Ibériai nyomtávolság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1668 mm-es vasúti pálya Spanyolországban
fonódott vágány Barcelona közelében
Fonódott nagysebességű vasútvonal a Zaragoza–Huesca nagysebességű vasútvonalon
Nyomtávváltó berendezés

Az ibériai nyomtávolság vagy 1668 mm-es nyomtávolság (spanyolul: ancho ibérico vagy trocha ibérica, portugálul: bitola ibérica) egy vasúti nyomtávolság, mely 233 mm-rel szélesebb az 1435 mm-es normál nyomtávolságnál. Spanyolországban és Portugáliában alkalmazzák. Ez a második legszélesebb a széles körben használt nyomtávolságok között.

A nyomtávolság végleges meghatározása 1955-ben történt,[1] amikor Spanyolország és Portugália egységesítette vasúthálózatukat. A korábbi spanyol nyomtávolság 1672 mm (5 láb 5 13⁄16 hüvelyk vagy 6 kasztíliai láb) volt, míg a portugál kezdetben normál 1435 mm (4 láb 8 és fél hüvelyk), majd később 1664 mm (5 láb 5 és fél hüvelyk vagy öt portugál láb) volt. A spanyol 1672 mm és a portugál 1664 mm közötti 8 mm még lehetővé tette a két ország vasúti kocsijainak kölcsönös átjárhatóságát.[2]

A két ország szélesebb nyomtávolsága jelentősen megnehezítette az Európa többi országa felé történő közlekedést. A spanyol–francia határon az árukat át kellett rakodni, később a kocsik tengelyeit átszerelték. A Talgo fejlesztette ki a világon az első, menet közbeni nyomtávváltásra alkalmas vasúti kocsijait is, majd később az ehhez használható vonófejeket („mozdonyokat”) is.

A szélesebb vasút nem csak a nemzetközi forgalmat nehezíti, hanem a járműbeszerzéseket is, ugyanis nem minden gyártó készíti el termékeinek szélesebb nyomtávolságú változatát is. A használt vasúti járművek továbbértékesítése is nehezebb, mivel a világon csak kevés országban van 1668 mm-es vasúthálózat.

Normál nyomtávolság[szerkesztés]

Spanyolország első nagysebességű vasútvonala Madrid és Sevilla között már az európai normál nyomtávolsággal épült ki és a későbbi vasútvonalak is ezt a szabványt követték. Ezért több városban is nyomtávváltó-berendezéseket kellett telepíteni, hogy a távolsági vonatok a normál pályával nem elérhető városok felé is tovább tudjanak közlekedni.

A normál nyomtávolsággal kiépülő nagysebességű vasúthálózat miatt a meglévő vasútállomásokat is úgy kellett bővíteni, hogy mind a két fajta nyomtávolságú vonatokat fogadni tudja.

2010-ben készült el a LGV Perpignan–Figueres nagysebességű vonal, ezzel lehetővé vált, hogy a TGV szerelvények Spanyolország területére léphessenek nyomtávváltás nélkül. Ám ez még csak a határ közelében lévő megállót jelentett, a tényleges kapcsolatot a Madrid–Barcelona nagysebességű vasútvonal Figuresig történő továbbépítése hozta létre. 2013 decembere óta így Párizs és Madrid között kiépült a normál nyomtávolságú nemzetközi kapcsolat is.

Egyéb nyomtávolságok[szerkesztés]

Az országban több magánvasút is keskenyebb nyomtávolságot épített ki, tovább nehezítve ezzel az egységes vasúti közlekedés kialakulását.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:1668 mm track gauge
A Wikimédia Commons tartalmaz Ibériai nyomtávolság témájú médiaállományokat.
  1. 1955
  2. The gauge of the early Portuguese lines built to the "English" (later: international) gauge was subsequently altered to Iberian to ensure interoperability – Assim, em 20 de Junho de 1860, funda a Companhia Real dos Caminhos de Ferro Portugueses que se propõe explorar as Linhas do Norte e do Leste e as linhas de que posteriormente obtivesse concessão. Thus, on June 20, 1860, founded the Society of Real Caminhos de Ferro Portugueses it proposes to exploit the lines of North and the East and the lines that subsequently obtain concession. De imediato a Companhia Real muda a bitola (1,44 metros) da linha já construída entre Lisboa e Asseca (68 Km.), passando-a para a bitola ibérica, com 1,67 metros, sem haver qualquer interrupção no serviço ferroviário. From immediate changes to the Company Real gauge (1.44 m) of the line already built between Lisbon and of Asseca (68 km), passing it to gauge the Iberian, with 1.67 metres, without any interruption in rail service. [1] Archiválva 2008. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben [2] Archiválva 2008. március 27-i dátummal a Wayback Machine-ben.