Zauditu etióp császárnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zauditu
Zauditu (Aszkala Mariam) Menelik
Zewditu Empress.PNG

Etiópiai Császárság császárnője
ዘውዲቱ
Uralkodási ideje
1916. szeptember 27.1930. április 2.
Koronázása Addisz-Abeba
1917. február 11.
Elődje V. Ijaszu
Utódja I. Hailé Szelasszié
Etiópiai Császárság trónörökösnéje
አስካለ ማርያም
Uralkodási ideje
1884. június1888. június 10.
Utódja Aszter
Tigréi Királyság királynéja
አስካለ ማርያም
Uralkodási ideje
1882. október 24.1888. június 10.
Elődje Mesztira Szelasszié (hercegné)
Utódja Kefej (hercegné)
Életrajzi adatok
Uralkodóház Salamon-dinasztia
Született 1876. április 29.
Ejersa Goro
Elhunyt 1930. április 2. (53 évesen)
Addisz-Abeba, Etiópia
Nyughelye Baeta Le Mariam kolostortemplom, Addisz-Abeba
Házastársa 1. Araja Szelasszié tigréi király (1867–1888)
Házastársa 2. Gvangul, Vag ura (Vagsum), a Zagve-dinasztia feje (–1904)
Házastársa 3. Vube Atnaf Szeged (–1913)
Házastársa 4. Gugsza, Begameder kormányzója (1877–1930)
Gyermekei 2. férjétől:
1. N. (leány) (1891–1895)
4. férjétől:
2. N. (leány) (1906–1906)
Édesapja II. Menelik etióp császár, Szahle Mariam néven Soa királya (1844–1913)
Édesanyja Abecsu Bajan vollói úrnő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zauditu témájú médiaállományokat.

Zauditu (1876. április 29.Addisz-Abeba, 1930. április 2.), amharául: ዘውዲቱ (Zawditu /Zewditu),[1] amely a Judit etióp megfelelője. Születési neve: Aszkala Mariam, amharául: አስካለ ማርያም (Askala Maryam), Etiópia császárnője,[2] Tigré királynéja. A Salamon-dinasztia tagja.

II. Meneliknek, Etiópia császárának és Soa királyának Abecsu Bajan vollói úrnővel való házasságon kívüli kapcsolatából származó kisebbik lánya. Kis gyermek volt még, mikor az édesanyja meghalt, így Zauditu apja mellett, dajkák felügyelete alatt királyi pompában nevelkedett.

A keresztségben az Aszkala Mariam nevet kapta, amely egy virág neve, de a családban „Mamite” (Baba) becenéven szólították csak. Már hatévesen 1882. október 23-án férjhez adták az etióp trónörököshöz, Araja Szelassziéhoz, Tigré tartomány királyához, aki IV. Johannész (IV. János) etióp császár fia volt, így királyné lett belőle, és a leendő etióp császárnénak nevelték. A férj azonban hat év múlva, 1888. június 10-én, még apja életében meghalt. Zauditu ekkor is még csak 12 éves volt. A házasság éppen ezért gyermektelen maradt. IV. János császár ekkor visszaküldte apjához a megözvegyült menyét, de IV. Johannész császár a haláláig erős befolyással bírt Zauditura.

Menelik fellázadt IV. Johannész császár ellen, aki 1889. március 9-én halálosan megsebesült a mahdistákkal vívott csatában. A trónöröklésben való egyet nem értés Zauditu apjának kedvezett, így lett II. Menelik néven Etiópia császára. Zauditut ezután újra férjhez adták 1891. január 28-án Gvangulhoz, Vag urához (Vagsum), de még ugyanabban az évben el is váltak. A kérészéletű házasságból egy kislány, Gvangul N. született 1891. novemberében, akinek a keresztneve nem ismert, de Zauditu ekkor is még csak 15 éves volt.

Zauditu lánya háromévesen, 1895 januárjában halt meg. Harmadik férje, akihez még lánya életében (1894) ment feleségül, Vube Atnaf Szeged volt, de ez a boldogtalan nász 1900-ban szintén váláshoz vezetett. Ez a házasság gyermektelen maradt. Negyedszerre apja gyermektelen és nagy hatalmú harmadik feleségének, akivel Zauditu nagyon jó viszonyt ápolt, Taitu etióp császárnénak az unokaöccséhez, Rasz Gugszához, Begameder tartomány későbbi kormányzójához ment feleségül 1900 áprilisában. A házasság boldognak bizonyult, annak ellenére is, hogy az egyetlen gyermek, egy kislány, akinek a neve szintén nem ismert, Gugsza N., mely e kapcsolatból származott, a születése után rögtön meg is halt 1906. januárjában. Zauditut ezután már elkerülte a gyermekáldás, és nem adatott meg neki, hogy utódokat hagyjon hátra.

Nővére, Soa Reged azonban több életképes gyermeket is szült, de csak a második házasságából származó kisebbik fia, Lidzs Ijaszu élte túl a nagyapját, és örökölhette a császári trónt a nagyapja halála után. Zauditu a férjével unokaöccse uralkodása alatt vidéken volt házi őrizetben. Az antant ügynökei, közöttük Arábiai Lawrence készítették elő V. Ijaszu megbuktatását. Az Etióp Kopt egyház feje, az abun, Matteosz 1916. szeptember 27-én kiátkozta V. Ijaszut, majd nagynénjét, Aszkala Mariam egykori tigréi királynét I. Zauditu néven császárrá kiáltotta ki az Ijaszuval elégedetlen ellenzék.

A puccsisták semmilyen politikai szerepet nem szántak Etiópia első női császárának, csak formális, reprezentatív feladatot látott el országa élén, férjét pedig ki is hagyták a hatalmi osztozkodásból. Rasz Gugsza a fővárosba sem tehette be a lábát, még felesége 1917. február 11-én az Addisz-Abeba-i Szent György Székesegyházban végbement koronázására sem engedték elmenni. Hivatalosan ugyan nem váltak el, de életük végéig külön éltek már egymástól.

Egy másik unokaöcs, de nem Menelik leszármazott, Rasz Tafari került a királycsináló pozícióba, és lett Etiópia erős embere. Kinevezték trónörökösnek és régensnek, bár Zauditu is teljesen el tudta látni az uralkodói feladatait, de ő csak szimbolikus államfő volt, a politikába nem szólhatott bele.

Zauditu negyvenéves volt, mikor trónra lépett, és két gyermekét eltemette. Bármilyen megszületett és életképes gyermek keresztülhúzta volna Rasz Tafari trónutódlását, ezért a férjétől való elkülönítés azt a célt is szolgálta, hogy semmi esetre se születhessenek törvényes utódai többé.

Zauditu, bár tudott olvasni, ez kizárólag vallásos műveket jelentett. Viktória brit királynő, India császárnője volt csodálata tárgya, és öltözködésében is őt utánozta. Zauditu „márkanév” volt csupán Etiópia trónján, apja, II. Menelik, az aduai győztes, Etiópia függetlenségének megőrzője neve fényesen csillogott még, és egy ilyen nagy uralkodó engedelmes lányával, aki csak bábként uralkodik, „jól el lehet adni az Etiópia nevű árut” mind a nép, mind pedig a külföld számára. Nyugaton Zauditu képével mint „Viktória-hasonmással” voltak tele a lapok. Zauditu kiérdemelte a tiszteletet alattvalói szemében a kedvességével és azzal, hogy hiányzott belőle az uralkodói gőg mostohaanyjával, Taitu császárnéval ellentétben. Mindenkivel barátságosan bánt, legyen az nemes vagy egyszerű szolga. Volt benne valami ártatlan naivitás. Két unokaöccse viszont ambiciózus volt, és a császári hatalom lebegett a szemük előtt: V. Ijaszut a restauráció éltette, Rasz Tafari pedig a császári koronát áhította. 1928-ban keresztülvitte a királlyá koronázását, melyet a császárnő mint hűbérúr hajtott végre saját kezűleg. 1930-ban a vidékre száműzött, és Begameder tartomány kormányzásával megbízott férje lázadt fel sorsa ellen, és Addisz Abeba elfoglalását tervezte. Rasz Tafari trónfosztását és az ő régenssé kinevezését szerette volna elérni, de 1930. március 31-én az Ankim melletti csatában életét vesztette. Zauditu két nappal később rejtélyes körülmények között halt meg.

Élete[szerkesztés]

II. Meneliknek, Etiópia császárának és Soa királyának Abecsu Bajan vollói úrnővel[3] való házasságon kívüli kapcsolatából származó kisebbik lánya. Egy bátyja, Aszfa Vosszen (18731888) és egy nővere, Soa Reged (18671897) volt, de ők is apjuk egy-egy házasságon kívüli kapcsolatából származtak, más-más anyától. Közülük Zauditu volt apja kedvence. Kis gyermek volt még, mikor az édesanyja meghalt, így Zauditu apja mellett, dajkák felügyelete alatt királyi pompában nevelkedett. (Etiópiában nem tettek nagy különbséget a házasságból és a házasságon kívüli kapcsolatból született gyermekek között.) Apja ekkor még Szahle Mariam néven csak Soa tartomány királya volt,[4] mely cím örökletes volt a családjában.[5]

Zauditu etióp császárnő uralkodói díszben

A keresztségben az Aszkala Mariam nevet kapta, amely egy virág neve, de a családban „Mamite” (Baba) becenéven szólították csak. Már hatévesen 1882. október 23-án férjhez adták az etióp trónörököshöz, Araja Szelassziéhoz (18671888), Tigré tartomány királyához, aki IV. Johannész (IV. János) etióp császár fia volt, így királyné lett belőle, és a leendő etióp császárnénak nevelték. A császár és menye között rendkívül szívélyes viszony alakult ki. A férj azonban hat év múlva, 1888. június 10-én, még apja életében meghalt. Zauditu ekkor is még csak 12 éves volt. A házasság éppen ezért gyermektelen maradt. A rendezetlen trónöröklés miatt a viszony ekkor a császár és Soa királya között megromlott, ami a mélyen érző Zauditut rendkívül elszomorította, kijelentve, hogy „az apám és a császár sosem veszekedett, amíg a férjem élt”.[6] IV. János császár ekkor visszaküldte apjához a megözvegyült menyét, de IV. Johannész császár a haláláig erős befolyással bírt Zauditura.

Menelik fellázadt IV. Johannész császár ellen, aki 1889. március 9-én halálosan megsebesült a mahdistákkal vívott csatában. Menelik vejének, Araja Szelasszié királynak Szendek (Emet Negeszt) úrnővel folytatott házasságon kívüli kapcsolatából született egy fia, Gugsza (18861932), aki még csak hároméves volt ekkor, de a császár nem ismerte el utódjául, viszont a halálos ágyán a hivatalosan eddig az öccse fiaként számon tartott Mengasa (18651906) herceget elismerte vér szerinti fiaként, aki a sógornőjével folytatott viszonyból született, és őt kívánta császárnak jelölni, míg mások az unokának, Zauditu elhunyt férjének, Araja Szelasszié fattyú fiának, Rasz Gugszának[7] a jelöltségét támogatták. A trónöröklésben való egyet nem értés Zauditu apjának kedvezett, így lett II. Menelik néven Etiópia császára. Zauditut ezután újra férjhez adták 1891. január 28-án Gvangulhoz, Vag urához (Vagsum),[8] de még ugyanabban az évben el is váltak. A kérészéletű házasságból egy kislány, Gvangul N. (18911895) született 1891. novemberében, akinek a keresztneve nem ismert, de Zauditu ekkor is még csak 15 éves volt.

Zauditu lánya háromévesen, 1895 januárjában halt meg. Harmadik férje, akihez még lánya életében (1894) ment feleségül, Vube Atnaf Szeged volt, de ez a boldogtalan nász 1900-ban szintén váláshoz vezetett. Ez a házasság gyermektelen maradt.[9] Negyedszerre apja gyermektelen és nagyhatalmú harmadik feleségének, akivel Zauditu nagyon jó viszonyt ápolt, Taitu etióp császárnénak az unokaöccséhez, Rasz Gugszához, Begameder tartomány későbbi kormányzójához ment feleségül 1900 áprilisában. A házasság boldognak bizonyult, annak ellenére is, hogy az egyetlen gyermek, egy kislány, akinek a neve szintén nem ismert, Gugsza N. (19061906), mely e kapcsolatból származott, a születése után rögtön meg is halt 1906. januárjában. Zauditut ezután már elkerülte a gyermekáldás, és nem adatott meg neki, hogy utódokat hagyjon hátra. Nővére, Soa Reged azonban több életképes gyermeket is szült, de csak a második házasságából származó kisebbik fia, Lidzs Ijaszu[10] élte túl a nagyapját, és örökölhette a császári trónt.

Araja Szelasszié tigréi király és etióp trónörökös, Zauditu első férje

Soa Reged férje a muszlim Mohamed Ali imám volt, aki a házasságkötésekor keresztényre hitre tért, és a Mihály (Mikael) nevet vette fel, és elnyerte a rasz címet (Rasz Mikael). Az ő gyermekükként látta meg a napvilágot Lidzs Ijaszu, aki 1909-től trónörökös, és nagyapja halála[11] után Etiópia császára lett. Zauditu sógora, Rasz Mikael ekkor királyi címet kapott fiától, Volló királyává koronázták. V. Ijaszu viszont halogatta a császári koronázását, emiatt a trónját is elvesztette, hiszen mivel vallási türelmet hirdetett, és egyenrangúvá tette az iszlám vallást a kereszténységgel, azt terjesztették róla, hogy titokban muszlim hitű, akárcsak az apja,[12] és ezért nem hajlandó alávetni magát egy keresztény szertartásnak. (Ennek semmi alapja sem volt, és nincs semmi bizonyíték sem rá. Egyszerű propagandafogás volt. Hasonlóan III. Péter orosz cár esetében, akit azzal vádoltak, hogy titokban az evangélikus vallásnak hódol, de Barack Obamára is mondták ellenfelei a választási kampányban, hogy titokban muszlim hitű.) Az ellenzéknek pont kapóra jött az első világháború, és hogy V. Ijaszu a Központi hatalmak, és különösen az iszlám vallású Oszmán Birodalom felé húz. Az antant ügynökei, közöttük Arábiai Lawrence készítették elő V. Ijaszu megbuktatását. Az Etióp Kopt egyház feje, az abun, Matteosz 1916. szeptember 27-én kiátkozta V. Ijaszut, majd nagynénjét, Aszkala Mariam egykori tigréi királynét I. Zauditu néven császárrá kiáltotta ki az Ijaszuval elégedetlen ellenzék.[13]

Zauditu a férjével unokaöccse uralkodása alatt vidéken volt házi őrizetben. Amikor megtudta a hírt, hogy ő az új császár, annyira megdöbbent, hogy hirtelen azt kérdezte: „De ha én vagyok a császárnő, mi fog történni az én uralkodómmal, Ijaszuval?”[6] A császárnő élete végéig „az én uralkodóm”-nak nevezte az unokaöccsét, aki öt évvel élte túl Zauditut. A puccsisták semmilyen politikai szerepet nem szántak Etiópia első női császárának, csak formális, reprezentatív feladatot látott el országa élén, férjét pedig ki is hagyták a hatalmi osztozkodásból. Rasz Gugsza a fővárosba sem tehette be a lábát, még felesége 1917. február 11-én az Addisz-Abeba-i Szent György Székesegyházban végbement koronázására sem engedték elmenni. Hivatalosan ugyan nem váltak el, de életük végéig külön éltek már egymástól. A nagypolitika így döntött.

Zauditu császárnő a koronázását követően egy kedvelt papjával együtt 1917-ben

Egy másik unokaöcs, de nem Menelik leszármazott, Rasz Tafari került a királycsináló pozícióba, és lett Etiópia erős embere. Kinevezték trónörökösnek és régensnek, bár Zauditu is teljesen el tudta látni az uralkodói feladatait, de ő csak szimbolikus államfő volt, a politikába nem szólhatott bele. A trónfosztott császár, V. Ijaszu a hírre „az én szegény naiv nagynéném”-nek nevezte Zauditut. Zauditu élete végéig biztosította, hogy unokaöccse továbbra is luxusban élhessen, kedvére öltözködhessen, és a kedvenc ételeit ehesse. Az antant félelme, hogy Etiópia a Központi hatalmak oldalán belép a háborúba, elszállt, viszont az antant oldalán sem kívántak háborúzni, így Etiópia semleges maradt az első világháborúban.

Zauditu negyvenéves volt, mikor trónra lépett, és két gyermekét eltemette. Bármilyen megszületett és életképes gyermek keresztülhúzta volna Rasz Tafari trónutódlását, ezért a férjétől való elkülönítés azt a célt is szolgálta, hogy semmi esetre se születhessenek törvényes utódai többé.

Zauditu, bár tudott olvasni, ez kizárólag vallásos műveket jelentett. Viktória brit királynő, India császárnője volt csodálata tárgya, és öltözködésében is őt utánozta. Zauditu „márkanév” volt csupán Etiópia trónján, apja, II. Menelik, az aduai győztes, Etiópia függetlenségének megőrzője neve fényesen csillogott még, és egy ilyen nagy uralkodó engedelmes lányával, aki csak bábként uralkodik, „jól el lehet adni az Etiópia nevű árut” mind a nép, mind pedig a külföld számára. Nyugaton Zauditu képével mint „Viktória-hasonmással” voltak tele a lapok. Zauditu kiérdemelte a tiszteletet alattvalói szemében a kedvességével és azzal, hogy hiányzott belőle az uralkodói gőg mostohaanyjával, Taitu császárnéval ellentétben. Mindenkivel barátságosan bánt, legyen az nemes vagy egyszerű szolga. Volt benne valami ártatlan naivitás, amelyre unokaöccse is utalt. Két unokaöccse viszont ambiciózus volt, és a császári hatalom lebegett a szemük előtt: V. Ijaszut a restauráció éltette, Rasz Tafari pedig a császári koronát áhította. 1928-ban keresztülvitte a királlyá koronázását, melyet a császárnő mint hűbérúr hajtott végre saját kezűleg. 1930-ban a vidékre száműzött, és Begameder tartomány kormányzásával megbízott férje lázadt fel sorsa ellen, és Addisz Abeba elfoglalását tervezte. Rasz Tafari trónfosztását és az ő régenssé kinevezését szerette volna elérni, de 1930. március 31-én az Ankim melletti csatában életét vesztette. Zauditu két nappal később rejtélyes körülmények között halt meg.

Gyermekei[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az amhara átírás a svá hang ([ɘ]) megfelelőjeként megengedi mind az a, mind pedig az e olvasatot. Vö. Addisz-Abeba az angolban Addis Ababa. A w pedig egy u és v közötti félhang.
 2. Teljes uralkodói címe: Isten választottja, Juda törzsének győzelmes oroszlánja, Etiópia királyainak királynője
 3. Az etióp voizero udvari címet használták a magas rangú férjezett nőkre, melynek jelentése az amhara nyelvben nő, úrnő. Mai használatban a jelentése -né.
 4. A királyi cím a négus volt, amelyet tévesen a császári címmel azonosítanak, és eredetét tekintve semmi köze a néger szóhoz, mely a latin negrus, negra, negrum szóból származik, melynek jelentése fekete. A császári cím a négusz negaszt (királyok királya), illetőleg a haszege (az ország ura) volt.
 5. II. Menelik a Salamon-dinasztia ún. soai oldalágából származott.
 6. ^ a b Empress Zewditu – Queen of Kings (angol nyelven). Imperial Ethiopia. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
 7. A rasz etióp főnemesi cím, jelentése: fej.
 8. A Vagsum jelentése: 'Vag ura', mely a Zagve-dinasztia fejének örökletes címe volt.
 9. Vube Atnaf Szegednek egy házasságon kívüli kapcsolatából volt egy fia, Mengasa (1892/951961).
 10. A lidzs cím a főnemesek gyermekeinek címe. Jelentése gyermek. Etimológiailag az ivrit jeled (gyerek) szóval rokonítható, hiszen mindkét, az ivrit és az amhara nyelv az afroázsiai nyelvcsaládba tartozik. Párhuzamba állítható a spanyol infáns címmel, mely a latin infans (gyremek) szóra vezethető vissza.
 11. Hivatalosan 1913. december 12-én, de mivel 1911 óta betegsége miatt nem mutatkozott nyilvánosan az agg császár, II. Menelik, így számos pletyka keringett arról, hogy már jóval korábban elhunyt.
 12. Rasz Mikael Soa Regednek az 1897-ben bekövetkezett halála után még kétszer nősült, és számos felesége volt a keresztény hitre térése előtt is. Az ő unokája volt a későbbi császárné, Menen, Hailé Szelasszié második felesége, aki így V. Ijaszú elsőfokú unokatestvére is volt.
 13. I. Erzsébet orosz cárnőt hasonlóan apja, I. (Nagy) Péter tekintélyének felhasználásával választotta az ellenzék szintén unokaöccse, VI. Iván orosz cár trónfosztása (1741) után császárrá.

Források[szerkesztés]

 • Sík Endre: Fekete-Afrika története II. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1964.

További információk[szerkesztés]

Előző
Mesztira Szelasszié (hercegné)
Tigré királynéja Lion of Judah emblem of the Ethiopian Empire.svg
1882 – 1888
Következő
Kefej (hercegné)
Előző uralkodó:
V. Ijaszu
Etiópia császára
1916 – 1930
Salamon-dinasztia
Júda oroszlánja, az Etióp Császárság jelképe
Következő uralkodó:
I. Hailé Szelasszié