AVE Lanzadera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AVE Lanzadera
Adatok
Ország Spanyolország
Típusvasúti szolgáltatás
Nyomtávolság
Üzemeltető
ÜzemeltetőRenfe Operadora
SablonWikidataSegítség

Az AVE Lanzadera a spanyol Renfe Operadora közepes távolságú vasúti személyszállító szolgáltatása, amelynek vonalai részben normál nyomtávolságú nagysebességű, részben széles nyomtávolságú hagyományos vasútvonalakon közlekednek.

A nyomtávolság különbsége miatt mindkét vágánytípus váltása között nyomtávváltót használnak. A járatokat a RENFE 121 sorozatú motorvonataival szolgálják ki, amely egy közepes távolságú, nagysebességű és nyomtáv váltásra is képes járműtípus. Ez a szolgáltatás igénybe vehető a mozgáskorlátozottak számára is, a járatokon légkondicionáló üzemel és csak helyfoglalással együtt lehet jegyet váltani rá.

Korábban az AVE Lanzadera nevet a RENFE 121 sorozattal kiszolgált járatoknak, amelyek csak nagysebességű vonalakon közlekedtek, jelenleg ezek a szolgáltatások az Avant kategóriába vannak besorolva.

Vonalak[szerkesztés]

Jelenleg az AVE Lanzadera csak egy vonalon közlekedik:

AVE Lanzadera vonal
Útvonal Kiindulási állomás Útvonal Nyomtávváló állomás Nagysebességű szakasz Nyomtávváló állomás Hagyományos vasútvonal Végállomás
76 Cádiz San Fernando-Bahía Sur · Puerto de Santa María · Jerez de la Frontera · Lebrija · Dos Hermanas · Sevilla-Santa Justa Majarabique nyomtávváltó-állomás Córdoba-Central Alcolea nyomtávváltó-állomás Villa del Río · Andújar · Espeluy Jaén

Források[szerkesztés]