Richard Arkwright

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sir Richard Arkwright. Mather Brown festménye, New Britain Museum of American Art

Sir Richard Arkwright (Preston, Lancashire, 1732. december 23.[Jegyzet 1]Cromford, Derbyshire 1792. augusztus 3.) angol vállalkozó, a mai szárnyas orsóval működő előfonógép elődjének feltalálója és a kártológép tökéletesítője.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Richard Arkwright, egy szabómester fia, a család tizenharmadik gyermekeként született az angliai Prestonban, Lancashire grófságban. Szülei nem engedhették meg maguknak, hogy iskolába járassák, unokatestvérétől tanult meg írni és olvasni. Kitanulta a borbélymesterséget és a parókakészítést, és az 1750-es években saját üzletet nyitott. Feltalált egy eljárást a parókák vízálló színezésére, aminek révén szép vagyonra tett szert. Ebből volt pénze arra, hogy a fonógéppel kísérletezzen. John Kay órásmesterrel társulva 1769-ben szabadalmaztatta a gépét, amely voltaképpen a rokka szárnyas orsóját gépesítette[1] és egyúttal két hengerpár között megvalósította a fonal nyújtását (vékonyítását) is.[2] Gépével a kézi fonáshoz képest sokkal olcsóbban tudta előállítani a fonalat az akkoriban nagyon keresett pamutvásznak készítéséhez.

Arkwright tökéletesítette a Lewis Paul által 1748-ban szabadalmaztatott kártológépet[1], amellyel a pamutszál-halmazt elemiszálaira bontotta és párhuzamosította, ezzel nagymértékben megjavítva az ebből készült fonal minőségét.

Arkwright, néhány más vállalkozóval társulva, Nottinghamben, a harisnyagyártás központjában egy fonalgyárat alapított, ahol saját szerkesztésű fonógépeit lovakkal hajtotta. 1771-ben Cromfordban alapított gyárában már vízikerék-hajtást alkalmazott (innen ered ennek a gépnek "water frame" – a magyar szakirodalomban "water-orsó" – elnevezése), majd további, ugyancsak vízhajtásra berendezett fonógyárakat alapított az ország több városában, sőt Skóciában is. Őt tekintik a modern gyári munka megteremtőjének és találmányait az ipari forradalom “katalizátorának”.[3]

Arkwright a fonalgyártással összefüggésben számos megoldást szabadalmaztatott, amelynek eredetiségét azonban már akkor is vitatták. Emiatt különböző perekbe bonyolódott, amelyeket azoban elveszített és végül 1785-ben valamennyi szabadalmát érvénytelenítették.[3]

Megjegyzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Egyes források R. Arkwright születési adatát az Angliában 1752-ig használt Julianus-naptár szerint adják meg ("Old Style") és születési dátumát 1732. december 23-ban jelölik meg.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Endrei Walter. A textilipar története.. Tankönyvkiadó, Budapest (1974) 
  2. Richard Arkwright. (Hozzáférés: 2010. július 27.)
  3. ^ a b Richard Arkwright. (Hozzáférés: 2010. július 27.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]