V. Ijaszu etióp császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Ijaszu
Ijaszu Mikael

Etiópiai Császárság császára
V. Ijaszu
Uralkodási ideje
1913. december 12. 1916. szeptember 27.
Koronázásanem koronáztatta meg magát
Elődje II. Menelik
Utódja I. Zauditu
Életrajzi adatok
Uralkodóház Salamon-dinasztia
Született 1897. február 4.
Tanta, Etiópia
Elhunyt 1935. november 25. (38 évesen)
Addisz-Abeba, Etiópia
Édesapja Mikael vollói király (1850 körül–1918)
Édesanyja Soa Reged úrnő (1867–1897)
Házastársa 1. Aszter (Romana Vork) tigréi hercegnő (1901–1918 után)
Házastársa 2. Szabla Vangel godzsami hercegnő (–1970)
Gyermekei 2. feleségétől:
1. Alem Cehaj Vork hercegnő (1916–2003)
Házasságon kívüli kapcsolataiból:
2. Melake Cahaj koronázott császár (1914–1938)
3. Girma úr (1914–1941)
4. Johannész herceg (1915–1977)
5. Menelik trónkövetelő (1916–1982)
6. Tevodrosz úr
7. Meszfin úr (–1999)
8. Teszemma úrnő
9. Soa Janszas úrnő
10. Vorknes úrnő
11. Soa Reged úrnő
12. N. (gyermek)
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Ijaszu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

V. Ijaszu (Tanta, Etiópia, 1897. február 4.. – Addisz-Abeba, 1935. november 25.), neve az etióp Józsua, Józsué, Jézus megfelelője, névváltozata: Jaszu, eredeti neve: Kifle Jakob, Etiópia császára.[1] II. Menelik etióp császár unokája. A Salamon-dinasztia soai ágának a tagja női ágon.

Élete[szerkesztés]

Mikael (1850 körül–1918) etióp rasz és Soa Reged (18671897) úrnő fia. Anyja révén II. Meneliknek, Etiópia császárának volt az unokája. Anyja házasságon kívül született, akit az apja ugyan később elismert és törvényesített, de nem kapta meg a királyi hercegnői címet.

Soa Reged férje a muszlim Mohamed Ali imám volt, aki a házasságkötésekor keresztény hitre tért, a Mihály (Mikael) nevet vette fel, és elnyerte a rasz címet (Rasz Mikael).

V. Ijaszu a keresztségben a Kifle Jakob nevet kapta, és elnyerte a lidzs címet, amely a főnemesség férfi leszármazottjainak a címe,[2] és 12 évesen, 1909-től lett trónörökös. Ekkor feleségül vette Aszter úrnőt, Mangasa tigréi herceg lányát, IV. János etióp császár unokáját, de a házasságot a következő évben felbontották. Ekkor 1910 áprilisában feleségül vette Szabla Vangelt, Hailu godzsami herceg lányát, I. Takla Hajmanot godzsami király unokáját.

V. Ijaszu a nagyapja halála[3] után Etiópia császára lett. Apja, Rasz Mikael ekkor királyi címet kapott fiától, Sion (Cion) királyává[4] koronázták 1914. május 31-én Dessze városában, de a címadományozás miatti támadások miatt, hiszen korábban csak császárok használták ezt a címet, a Volló Királya címet használta csak helyette.

Még a császári pár uralkodása idején született meg a lányuk, Alem Cehaj Vork hercegnő, V. Ijaszu egyetlen törvényes gyermeke 1916. február 22-én.

V. Ijaszu halogatta a császári koronázását, emiatt a trónját is elvesztette, hiszen mivel vallási türelmet hirdetett, és egyenrangúvá tette az iszlám vallást a kereszténységgel, azt terjesztették róla, hogy titokban muszlim hitű, akárcsak az apja,[5] és ezért nem hajlandó alávetni magát egy keresztény szertartásnak. (Ennek semmi alapja sem volt, és nincs semmi bizonyíték sem rá. Egyszerű propagandafogás volt. Hasonlóan III. Péter orosz cár esetében, akit azzal vádoltak, hogy titokban az evangélikus vallásnak hódol, de Barack Obamára is mondták ellenfelei a választási kampányban, hogy titokban muszlim hitű.) Az ellenzéknek pont kapóra jött az első világháború, és hogy V. Ijaszu a központi hatalmak, és különösen az iszlám vallású Oszmán Birodalom felé húz. Az antant ügynökei, közöttük Arábiai Lawrence készítették elő V. Ijaszu megbuktatását. Az Etióp Kopt egyház feje, az abun, Matteosz 1916. szeptember 27-én kiátkozta V. Ijaszut, majd nagynénjét, Aszkala Mariam egykori tigréi királynét I. Zauditu néven császárrá kiáltotta ki az Ijaszuval elégedetlen ellenzék.[6] A trónfosztásban feltehetőleg Taitu özvegy császárnénak, II. Menelik feleségének a keze is benne volt.[7]

Gyermekei[szerkesztés]

 • 1. feleségétől Aszter (Romana Vork) (19011918 után) tigréi hercegnőtől, elváltak,[8] nem születtek gyermekei
 • 2. feleségétől, Szabla Vangel godzsami hercegnőtől (–1970), 1 leány:
  • Alem Cehaj Vork (1916. február 22.2003) hercegnő, 1. férje Abebe Aszfa dandártábornok, 1 fiú, 2. férje Aszfa, Damesszau Naszibu etiópiai régens és igazságügy-miniszter fia, elváltak, gyermekek nem születtek, 3. férje Teklu, gyermekek nem születtek, 1. férjétől 1 fiú:
   • Alen Szeged Abebe
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Tiszemme (Tesszemme) Andarge úrnővel, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Vorknes úrnővel, aki I. Ijaszu etióp császár leszármazottjával, 1 fiú:
  • Johannész (19151977) herceg, az olasz megszállók a Begameder királya címet ajánlották fel neki, de visszautasította, 1. felesége Zauditu Hailu úrnő, nem születtek gyermekei, 2. felesége Elfines (Kibre Zeude), Takla Hajmanot godzsami király dédunokája, nem születtek gyermekei, 1 házasságon kívüli fiú:
   • Girma (1961–) úr (lidzs), trónkövetelő, a Brémai Egyetem kutatója, a Miami Egyetem tanára (Prof. dr. Girma A. Ghebresilassie), felesége Claudia Bertram, 1 fiú a házasságából+2 természetes lány, többek között:
    • (házasságából): Kaerrod úr (lidzs)
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Ihata Mariam úrnővel, Mohamed Abu Bakar dzsibuti kereskedő lányával, 1 fiú:
  • Menelik (19161982) úr, trónkövetelő francia támogatással
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Fatuma úrnővel, II. Abba Dzsiffarnak, Dzsimma szultánjának lányával, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Aszkala Mariam (Mumina) úrnővel, aki keresztény hitre tért, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából N. Szvalih úrnővel, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából N. Vereseh úrnővel, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Ametulla úrnővel, II. Abdullah harari emír lányával, Kebir Muhammad Mudir feleségével, 1 gyermek:
  • N. (gyermek) (megh. fiatalon)
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Acede Mariam (–1988) úrnővel, Meggabi Takla Mariam lányával, Neggadrasz Volde Amanuel Temkve feleségével, 1 fiú:
  • Engeda Eset (19141938) úr (lidzs), Melake Cahaj néven császárrá kiáltják ki, és megkoronázzák (1937. szeptember 2.)
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Tiru Vork úrnővel, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából N. úrnővel, Abdullah Ali Szadik, harari kereskedő lányával, nem születtek gyermekei
 • Házasságon kívüli kapcsolatából Zeudnes úrnővel, 1 fiú:
 • Házasságon kívüli kapcsolatából ismeretlen anyáktól, 6 gyermek:
  • Tevodrosz (–1941 után) úr (lidzs)
  • Meszfin úr (–1999) úr (lidzs)
  • Teszemma úrnő
  • Soa Janszas úrnő
  • Vorknes úrnő
  • Soa Reged úrnő

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Teljes uralkodói címe: Isten választottja, Juda törzsének győzelmes oroszlánja, Etiópia királyainak királya
 2. A lidzs jelentése gyermek így megfeleltethető az ibériai-félszigeten használt infánsnak, vö. latin: infans (gyermek), de ott a királyi hercegi címmel egyenrangú.
 3. Hivatalosan 1913. december 12-én, de mivel 1911 óta betegsége miatt nem mutatkozott nyilvánosan az agg császár, így korábban is számos pletyka keringett állítólagos haláláról.
 4. Sion (Cion) Királyságát Volló, Tigré, Gondar, Godzsam és Szemien tartományokból hozták létre.
 5. Rasz Mikael Soaragad 1897-ben bekövetkezett halála után még kétszer nősült, és számos felesége volt a keresztény hitre térése előtt is. Az ő unokája volt a későbbi császárné, Menen, I. Hailé Szelasszié második felesége, aki így V. Ijaszú elsőfokú unokatestvére is volt.
 6. I. Erzsébet orosz cárnőt hasonlóan apja, I. (Nagy) Péter tekintélyének felhasználásával választotta az ellenzék szintén az unokaöccse, VI. Iván orosz cár trónfosztása és az egyéves kis cár anyjának, Anna Leopoldovna orosz régensnőnek a megbuktatása után cárnővé.
 7. Lásd Sík (1964).
 8. Aszter hercegnő második férje Getacsu Abate, Kembata kormányzója, akinek két gyermeket szült, elváltak, harmadik férje Asszabber Gabre Hajvot.

Források[szerkesztés]

 • Sík Endre: Fekete-Afrika története II. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest 1964.
 • Szélinger Balázs: Jaszu és Zauditu uralkodása 1913–1930. URL: Lásd További információk

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Menelik
Etiópia császára
1913 – 1916
Salamon-dinasztia
Júda oroszlánja, az Etióp Császárság jelképe
Következő uralkodó:
I. Zauditu