Ford Crown Victoria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ford Crown Victoria
Gyártási adatok
Gyártó Ford Motor Company
Gyártás helye Kanada Talbotville, Ontario, Kanada
Gyártás éve 19912011[1]
Modellvariánsok Négyajtós szedán
Kategória Nagyautó
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 5395 mm
Szélesség 1976 mm
Magasság 1443 mm
Alváz Ford Panther-alváz
Tengelytáv 2906 mm
Teljesítmény
Felépítés Orrmotoros, hátsókerék-meghajtású
Max. sebesség 208

Előző Ford LTD Crown Victoria
Következő Ford Taurus
Kapcsolódó modellek
Mercury Grand Marquis
Lincoln Town Car
A Wikimédia Commons tartalmaz Ford Crown Victoria témájú médiaállományokat.

A Ford Crown Victoria (vagy becenevén Crown Vic) egy hátsókerék-meghajtúsú nagyautó, melyet a Ford Motor Company gyártott 1991 és 2011 között. A "Crown Victoria" nevet először a Ford Fairlane 1955 és 1956 között gyártott kétajtós változata viselte, majd a Ford LTD-ből kialakult Ford LTD Crown Victoria. az önálló Crown Victoria 1991-ben jelent meg és Kanadában, a Ford St. Thomas nevű üzemében gyártották egészen 2011-ig.

A Crown Victoria a Ford Panther nevű alvázára épült, csakúgy, mint a Mercury Grand Marquis és a Lincoln Town Car és hajtáslánca, valamint felfüggesztése bizonyos elemein is osztozott az említett modellekkel. A Crown Victoria volt az utolsó alvázas építésű, hátsókerék-meghajtású személyautó, mely Észak-Amerikában készült. Tartóssága és nagy méretei miatt az autó nagy népszerűségnek örvendett a flottavásárlók körében, gyakran alkalmazták és alkalmazzák őket ma is taxiként vagy rendőrautóként.

1955–1956[szerkesztés]

1955-ös Ford Crown Victoria

A Crown Victoria nevet először egy kétajtós, hatszemélyes kupé viselte, mely a Ford Fairlane-sorozat tagja volt. Abban különbözött a hagyományos Victoriától - mely egy szekérfajta után kapta a nevét -, hogy B-oszlopának vonalában egy rozsdamentes acélsáv futott végig a tetején, ezzel "megkoronázva" (a "crown" angolul koronát jelent) az autót. Ezt a változatot 1955 és 1956 között gyártották. Az 1956-os változat volt az egyik első kocsi, melyben megtalálható volt a Ford Lifeguard nevű biztonsági csomagja.[2]

Létezett egy Ford Crown Victoria Skyliner nevű változat is, melyen a tető első része plexiüvegből készült.[3] Ez azonban nem aratott túl nagy sikert, különösen a melegebb éghajlatú déli államokban, hiszen hamar felmelegedett a kocsi utastere és sem árnyékoló, sem légkondicionáló berendezés nem volt benne. Ezekből csak néhány készült és a legtöbbjük időközben Svédországba került, ahol az időjárás miatt jobban használhatók voltak.

LTD Crown Victoria[szerkesztés]

1979–1980[szerkesztés]

Fő riválisát, a Chevrolet Caprice-t két év lemaradással követve 1979-ben a Ford LTD méretei is csökkentek. Ez azt jelentette, hogy 381 milliméterrel rövidebb lett, mint az 1978-as változat és 254 milliméterrel rövidebb, mint az LTD II. Az újratervezett kocsi a Ford Panther nevű alvázára épült, a kisebb szélesség, hosszúság és súly miatt az autó jobban kezelhető és könnyebben manőverezhető lett, ami a korábbi LTD modellek egyik nagy hiányossága volt. Ezzel együtt az autó futásteljesítménye és fogyasztása is javult a változtatásoknak köszönhetően. Mivel a Panther-alváz lehetővé tette a jobb helykihasználást, a belsőtér méreteit nem kellett csökkenteni.

A Ford LTD eredetileg egy 4,9 literes és egy 5,8 literes V8-as motorral volt kapható. A leggazdagabb felszereltségű változat neve LTD Landau volt, de ez 1980-ban az LTD Crown Victoria elnevezés váltotta. Csakúgy, mint az 1950-es évekbeli Crown Victoria esetén, ennek a tetején is keresztülfutott egy rozsdamentes acélcsík a B-oszlop vonalában. 1981 és 1982 között az autó kapható volt egy 4,2 literes V8-as motorral is. Ez és az eggyel nagyobb 4,9 literes is változtatható torokméretű karburátorral készült, mely lehetővé tette a korábbi adatokhoz képest baráti, 11 literes fogyasztást. Ennél a rendszernél azonban komoly hátrány volt az összetettség és mozgó alkatrészek gyors kopása, ami miatt 110 ezer kilométerenként teljes körű felújításra szorultak. Az 1979 és 1980 között készült LTD-két többnyire háromsebességes automata sebességváltóval szerelték, de rendelhetők voltak négysebességes automatával is.

1983–1991[szerkesztés]

1983 utáni Ford LTD Crown Victoria

1983-ban az LTD-ből két különböző modell alakult ki. A Ford LTD nevű változat még kisebb lett és a Granada utódjává vált, míg a másik megtartotta elődje méreteit és LTD Crown Victoria néven önálló modellé vált. Csakúgy, mint a későbbi Crown Victoriákból, ezekből is gyakran készültek rendőrségi változatok. A hagyományos verzióba 5,0 literes injektoros V8-as motor került, míg a rendőrségibe 5,8 literes, változtatható torokméretű karburátorral ellátott V8-as. Az autó kombi karosszériával is kapható volt, az egyszínűre fényezett darabok neve LTD Crown Victoria maradt, de voltak faberakással díszített változatok is, ezek a Country Squire nevet kapták.

Az 1980-as évek során az LTD Crown Victoria több komolyabb változáson is átesett. 1983-ban központi üzemanyag-befecskendezéses, 5,0 liter-es V8-as motor került az újonnan bemutatott modellbe. Ezeket könnyű felismerni a sárvédőn elhelyezett "Electric Fuel Injection" (elektromos üzemanyag-befecskendezés) feliratról. 1986-ban megjelent a modernebb, szekvenciális üzemanyag-befecskendezéses változat, ezzel együtt a felirat is eltűnt a sárvédőről. 1987-ben befejeződött a kétajtós szedán verzió gyártása. Az LTD Crown Victoria testvérmodelljével, a Mercury Grand Marquisszal együtt áramvonalasabb külsőt kapott az 1988-as modellévben, majd 1990-ben új műszerfal, ajtókárpit és kormányoszlop került bele, az elektromos ablakemelő és a vezetőoldali légzsák pedig alapfelszereléssé vált. Ez volt az utolsó amerikai autó, melybe nyitható pillangóablak került.

Első generáció (1991–1997)[szerkesztés]

Első generáció
Gyártási adatok
Gyártó Ford Motor Company
Gyártás helye Melbourne
Gyártás éve 19911997
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 1991–94: 5395 mm
1995–97: 5385 mm
Szélesség 1976 mm
Magasság 1991–94: 1440 mm
1995–97: 1443 mm
Tömeg 1700 – 1746 kg[4][5]
Tengelytáv 2906 mm
Teljesítmény
Motor 4,6 literes, V8-as SOHC Modular
Váltó Négysebességes AOD automata
Négysebességes AODE automata
Négysebességes 4R70W automata
Max. sebesség 208

Előző Ford LTD Crown Victoria
Következő Ford Taurus
Kapcsolódó modellek
Mercury Grand Marquis
Lincoln Town Car
A Wikimédia Commons tartalmaz Első generáció témájú médiaállományokat.

1991–1994[szerkesztés]

1991 márciusában - 1992-es modellként - került bemutatásra az új Ford Crown Victoria, az LTD előtagot elhagyva. Ez már egy új formavilágú, kerekdedebb karosszériával és nyolc ablakkal készült autó volt, mely néhány elemében erősen emlékeztetett a szintén ez idő tájt debütált második generációs Taurusra. Az átalakított karosszériának köszönhetően a Crown Victoria légellenállási együtthatója 0,41-ről 0,34-re csökkent és felfüggesztése is komoly újításokon esett át.[6] Az új kocsi iránt akkora volt a kereslet, hogy a Ford az első 14 hónapban szüneteltette a flottaeladásokat, hogy a magánszemélyek megrendeléseit teljesíteni tudja.[7] A vásárlói ízlés változása miatt az LTD Crown Victoriához köthető Country Squire gyártása befejeződött, mivel a családos vásárlók inkább az Aerostar és az Explorer modelleket választották.

1993 és 1994 közötti Crown Victoria

Az 5,0 és 5,8 literes Windsor V8-as motorokat egy felső vezérműtengelyes, injektoros, 4,6 literes V8-as Modular-motor váltotta. A Mercury Grand Marquison és a Lincoln Town Caron kívül nem volt még egy olyan autó, mely ebben az árkategóriában ehhez hasonló motort kínált volna. Az 1991-es Lincoln Town Carban debütált új motorral az volt a Ford célja, hogy az 5,0 literesnél nagyobb teljesítményt, de kisebb fogyasztást érjen el. A Modular-motor könnyebb súlyának és az alumínium motorháztetőnek köszönhetően ezt sikerült is elérnie.[8] Az ABS és a kipörgésgátló extraként volt rendelhető a Crown Victoriához,[8] az első évben a vásárlók 60%-a vol hajlandó felárat fizetni ezekért a felszerelésekért.[6] Az alapfelszerelésnek számító vezetőoldali légzsák mellé az 1992-es modellév végétől utaslégzsák is rendelhető volt,[6] 1994-től pedig ez is alapfelszereléssé vált.[9]

A szakírók leggyakrabban a hűtőrács nélküli, Ford Taurushoz hasonló orrot kritizálták a Crown Victoria esetében, ezért az 1993 utáni modellekre már került hűtőrács. Ennek mindössze esztétikai értéke volt, mivel a hűtés a korábbi modellek esetében sem okozott gondot. Ugyanebben az évben a két hátsólámpa közé fényvisszaverő csík került.

Touring Sedan[szerkesztés]

1992-ben megjelent a sportos, Touring Sedan nevű változat, megnövekedett, 210 lóerős (157 kW) teljesítménnyel, dupla kipufogóval, szélesebb kerekekkel, hátsó légrugóval és a rendőrségi változathoz hasonló felfüggesztéssel a jobb irányíthatóság érdekében. Később sebességfüggő kormányzással és elektronikus sebességszabályozó nélkül is kapható volt ez a verzió, ami még a rendőrautó változat esetében sem volt elérhető.

A kocsihoz továbbá kéttónusú fényezés, bőrbelső, könnyűfém felni és az akkoriban elérhető minden extra járt. 1993-ban befejeződött a Touring Sedan gyártása, mivel a rendőrségi eladások fontosabbak voltak a gyártó számára. Létezett még egy Handling and Performance (kezelhetőség és teljesítmény) nevű változat is, mely nélkülözte a Touring Sedan luxusfelszereléseit.[6]

1994–1997[szerkesztés]

1995 utáni modell

1994-ben egy kisebb modellfrissítésen esett át a kocsi, mely során új hűtőrácsot, hátsólámpákat és megújult műszerfalat kapott. A hátsólámpák átalakítása miatt a hátsó rendszámtábla a lökhárítóról a két lámpa közé került. A vásárlók jobban fogadták a Crown Victoria változásait, mint a General Motors által megújított Chevrolet Caprice-t, melynek gyártása néhány éven belül be is fejeződött, így a Ford egyértelműen átvette az uralmat a nagyautók piacán az amerikai gyártók között.[10]

Az 1996-os modellévtől kétfajta felszereltségi csomag volt elérhető: az alap és az LX. Az ABS és a kipörgésgátló továbbra is csak a feláras változatban volt elérhető, a rejtett rádióantenna, a fűthető hátsóablak és a színezett üvegek azonban az alapfelszereltség részei lettek és innentől kezdve minden autóhoz egy darab univerzális kulcs járt, mely a kocsin lévő összes zárat nyitotta. Az LX modellekhez kapható volt automata klímavezérlés és JBL hangrendszer is.[11] 1997-ben kisebb változtatásokon esett át a kocsi a jobb manőverezhetőség és közvetlenebb kormányzás érdekében, majd 1998-ban bekövetkezett a generációváltás.[12]


Második generáció (1998–2011)[szerkesztés]

Második generáció
Gyártási adatok
Gyártó Ford Motor Company
Gyártás helye Melbourne
Gyártás éve 19982011
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 5385 mm
Szélesség 1963 mm
Magasság 1443 mm
Tömeg 1840 kg
Tengelytáv 2913 mm
Teljesítmény
Motor 4,6 literes, V8-as SOHC Modular
Váltó Négysebességes automata
Max. sebesség 208

Előző Ford LTD Crown Victoria
Következő Ford Taurus
Kapcsolódó modellek
Mercury Grand Marquis
Lincoln Town Car
Mercury Marauder
A Wikimédia Commons tartalmaz Második generáció témájú médiaállományokat.
1998 és 2002 között Crown Victoria LX

Az 1998-as modellévben mutatta be a Ford a Crown Victoria második - és egyben utolsó - generációját. Ez a változat már nem a Taurusra hasonlított, hanem a népszerűbb Mercury Grand Marquisszal osztozott sok dizájnelemében. A két kocsi külseje között mindössze annyi volt a különbség, hogy a Crown Victoria nagyobb fényszórókat, más lökhárítókat és szögletesebb hűtőrácsot kapott. Belsőterük a kormánytól eltekintve szinte teljesen egyforma volt.

A Crown Victoria második generációja új, négylengőkaros hátsó felfüggesztést kapott, Watt lengőkarokkal, melynek köszönhetően vontatási képessége romlott, úttartása és kezelhetősége viszont javult. A kocsi nagyobb fékeket is kapott, ami miatt 16 colos kerekek kerültek rá. A rendőrségi változatra az addigi teljes dísztárcsák helyett csak központi porvédő sapkák kerültek, az Explorerhez hasonlóan. A kocsi gyertyán ülő gyújtótekercses (coil-on-plug) gyújtást kapott a hagyományos gyertyakábeles helyett. Ezt a megoldást a Taurus SHO-tól kölcsönözte a Crown Victoria.

1999-ben három új szín jelent meg a választható fényezések között, az ABS pedig az alapfelszerelés része lett.[13] A következő évben a csomagtartó belsejébe biztonsági okokból egy vésznyitó került, a hátsó ülésekhez pedig gyermekülés-rögzítőket szereltek,[14] 2001-ben pedig állítható pedálokkal bővült a kínálat és a motor teljesítménye is megnőtt.[15] 2002-ben alapfelszereléssé váltak a gumiszőnyegek és a kárpitosmunka minősége is javult, az extralistára pedig felkerültek a fűthető külső tükrök.[16]

2003: Komoly mechanikai változtatások[szerkesztés]

A 2003-as modellévtől a karosszéria hidroformált acélból készült. Az első és a hátsó felfüggesztés is teljesen átalakult, mivel az 1960-as évek óta használt kétcsöves lengéscsillapítókat lecserélték a frissen feltalált egycsövesek. Előre emellett alumínium kormánykarok kerültek, a kormánymű pedig fogasléces lett a korábbi golyósoros megoldás helyett.[17] A hátsó felfüggesztésnél a lengéscsillapítók az alváz rácsain kívülre kerültek, ezzel javítva az autó kezelhetőségét és könnyebbé téve az alkatrészek cseréjét, mely különösen a rendőrautóknál volt előnyös. A motor teljesítménye tovább nőtt, mivel kopogásérzékelő szenzor került rá a hatékonyabb működés érdekében. Felárért rendelhetőek voltak olyan első ülések, melyekben beépített, a fejet és a testet védő légzsákok voltak.

Változások évről évre[szerkesztés]

2004-es Crown Victoria LX hátulról

2004-ben a Ford újrahangolta a sebességváltót a jobb gyorsulás érdekében és megújította a felárért rendelhető tetőkonzol kinézetét.[18] Az autóhoz rendelhetőek voltak ragasztott üvegek, melyek nehezebbé tették az ablakok betörését az autótolvajok számára, csökkentették a balesetek során keletkező üvegszilánkok által okozott sérülések veszélyét, csökkentették az út- és szélzajt, kiszűrték az UV-sugarakat és védték a belsőteret a hőtől.[19]

A Crown Victoria második generációjának karosszériája változatlan maradt, de néhány részlet azért változott a kocsi külsején az évek során. 2005-ben például a hátsó ablakkeretbe épített rádióantenna helyett korbácsantenna került a kocsi hátuljára. A 2005-ös modellek emellett új kormánykereket, elektromos gázpedált és analóg kilométerszámlálót kaptak, az extralistán pedig megjelent az elektromos napfénytető és a 6 CD-s hi-fi.[20]

2006-ban aztán ismét eltűnt a korbácsantenna és helyét a rejtett, hátsó ablakkeretbe rejtett antennák vették át. Emellett a műszerfal is átalakult, korszerűbb kilométeróra került rá és története során először a Crown Victoriához fordulatszámmérő is járt. Az LX modelleken alapfelszereléssé vált a fedélzeti számítógép, új extraként pedig egy modern riasztórendszert kínált a gyár.[21]

A 2007-es modellévre az LX Sport felszereltség kikerült a kínálatból, de nem sokkal később minden, eddig csak az LX Sportban elérhető extra hozzáférhető lett a Premium Sport-Handling and Performance csomagban.[22] A CD-s rádiósmagnó, a kulcs nélküli ajtónyitás és a nappali menetfény minden modell esetében az alapfelszereltség része lett.[23] Felárért cserébe oldallégzsák is kérhető volt a kocsihoz, a jobb utasvédelem érdekében oldalról történő ütközés esetén.[24]

2008–2011: Flottaeladások[szerkesztés]

Hosszított tengelytávú Crown Victoria New York-i taxiként

2007 januárja és szeptembere között mindössze 3000 Crown Victoria került magánszemélyekhez, míg testvérmodelljéből, a Mercury Grand Marquisból 38 280 darab fogyott ezalatt az idő alatt. 2007-ben az eladott Crown Victoriák 95%-a flottavásárlóknál talált gazdára,[25] ezért a 2008-as modellév kezdetével a kocsi csak az ő számukra maradt elérhető, a magánvásárlók piacán a Grand Marquis vette át a helyét,[26] kivéve a Közel-Keleten, ahol mindkét kocsi megvásárolható maradt a magánemberek számára is. 2007. június 21-én a modell lekerült a Ford magánvásárlóknak szóló honlapjáról, valószínűleg azért, hogy a gyár hatékonyabban népszerűsíthesse a 2008-as Ford Taurust. Mivel az autó már csak a flottavásárlók számára volt hozzáférhető, megszűntek az olyan különleges változatok, mint az LX Premium Sport and Handling és a Handling and Performance, így Észak-Amerikában az egyetlen dupla kipufogós Crown Victoria a rendőrségi verzió maradt.

A Ford a hírek szerint bejelentette, hogy 2009-ben megújítja a Crown Victoriát és a Mercury Grand Marquist is és az is szóba került, hogy 200 millió dollárt költ majd Kanadában gyártott autói korszerűsítésére.[27] Végül azonban semmilyen különleges változtatás nem történt a 2009-es Crown Victorián és a többi fejlesztésre sem került sor.[28]

2009-ben még egy változat, a Standard nevű alapmodell is kikerült a kínálatból, hogy a flottavásárlók kénytelenek legyenek legalább az LX felszereltségi csomagot megvenni. Annak érdekében, hogy az autót kelendőbbé tegye, a gyár ötküllős könnyűfém felniket adott hozzá, melyek korábban csak az LX Premium Sport and Handling csomaghoz jártak. Az addig használt kilencküllős kerekek a Közel-Keletre kerültek és az ottani LX modellekre szerelték őket. Az elektromos gázpedál és az oldallégzsák minden Crown Victoriában alapfelszerelés lett, ezzel egységesítve a kínálatot ebből a szempontból, így csökkentve a gyártási költségeket. Az Egyesült Államokban 2011 volt a Crown Victoria utolsó éve, mivel az autó nem felelt meg a szigorodó biztonsági előírásoknak az elektromos menetstabilizátor hiányában, így tilos volt folytatni eladásukat. A 2012-es modellévre készült darabok így mind exportálásra kerültek a Közel-Keletre.


A gyártás befejezése[szerkesztés]

Bár gyártása már befejeződött, az autó jelenleg is népszerű a taxitársaságok körében

A Crown Victoria hozzáférhetősége már 1999-ben elkezdett csökkenni, amikor a Ford megszüntette Mercury márkanév alatti autóinak árusítását Kanadában. Innentől kezdve az országban a Crown Victoria csak a flottavásárlók számára volt elérhető, a magánvásárlók piacán a Ford márkanév alatt árult Mercury Grand Marquis vette át a helyét. A 2007-es modellév után a Ford Taurus került a helyére. 2000-től kezdve a gyártás befejezéséig az Amerikai Egyesült Államokon kívül egyedül a Közel-Keleten - főképp Szaúd-Arábiában és Kuvaitban - volt megvásárolható a Crown Victoria magánszemélyek számára is.

A 2000-es évek elején a Ford kifejlesztette a Volvo alapokon nyugvó Five Hundredet, hogy leváltsa a Crown Victoriát a magánvásárlók piacán. Mivel azonban a gyár a továbbiakban is biztosítani szerette volna dominanciáját az olyan flottavásárlók körében, mint a rendőrség és a taxivállalatok, az autó gyártása tovább folytatódott. Azok számára, akik magánvásárlóként egy hátsókerék-meghajtású nagyautóra vágytak, elsősorban a Mercury Grand Marquist ajánlotta a Ford, aminek köszönhetően alaposan megcsappant Crown Victoriák eladása a magánvásárlók piacán. Miután a Five Hundredet megújították és 2008-tól kezdve Ford Taurusként árulták tovább, a Fordnál megszületett a döntés, miszerint a Crown Victoria gyártását hamarosan teljesen befejezik. A Crown Victoria, a Mercury Grand Marquis és a Lincoln Town Car gyártásának befejezését végül 2011 végére tűzte ki a gyár. A magánvásárlók között a Ford Taurust és a Lincoln MKS-t kínálták azoknak, akik a jövőben nagyautót szerettek volna vásárolni, míg a Ford Crown Victoria Police Interceptor a Ford Taurus Police Interceptort ajánlotta a rendőrség figyelmébe a Ford. A taxitársaságokat is megpróbálta rávanni a gyár, hogy a Crown Victoriák helyett használják a Ford Transit Connect taxiváltozatát,[29] de a cégek túlnyomó többsége nem volt hajlandó a kisebb autóra váltani. Kipróbálás után sok sofőr és utas panaszkodott rázósabb, kényelmetlenebb utazásra és kicsi hátsó lábtérre.[30]

A 2011. augusztus 31. után gyártott Crown Victoriák 2012-es modellnek számítanak, a 2012-es modellévtől pedig az amerikai biztonsági előírások kötelezővé tették minden új autó esetében az elektromos menetstabilizátort.[31] Ennek hiányában a Crown Victoriát tilos volt a továbbiakban az Egyesült Államok kereskedéseiben árulni, így minden ezután készült modell exportálásra került. Az utolsó darab 2011. szeptember 15-én gördült le a gyártósorról és végül Szaúd-Arábiába került.[32] Miután a Ford befejezte a Panther-alvázra épülő modelljei gyártását, a kanadai St. Thomas üzem bezárt, ezzel több ezer ember maradt munka nélkül.[33]

A külföldi piacokon[szerkesztés]

Kanada[szerkesztés]

1999 volt az utolsó év, amikor Kanadában magánszemélyek újonnan megvásárolhatták a Crown Victoriát. Ezután csak rendőrautó és taxi változatban volt elérhető a kocsi az országban.[34] Időnként előfordult, hogy Amerikából behozott használt, 2000 utáni modelleket is kínáltak a kereskedések és a flottákból leselejtezett rendőrautók és taxik is megvásárolhatók voltak árveréseken.[35] A Mercury Grand Marquis és a Lincoln Town Car árusítása azonban tovább folytatódott. A 2008-as modellévtől már csak utóbbi volt elérhető a Ford és Lincoln kereskedésekben.

Közel-Kelet[szerkesztés]

A nagyméretű amerikai szedánok már hosszú ideje tagjai a közel-keleti országok gépkocsiparkjának. Miután a Chevrolet Caprice gyártása 1996-ban befejeződött, a nagyautóra vágyók legfőképpen a Crown Victoria és a Mercury Grand Marquis közül választottak. A General Motors szeretett volna ismét komoly bevételeket generálni a közel-keleti piacokon, ezért 1999-ben visszatért a Holden Caprice-szal, de a Ford Panther-alvázra épülő autói továbbra is népszerűek maradtak, különösen Kuvaitban és Szaúd-Arábiában.

Modellek és felszereltségek[szerkesztés]

A Közel-Kelet országaiban a For Crown Victoria a következő felszereltségi csomagokban volt kapható:

Crown Victoriák egy kuvaiti kerekedésben
  • Standard
  • Sport
  • Standard Long-Wheelbase
  • LX
  • LX Sport

Kuvaitban a piac kis mérete miatt a kereskedők úgy döntöttek, hogy inkább a jobb eladási adatokat produkáló Mercury Grand Marquisra koncentrálnak, ezért 2000 után a Crown Victoriából már csak a Standard és a Standard Long-Wheelbase nevű változat volt elérhető.

A különböző extrák és felszereltségek országról-országra változtak, de a következők többnyire minden közel-keleti országban az alapfelszereltség részei voltak a 2011-es modellévben:

  • Dupla kipufogórendszer (kivéve a hosszú tengelytávú Standard Long-Wheelbase modellnél)
  • 17 colos, ötküllős alumínium felnik, P235/55HR17 méretű négyévszakos gumiabroncsokkal (az LX modelleken 16 colos, kilencküllős alumínium felnik, P225/60VR16 méretű négyévszakos gumiabroncsokkal)
  • Kulcs nélküli ajtónyitás (kivéve a Standard Long-Wheelbase modellnél)
  • 40/20/40 arányban osztott hátsóülés, hátsó szellőzők, nyolcféleképpen állítható elektromos vezetőülés, négyféleképpen állítható manuális utasülés (az LX Sport modellhez nem jártak hátsó szellőzők)
  • Sebességszabályozás
  • AM/FM rádió, kazetta- és CD-lejátszóval. (a Standar Long-Wheelbase modellhez nem járt CD-lejátszó).

A Crown Victoriához öt évre vagy 200 ezer kilométerre szóló garanciát vállaltak a helyi kereskedők. A Standard és a Standard Long-Wheelbase változatokhoz rendelhető volt a rendőrautókról ismert vezetőoldali pásztázófény. A Sport és az LX Sport modelleken alapfelszerelés volt a Mercury Marauder hátsó légterelő szárnya, míg a Standard és az LX verziókhoz extraként rendelhető volt. A 2007-es modellévtől a Sport, LX és LX Sport felszereltségekhez rendelhető volt egy DVD-lejátszó szórakoztató rendszer, mely az Export DVD Entertainment System nevet kapta.

Az amerikai modellek esetében Handling and Performance Package nevű sportcsomag a Közel-Keleten Export Handling Package-ként (EHP) szerepelt. A különbség annyi volt, hogy eltérő volt a két változat differenciálművének áttétele és, hogy a közel-keleti országokban a dupla kipufogórendszer az alapfelszereltség része volt. Az EHP csomag a sportosságot és a jobb kezelhetőséget szolgáló futómű beállításokat tartalmazott, nagyobb keresztstabilizátorral. A Sport és az LX Sport modellek esetében az EHP csomag az alapfelszereltség része volt, míg az LX-hez felárrt cserébe volt rendelhető. A Standard és a Standard Long-Wheelbase változatokhoz egyáltalán nem lehetett megrendelni ezt a csomagot.

2008 "Special Edition"[szerkesztés]

A Special Edition háromcsíkos hűtőrácsa

Mivel a második generációs Crown Victoria 1998-as bemutatása óta nem történt jelentősebb változtatás a kocsi külsejét illetően, a Ford 2008-ban egy új, főleg külső kiegészítőket kínáló csomag, a Special Edition bevezetésével szerette volna fenntartani közel-keleti vásárlói figyelmét. A Special Edition csomag csak a Standard, azaz az alapmodellhez volt kérhető és a következő extrákat nyújtotta:

  • Új, háromcsíkos hűtőrács
  • Mercury Marauder hátsó szárny
  • Krómcsík az első rendszám alatt a lökhárítón
  • Krómcsík a csomagtartófedélen, a Ford embléma alatt
  • "Special Edition" felirat az első sárvédőkőn, a csomagtartófedélen és a műszerfalon
  • Kazetta és CD lejátszására alkalmas prémium fejegység

A fentieken kívül a Special Edition változatok teljesen megegyeztek a Standard modellekkel. Kuvaitban az ilyen kocsik kizárólag fekete színben voltak kaphatóak és átszámítva körülbelül 5 millió forintba kerültek.

Különleges változatok[szerkesztés]

Police Interceptor (1998–2011)[szerkesztés]

Ford Crown Victoria Police Interceptor

Az első generációs Crown Victoriából készült rendőrautók a Crown Victoria P71 nevet viselték, a második generáció megjelenésével azonban ez Crown Victoria Police Interceptor-ra (rendőrségi elfogó) változott. A Police Interceptor felirat fel is került a kocsik hátuljára, kivéve a Street Appearance csomagban készülő, civil autónak álcázott változatokban, azokon a Crown Victoria felirat volt látható, a hagyományos modellekhez hasonlóan. A Police Interceptorok fekete hűtőrácsot és fekete gallytörőket kaptak, és a csomagtartófedél alsó része is fekete lett a két hátsólámpa között. A 2000 utáni modelleken a hátsólámpák alá is egy fekete csík került az addigi krómsáv helyére. Az 1999 és 2000 közötti változatok ugyanazt a hűtőmaszkot kapták, mint a hétköznapi Crown Victoriák, csak fekete változatban, 2001-től azonban egyedi, méhsejt mintázatú hűtőrács került rájuk.

Ezek mellett a Police Interceptor változatokat műszaki szempontból is felkészítették a keményebb igénybevételre és az újabb modellek különleges biztonsági kiegészítőket is kaptak a kilyukadó üzemanyagtartály okozta veszély elhárítására. A Crown Victoria Police Interceptor jelenleg is kedvelt modell sok amerikai város rendőrségénél megbízhatósága miatt. Amikor biztossá vált, hogy gyártása 2011-ben befejeződik,[36] sok város, például a texasi Austin nagy mennyiségben rendelt a rendőri flottájába Crown Victoriákat.[37]

Hosszú tengelytávú változat (2002–2011)[szerkesztés]

2002-ben a Ford bemutatta a Crown Victoria hosszított tengelytávú változatát, mely az észak-amerikai piacokon kizárólag a flottavásárlók számára volt elérhető. Leggyakrabban a taxivállalatok rendeltek belőle. A kocsi tengelytávja 152 mm-rel volt nagyobb, mint a hagyományos változaté, köszönhetően az új alváznak és a hosszabb karosszériának. Ebből a verzióból nem készült Police Interceptor, de 2002 és 2004 között a rendőrség is megvehette Street Appearance csomagban, azaz civil autónak álcázva.

A Közel-Keleten a Crown Victoria és a Mercury Grand Marquis hosszított tengelytávú változata is hozzáférhető volt a magánvásárlók számára is.

Biztonsági és műszaki kockázatok[szerkesztés]

Üzemanyagtank[szerkesztés]

A Crown Victoriát a maga idejében meglehetősen biztonságos autónak tartották, de az 1990-es és a 2000-es években több per is indult a Ford ellen, mivel a Crown Victoria és testvérmodelljei tankja nagy erejű ütközés esetén hajlamos volt elrepedni, ami üzemanyag-szivárgást, ezzel együtt tűz- és életveszélyt okozott. Erre akkor volt a legnagyobb esély, ha a kocsit hátulról érte nagy ütés, aminek a Crown Victoria esetében az átlagosnál nagyobb volt a veszélye a gyakori rendőrségi használat miatt, hiszen a rendőrautóknak gyakran kell nagy sebességgel közlekedniük és szabálytalanul közlekedő autókat megállásra bírniuk. Ráadásul közúti igazoltatásnál az amerikai szabályok szerint a megállított járműhöz képest kijjebb, az úthoz közelebb kell leparkolniuk, hogy védjék azt a forgalomtól.

A kockázatot tovább növelte, hogy a rendőrségi átalakítások miatt gyakran átfúrásra került a kocsi csomagtartójának belseje. A fúrások során előfordult, hogy megsérült a tank, ráadásul a különleges felszerelések rögzítésekor használt csavarok is könnyedén átlyukaszthatták azt egy hátulról történő ütközés esetén. Mindemellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az olyan, nem rögzített felszerelések, mint például egy kerékkulcs szintén könnyedén elszabadulhatnak a csomagtartón belül és akár ezek is felsérthetik a tartályt ütközés esetén. A Ford először egyetlen védőlemezt kínált megoldásként, majd visszahívta a kocsikat és biztonságosabbá tételük érdekében megjelölte azokat a pontokat a csomagtartó belsejében, ahol nem ajánlatos fúrni és több helyen is kevlar védőlemezeket helyezett el, ráadásul a csomagtartó bélése is kevlar-alapú lett.[38] A 2005 utáni Police Interceptor modellekbe beépített tűzoltókészülék is került, de a Ford felhívta a figyelmet arra, hogy a túl nagy mennyiségű üzemanyag-szivárgás vagy túl erős ütközés esetén ezt sem nyújt száz százalékos védelmet.

Bár a Fordot többször is beperelték tűzesettel járó balesetek kapcsán, a Crown Victoriával kapcsolatos esetekben egyszer sem találták bűnösnek.

Hibás szívócsonk[szerkesztés]

Az 1996 és 2001 közötti modellek szívócsonkja teljes mértékben kompozitanyagokból készült és hajlamos volt az elrepedésre, ami a hűtőfolyadék szivárgását okozta. 2002-től újfajta szívócsonkot kaptak az autók, ami megoldotta a problémát, de a korábbi modellek gyakori hibája miatt perbe fogták a Fordot. 2005. december 17-én született megegyezés, melynek értelmében a Ford kártalanítást vállalt azoknak, akik 90 napon belül jelentkeztek. Emellett a tulajdonosoknak lehetőségük volt lecseréltetni régi szívócsonkjukat az újra és a gyár minden a kérdéses időszakban gyártott és eladott modellje garanciáját automatikusan meghosszabbította hét évre a vásárlás időpontjától számítva. Az eset a Crown Victoria testvérmodelljeire, a Mercury Grand Marquisra és a Lincoln Town Carra is vonatkozott néhány más autó mellett.

Források[szerkesztés]

  1. As Crown Vic bows out, police ponder new options. Ottawacitizen.com, 2011. augusztus 30. [2011. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  2. Directory Index: Ford/1956 Ford/1956_Ford_Fairlane_Victoria_Brochure. Oldcarbrochures.com. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  3. Directory Index: Ford/1955_Ford/1955_Ford_Brochure. Oldcarbrochures.com. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  4. Archivált másolat. [2013. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  5. Archivált másolat. [2015. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  6. a b c d , pp. 21–23
  7. Schuon, Marshall. „ABOUT CARS; Ford Caps Its Line of Crown Victorias”, The New York Times, 1992. május 31. 
  8. a b , pp. 99–102
  9. „Crown Victoria earns top ranking”, The Daily Courier, 1994. március 27., 10C. oldal 
  10. Haas, Al. „Unusual suspect turns up in this police lineup of cars”, The Philadelphia Inquirer, 2000. június 22.. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. március 23.) 
  11. 1996 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  12. 1997 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  13. 1999 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2007. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  14. 2000 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2006. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  15. 2001 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  16. 2002 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  17. 2005 Ford Crown Victoria Overview. AOL. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  18. 2004 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  19. 2004 Ford Crown Victoria Overview. AOL. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  20. 2005 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  21. 2006 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  22. 2007 Ford Crown Victoria Overview. AOL. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  23. 2007 Ford Crown Victoria Overview. MSN. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  24. Ford Crown Victoria 2007-08 models mfg. after July 2006. Iihs.org, 2008. november 25. [2010. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  25. Webster, Sarah A.. „Way Forward doesn't include Crown Vic: Dealers will no longer sell the Ford Crown Victoria”, Detroit Free Press, 2007. október 31.. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. március 23.) 
  26. Ford Crown Victoria RIP. The Truth About Cars. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  27. Ford Future Products Update Archiválva 2008. január 1-i dátummal a Wayback Machine-ben AutoWeek. Hozzáférés ideje: February 20, 2008.
  28. Ford Fleet Showroom - 2009 Crown Victoria Archiválva 2011. október 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Ford. Hozzáférés ideje: May 17, 2009
  29. A Taxi Trend: Ford Transit Connect Compressed Natural Gas Taxis Heading to Los Angeles and Chicago Archiválva 2011. június 19-i dátummal a Wayback Machine-ben - Ford Media Press Release - 2011. június 16.
  30. Michael M. Grynbaum. „Two Car Models, New York Emblems, Discontinued”, New York Times, 2010. június 25. (Hozzáférés ideje: 2014. március 23.) 
  31. NHTSA Electronic Stability Control (ESC) Final Rule Archiválva 2016. szeptember 18-i dátummal a Wayback Machine-ben NHTSA Electronic Stability Control (ESC) Final Rule
  32. The Last Crown Vic Rolls (but Not as a New York Cab) The New York Times.com - 2011. szeptember 15.
  33. 150 Ford Workers To Be Laid Off | WKBW News 7: News, Sports, Weather | Buffalo, NY | Business. Wkbw.com, 2011. június 11. [2012. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  34. Lai, Eric. „Why sell Crown Vic only to fleets up here?”, Toronto Star, 2007. április 7.. [2008. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. március 23.) 
  35. Horsey, Jen. „Crowning Glory”, The Globe and Mail, 2008. augusztus 25.. [2008. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. március 23.) 
  36. Ford Announces Development Of All-New Police Interceptor For Law Enforcement Use Nationwide | Ford Motor Company Newsroom. Media.ford.com, 2009. november 13. [2011. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  37. Austin police ask for $4.5 million to stock up on Crown Victorias. Statesman.com. [2011. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 23.)
  38. Kiley, David. „Police car fires not Crown Vic's fault”, USA Today, 2002. április 10. (Hozzáférés ideje: 2014. március 23.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Ford Crown Victoria
A Wikimédia Commons tartalmaz Ford Crown Victoria témájú médiaállományokat.