Szerkesztő:Samat/Archív 05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Megyeri híd

Szia!

Nem akarod ezt a képedet felrakni kiemeltszavazásra? Szerintem fantasztikus! VT???!!! 2008. október 2., 20:51 (CEST)

Tényleg gyönyörű! – Hkoala 2008. október 2., 20:53 (CEST)
 támogatom, ez sokkal jobb, mint egy infobox :-)Burrows vita 2008. október 2., 20:56 (CEST)

Aranyosak vagytok! :-) Terveztem egy csokrot a Megyeri hídon készített képekből, csak nem jutottam hozzá. Ha másnak is tetszik a kép, holnap felrakom kiemeltszavazásra. Samat üzenetrögzítő 2008. október 3., 00:01 (CEST)

  •  támogatomSusulyka hm? 2008. október 3., 14:40 (CEST)
  • Szívem, ezt AZONNAL! WOW! Ezt esküszöm kiteszem háttérképnek otthon! Barnstart ide! – OrsolyaVirágHardCandy 2008. október 3., 14:53 (CEST)

Óhajod számomra parancs! ;) Samat üzenetrögzítő 2008. október 4., 10:14 (CEST)

Vannak még férfiak akikre lehet számítani! ;) – OrsolyaVirágHardCandy 2008. október 4., 12:00 (CEST)

Szia, egy kiadványban szeretnénk használni a képet, és ennek lehetőségéről szeretnék beszélni veled. Mivel elérhetőséget nem találtunk, kérlek keress meg a 30/2987663 telefonszámon. Köszönöm Jani

Kockafej, könyökvédő, kalamáris

Gratulálok, a közösség bürokratává választott! Ha nem hiszed, járj utána! Csak szólok, hogy éjféltájban jelentkezett egy új bot. :-) Bináris ide 2008. október 3., 05:17 (CEST)

Gratulaaaaa! Jó helyre ment az a kiwi! ;) puszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. október 3., 12:50 (CEST)

Gratula kolléga!– Istvánka posta 2008. október 3., 12:52 (CEST)

Mosztmár törvényesen is. ;) Grat. Az egyéb smoncákat már beadminulásodkor megkaptad, most csak emlékeztetlek rá. Tartson meg a Wikisten sokáig egészségben, jókedvben! Bennófogadó 2008. október 4., 05:47 (CEST)

Köszönöm, köszönöm. :) Samat üzenetrögzítő 2008. október 4., 10:13 (CEST)

Véleményem

Grinnek koptattam már egyet a szám (ujjam) tessék neked is:

Ha először a jogi dimenziókat nem is nézzük, reálisan a tervezetben lévő tartalmak felhasználása senkit nem zavarna, így a peres eljárásokat, kártérítéseket és lefoglalásokat "túldimenzionáltnak", irreálisnak tartatom. Még hozzá az alapján, hogy míg fenn voltak senkit nem zavart és csupán a Wikipedia és az Alapítvány foglalkozik a jog ilyen mély értelmezésével. A gyakorlatban ezeket rengeteg kiadvány, sajtótermék, weblapok milliói stb. használja. Megpróbáltam hogy kérek tőlük engedélyt, de mivel nem válaszoltak általában, erősen feltételezem hogy lehetetlen hogy mindenhol képesek lennének és szükségét éreznék az engedélyezésnek. Így innen is egyértelmű hogy valószerűtlen a Wikipédia elleni eljárás, 1. mert nem foglalkoznak vele (inkább a kalózokkal ha már akarnának valamivel), 2. mert nem áll érdekükben mert az hogy a Wikipédia felhasználja nem sérti a jogaikat. Elméletben, jogi szöveg szerint talán vagy valószínűleg, de akkor az egész internet. De megjegyezném hogy ezek a tartalmak azért is ilyenek mert keletkezésüktől fogva erre, reklám anyagra készülnek. Egyáltalán nem olyanokról van szó amik az elsődleges kereskedelmi terméket érintenék! Nem egy fotós fotója, amit áruba bocsát pl. A könyvborítóknak sehol sem árulják, mert gyakorlatilag nem (önálló) kereskedelmi termék. Ezek kis méretű felhasználása pl. a könyv ismertetésére a világ (és az internet) legtermészetesebb dolga! Kivéve a Wikipédiát. De annak se minden részét. Nem láttok pl. abban se gyakorlati különbséget hogy én feltöltők/megnézek egy ilyen képet a Wikipédia angol oldalán és a magyaron. – Beyond silence Üz 2008. október 2., 15:53 (CEST)

"A törvény tiltja"?

Ha vetted volna valaha is a fáradságot, hogy megértsd, mit állítok én és még néhányan, nem mondanád azt a jól hangzó sületlenséget, hogy "a törvény tiltja". Mert nem igaz.
Az, hogy valami nem szabad felhasználású és ezért elvileg szerzői jogi oltalom alatt áll, nem egyenlő azzal, hogy tilos lenne a felhasználása.
Ha egy festő 69 éve meghalt, akkor még nem szabad felhasználású a műve, ez annyit jelent, hogy az örökösök még felléphetnek elvileg jogdíjigénnyel vagy megtilthatják a felhasználását. De ez nem tilalmat jelent, hanem jogkövetkezményeket.
Ameddig az álláspontod erre a végtelenül leegyszerűsített, bár tagadhatatlanul jól hangzó mondatból áll, addig az általam sárga (tehát nem piros) tartományba sorolt képeknél, vagyis a Wikipédia számára nélkülözhetetlen képekre csak ellenérzésekkel fogsz tekinteni. Még büszke is leszel magadra, hogy törvénytelenségeket akadályoztál meg.
Csakhogy a szerzői jog nem önmagától érvényesül. A szerzői jog jogosultja nem minden esetben ismert illetve ismeretlen helyen tartózkodik. Ezért mondjuk azt, hogy semmiféle rizikót nem jelent a kivételes esetekben az egyébként nem szabad felhasználású kép kirakása ilusztratív célból a Wikipédiára és a további felhasználó figyelmeztetése, hogy gondosan járjon el a használat előtt.
A jog nem szúkíthető le a szerzői jogra. Nem szabad felhasználásúak a zászlók, címerek stb. sem - és akkor sem azok, ha a tervezőjük már több mint 70 éve meghalt. A logók esetében pedig nem a szerzői jogi vonatkozás a döntő, hanem a jogosult akarata.
A magyar Wiki történetében 5 év alatt senki sem kérte szerzői jogára hivatkozva nem szabad felhasználású kép törlését.
Ez pedig azt mutatja, hogy "a törvény tiltja" egy egysíkú megközelítés.
Ajánlom, gondolkodj el ezen. Még nem késő.--Linkoman vita 2008. október 5., 14:06 (CEST)
Ellenpélda: Kép:Rozsafuzer.jpgDami vita 2008. október 5., 14:47 (CEST)

Nem csodálkoznék, ha az elmúlt 5 év alatt azért nem sikerült volna az álláspontodat megszerettetni másokkal, mert ilyen stílusban próbálod ezt elérni. A „Ha vetted volna valaha is a fáradságot” felütés után a többség nem jut el az „Ajánlom, gondolkodj el ezen.” zárásig. Én azonban vettem a fáradságot, és végigolvastam, amit írtál, sőt, még el is gondolkodtam rajta.

Az, hogy a törvény tiltja megfogalmazást használtam, nem jelenti, hogy ne tudnám, miről írtam, mint ahogy te is tudod. Az pedig nem igaz, hogy csak szerzői jogról írtam volna, de a kérdés lényege nem is ez.

Te sem vitatod, hogy a jogtulajdonos felléphet jogos igénnyel az ilyen művek felhasználása esetén. A véleménykülönbség szerintem abban áll, hogy kipróbálhatjuk-e, hogy fellép-e, vagy nem. Az én véleményem szerint amikor már az a kérdés, hogy mi lesz a jogkövetkezménye egy döntésnek, akkor már késő.

A fenti kockázatot (legyen az mégoly csekély is) az Alapítvány saját döntése alapján nem kívánja vállalni, ezt nekünk el kell fogadnunk. Van azonban egy ajánlatom. Amennyiben akadna olyan, akik ezekkel a képekkel kapcsolatos teljes felelősséget (beleértve az ezzel járó valamennyi jogi ügyet és pénzügyi követelést) átvállalja az Alapítványtól, és erről hajlandó szerződést is kötni, akkor mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a megállapodás létrejöhessen, és a képek felhasználásának további akadálya ne legyen. Azok, akik ezt vállalják, írják fel a nevüket ide. Samat üzenetrögzítő 2008. október 5., 23:36 (CEST)

Olyan vagy, mint Grin, Nyenyec és TGR. Ahelyett, hogy érdemi választ adnál a felvetéseimre, először kioktatsz, hogy szerinted miért nem tudtam "megszerettetni" az álláspontomat, másfelelől a szokásos riposzttal akarod elijeszteni a többieket attól, hogy értelmesen végiggondolják, mit állítok és mit javasolok.
A záró bekezdés tipikusan eltúlozza a mondanivalómat, karikírozza, azután teátrálisan támogatást kér másoktól.
Ez így komolytalan válasz a felvetésemre.
  1. Tételesen kérem megvizsgálni, amit leírtam.
  2. Az csak ijesztegetés, hogy én "jogésrtő tartalmakat" védek és ezért "ki vállalja a felelősséget?"
  3. Nem védek jogsértő tartalmakat.
  4. Az Alapítvány irányelvét senki nem fordította le megfelelően magyarra. Az angol szöveg pedig nem beszél arról, hogy bármely országban szűkebben kellene értelmezni a felhasználhatóságot, mint az angol Wikin. Ha valahol mégis ezt teszi, kérném szó szerint idézni.
  5. Az angol Wikin nem bohóckodnak a logókkal, zászkókkal, címerekkel. Vagy mégis?
  6. Beyond Silence tett egy javaslatot a kivételes felhasználhatóság magyar irányelvére. Ilyen irányelv angolul létezik, magyarul csonk. Ha angolul létezik, azt igazolja, hogy az Alapítványnak ez az irányelv is a szándákát tükrözi. Erre mit mondasz?
  7. Ahhoz pedig nem kell jogi végzettség, hogy belássa valaki: az ismeretlen szerzőtől nem lehet engedélyt kapni, mert nem tudjuk, kit kell megkérni. Az ismeretlen helyen tartózkodótól pedig azért nem tudunk engedélyt kérni, mert nem tudjuk, hogyan és hol érhető el. Ezek pl. olyan problémák, amikre kereni kellene és meg kellene adni a választ.
  8. A "jogkövetkezmények" tekintetében pedig a régi nótát fújod: ki vállalja a felelősséget?? Miért kellene felelősséget vállalni? Azért, hogy egyszer talán X megkéri, hogy a képét vegyük le? Akkor levesszük, nem? Miféle felelősségről halandzsáztok ti itt? Kinek az eszement gyávasága azt hinni, hogy bárki kártérítési igénnyel lépne fel egy elképzelt, de eddig soha meg nem történt esetben? Képzeld csak el, ha én tartoznék neked egy X összeggel, akkor Te nem is kérnéd a lejáratkor, hanem azonnal beperelnél? Vagy talán Te is inkább felszólítanál előbb arra, hogy adjam meg a pénzedet? Vagy jogsértőnek tartott magatartásom esetén nem szólítanál fel előbb, hogy hagyjam abba? Miféle felelősségről van itt szó?
  9. Az élesebb hangnem pont annak szól, hogy nem törődtök a véleményetek romboló hatásával. Mert ti ítéltek önkényesen halálra képeket, ezerszámra, anélkül, hogy Ti tisztáznátok, vajon bárkinek a jogait ténylegesen sérti-e az adott kép illusztrációs célú felküldése?
A "vedd a fáradságot" alázatos kérés arra, hogy ne csak a magadét fújd, hanem próbáld meg egyszer végiggondolni, mi történne Beyond Silence javaslatának elfogadása esetén. Akkor láthatnád, hogy ez így jó-e vagy pontosításra szorul.
Tehát vitatkozni kellene velem, a véleményem kiközösítése helyett. Ugyanis a záró nmondatoddal Te megpróbáltál kiközösíteni.
Nem veled akarok vitatkozni. Az álláspontoddal.
Röviden: A magyar Wikipédiát az angol irányelv átvétele szolgálná. A jelenlegi, szűkmarkú értelmezés következménye pedig a fejlődésére káros.--Linkoman vita 2008. október 13., 11:59 (CEST)

Cikkajánló Samat üzenetrögzítő 2008. október 21., 23:35 (CEST)

Természetesen nem ugyanarról van szó.
A Google ugyanis nagy mennyiségű "nem jogtiszta" képből épített adatbázist tartott fenn.
Beyond Silence javaslata pedig arra irányult, hogy konkrét esetben mely képet tűrjük meg, hasonlóan az angol Wiki szabályához.
A kettő nem ugyanaz.
Mindenesetre szomorú, hogy nem látod át: semmivel sem jár jobban a Wikipédia, ha valaki pl. lefényképezi a Veszprém megyei Napló egyik számát és akkor - szerintetek - "nem jogésrtő", mert XY felvételéről van szó.
Természetesen meg lehet kerülni a rettegéseteket ezzel az eszközzel: le kell fényképezni egy logót, amint zászlón fújja a szél, vagy a Fortis bank neonját (ez is konkrét eset).
Valószínűleg soha nem fogod megérteni, mint Grin jó katonája, hogy öncsalás a különbség. Annyi történik, hogy vacak fotóval helyettesítjük a jót.--Linkoman vita 2008. november 3., 12:16 (CET)

Adminulás

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Dániel, bit... VigyorIstvánka posta 2008. október 8., 14:30 (CEST)

Engedély

Szia! Szereztem engedélyt egy honlaptól, a rajta lévő szövegek wikin való publikálására. Nézzd már meg, hogy minden megfelelő-e!

Szerkesztő:B.Zsolt/premiercom

B.Zsolt vita 2008. október 10., 10:03 (CEST)

Tökéletes :) Samat üzenetrögzítő 2008. október 10., 10:39 (CEST)

Köszönöm,

hogy gratuláltál a kiváló wikipédista díjhoz nekem, jó érzés köztetek lenni. Megemlíteném, hogy alább ki vagyok terítve, s megkérlek Téged is, hogy szavazzál erre a szócikkre, ez már nemcsak az enyém, hanem Karmeláé, Viktoré is meg mások is besegítettek, erről szól a wiki. Lelkiismereted szerint szavazz, az sem baj, ha lekerül a naprendről. Macerás most a szavazás, több nézőpontból is igazolni kell a cikket.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Javaslatok_kiemelt_sz%C3%B3cikkekre/National_Gallery_(London)
Szíves üdv.– Mártiforrás 2008. október 10., 18:23 (CEST)

Képmagyarítás

Szia!

A következő képet [1] tudnád magyarítani? Burumnak nem ment, gondoltam jövök hozzád! ;) pusz, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. október 13., 09:48 (CEST)

Nem érdemes. A JPEG formátumú képeket csak képszerkesztővel lehet magyarítani, az meg sok munkával sem lesz olyan szép, mintha megkéred, hogy írja át vagy küldje el/töltse fel egy felirat nélküli változatát. Van egyébként nekem is panorámaképem Bécsről, de amikor én jártam ugyanitt, akkor nagyon párás volt az idő, így az eredmény sem ilyen szép tiszta. Samat üzenetrögzítő 2008. október 13., 10:19 (CEST)

Commons

Hi,

I am hoping you can help me. I am a administrator on Wikimedia Commons and whe have a little problem with a user that doesn't speak english.

The user: User:Tórizs is uploading content without a proper source. Can you ask them to give a direct link as source or put Own Work on the images without the source.

I am not so active on this project i am hoping you would help. You can contact me Here.

I will remove the block so he can edit again on commons.

Thanks, SterkeBak vita 2008. október 17., 16:37 (CEST)

Kiemelt képek‎ címlapra hogyan?

Szia!

Jó lenne valahogy megoldani, hogy a "Kiemelt képek" valahogyan a Kezdőlapra kerüljenek, nem gondolod? Mert jelenleg csak kaptak egy plecsnit és azzal kész. Lehetne aktualitáshoz kötni (ebből kevés lehet), vagy ha a Commons-os nem annyira szép... A Commons időzítését előre ismerjük, tehát ahhoz is lehetne igazodni. Vagy mehetne véletlenszerűen is akár.

Mindenképpen ösztönző lenne azok számára, akik szoktak a WP:JKK oldalon szavazni, ha látnának időnként a címlapon egy onnan származó, ismerős képet. Mi erről a véleményed? misibacsi*üzenet 2008. október 17., 18:19 (CEST)

Gondoltam rá már a JKK felélesztése előtt is, de akkor azt mondtam, hogy akkor érdemes, ha a kiemelt képek száma elér valami kritikus tömeget. Még nem érzem úgy, hogy ez megtörtént volna, de úgy, hogy minden hónapban 1 képet lecserélünk hazaira, akár már most is lehetne. Samat üzenetrögzítő 2008. október 20., 12:06 (CEST)

add info

Szia!

Az OTRS-t beírnád a fontosabb eseményekbe, plíz? Köszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. október 17., 22:30 (CEST)

Gratulálok

Kedves Szajci, gratulálok a Kiváló wikipédista címhez. Sok sikert a további munkádhoz. – Elkágyé vita 2008. október 19., 06:46 (CEST)

Én is gratulálok, és nagyon szeretlek, drága Szajci :DDD ~ Alensha  hö? 2008. október 20., 11:22 (CEST)

Most akkor lebuktam zoknizás miatt? :) Samat üzenetrögzítő 2008. október 20., 11:45 (CEST)

Mestrovic

Szia ! Láttam, Te is foglalkoztál Mestroviccal. Beraktam néhány képet, meg szövegkiegészítést. Ha teheted, nézd meg és simitsd, ha kell. Szia. kit36a vita 2008. október 18., 21:02 (CEST) kit36a vita 2008. október 19., 12:44 (CEST)

Te...

...nem alszol? :-)Istvánka posta 2008. október 20., 00:52 (CEST)

…sem? :-) Csak bekukkantottam egy picit lefekvés előtt. Holnap reggel nem szabad elkésnem a bíróságról ;) – Samat üzenetrögzítő 2008. október 20., 00:54 (CEST)

Jól nézel ki rácsok mögött :) ~ Alensha  hö? 2008. október 20., 11:23 (CEST)

Köszönöm. Téged látogattalak :P Samat üzenetrögzítő 2008. október 20., 11:45 (CEST)

Alenshát lecsukták cicamolesztálásért :-)Istvánka posta 2008. október 20., 11:46 (CEST)

És Samat egyből látogatni is ment. Ez a hír szerintem mehet a Wikihírek bulvárrovatába :-) Samat üzenetrögzítő 2008. október 20., 11:48 (CEST)

Ha ezt Gubb megtudja... Cassandro Ħelyőrség 2008. október 24., 23:40 (CEST)

Má' a saját cicáját se molesztálhatja az ember? Hová jut ez a világ... ~ Alensha  hö? 2008. október 20., 11:54 (CEST)

Erről kérdezd meg őt és őt. :-) Cassandro Ħelyőrség 2008. október 24., 23:40 (CEST)

Kína-műhely

Szia Samat! :) Szeretném, ha ujraindítanád a Kína-műhelyt, mivel sikerült találni pár lelkes szerkesztőt, akik szívesen résztvennének a műhely munkájában; lásd a műhely vitalapját - PrücsökPanaszkönyv 2008. október 23., 10:29 (CEST)

Maga...

...már lemondott a klikkről??? :-(Istvánka posta 2008. október 27., 13:56 (CET)

Magam próbálok mindenről lemondani. Munka van, arról nem lehet. Csak a függőség, ugye… Samat üzenetrögzítő 2008. október 27., 14:00 (CET)

:-(... de megértem :-(Istvánka posta 2008. október 27., 14:01 (CET)

Acélszerkezet

Szia! Kicsit meggyűlt a bajom ezzel a képaláírással, egészen egyszerűen nem tudom frappáns jelzői szerkezetbe sűríteni a „kívülről látható acélszerkezet” kitételt. Csak van erre valami mérnöki term.tech. Pasztilla 2008. október 30., 21:15 (CET)

Készen vannak a novemberi képaláírások. Hozhatóak át. Pasztilla 2008. október 30., 23:10 (CET)

Nagyon-nagyon köszönöm szépen. Az épületek tartószerkezetének homlokzati megjelenítése, az épületek „kifordítása” egy építészeti stílus volt, melynek egyik híres példája az általad is felkeresett Pompidou-központ. A lényeg a szerkezet megmutatása. Jó régen, említésszerűen tanultam róla, megpróbálok utánanézni a terminus technicusnak. De szerintem pl. Rimanóczy Jenő tudna neked pontosabb információkkal is szolgálni. :) Samat üzenetrögzítő 2008. október 30., 23:52 (CET)

Gorka Géza

Casandró ajánlotta, hogy konzultáljak veled az alábbi ügyben. A Gorka cikk megírásához és a képek letöltéséhez kértem engedélyt.

"Az alábbi hozzájárulást Kaptam az általad adott címről:(a címet Casandró adta)

2008/10/27 Rimanoczy Jenö <rimanoczy.jeno[kukac]chello.hu> T.Cím!

Szeretném felhasználni a Wikipedia szabad enciklopédiában Gorka Géza keramikus művészről készült honlap kép és szöveganyagát. A Honlap: http://www.magyarkeramia.hu/keramia/gorka_g/page.html oldalon található.
Ahhoz, hogy az adatokat és képeket felhasználhassam szükséges. Hogy önök engedélyezzék a szöveg és kép GFDL licenc alapján való szabad felhasználását a Wikipedia szabad enciklopédiában.
Amennyiben Önök a képek és szöveg jogtulajdonosai szeretném, ha az engedélyt megadnák, hogy Gorka Gézáról Cikket tudjak írni a Wikipédiába.

Tisztelettel: Rimanóczy Jenő nyugdíjas építész

Tisztelt Rimanoczy Jenő!

A kért anyag leközléséhez hozzá járulok. Üdv Fábián Sándor

Gondolom, hogy ez elég a cikk megírásához. Üdv:– Rimanóczyjeno vita 2008. október 30., 11:22 (CET)

Hmmm... Egy forrásmegjelöléses hivatkozásra elég lesz, az biztos. Viszont érdemes lenne szerintem felkeresni Samatot vagy Damit, ők talán többet tudnak mondani. Cassandro Ħelyőrség 2008. október 30., 19:15 (CET)"
A szócik megírásához, nem hiszem, hogy kell engedély, mivel sok forrásanyagból hozható össze. Engem elsősorban az érdekelne, hogy a hivatkozott weblapról a képeket GFDL licenc alkalmazásával, a kapott hozzájárulás figyeembevételével letölthetem-e. Nem hiszem, hogy egy vadidegen ürgét tovább túráztathatok engedély ügyben. Üdv.– Rimanóczyjeno vita 2008. október 30., 21:23 (CET)

Első pillantásra: az engedélykérő levél tartalmazta azt a megjegyzést, hogy „GFDL licenc alapján való szabad felhasználását”, amibe a válasz alapján a jogtulajdonos beleegyezett. Remélhetőleg tisztában van vele, hogy ezzel nem csak a Wikipédiának, hanem a világon mindenkinek átadta a kép- és szöveganyag szabad felhasználásának jogát… A konkrét esetben, úgy gondolom, hogy megfelelő az engedély a szöveg akár szó szerinti, a képek GFDL licenc alatti felhasználásához, de a jövőben szeretném elérni, hogy az engedélykérő levelek tartalmazzák a licenc legfontosabb jellemzőit, amire már egy „hozzájárulok” jellegű válasz is megfelelő. Ha eddig nem tetted volna meg, kérlek küldd permissions-hu (kukac) wikimedia.org címre. (Valami engedély érkezett tőled, de csak holnap nézem meg, hogy mi volt az.) A kérdést holnap megnézem alaposabban is. Üdvözlettel: Samat üzenetrögzítő 2008. október 31., 00:08 (CET)

Képhasználati engedély

Tisztelt cím!

Ezúton szeretnék Öntől engedélyt kérni arra, hogy egy weblapján szereplő képet felhasználhassak.

A kép címe:

http://www.example.hu/pikcsorz/image002.jpg

(Amennyiben nem Ön a kép jogtulajdonosa, de azt valamilyen módon engedéllyel használja, legyen szíves megmondani a képtulajdonos címét, vagy továbbítani neki ezt a levelet. Amennyiben Ön a képet engedély nélkül használja, legyen szíves ezt is jelezni, a további levelezést elkerülendő.)

A képet a Wikipédia szabad enciklopédia (http://hu.wikipedia.org/) weblapjain szeretnénk felhasználni. Az enciklopédiát bárki szerkesztheti; a tartalma garantáltan szabadon felhasználható bárki számára; célunk a pontos, objektív szócikkek létrehozása minden fontosnak tartott témában. A Wikipédia jelenleg az internet legnagyobb közösségi tudásbázisa, ami több mint 250 nyelven összesen nagyjából 10 000 000 szócikket tartalmaz.

A képeket illusztrációként használjuk cikkeinkhez. Erre akkor van lehetőségünk, ha Ön mint ezen kép jogtulajdonosa a kép szabad felhasználásához hozzájárul.

A projekt csak törvényesen elérhető, szabad képeket használ. A szabad felhasználás alapja az, hogy a képet a tulajdonosa egy szabad licenc-szerződés keretében engedje publikálni.

Ez röviden azt jelenti, hogy a kép bárki által tetszőleges célra szabadon felhasználható és terjeszthető, akár módosított változatban is.

Szeretnénk arra megkérni, hogy tegye lehetővé ezen kép szabad licenc alapján való felhasználását. Projektünk erre a "Creative Commons" (http://creativecommons.org/) szervezet licenceit javasolja, melyek

közül a "CC-BY-SA-2.5" nevű kifejezetten arra jó, hogy a képeket szabadon fel lehessen használni, de a forrást mindig meg kelljen jelölni.

Ennek rövid, illetve hosszú szövege a

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/ linken olvasható.

Amennyiben Ön támogatni szeretné a Wikipédia kezdeményezését, vagy csupán elfogadhatónak tartja, hogy a képet a fentiek alapján publikálni lehet, akkor kérem, hogy ezen levélre válaszoljon, akár csak annyit, hogy:

"Hozzájárulok, hogy az XY kép a "cc-by-sa-2.5" szabad licenc alapján felhasználható legyen."

Ha további kérdései lennének, szívesen állok (vagy állunk, a Wikipédia lapjain) rendelkezésére.

Tisztelettel, X Y Wikipédia szerkesztő


A levélhez csatolható válaszlevél minta, a félreértések elkerülésére:

Kijelentem, hogy én vagyok az említett kép szerzői jogának tulajdonosa.

Hozzájárulok, hogy az XY kép a "Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Unported" szabad licenc alapján felhasználható legyen.

Elfogadom, hogy mindenki számára megadom a jogot, hogy a képet egy kereskedelmi termékben felhasználja, igényei szerint módosítsa, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Tisztában vagyok azzal, hogy én maradok a szerzői jog tulajdonosa és fenntartom a jogot, hogy a licenc feltételeinek megfelelően nekem tulajdonítsák azt. A mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Tisztában vagyok azzal, hogy a szabad licenc kizárólag a szerzői jogra vonatkozik és fenntartom a lehetőséget, hogy jogi úton nyerjek elégtételt azok ellen, akik becsületsértő módon vagy a személyiségi jogokat megsértve használják a művet.

Elfogadom, hogy nem vonhatom vissza ezt a beleegyezést és a művet nem biztos, hogy örökké megtartják a Wikimedia projektjein.

A szerzői jog tulajdonosa, dátum

re:GFDL licenc

A permissions válaszában Damokos Bence már javasolta az általad leirt licenceket. A folyamatban levő - engedélytkérő - ügyeimnél már nem szeretném megbolondítani az engedélyt adókat, ezért ezeknél maradnék a GFDL licencnél. (Ez jelenleg négy eset, melyből hármat még föl se raktam a Wikipediára). Ezek után már használnám a javasoltakat, de mit irjak szövegbe mellé ami megfelel a Wikipediának és kapok rá engedélyt. Ahogy eddig tapasztaltam akiktől engedélyt kértem egy-egy kép, vagy egy teljes anyag közlésére, azok legfeljebb arra hajlandók, hogy rövid tőmondatban közöljék hozzájárulásukat. A Wikipedia pedig rövid engedélyezési szövegmintákat nem közöl, ami van az pedig ellentmondásos.Üdv:– Rimanóczyjeno vita 2008. november 2., 20:48 (CET)

P.S.: Most már megértem, hogy a Wikipedia cikkeibe mlért van olyan kevés kép.Ilyen jogi feltétlek mellett ötször meggondolja magát mindenki, hogy képet tegyen fel. Azt pedig most is állítom, hogy építészeket a Wikipédiára föltenni anélkül, hogy műveikről képet is közölnénk teljesen felesleges. Akkor megnézem a lexikonba. (Artportal, HIK, Életrajzi lexikon stb.) Történetesen ez vonatkozik a keramikusokra és sok egyébb szakmára is.

Igen, megértem, amit írsz, és látom is a problémát. Tervezem, hogy az engedélykérő mintalevelet átfogalmazom annak érdekében, hogy a válaszadó tisztában legyen vele, hogy mihez járul hozzá, és elegendő legyen egy tőmondatos válasza is. Nem ígérem, hogy holnapra meglesz, de nem felejtem el. Samat üzenetrögzítő 2008. november 2., 20:56 (CET)

képfeltöltés

Szia!

Nem tudom, hogy hogyan, de még csak most vettem észre, hogy írtál a képfeltöltéssel kapcsolatban! Igen, kicsit túl messzire mentem. Baromfifajták bemutatása kép nélkül egy kicsit száraz. Nekem nincs minden fajtáról képem. Ezt a következő képen oldottam meg: 1. Angol vagy német wikipédián talált képet néha nem karta megjeleníteni, ezért letöltöttem a képet és úgy töltöttem megint fel, hogy szerzőnek forrásnak wikipédiát írtam be, meg ilyenek. Hát nyilván nem lett volna szabad, tudom. Minél több fajtát meg akartam csinálni, és siettem, stb. Többé nem fordul elő. 2. Azt hittem, hogy ha úgy töltök fel képeket, hogy nem az enyémek, de beírom az eredeti szerző nevét, akkor nincs miért, hogy gond legyen. Tévedtem, ezek a képek is eltűntek. Némely fajtáról alig van egy két fotó, de néha gyönyörű fotókra lelek, sajnos úgy néz ki, hogy ezeket nem lehet úgy feltölteni, hogy beírom az eredeti szerző nevét, mert törölték a képeket. Ezután csak saját fotókat töltök fel. Lehet, hogy valamilyen módon lehetne más fotókat is, de mivel angol párbeszédablak jelent meg, nem vágtam a témát. Elnézést a kellemetlenségekért! Üdv! – Tórizs vita 2008. november 2., 11:34 (CET)

Kiteszem

Szia! Te nem tehetsz ilyet ki, bürokrata vagy és admin! Ez szolgálat, kedves kolléga, ami alól nem lehet egy hevenyészett sablonnal kibújni!! Kérlek vedd le! ( :) ) – Burumbátor zöldposztós csatatér 2008. november 2., 17:28 (CET)

Ha úgy gondolod, hogy nincs lehetősége megválasztott tisztségviselőnek arra, hogy saját élete legfontosabb dolgai miatt egy időre visszavonuljon, akkor minden tisztségemről azonnal lemondok. Csak egy „így gondolom”-ra van ehhez szükség, és már teljesítem is a kívánságodat. (A zárójeles smájli nem elég meggyőző…) Samat üzenetrögzítő 2008. november 2., 20:39 (CET)

Minek van egy tisztségviselő határozatlan időre (örökre) megválasztva, ha nem kívánja teljesíteni a feladatát és ezt deklarálja is? (Én már régen javasoltam, hogy ne határozatlan időre válasszunk, de az adminoknak ez nem érdeke.)
A Wiki közösségének nem érdeke, hogy olyanok legyenek adminok, akik tartósabban nem érnek rá. Az érdeke az, hogy az adminok folyamatosan tevékenykedjenek.
Aki nem ér rá, nyugodtan mondjon le. Ha majd megint ráér, újabb szavazással ismét admin lehet.--Linkoman vita 2008. november 3., 12:20 (CET)
„nem kívánja teljesíteni a feladatát és ezt deklarálja” – erről szó sincs. Csak évente megillet mindenkit egy kis szabadság, még a jól fizető állásoknál is. Főleg, hogy nem nyaralni megyek – azt az idén kihagytam a Wikipédia miatt! Te vagy ennyire megszállott és kötelességtudó?
„A Wiki közösségének nem érdeke, hogy olyanok legyenek adminok, akik tartósabban nem érnek rá.” – az sem érdeke, hogy ne legyenek azok.
„Az érdeke az, hogy az adminok folyamatosan tevékenykedjenek.” – azért aludni szabad? Pisilni? Enni? Ne legyünk már nevetségesek! Az adminok, mint testület működése folyamatos, ezt egy-egy admin ideiglenes inaktivitása nem befolyásolja. Azért van a wikiben minden feladatra több személy, hogy lehessen szünetet tartani, amikor szükséges. Egyébként minden feladatot úgy hagyok itt, hogy van, aki végezze, amíg nem leszek.
Még egy megjegyzés: én akkor is többet teszek a Wikiért, amikor „nem érek rá”, mint egyesesek, amikor ráérnek. Samat üzenetrögzítő 2008. november 3., 13:19 (CET)
Kedves Samat, ne vedd már annyira komolyan, amit mondtam. Egyszerű teszt (provokáció) volt az egész a részemről.
És nagyon szépen, emberien reagáltál azokra a "szabályokra", amikre hivatkoztam - holott ilyen szabályok nincsenek. (Az egészből csak annyi a komoly, hogy én tényleg a priodikusan újraválaszott adminokat tarttom a legjobbnak, de most nem erről van szó.)
Megmutattad, hogy milyen szép érzelmekkel viszonyulsz a Wikipédiához. és öntudattal, mert az is kell a teljesítményhez.
Most képzeld el, milyen érzés lehet másnak (mondjuk nekem), ha ugyanúgy nem létező szabályokkal riogatják a nagyérdeműt, csak azért, hogy ne kelljen egy kicsit többet töprengeni egy kép törlése előtt.
A tesztért bocs. Üdv.--Linkoman vita 2008. november 3., 13:50 (CET)
Kedves Linkoman! Köszönöm békéltető szavaidat és további jó munkát (kisebb szünet után majd jövök én is)! Samat üzenetrögzítő 2008. november 3., 13:58 (CET)

Mindent bele!

Amnéziát és tollkiszáradást! ;-) Menni fog! Ne felejts el közben néha pihenni. Cassandro Ħelyőrség 2008. november 2., 21:50 (CET)

  •  maradjon – Cassandro + 1. p^_^q – chery 2008. november 2., 21:54 (CET)
  •  maradjon Glanthor Reviol & Glanthor, a skizofrén tündebarátok
  •  maradjon illetve jöjjön vissza! – Hkoala 2008. november 2., 22:10 (CET)
  •  maradjon ezt ugye nem gondolod komolyan? - Dorgan labor 2008. november 3., 11:18 (CET)

Mivan? Mivan? Pasztilla 2008. november 2., 22:12 (CET)

Samat drága, tudod, hogy nem szeretem az üres userlapokat :( Ne ijesztges már minket, tudod, hogy szeretünk. Legközelebb engedni fogom, hogy befond a Glanthor haját. Sőt, ülhetsz mellettem a következő talin :) pussz, ~ Alensha  hö? 2008. november 2., 22:45 (CET)

Érik a blokk Önnek :-). Vegye kérem komolyan a munkáját :-). Kitartást és sok sikert! – Istvánka posta 2008. november 3., 10:53 (CET)
Miért pont most kellett a Lánchidat kiemeltszavazásra tenni? Őket tessék blokkolni… Samat üzenetrögzítő 2008. november 3., 11:00 (CET)
De, szerintem meggyőző... :) És juszt se gondolom úgy... – Burumbátor zöldposztós csatatér 2008. november 3., 14:01 (CET)
Akkor jó. Azért izgultam :P Samat üzenetrögzítő 2008. november 3., 14:07 (CET)
Komolytalan vagy :-) és beszari. Ejsze megijedtél Alensha bölénygyilkos jatagánjától? VigyorIstvánka posta 2008. november 3., 14:34 (CET)
Csak azért teszem, hogy befonhassam Glanthor haját és Alensha mellém üljön :P Samat üzenetrögzítő 2008. november 3., 14:52 (CET)

És én hol maradok.... ? Vigyor - Dorgan labor 2008. november 3., 16:10 (CET)

A te hajadat is fonjam be? :O Samat üzenetrögzítő 2008. november 3., 19:01 (CET)
Na, ha sikerül ezt a bravúrt megcsinálnod, akkor vendégem vagy egy sörre! Vigyor Cassandro Ħelyőrség 2008. november 3., 19:03 (CET)

:)

Édes Samat, most látom csak, milyen szerkösszefoglaló szöveggel állítottad vissza a lapodat. Aranyos vagy :) ~ Alensha  hö? 2008. november 3., 22:02 (CET)

Nálam ez a szeretet egyfajta kifejeződése, hogy aranyos képeket rakok mások vitalapjára meg ilyesmi. :) ~ Alensha  hö? 2008. november 3., 22:02 (CET)
kapsz egy szép hidat is – Hkoala 2008. november 3., 22:19 (CET)

Jáki templom

Szia!

Ha van hozzá affinitásod, megtennéd, hogy kibővíted az intrót és ha van, beraksz egy templom infoboxot? Előre is köszi! Fontos lenne! – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 9., 01:29 (CET)

Hi Samat !

I just wanted to paste you a reminder for the request for translation of to -hu wikipedia. Thanks ! 213.157.235.97 (vita) 2008. november 11., 20:34 (CET)

I've posted your request in Hungarian to our village pump. Best regards, Samat üzenetrögzítő 2008. november 12., 13:22 (CET)

Samatnak ajándék

Új hídnevek Magyarországon 1990-től, a Földrajzinév-bizottság határozatai alapján. Amúgy is érdemes körülnézned a lapon! ;) Nagy Gömböc vita 2008. november 14., 15:03 (CET)

Ohh, köszönöm szépen :) Samat üzenetrögzítő 2008. november 14., 15:13 (CET)

címlapkép

tudom, hogy a commonsból olvassuk be a napi képeket, de pl. a mostani (kilátás a Szent Péter bazilikából) egy turistakép, az összes Rómába látogatónak megvan. Helyette tényleg lehett volna valamilyen, itt a magyar wikin megválasztott kiemelt kép. Akár a szuper Megyeri hidas képed :) Küldtem egy mélt is. – Mestska vita 2008. november 17., 15:12 (CET)

Vonati beszélgetés

Kedves Samat! Kérlek írd meg a telefonszámodat: vezetéknevem pötty keresztnevem (lásd a szerklapom) féreg dzsíméjl

Üdv, --Adapa vita 2008. november 17., 17:56 (CET)

ejnye-bejnye

meglepi – Wikiguru díj

Wikiguru-díj
Köszönetképpen a megjelölt lapváltozatok bevezetése érdekében feláldozott idődért és türelmedért! Istvánka posta 2008. november 18., 09:39 (CET)

Pofon jobbra-balra

Ez kérlek ne kerülje el a figyelmedet. – Peyerk vita 2008. november 18., 21:57 (CET)

Lebuktál

Irgum-burgum, te itten éjféltájt kísértesz. Legutóbb is kakasszóig it bütyköltél. Tessék aludni menni, pihenni, fontosabb dolgod is van ennél >:|

Aki alkoholista, annak nem szabad csak egy picit innia.

Én is előljárok jó példával, igérem. :)

Karmelaüzenőlap 2008. november 20., 00:11 (CET)

Irgum-burgum. És ejnye-bejnye. Már megint! Karmelaüzenőlap 2008. november 20., 11:50 (CET)

Már itt sem vagyok. Bocs, anyu :( Samat üzenetrögzítő 2008. november 20., 11:59 (CET)

Megbízható titkosügynök

Ha senkise hallja, szeretnék megbízható szerkesztővé válni. Az az érzésem, hogy Gömböc (se sokkal) megbízhat(atlanabb)/ó, mint amikor nem skizoid életét éli. Nem szerettem volna ilyesmivel a BÜRÜ-n tüntetni, érthető okokból. ;) | Nagy Gömböc hamm! 2008. november 20., 15:57 (CET)

Köszönöm szépen, és nem köplek be Karmela-anyánknak, hogy már megint itt voltál. ;) De aztán nehogy!! | Nagy Gömböc hamm! 2008. november 20., 16:40 (CET)

Megerősített szerkesztő vs megtekintett szócikk

Szia Samat! Ha szépen kérlek, fel tudnál minket világosítani itt? Előre is köszi! – Tomeczek Słucham! 2008. november 21., 12:17 (CET)

Legális kép

Helló Samat! Hozzád irányítottak a tudakozóból. 3 hónapja írtam egy cikket [[Tóth István] világhírű fotó művészről. Azóta szerettem volna néhány képét a wikiben is megjelentetni. Egy hete végre sikerült a Ceglédi Fotóklub segítségével kapcsolatba kerülni a művésszel. Ő hívott fel, röviden elmagyaráztam neki a wiki lényegét, majd készségesen hozzájárult, hogy néhány képét itt közkincsként publikáljuk. Mivel a scenerezésben nem vagyok jártas még csak két képet tudtam beolvasni. Ma érdeklődtem, hogyan lehetne a művész valamelyik alkotását "A nap képe" rovatban elhelyezni, ekkor hívták fel a figyelmemet, hogy nem a szabályoknak megfelelően jártam el. Remélem tudsz kedvező tanácsot adni, őszintén szólva a 85 éves művészt -bármilyen készséges is- nem szívesen zavarnám újra. Előzetesen is köszönöm a válaszodat! Üdv!Kispados vita 2008. november 21., 19:06 (CET)

Helló Samat!

Téged csak a kép legális feltöltésével szeretnélek zavarni. Az az igazság, hogy én csak egy email-el rendelkezem. Ezzel sikerült a Ceglédi Fotóklub egy tagját -Baán Katalint-megszólítanom. A levélváltás:

Tisztelt Baán Katalin!

Egy pályázati kiíráson találtam az Ön címét, mint a Ceglédi Fotóklub szervezőjét. Elnézést kérek a zavarásért, a következő témában szeretném segítségét kérni. A WIKIPÉDIA internetes enciklopédiában írtam egy szócikket Tóth Istvánról, ha jól tudom klubjuk egyik alapítójáról. A lexikon szigorú szabályai szerint egyetlen képét sem tehetem a szócikk mellé, sőt a 85. születésnapi kiállítás plakátjáról készített utcai fotóm sem kapott engedélyt az illusztrálásra. Ha van rá lehetősége kérem szíveskedjen segíteni illetve közbenjárni a művész úrnál egy-két alkotásának közlésének engedélyezésére. Mivel én Budapesten élek ezt nem tudom megtenni, az említett kiállításon sem tudtam találkozni a művésszel. Szeretném egyben kérni Önöket a szócikkem lektorálására, kiegészítésére. http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3th_Istv%C3%A1n Köszönettel: Nagy István

Tisztelt Nagy Ur! Kérésének megprobálok eleget tenni,és kérem,hogy telefon számát adja meg ha ez nem probléma Önnek! Sokat vagyok uton és nem vagyok egy "hires" levelező! Tisztelettel:Baán Katalin

Ezután minden megbeszélés telefonon történt. Úgy tűnik, persze logikus is, hogy írásos engedéllyel kellene rendelkeznem. Az az igazság nem lenne ez gond, ha Cegléden élnék vagy találnák egy wikis ceglédi segítőt. Ha van rá lehetőséged kérlek küldjél nekem egy formanyomtatványt vagy egy mintát és futok még egy kört. Kösz előre is!

Hónap

Szia, Te eltiltott! Akkor meg fogj hozzá, és nevezd át mindet. Nem gond, hogy milyen alakban van, de legyen egységes, ugye ebben azért egyetértünk? :)) Üdv, (és gyártsad a lepedőket!) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 23., 11:34 (CET)

Néha kezdem azt gondolni, hogy Orsival egymás zoknijai vagy :P Samat üzenetrögzítő 2008. november 23., 12:01 (CET)

Hááá akkor gyorsan szokjá' le róla, tezsvér, me' kitépem a bélést a szádból! :) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 23., 12:10 (CET)
Szívem! Neked is szép jó reggelt! Olyan jó volt egy ilyen aranyos üzivel indítani a wikit... Mintha nem lenne így is elég szar a hétvégém... Mellesleg tegnap éjjel átnéztem a KOMPLETT WP névteret (3 óra volt) és döbbenet volt amit láttam... Vhogy elkezdtem rendezni amit lehet (írtam egy listát is wordben), és voltam olyan POV pusher hogy egységesíteni akartam azt a rohadt oldalt! Bocs! Akkor csináld meg Te az egységesítést hónappal!
Az egymás zoknija: well, Burum még nem vette észre, de nekünk nagyon sokszor félelmetesen egyezik a véleményünk! :O Nem hiába ő vezetett be a Wiki rejtelmeibe... Bár manapság úgy vagyok vele, hogy talán ha pár hónap után itthagytam volna az egészet, akkor talán nem vesztettem volna el több millió agysejtem...
Jó diplomamunka írást! – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 23., 13:20 (CET)
Orsi! Annyi agysejt van, és az alkohol sem segíti ezek fejlődését... De ha meggondolod, amíg kettő agysejtem van, addig az egyik lehet zokni (kimosva lóg a fregolin), mert a másik képes elvinni a dolgokat a hátán. Azután, ahogy jön a péntek, majd cserélnek... Üdv, – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 23., 13:24 (CET)
Örülök, hogy nálad így betudták osztani a rendet! :) Sajna nálam ez nem így van kódolva... :( – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 23., 13:40 (CET)

Samatka! amiért ilyen pokróc voltál, és felnyomtad a vércukrom hajnalban, ezért megengedem, hogy jóvá tedd a bűnöd, és azt a statos cuccot bemásold a monomba! ;) – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 23., 20:32 (CET)

Pusszantalak! ;) A fentivel csak nem arra céloztál, hogy Burum milyen okos/szép/kedves? ;) OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 24., 21:23 (CET)
  •  ellenzem Samatot, most semmikor, semmire, sehogy, senkitől. ~ Boro 2008. november 24., 21:55 (CET)

Hádde ő kezdte a beszólással! ;) – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 24., 22:13 (CET)

Samaaat!

Te leszedtél rólam valami jogosultságot :( Ne hidd, hogy nem látom... ~ Alensha  hö? 2008. november 26., 02:07 (CET)

Samat, tényleg szükséged van a szerkesztésszámnövelő lépésekre? Mióta levetted rólam a megerősített szerkesztő és a járőr jogosultságot, a szerkesztéseim után ott a piros felkiáltójel... :))) Lehet, hogy nem ezt kéne csinálni, hanem a szoftverben bütykölni valamit, hogy az a jogosultság ami ELVILEG magába foglal egy másikat, az a GYAKORLATBAN IS magába foglalja azt? :))
Hozzáteszem, hogy semmi bajom a piros felkiáltójellel, ez az üzenet a működési zavarra hívja fel a figyelmet... – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 07:19 (CET)
Akkor most mi is van tkp.?– Istvánka posta 2008. november 26., 07:50 (CET)
Samat, mintha még egy hétig nem kellene itt lenned, éjjel fél kettőkor sem ... Nagyon várunk vissza, de most koncentrálj a fontosabb dolgaidra :-)Hkoala 2008. november 26., 08:02 (CET)

?

Ezt nem értem, most megint minden szerkesztésem piros felkiáltójeles és halványrózsaszínnel kiemelt. Miért? – Vince blabla :-) 2008. november 26., 10:36 (CET)

Persze. Akkor lesz halvány rózsaszín a szerkesztés, ha a lapnak van megtekintett lapváltozata, de az aktuális nem az, így a lap ellenőrzése elavult. A cikk pedig azért nem lett megtekintett, mert a megtekintett állapot óta már szerkesztette olyan, aki nem megerősített szerkesztő, te az ő változatát szerkesztetted tovább, megtekintés nélkül [2]. Ezek után természetesen az eredmény egy megtekintetlen lapváltozat lett, ami mellett piros felkiáltójel van. Ha olyan cikket (lapváltozatot) szerkesztesz, ami megtekintett, akkor az megtekintett marad, nem lesz rózsaszín színezés vagy felkiáltójel (lásd [3], [4]). Samat üzenetrögzítő 2008. november 26., 11:16 (CET)

Számomra ez az a pillanat, ahol az egész "megtekintettség" értelme (gyakorlati kivitelezhetetlensége miatt) megszűnt. Köszönettel nem is kérek ehhez kapcsolódó jogokat a továbbiakban. – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 11:18 (CET)
Nem értelek. Tényleg úgy gondolod, hogy ha egy anon kitörli a lap felét, majd te kijavítasz utána a maradékban egy helyesírási hibát (anélkül, hogy megnéznéd, mit csinált az anon), akkor a lapnak attól a javítástól megtekintetté kellene válnia? Ha ránézel az anon törlésére, és úgy gondolod, hogy rendben volt, nyomsz egy gombot, és ezután minden megerősített szerkesztő további szerkesztése megtekintett marad. Samat üzenetrögzítő 2008. november 26., 11:22 (CET)
Samat, én nem hiszek semmit. Te, Tgr és Dami nyomtátok ezt az egész rendszert, és most derült csak ki számomra, hogy MINDANNYISZOR egy oldalra rálépek, AZ EGÉSZET VÉGIG KELL OLVASNOM és elküldenem az értékelést.
Én ebben a játékban nem veszek részt :)) De amint látom, Ti hárman sem... – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 11:28 (CET)
Tekintettel arra, hogy fenti szavaim bizonyos háttérrel szemben sértőnek bizonyulhatnak, ezért NYILVÁNOSAN MEGKÖVETEK MINDEN OLYAN SZERKESZTŐT, AKIT FENTI SZAVAIM SÉRTENEK. – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 11:34 (CET)
Elemzésre ajánlom: Merlot. Syp megtekintette, utána csak Beaujolais (megerősített szerkesztő) szerkesztette, a végeredmény mégis szürke (vázlat). Why? – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 13:54 (CET)
Ezért (a beillesztett sablon módosult, és nem ellenőrizte még senki). Samat üzenetrögzítő 2008. november 26., 14:14 (CET)
:)) Úgy érted, hogy Szerkesztő:Burumbátor (megerősített szerkesztő, járőr, adminisztrátor) szerkesztését nem ellenőrizte senki? – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 14:40 (CET)
Úgy értem, hogy ezen szerkesztések egyikét sem ellenőrizte soha senki. Tehát ellenőrizetlen a sablon. Lehetsz te maga Jimmy Wales is, attól még nem válik ellenőrzötté a sablon, hogy egy színkódot módosítasz benne. (Egyébként, ha most jönne létre a cikk, akkor megtekintett lenne, mert csak megerősített szerkesztő szerkesztette eddig. De a rendszer visszamenőlegesen nem működik.) Samat üzenetrögzítő 2008. november 26., 14:47 (CET)
Samat! Kérlek lásd be: 1) mindennél fontosabb az államvizsga; 2) a rendszer TÚL bonyolult ahhoz, hogy megvalósítható legyen. – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 14:51 (CET)
1) belátom; 2) a rendszer megvalósult: csak használni kell, és nem problémázni mindenen. Ha egy még nem ellenőrzött cikket végignéztél, nyomd meg a megtekintett gombot. Ha egy már egyszer megtekintett cikk módosul (és nem megerősített szerkesztő módosította), nézd meg, mi módosult (diff): ahogy eddig csináltad, mint FV-járőr; ha ok, megnyomod a megtekintett gombot, ha nem, akkor a visszavonást. Ennyi az egész. Samat üzenetrögzítő 2008. november 26., 15:00 (CET)
Nem nyomom! (mérges kismalac azérse csinálja) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 15:08 (CET)

Burum, a kismalac aggresszív, és különben is: tessék szépen dolgozni! :) – Tomeczek Słucham! 2008. november 26., 17:35 (CET)

Köszönöm! Akkor agresszív! Nyomja, akinek nem fáj a mutatóujja!! – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 17:43 (CET)

Rendben, akkor ne nyomd, csak ne légy rám dühös. :-)Tomeczek Słucham! 2008. november 26., 17:48 (CET)

:))) Dühös?? Értetlen esetleg... De dühös? :)) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 26., 18:00 (CET)
Hát ezeknél az aggresszív kismalacoknál sose lehessen tudni, hogy mikor pattan el valami belül... ;) – Tomeczek Słucham! 2008. november 26., 20:30 (CET)

Ne higgy neki, nyomja ő :) Ha meg a kapcsolódó jogairól le akar mondani, kénytelen lesz keresni egy helytartót, mert az sysop jogot sajnos nem tudom megszüntetni :) Samat üzenetrögzítő 2008. november 26., 19:56 (CET)

Hogyhogy "sajnos"??? Ezek szerint szeretnéd??? :))) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. november 27., 04:02 (CET)

Még mindig kiemeltcsillag...

Szia! Látom, valami már alakul, de még mindig nem tökéletes:

  • Csak akkor látszik, ha be vagyok jelentkezve (ez így semmiképpen sem jó)
  • Ahányféle IE verzió, annyiféle helyen van: a 6-osban benne van a kis dobozban (pont eltakarja a +/- jelzést), a 7-esben alatta van, de belelóg, a 8-asban teljesen alatta van.

Üdv, – Mex plática 2008. november 28., 09:18 (CET)

(Azért remélem, nincs harag!) – Mex plática 2008. november 29., 14:16 (CET)

Dehogy van. Csak azért nem válaszolok, mert már legalább háromszor válaszoltam ugyanerre. A lényege, hogy előbb-utóbb minden szép lesz és jó… Samat üzenetrögzítő 2008. november 29., 15:10 (CET)

Búcsúztatás

BOLDOG SZÜLINAPOT!!! :-)Istvánka posta 2008. november 30., 18:21 (CET)

Korosztályom nevében szeretnélek szívélyesen elbúcsúztatni a húszasok táborából. Viszlát! Vigyor Gyk.: Boldog születésnapot! Cassandro Ħelyőrség 2008. november 29., 15:20 (CET)

Júj, de gonosz! :) Látjátok, ezért jó nőnek lenni: mi 3x tarjuk a 29-et! Vigyor BOLDOG SZÜLINAPOT! Kívánok neked csupa szépet és jót, na meg egy diplomát! puszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 29., 15:25 (CET)

Szintén nyilas? :O :D Boldog szülinapot, öregapám!!! :D ~ Alensha  hö? 2008. november 29., 17:01 (CET)

Boldog szülinapot! – Dami vita 2008. november 29., 17:29 (CET)

Isten éltessen, fiatalember! – Hkoala 2008. november 29., 17:49 (CET)

És én is, és én is, és én is! Pasztilla 2008. november 30., 13:46 (CET)

Vén fószer vagy Öreg, fogadd el! :) Boldog születésnapot! - Dorgan labor 2008. november 30., 13:52 (CET)

Samat az enyém. El innen, amatőrök!! ;) Valamint persze Isten éltessen sokáig! (Hová töttem a tortát? Lehöt, hogy megettem útközbe', mint Micimackó Füles mézét? Kínos. :-)) | Nagy Gömböc hamm! 2008. november 30., 17:02 (CET)

Köszönöm szépen mindenki köszöntését! :-) Samat üzenetrögzítő 2008. december 1., 13:23 (CET)

Decemberi képaláírások

Szia, Samat! December 26–31. képaláírásai még mindig hiányoznak, és a mai programom szerint csak késő este fogom megcsinálni, last minute. Rajtad áll, hogy áthozod-e inkább előtte csonkán, aztán pótlom majd mindkét helyen, vagy kivárod a nulla óra nulla percet :-) Azokat a sablonokat, amire várni szoktál a transzferhez, már bepakoltam a dec. 1–25. képaláírásokba. Pasztilla 2008. november 30., 13:45 (CET)

Vettem (már kettő körül). Szólj, ha kész, éjfél körül elég megcsinálni. A sablonokat nem muszáj kézzel belepakolni, mert a Commonsban a bot úgyis megcsinálja; ha a transzferig nem, akkor meg a botom pótolja itt egy második körös futással. Csak egy-két gombnyomás, ezzel ne töltsd a drága időd :) Samat üzenetrögzítő 2008. november 30., 19:32 (CET)

Jelentem, készen van, sablonostul, mindenestül. Pasztilla 2008. november 30., 19:53 (CET)
Köszönjük, köszönjük. Közben Glan lenyúlta a feladatot, de így jár, aki késlekedik. :) Samat üzenetrögzítő 2008. november 30., 22:12 (CET)

Láttam, hogy pluszmunkát okoztam, elnézést érte, legközelebb mégsem rakom be a template-et. Pasztilla 2008. december 1., 10:47 (CET)

Sokkal többet segítesz a pepecselős fordítgatással, mint amit az a néhány üres sor törlése okoz. :-) Samat üzenetrögzítő 2008. december 1., 13:22 (CET)

You...

soooo owe me a huge cup of coffee! :O I was half-asleep all day, Honey! You are killin' me! :P – OrsolyaVirágHardCandy 2008. december 3., 15:05 (CET)

Mikulás

Égi úton fúj szél,
hulldogál a hó.
Nem bánja azt, útrakél Mikulás apó.
Vállán meleg köpönyeg,
Fújhat már a szél,
Nem fagy meg a jó öreg,míg a földre ér.
Lent a földön dalba fog száz és száz harang,
Jó hogy itt vagy Mikulás,gilingi-galang.
Ablakba tett kiscipők,várják már jöttödet,
Hoztál cukrot,mogyorót,jóságos Öreg?!
-Hoztam bizony,hoztam én,hisz itt az idő.
Nem marad ma üresen egyetlen cipő.
Hajnalodik.Csillagok szaladnak elé.
Amint ballag Mikulás már hazafelé.
Zelk Zoltán: Mikulás(– Istvánka posta 2008. december 6., 10:06 (CET))
Boldog Mikulást!
Télapó az úton

Szarvas húzza szélsebesen Télapóka szánkóját. Száguld a nagy hómezőkön, el is hagy már hét határt.

Ajándékok szépen, sorban a hatalmas zsákokban. Télapóka becsempészi a cipőkbe suttyomban.

Sietős az útja nagyon, rövid már az éjszaka. Várja őt az ablakokban még sok üres kis csizma.

Czeglédy Gabriella

Tórizs vita 2008. december 6., 11:56 (CET)

Ho-ho-ho-hó

Megjött a nagyszakállú Peti610 vita 2008. december 6., 13:53 (CET)


Kiemelt képek

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2008. december 11., 01:07 (CET)

Szia! A WP:JKK-n van két, egy ideje lezárásra váró jelölés. Sajnos nem tudom, hogy miképp megy ez pontosan ott, de te biztosan. Le tudod zárni őket? Cassandro Ħelyőrség 2008. december 11., 00:02 (CET)

Ezt muszáj ide feljegyeznem: ez igen! És a többi is: en:User:Noodle snacks. Van hova fejlődnöm… Samat üzenetrögzítő 2008. december 14., 01:15 (CET)

Nem azt mondtad egyszer, hogy nem szereted a HDR-képeket? misibacsi*üzenet 2008. december 15., 17:19 (CET)

Nem hiszem, én is próbálkoztam velük már. Talán arra emlékezhetsz, hogy azt írtam, hogy beállítástól függően nagyon könnyű olyan színvilágot előállítani, ami nem valós. De mind a HDR-képekkel, mind a mozaikolással szeretnék a későbbiekben foglalkozni. Bónusz: HDR-mozaik :) Samat üzenetrögzítő 2008. december 15., 19:23 (CET)

Wikipédia:Szavazás/Samat és a diploma, 2008

Nincs már meg a diploizé? Lezárhatjuk a szavazást? Vagy még nem függhetsz legálisan...? – Beyond silence Üz 2008. december 17., 03:01 (CET)

Hmmm. A szavazás akár le is zárható, de én még függök egy kicsit illegálisan :-) Samat üzenetrögzítő 2008. december 17., 10:42 (CET)

Megerősített

Szia. SyP javaslatára megerősített szerkesztővé minősítettél. A kérdésem az, hogy ez konkrétan mivel jár.

A másik kérdésem (ha te vagy a megfelelő alany): mivel a Wifim elég instabil, általában úgy tudok biztonságosan dolgozni, hogy 1. gyorsan (sok esetben több hibával) szerkesztek, amit aztán javítani kell, 2. időnként elmentem a lapot. Viszont most láttam, hogy ez is beletartozik a három visszavonás szabályába. Szerinted ezzel mit kezdjek?

Köszi a bizalmat! Sudika Nena vizuri! 2008. december 17., 14:03 (CET)

Szia Sudika! A megerősített szerkesztő azt jelenti, hogy a szerkesztéseidet a rendszer „megbízhatónak” értékeli, így egy megtekintett minősítésű cikk megtekintett marad a szerkesztésed után is, és egyből megjelenik az olvasók számára is. Aki nem rendelkezik ezzel, annak a szerkesztését követően a cikk módosításai vázlat minősítést kapnak, és amíg egy járőr le nem ellenőrzi őket, a változtatások nem is jelennek meg a nem regisztrált olvasók számára. Most ezt elég röviden és pongyolán próbáltam elmagyarázni. Bővebb információhoz az erről szóló szavazás lapján és a WP:JEL lapon találsz. Ha további kérdésed lenne, kérdezz bátran!

Ezt a munkastratégiát nem javasolom. Sokan úgy dolgoznak, hogy a cikkeket akár egy jegyzettömbben/szövegszerkesztőben készítik el (nem kell internet hozzá), és amikor készen vannak vele, egyszerűen bemásolják a szerkesztőablakba és mentik egyetlen szerkesztésként. Ha nem IE böngészőt használsz, akkor a beírt szöveg elég ritkán veszik el: egy sikertelen mentést követően egyszerűen a Vissza/Back gombra kattintva megkaphatod a beírt szöveget; még a böngésző lefagyása esetén is visszakapod általában az ilyen szövegeket a program újraindítását követően (FF-es tapasztalat). A 3VSZ arra az esetre vonatkozik, amikor két vagy több szerkesztő vitatkozik egy cikk kívánatos állapotáról, amit oda-vissza szerkesztésekkel akarnak érvényesíteni. A sok apró szerkesztéssel haladás nem ez az eset, saját magaddal meg csak nem szerkesztési háborúzol! :-) Ennek ellenére én nem támogatom az ilyen kapkodós szerkesztést, inkább az említett módszerek valamelyikét javasolnám a bizonytalan internet esetére. Samat üzenetrögzítő 2008. december 17., 18:11 (CET)

Köszönet, megfogadva! Sokszor vesztettem el szerkesztést, Firefox ellenére. De tényleg egy jegyzettömb is elég... A megerősített infóit majd elolvasom. Üdv, Sudika Nena vizuri! 2008. december 17., 18:55 (CET)

Még egy kérdés: ha egy cikket megformáztam ennyire, akkor arról 1. levehető-e a sablon 2. én is levehetem-e. Köszi. Sudika Nena vizuri! 2008. december 18., 13:17 (CET)

Igen. Ha úgy érzed, hogy javításaidat követően a sablon használata már nem indokolt, akkor az nyugodtan törölhető és törölheted. Samat üzenetrögzítő 2008. december 18., 14:48 (CET)

Bot

Semmi baj, hogy lenne probléma? Köszönöm, hogy leállítottad, egyszerre olvastam a két üzenetet. - Dorgan labor 2008. december 17., 18:29 (CET)

Januári képaláírások

Samat bátyó, a januári képaláírások importra készen állnak. Ezúttal nem barmoltam bele semmiféle kategóriahivatkozásokat, hogy ne legyen velük dolgod :-). Köszönettel. Pasztilla 2008. december 19., 01:03 (CET)

Hálás köszönet érte! :-) Samat üzenetrögzítő 2008. december 19., 21:05 (CET)

Boldog karácsonyt!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok neked, kedves Samat.
CsGábormegbeszélés 2008. december 19., 19:10 (CET)

Kellemes ünnepeket!

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok!
Peti610 vita 2008. december 20., 05:51 (CET)


Boldog Karácsonyt!– Mártiforrás 2008. december 20., 17:43 (CET)

Kérés

Szia, Samat! Légyszíves a kezdőlapon a Nap képét max. 300px szélességűre állítsd be, ahogy volt korábban, mielőtt megnövelted. Ugyanis 800x600-on így használhatatlan a bal oldali oszlop. (Pl. anyukám is e felbontást használja.) Egyébként remélem, jól vagy. Hogy állsz a diplomamunkáddal? Utólag is gratulálok a kerek születésnapodhoz. Szép karácsonyt! Üdv, --Adapa vita 2008. december 20., 08:56 (CET)

A 800×600-as felbontást anyukádon kívül már senki nem használja. A látogatottsági statisztikák szerint az internetezők 5-8%-a használ ilyen felbontású kijelzőt, de ezek többsége már mobiltelefon/PDA, amik részére saját felületet készül (http://mobile.wikipedia.org/). Az 1400-1680 pixel széles kijelzőkön az általad csökkentett méretű Tutankhamon-sírról készített kép pl. alig látszik, olyan picike. Nem tartom célszerűnek-ésszerűnek a kezdőlap 800×600-as felbontásra való optimalizálását. Samat üzenetrögzítő 2008. december 20., 11:50 (CET)

Két ellenvetés: 1) csináljunk egy felmérést, hogy ki milyen felbontású képernyőn használja a Wikipédiát. Ha 800x600-ason - mobil/PDA kivételével - tényleg senki, akkor beadom a derekam. 2) az angol nyelvű Wikipédia kezdőlapját miért tudják 800x600-on is használhatóra optimalizálni? Üdv, --Adapa vita 2008. december 20., 14:34 (CET)

Én is kíváncsi lennék. Felmérésre fel! (Bár a felmérést nem a pár száz szerkesztő, hanem a pár százezer olvasó körében kellene tartani.) :) Samat üzenetrögzítő 2008. december 20., 17:52 (CET)

Nekem volt egyszer egy honlapom, amire loptam valahonnan egy javascript kódot, ami automatikusan átirányította a pici felbontást használókat egy nekik csinált oldalváltozatra. Itt azt nem lehet? ~ Alensha  hö? 2008. december 20., 16:30 (CET)

Lehetne, de kérdéses, hogy 1) van-e értelme, 2) azok gépén, akik 800×600-as felbontást használnak, működik-e egyáltalán a javascript. Samat üzenetrögzítő 2008. december 20., 17:52 (CET)

Boldog Karácsonyt!

Áldott Ünnepeket!

Kosztolányi Dezső:Karácsony

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.

Sok szeretettel, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. december 21., 01:50 (CET)

Karácsonyi jókívánság

Karácsony

Legalább húsz fok hideg van, szelek és emberek énekelnek, a lombok meghaltak, de született egy ember, meleg magvető hitünkről komolyan gondolkodnak a földek, az uccák biztos szerelemmel siető szíveket vezetnek, csak a szomorú szeretet latolgatja, hogy jó most, ahol nem vágtak ablakot, fa nélkül is befűl az emberektől de hová teszik majd a muskátlikat? Fölöttünk csengőn, tisztán énekel az ég s az újszülött rügyező ágakkal lángot rak a fázó homlokok mögé.”

– József Attila

Kellemes karácsonyi ünnepet kívánok Neked, kedves Szerkesztő társamnak!Sóhivatal 2008. december 21., 11:18 (CET)


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánok neked Samat/Archív 05! -- Feroce!!válasz ide!! 2008. december 21., 13:41 (CET)

Ja sanjam jedan bijel Božić
Da opet dođe u moj grad
Da su zvijezde gore i
Tiho da se stvore
Svi ljudi koje volim ja
Želim ti sretan i blagoslovljen Božić


Egy fehér karácsonyról álmodom
hogy újra a városomba jöjjön
hogy a csillagok égjenek és
a csend uralja
az embereket, akiket szeretek
Kívánok boldog és áldott karácsonyt.
Szajci reci 2008. december 23., 14:10 (CET)

Köszönöm

Szia! Köszönöm a segítséget a Federer-cikknél, a nagykötőjeleket majd javítom. Bocs a kellemetlenkedésért, csak szerintem ez a rendszer így nem túl jó... de hát majd eldöntitek. Ha jelentkeznék járőrnek, hogy megjelölgessem a sporttal kapcsolatos cikkeket, az segítség lenne? (Nem tudom mondjuk, mennyi jogom van hozzá.) Pumukli vita 2008. december 21., 22:22 (CET)

Nincs mit, szívesen. A rendszer éppen születőben van, kell pár hónap, mire teljesen működni fog, a bevezetés idejében pedig az ilyen jelenségek elő fognak fordulni. Ez nem baj, túl kell esni rajta.

A járőrjogot megadtam, bízom benne, hogy nem fogsz visszaélni vele. A megtekintettnek jelölés nem csak jelölgetés, nem rápillantásra megy. Első alkalommal tényleg végig kell olvasni a cikkeket. Kérlek, olvasd el hozzá az erről szóló kérésemet, a jelölt lapváltozatok tájékoztatóját, valamint a szavazásnál leírtakat. Ha bármi kérdésed lenne, keress bátran. Jó munkát: Samat üzenetrögzítő 2008. december 21., 23:34 (CET)

Az eredményekre jelölésével kapcsolatban pedig kétségeim vannak, amit a helyesírási kocsmafalon próbálok tisztázni. Samat üzenetrögzítő 2008. december 21., 23:43 (CET)

Hú, köszi, erre nem számítottam...:) igyekszem megfelelni a bizalomnak. Megnéztem az oldalakat, azt látom, hogy meg tudom jelölni a cikkeket és vissza tudom vonni a megjelölést, de ez hogy működik a gyakorlatban? Ha szerkesztek egy cikket, akkor automatikusan megjelölöm, vagy úgy is tudok szerkeszteni, hogy nem jelöli meg azonnal? Egyelőre nem mertem ezzel kísérletezni... Pumukli vita 2008. december 22., 15:08 (CET)
Ha egy cikket még senki sem nézett végig és nem jelölt megtekintettnek, akkor attól, hogy egy megerősített szerkesztő vagy járőr beleszerkeszt, még nem lesz megtekintett (ellenőrzött); ez szerintem logikus. Ha egy már ellenőrzött (megtekintett) cikket szerkesztesz, akkor a szoftver automatikusan megjelöli megtekintettnek a szerkesztésedet, így az egész cikket is. (Mivel megbízunk abban, hogy amit a már átnézett cikken módosítasz, az a cikk javára fog válni.) A járőrök mások szerkesztéseiről is eldönthetik, hogy rendben van-e, a megerősített szerkesztőknek csak ez utóbbi, automatikus funkció működik. Samat üzenetrögzítő 2008. december 23., 10:29 (CET)
Szia, asszem, azóta rájöttem :) Próbaként megtekintettnek jelöltem a Gór Nagy Mária cikket, miután átírtam a jogsértő, másolt szöveget benne. Azért megnéznéd, hogy helyesen jártam-e el? :) A képről pl. nem tudom, hogy megfelelő-e a licenc. Pumukli vita 2008. december 23., 02:27 (CET)
Jól csinálod! :) A kép licencével nincs baj, de ha már úgyis szerkesztetted a cikket és tudod, hogy a kép mikori és melyik filmből van, akkor érdemes kitölteni az információs sablonban ezt. Utána pedig mehet rá a megjelölt jelzés. Samat üzenetrögzítő 2008. december 23., 10:29 (CET)
OK, köszi a segítséget! Boldog karácsonyt! Pumukli vita 2008. december 25., 22:52 (CET)

Szia! Két kérdésem lenne, az egyik: mi a teendő az olyan cikkekkel, amikben gyanús, hogy valahonnan másoltak bizonyos részeket, de nem mindenütt, és nem szeretném azonnal törölni? Most a Szávay Ágnes cikkre gondolok, ahol a Pályafutása fejezet elején szó szerint megegyező mondatok vannak az itteni[5] cikkel. Van valami sablon, amit figyelmeztetésként beszúrhatnék, anélkül, hogy törlésre jelölnék? A másik problémám: van-e vmi olyan oldal, ahol megnézhetem, milyen cikkeket jelölgettem eddig kiemeltnek, és mi avult el ezek közül, vagy muszáj lenne felvenni őket a figyelőlistámra? Köszi, Pumukli vita 2008. december 27., 15:05 (CET)

Elnézést a késői válaszokért, de kicsit utazgattam :)

  1. A jogsértő tartalom nem maradhat meg egy ideig sem, így ha ez kiderül, akkor törölni kell. Ennél persze szebb megoldás, ha ezzel egy időben a vitalapra beilleszted a linket, hogy a szakaszt ezen forrás alapján meg lehet írni (hátha valaki később rászánja magát), a legszebb megoldás pedig az, ha az eredeti forrást felhasználva és átfogalmazva megírod a szakaszt úgy, hogy ne legyen jogsértő, majd a forrást beilleszted a források közé. Arra is érdemes odafigyelni, ami egyre gyakrabban előfordul, hogy nem a Wikipédia-cikk a másolmány, hanem fordítva. Ha annak nincs megfelelően feltüntetve a forrása (legalább egy forrás:Wikipédia formában), akkor ezt is jelezd.
  2. Ha a Speciális:Beállításaim lapon a „Jelölt lapváltozatok” fül alatt kipipálod „Az általam megjelölt lapok hozzáadása a figyelőlistámhoz” opciót, akkor minden általad megjelölt lap automatikusan hozzáadódik a figyelőlistádhoz. Ha a Speciális:Elavult ellenőrzött lapok oldalon kipipálod az „On my watchlist” opciót (hoppá, ezt le kell fordítani :)), akkor csak azokat az elavult lapokat listázza, amik szerepelnek a figyelőlistádon. Azt hiszem, hogy most még nincs olyan lap, ahol csak a te jelöléseid vannak felsorolva. De van. Samat üzenetrögzítő 2009. január 3., 02:45 (CET)

Samat üzenetrögzítő 2008. december 31., 00:24 (CET)

Köszi a válaszokat! BUÉK! Pumukli vita 2009. január 2., 17:39 (CET)
Hát ez jó hír! :) Köszi! Pumukli vita 2009. január 3., 17:27 (CET)

Hátha te tudod

Szia, Samat! Nem tudnád esetleg azonosítani a Műszaki átadás cikk forrását? Guglival nem találtam semmit, de nagyon másolásgyanús. – Hkoala 2008. december 22., 22:12 (CET)

Először arra gondoltam, hogy hátha valamelyik egyetemi jegyzetemből van, de aztán észrevettem, hogy 2003-as és későbbi dátumok is vannak benne, akkor meg nem lehet. Neten rákeresve én sem találtam rá a forrására, de azért lehet élni a gyanúval, hogy másolmány. Ráadásul a karakterkódolási hibák miatt elektronikus másolatnak tűnik. Késő este leszek legközelebb csak, akkor megnézem újra. Samat üzenetrögzítő 2008. december 23., 10:32 (CET)

Kellemes ünnepeket és BÚÉK!

Kedves Samat, boldog ünnepeket, egészséget és sikereket kívánok az új esztendőre – Elkágyé vita 2008. december 23., 19:29 (CET)

BÚÉK

Boldog és sikeres Új Évet kívánok! Csigabiitt a házam 2008. december 31., 17:31 (CET)

Sok boldogságot és jó egészséget az új évben' – Texaner vita 2008. december 31., 23:50 (CET)