George Stephenson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Stephenson
GeorgeStephenson.PNG
George Stephenson
Született 1781. június 9.
Wylam (Anglia)
Elhunyt 1848. augusztus 12. (67 évesen)
Derbyshire (Anglia)
Nemzetisége angol
Gyermekei Robert Stephenson
Foglalkozása mérnök
Építőmérnök
Beceneve a tökéletesített gőzmozdony feltalálója

George Stephenson (Wylam, 1781. június 9.Derbyshire, 1848. augusztus 12.) angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője. Gőzmozdonya 1435 mm-es nyomtávval rendelkezett (4 lábhüvelyk), ami a mai normál nyomtáv szabványa. A világ vasúthálózatainak több mint 60%-a ezt alkalmazza.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1781. június 9-én egy szegény bányász második fiaként látta meg a napvilágot Wylam városban. Apja bányában dolgozott, a vizet kiszivattyúzó gőzgépet kezelte, így a fiú útja is a mélybe vezetett, ahol hamar megismerkedett a gőzmasinával. Hamarosan kísérletezésbe kezdett, az 1815-ben konstruált biztonsági bányászlámpa után olyan gőzhajtású jármű tervezésébe fogott, amely az akkoriban feltalált, peremmel ellátott öntöttvas síneken teherszállításra is alkalmas.

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rocket mozdony reprodukciója Londonban

Első "műve", az 1815-ben készült Blücher ugyan mai szemmel kezdetlegesnek tűnik, de ez volt az első olyan jármű, amely a Stephenson által úttörőként alkalmazott peremes kerekeinek köszönhetően a síneken maradt, és 4 kilométeres óránkénti sebességgel 30 tonna súlyt tudott elvontatni.

Az első gőzmozdony és vasútvonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az új gőzmozdony 1825 őszén debütált a Stockton–Darlington-vasútvonalon. A vonal 40 kilométeres volt. A gőzmozdonyt szénnel, valamint búzával fűtötték. A szerelvény 38 kocsiból állt, és mintegy 600 utas volt rajta. A mozdony a Locomotion nevet kapta.

Gyermekei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

George Stephensonnak két gyermeke született.

Robert 1803. október 16-án született. 1829. június 17-én feleségül vette Frances Sandersont, John Sanderson lányát. Robert gyermektelenül halt meg 1859-ben.

Lánya 1805-ben született, de hetekkel később elhunyt.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Stephenson témájú médiaállományokat.