mapframe> pedig magát az interaktív térképet illeszti be majd bélyegképként. Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 23:09 (CEST)

@BáthoryPéter: talán van ötleted, hogy a wikimédiás térképeken miért jelenik meg csak Pest megye (?), a többi pedig nem. A szomszédos országok jobban néznek ki. A hiba az OSM-ben vagy a Wikimédiánál keresendő vajon? Samat üzenetrögzítő 2016. augusztus 31., 23:09 (CEST)

Az nem Pest megye, hanem Közép-Magyarország NUTS országrész. Úgy tapasztaltam, hogy ebben egész Európában káosz van, a legtöbb országban ez a „hivatalos” EU-s felosztás van felvíve – ott ezért használhatatlan; ahol pedig csak a hagyományos megyék/tartományok, az meg nem illeszkedik az admin_level osztályozás nemzetközi gyakorlatába. Persze nem könnyű egymásnak megfeleltetni az egyes országok eltérő méretű, használatú, jelentőségű közigazgatási szintjeit. A NUTS és LAU pont ezt lenne hivatott megoldani, de a valóságban csak statisztikai célú felhasználásnál működik jól. A teljes lista a boundary=administrative oldalon található. – BáthoryPéter vita 2016. szeptember 1., 10:40 (CEST)

Hogyan lehet ref tag-ek közötti megjegyzést URL forrással megtámogatni a szócikkekben?

Ezt a megjegyzésemet szeretném egy online elérhető forrással megtámogatni, technikailag hogyan tehetem meg? Köszönettel: – Joey üzenj nekem 2016. szeptember 1., 01:10 (CEST)

Próbáld meg ezt a formátumot: {{jegyzet|megj=Információ.<ref>forrás</ref>|group=Mj.}} Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. szeptember 1., 01:14 (CEST)

Úgy sehogy sem akart összejönni (mindenféle piros hibákat kaptam), ellenben végül ezen módon sikerült. – Joey üzenj nekem 2016. szeptember 1., 02:28 (CEST)
Hmm. Nekem itt működik rendesen. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. szeptember 1., 02:46 (CEST)

@Hungarikusz Firkász, Joeyline: Az általatok mutatott sablonok azért működnek, mert az egymásba skatulyázott <ref> szerkezet helyett, ami nem megengedett, a {{#tag:ref|...}} megoldást alkalmaztam bennük. Ez a varázsszó ugyanazt a feladatot látja el, de sablonszerű a formája és tűri az egymásba skatulyázást. Pontosabban csináltam hozzá egy {{tagref|...}} sablont, én azt használom a sablonokban. Mindkét esetben az első paraméter az, amit a <ref> és </ref> közé írnék. --Karmela posta 2016. szeptember 2., 11:52 (CEST)

Android táblagépen visszaállítás

Megkérdi ugyan, hogy biztosan vissza akarom-e vonni a szerkesztést, de a kérdés megválaszolására nincs mód, máris végrehajtotta a visszaállítást. Hiba vagy fícsör? --Karmela posta 2016. szeptember 1., 12:16 (CEST)

Ezzel a jelenséggel én is találkoztam, és nemcsak androidon (van, amikor megkérdezi, de a mégse válaszra is végrehajtja a visszaállítást). – Dodi123 vita 2016. szeptember 1., 13:21 (CEST)

Gondolom vamilyen scriptbe kéne belenyúlni. --Karmela posta 2016. szeptember 2., 11:56 (CEST)

Krubera-barlang

A Krubera-barlang szócikkben az infoboxban a Commonsra utaló link szögletes zárójeleket tartalmaz. Nem találtam meg az okát, lehet, hogy a barlang infobox sablon a hibás? Csigabiitt a házam 2016. szeptember 1., 22:03 (CEST)

Igen, ha a cikk infoboxában „|név=” van megadva üres értékkel, akkor annak tkp. van értéke (a nulla hosszúságú karaktersor) és a Sablon:Barlang infobox végén a {{{név|{{{name|{{PAGENAME}} }}} }}} értéke ugyanaz: csak akkor használná a name vagy a PAGENAME értékét, ha nem lenne ott semmi „|név=”. Oliv0 vita 2016. szeptember 1., 22:40 (CEST)

Köszi, Texaner már javította is a szócikkben. Csigabiitt a házam 2016. szeptember 2., 10:07 (CEST)

DKKSE

Új szerkesztő kuszált: Dkkse, Dömsödi Kajak-Kenu Sportegyesület, DKKSE. Valahogy rendbe kéne tenni. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 3., 17:50 (CEST)

2016. szeptember 5., 19:12 (CEST)

Kategória - 200 lap

A Kategória:2016-ban elhunyt személyeknél vettem észre hogy bár a kategóriában 207 szócikk van, az első oldalt 200-at, ha lapozok a másodikon csak hat szócikket mutat. A mostani állapot szerint a Versényi László szócikket nem mutatja csak beleszámolja a 207-be. Ha teljesen előre lapozok, akkor mutatja, de ki tudja akkor melyik tűnik el. - Csurla vita 2016. június 4., 12:18 (CEST)

Már mutatja. Valami átmeneti cache-probléma lehetett. Leveszem a függőt, mert a hiba nem reprodukálható, további vizsgálatra nem alkalmas. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 6., 05:28 (CEST)

2016. szeptember 12., 20:04 (CEST)

Olasz település

Sablon:Olasz település infobox

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy meg lehetne-e oldani, hogy pl. az olasz települések infoboxjaiba bekerülne a megyén belüli elhelyezkedést mutató térkép (WD: p242). Előre is köszönök minden segítséget! DVTKstadion 2016. szeptember 14., 21:58 (CEST)

Szerintem a Modul:Infobox pozíciós térkép függvényében lenne a helye az 1. paraméter (térképnevek) használatánál, hogy együtt jelenjen meg a többi térképpel (nem mondtam, hogy könnyű). Oliv0 vita 2016. szeptember 15., 08:14 (CEST)

Ez az infobox már így sem rövid. A 24 colos monitorról már így is lelóg pl. Chienes település cikke, amiben két mondat folyó szöveggel írt tartalom van. Biztos, hogy jó ötlet ezt az infoboxot egy újabb térképpel nyújtani? -- ato vita 2016. szeptember 15., 08:37 (CEST)

Vannak sokkal hosszabb infoboxok is. Meg igen jól jönnének ezekbe a cikkekbe a megyén belüli térképek, mert erősen szubcsonkgyanúsak, mivel a népességet sajnos eltávolították a Wikidatából. Solat dobna a cikkek minőségén, nem feltétlenül a kényelmi szempont számít itt. DVTKstadion 2016. szeptember 15., 15:33 (CEST)

AWB Windows 8-ban

Megfelelően működik az AutoWikiBrowser Windows 8-ban is? Itt ugyanis az van, hogy XP-re, Windows Vistára és Windows 7-re tervezték. Arra szeretném használni, hogy a tömegesen előforduló New York-tól, New York-ban, New York-ból kifejezésekből kiszedjem a kötőjelet.– Ruisza' Kérem a következőt! 2016. szeptember 16., 14:47 (CEST)

@Ruisza: Ha nincs saját botod, akkor az ilyen kérdésekkel itt kopogtass. Saját tapasztalat szerint (és hivatalosan is) Vista/8/8.1/10 kompatibilis. Bencemac A Holtak Szószólója 2016. szeptember 16., 15:44 (CEST)
@Bencemac: Valóban nincs botom, és nem is szeretnék, de használtam már AWB-t (megtalálható a közreműködéseim között). Azonban a program egyszer csak eltűnt az alkalmazások listájából, pedig tudom, hogy senki nem telepítette vissza.– Ruisza' Kérem a következőt! 2016. szeptember 16., 17:20 (CEST)

Ha nincs botod, és kijavítasz egymás után 148 ilyen hibát, amit említettél (most kb. ennyi van), akkor a közreműködéseid el fogják borítani a friss változtatások listáját, és teljesen áttekinthetetlenné teszik, és mindenki utálni fog érte. Ha sikerült telepíteni, csinálj 10-20 próbaszerkesztést, aztán állj le, és jelezd, és segítünk a továbbiakban. A javításnál legyél nagyon óvatos, pl. láttam olyat, ahol [[ ]] jeleken belül van a hibás szöveg; itt meg kell nézni, hogy piros vagy kék a link, mielőtt javítod, és ha kék (ami azért nem valószínű), akkor át is kell nevezni. És még vannak más buktatók is, amire figyelni kell. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 16., 18:46 (CEST)

A válasz amúgy igen, én használtam Win8 és 8.1 alatt is, minden gond nélkül. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 16., 19:48 (CEST)

Linkek paraméterben

Hogyan lehet elérni, hogy ezek a linkek megjelenjenek az oldalon, és az oldal is működjön? Pontosan mi a baja ezekkel a linkekkel a szoftvernek (bármelyiküktől elromlik az egész oldal, miközben vannak más linkek is, amikkel meg nincsen baja)? Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 18., 00:36 (CEST)

Nem lehet, hogy abban a bonyolult fejrészben van valami hiba? Csak belenéztem, és ki is szédültem. Ha valami lezáratlanul maradt benne, az okozhat olyat, hogy egy ideig elműködik, amíg emberére vagy linkjére nem akad. Másold be valami olyan szerkesztőbe (pl. Noepad++), ami kiszínezi a zárójelpárokat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 18., 01:09 (CEST)

Az „=” a webcímekben megzavarta a paramétert a fejrészben, ilyenkor a megoldás |1=. Oliv0 vita 2016. szeptember 18., 08:02 (CEST)
@Bináris: talán nincsen hiba a fejrészben, és nem is olyan bonyolult (az egész a felső menü színezéséről, formázásáról, a lap háttérszínéről és a lap alján a vízszintes csíkról szól) :D Megnézegettem, és nem találtam bezáratlan elemet. @Oliv0: köszönöm, valóban! Ezt már próbáltam az oldal egy korábbi változatánál, de akkor valamiért nem segített. Most egyébként az a probléma, hogy az első szakaszcímet nem wikikódként értelmezi, de ez megoldható azzal, ha írok elé valami szöveget. Persze jobb lenne általánosságban tudni, hogyan lehetne az 1= után == Szakaszcím == tartalommal folytatni a lapot. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 18., 10:06 (CEST)

Enterrel? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 18., 10:10 (CEST)

Az nem működött de <nowiki/>-vel sikerült. Oliv0 vita 2016. szeptember 18., 10:15 (CEST)
@Oliv0: ezt a trükköt nem ismertem. Köszönöm szépen! Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 18., 10:50 (CEST)