Ferrari 150° Italia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferrari 150° Italia
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóScuderia Ferrari
ElőzőFerrari F10
KövetkezőFerrari F2012
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas/alumínium kompozit anyagból készített, préselt méhsejt szerkezetű anyag
Első felfüggesztéstolórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorFerrari Type 056, 2,4 literes V8-as szívómotor + KERS
VáltóFerrari 7 fokozatú sebességváltó, plusz egy hátrameneti fokozat
Tömeg640 kg
ÜzemanyagShell V-Power
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Scuderia Ferrari
Pilóták5. ESP Fernando Alonso
6. BRA Felipe Massa
Első versenyAUS 2011-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyBRA 2011-es Formula–1 brazil nagydíj
Futott versenyek19
Győzelmek1
Dobogós helyezések10
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök3

A Ferrari 150° Italia a Scuderia Ferrari által épített Formula-1-es versenyautó, melyet a 2011-es bajnokságban használt a csapat. Pilótái a második közös idényüket kezdő Fernando Alonso és Felipe Massa voltak. Az autó a nevét Olaszország egyesítésének 150. évfordulója alkalmából kapta, azonban a korábban választott F-150 elnevezést nem használhatták, mert az a Ford Motor Company védjegye.[1] (Magyarországon is a Ford cég lajstromozott védjegye.)[2]

A szezon[szerkesztés]

Az előző évi remek teljesítményhez képest meglepő volt a Ferrari tempójának a hiánya, különösen az időmérő edzéseken. Alonso és Massa másfél-két másodperccel voltak elmaradva Ausztráliában a pole pozíciós Sebastian Vetteltől. A versenyeken aztán szépen teljesítettek, de az eleve rossz startpozíció miatt nagyon messzire nem juthattak: Alonso negyedik, Massa hetedik lett. Az első három verseny után dobogós helyezés nélkül, a konstruktőrök közt harmadik helyen, már 55 pont lemaradásban álltak a Red Bull mögött. Törökországban aztán Alonso megszerezte harmadik helyével az első dobogós pozíciót, míg Massa csak szenvedett.

Spanyolországban Alonso a negyedik helyről indult, viszont hamar az élre állt. A versenytempó hiánya miatt aztán elkezdett visszaesni, majd amikor kemény keverékű gumikra váltott, a helyzet még rosszabb lett. Alonso az ötödik helyen fejezte be a versenyt, de úgy, hogy körhátrányba került a győztes Vetteltől. Aldo Costát, a technikai igazgatót a verseny után el is bocsátotta a csapat.

Monacóban a rossz időmérő után Alonso szép versenyt futott, és ha a futam vége felé egy versenybaleset nem akadályozta volna, akár a győzelmet is megszerezhette volna, így viszont be kellett érnie a második hellyel. Kanadában aztán az időmérő is jól sikerült (második-harmadik hely), de a rossz versenykörülmények miatt Alonso kiesett, Massa pedig csak hatodik lett. Időközben az FIA betiltott pár technikát, amelyet főként a rivális Red Bull és McLaren csapatok használtak, így a Ferrari formája kissé javult. Valenciában Alonso már második lett, majd a Brit Nagydíjat meg is tudták nyerni, jókora, 15 másodperces előnnyel. Ennek az is az oka volt, hogy a futam előtt betiltották a befújt diffúzorokat, amely tiltást a futam után fel is oldottak. Futamot az évben már nem is sikerült nyerniük, Alonso még öt dobogós helyezést ért el, Massa pedig még ennyit sem, így a csapat a 3. helyen zárta a világbajnokságot. Alonso a negyedik helyet érte el, ami az előző évi jó teljesítményhez képest kiábrándító volt.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Pontok Helyezés
2011 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari 056 P AUS MAL CHN TUR ESP MON CAN EUR GBR GER HUN BEL ITA SIN JPN KOR IND ABU BRA 375 3.
Fernando Alonso 4 6 7 3 5 2 KI 2 1 2 3 4 3 4 2 5 3 2 4
Felipe Massa 7 5 6 11 KI KI 6 5 5 5 6 8 6 9 7 6 KI 5 5

Félkövérrel jelölve a pole pozíció, dőlt betűvel a leggyorsabb kör.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ferrari 150° Italia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. The Horse Whisperer - The name changes but not the sense. web.archive.org, 2013. november 5. [2013. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
  2. http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU