Zoé bizánci császárnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zoé
Zoé császárnő mozaikja a Hagia Szophiában
Zoé császárnő mozaikja a Hagia Szophiában

Bizánci császárnő
Uralkodási ideje
1042. április 19. – 1042. június 11.
Elődje V. Mihály
Utódja bizánci császár
Életrajzi adatok
Született 978
Konstantinápoly
Elhunyt 1050. júniusa (72 évesen)
Konstantinápoly
Nyughelye Szent Apostolok templom, Konstantinápoly
Házastársa III. Rómanosz
IV. Mihály
IX. Konstantin
Édesapja VIII. Kónsztantinosz bizánci császár
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zoé témájú médiaállományokat.

Zoé, eredetileg görögül Zóé (9781050 júniusa) a Bizánci Birodalom császárnője (uralkodott 1028. november 15-től haláláig), VIII. Konstantin idősebbik lánya, III. Rómanosz, IV. Mihály, V. Mihály, Theodóra és IX. Konstantin társuralkodója volt.

Zoé és Theodóra közös solidusa 1042-ből

Apja halála előtt három nappal, 1028. november 12-én házasították össze Rómanosz Argürosz konstantinápolyi eparkhosszal, aki egymaga gyakorolta a hatalmat Konstantin elhunytát követően. Rómanosz és az idős Zoé házassága boldogtalan volt, a császár hamarosan elhidegült tőle, és a rendelkezésére álló pénzösszegeket is igyekezett megnyirbálni. Ezt kihasználva egy intrikus eunuch, Jóannész Orphanotrophosz bemutatta neki ifjú és jóképű fivérét, Mikhaélt, aki a szeretője lett. Rómanosz 1034-es, talán mérgezés következtében bekövetkezett halálának napján Zoé eljegyezte szeretőjét, aki IV. Mihály néven került hatalomra. Mihály azonban trónra lépve nem sokat törődött feleségével, akit az eunuch Jóannész szigorú felügyeletére bízott. A miniszter fivére betegeskedése láttán 1041-ben örökbe fogadtatta Zoéval unokaöccsüket, Mikhaél Kalaphatészt. Az V. Mihályként ismert uralkodó azonban előbb nagybátyját száműzte, majd magát Zoét próbálta kolostorba küldeni 1042 áprilisában.

A bejelentés a konstantinápolyi köznép lázadásához vezetett, ami a klérus és a hivatali arisztokrácia támogatásával megbuktatta Mihályt és visszahívta Zoét – igaz, ezúttal húgát, Theodórát is császárnővé tették. A testvérpár gyűlölködése és uralmi tehetetlensége miatt Zoé végül ismét megházasodott. Választottja, Kónsztantinosz Monomakhosz 1042. június 11-én nyerte el a kezét, másnap pedig a trónt. Konstantin szintén tartott szeretőt, de nem törekedett a hatvanas éveiben járó császárnők háttérbe szorítására, és Zoé elfogadta a helyzetet. A harmonikus frigy a gyermektelen Zoé 1050 nyarán bekövetkezett haláláig tartott, aki IX. Konstantin udvarában sem játszott nagy szerepet.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Monomakhosz-korona

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
VIII. Konstantin
Bizánci császár
1028 – 1050
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
IX. Konstantin